Bevallen in Belgie

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Martika, 14 jul 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Islah

    Islah Niet meer actief

    Kennelijk is lezen nogal moeilijk voor je. Ik zeg nergens dat een ruggenprik per definitie gevaarlijk is, maar wel dat er altijd risico's aan zitten. Misschien weet je niet wat risico betekent, dit wil dus niet per se zeggen dat het fout gaat.
    Ik heb geen onderzoeken nodig om te weten dat nagenoeg iedere medische ingreep negatieve gevolgen kán hebben.

    Angst voor pijn is daarbij wel degelijk een bestaande angststoornis!
     
  2. Crazycat

    Crazycat VIP lid

    21 nov 2009
    8.849
    1
    36
    belgie
    ik ben nederlandse. toen ook bevallen in belgie. En nu woon ik ook in belgie
     
  3. Crazycat

    Crazycat VIP lid

    21 nov 2009
    8.849
    1
    36
    belgie
    Humm ben een beetje door dit topic aan het bladeren.. maar bij mij was er gewoon een verpleging bij en de gyn als het nodig was.
    Hier kennen ze alleen de ruggenprik.
    En niet in zoals in Nederland de pomp.
    Als pijn bestrijding.
    Een kinderarts is echt wel ten alle tijden aanwezig in een ziekenhuis
    Ze hebben mijn kleine echt gelijk goed nagekeken
    kreeg zelfs heupfoto's.

    Maar ik beval liever in nederland eerlijk gezegd
     
  4. Crazycat

    Crazycat VIP lid

    21 nov 2009
    8.849
    1
    36
    belgie
    Zeker waar,
    maar aan alles zit een risico.
    Voordeel in nederland is dat je ook voor een andere pijnbestrijding kan kiezen dan alleen de ruggenprik
     
  5. Martika

    Martika Niet meer actief

    #65 Martika, 17 jul 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 jul 2016
    Ik lees dat ze- in Leuven tenminste- een epidurale ruggenprik geven en dat zij hetzelfde in AZ Monica geven. Dus, geen ruggenprik, maar een epidurale ruggenprik (met een pomp). Of bedoel je pompje met Remifentanil? Ik wil natuurlijk ook onderzoeken of zij een andere soort pijnbestrijding aanbieden. Maar nogmaals, pijnbestrijding is niet de enige reden dat ik naar BE wil. Waar ben je bevallen?
     
  6. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Ben je al bij een verloskundige of gynaecoloog geweest ? Zij kunnen je de mogelijkheden uitleggen.

    In Arnhem en Tiel weet ik dat er altijd een gyn en anesthesist aanwezig zijn. In Nieuwegein ook. De laatste jaren is geboortezorg veel meer gecentraliseerd juist omdat er altijd een gyn en anesthesist aanwezig moeten zijn. Het is dus niet meer waar dat dit in een minderheid van de ziekenhuizen het geval is.

    Ik ben 2 keer in Nederland bevallen en heb 2 keer aangegeven misschien alsnog pijnstilling te willen. Beide keren is mij gevraagd of ze meteen aan moesten geven wat de opties waren of dat ik nog wilde wachten. Die keuze was geheel aan mij.

    Tevens heb ik 2 keer gebroken vliezen gehad voor de weeën. Bij de oudste moest ik nog 48 uur (vanaf moment van breken vliezen)wachten, bij de tweede nog maar 24 uur. En dat ook alleen met extra controles op levendigheid kindje en voldoende vruchtwater. Het is dus zeker niet de norm om in Nederland 3 dagen rond te lopen.

    Protocollen veranderen elk jaar, soms wel vaker. Dat gebeurt op basis van allerlei onderzoeken in de hele wereld. De verhalen waar je nu mee gooit, zijn gewoon niet meer volgens de protocollen. Ik zou je echt aanraden om eerst overleg te hebben met een gynaecoloog of verloskundige en daarna weer verder te overwegen.
     
  7. RAppel

    RAppel Fanatiek lid

    2 mei 2014
    1.157
    192
    63
    Ik ben Nederlandse, maar woon in België. Ik ben ook 2x bevallen in België, in 2 verschillende ziekenhuizen. Ik kan je dus niet volledig helpen aan ervaringen, maar wil wel graag meegeven dat ik gemerkt heb dat het belangrijk is op voorhand duidelijk te maken aan de gynaecoloog wat voor jou belangrijk is.

    Mijn tweede bevalling was veel beter dan de eerste omdat ik ditmaal heel duidelijk was geweest over wat ik wou en zeker niet wou. Hoe ik stond tegenover pijnbestrijding enz.
     
  8. Martika

    Martika Niet meer actief

    #68 Martika, 17 jul 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 jul 2016
    De link die ik heb gepost met alle `klachten`van de dokters is eigenlijk van 2016. Ik ben toch blij om te horen dat het ook anders kan lopen en het is een opluchting. Denken jullie dat mijn man perse voor de lol 2 uur en 3 kwartier uur heen wil rijden enkele reis en terug? Echt niet, maar ik ben zo teleurgesteld van wat mijn HA zei dat wij deze beslissing hebben genomen. Ik heb geen idee waarom hij een zwangere vrouw via de telefoon bang zat te maken met verhalen zoals "hier in NL heb je niks over jou zwangerschap/bevalling te zeggen en de dokter beslist alles". Ik bedoel, niemand wil zoiets horen!
    Toch moest mijn vriendin met gebroken vliezen (op een zondag ochtend) op dinsdag terug naar het ziekenhuis. Dat is echt te lang. (Zij had echter geen keuze, zij MOEST naar huis toe en gewoon wachten. Dus, het verschilt gewoon per ziekenhuis en jij kan nooit weten wat jou te wachten staat :p).
    Zij hebben sowieso een informatieavond in september in het ziekenhuis dus ik ga mij informeren. Zij hebben daar ook een bevallingscentrum. Maar de bedoeling is dat a. ik NIET naar de vk doorgestuurd wordt (dat ga ik echt niet doen) en b. ik ga echt niet smeken voor de vanzelfsprekend tests zoals de glucose test etc etc. Ik wil rust en vrede en ik wil keuzes kunnen maken. Nog een vraag, zijn jullie redelijk ver van jullie zkh bevallen? Want toen ik zkh Utrecht belde (40 minuten van ons huis) zeiden ze dat wij "te ver wonen". Dus ik denk dat behalve Amsterdam ik niet zoveel keuzes heb (wij wonen in Zaandam).
    Toch ging mijn vriendin die zwanger is vanuit Uitgeest naar AMC Amsterdam.
    Ook kreeg ik van de mevrouw van de respectievelijke afdeling in het Utrecht ziekenhuis te horen dat ook als ik een verwijsbrief van een gyn heb zij herbeoordelen mijn situatie en zij kunnen mij toch naar een vk sturen. Dat in verband met de verwijsbrief van een psycholoog dat iemand heeft hierboven geoppert.
     
  9. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    In België is er inderdaad altijd een kinderarts bij de bevalling, of net erna. Vond ik echt heel belangrijk overigens, er kan nog zo veel misgaan!
     
  10. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.446
    4.241
    113
    Waarom ben je zo paniekerig over een opmerking van de huisarts?
    Je wil perse bij een gyn lopen? Wat is er mis met een vk? Fie xijn vaak veel persoonlijker als een gyn. En heel goed opgeleid. Bij een gyn kun je hier een uit 11 treffen met je bevalling. Iemand die je nog nooit gezien hebt...
    Je vraagt in een ander topic of je wel een medische indicatie hebt?

    Ik snap je verhaal nu niet helemaal meer?
     
  11. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Ik begrijp je angst zeker. Vooral na alles wat je hebt meegemaakt.
    Toch is het echt in Belgie niet zo rooskleurig als het lijkt. Wat denk je met de nazorg??
    Er is niet zo'n uitgebreide kraamzorg zoals in Nederland. Wil je borstvoeding ed geven ook daar wordt je niet altijd uitgebreid in begeleid (vooral borstvoeding is dat heel belangrijk). Ook komt in Nederland in de kraamperiode een aantal keren de verloskundige langs. Dit is allemaal in Belgie niet. En de nacontrole van jou en je baby met 6 weken ga je dan die hele rit opnieuw doen voor maar even? Dit is meer iets om over na te denken :)

    Ik ben 2x bevallen onder een verloskundige in het ziekenhuis. Na jaren ben ik eindelijk weer blijvend zwanger van een 3e. Eerst wilde ik ook in Belgie bevallen omdat hier veel dingen wel qua zorg beter zijn dan in Nederland. Toen ik hoorde hoe het hier allemaal aan toe ging ben ik mijn oude vk gaan bellen en mocht onder haar bevallen. Helaas hebben ze een zeldzaam ziekte ontdekt waardoor ik verplicht medisch moet bevallen onder een gyn. Ik zag er erg tegenop door heel veel omstandigheden en ook angsten. Bij mijn laatste controle is dat juist naar het positieve omgeslagen. Nu moet ik er bij zeggen ik loop zowel bij gyn als vk. Dit mag! Voor mij is mijn vk echt een fijne vrouw die goed begeleid alleen de bevalling niet mag doen maar de rest wel :). Bij de gyn krijg ik elke keer een echo wat ook fijn is moet ik zeggen.

    Daarnaast is hier altijd een gyn en kinderarts aanwezig.
    Kinderarts komt meteen wanneer dat noodzakelijk is.
    Ik mag als alles goed gaat gewoon een badbevalling doen en bevallen zoals ik dat wil. Gyn wilt dat ik bij de volgende controle een bevalplan meeneem zodat ze dit kunnen opvolgen mits baby niet in nood is.

    Verder weet je zeker dat je meteen epidurale wilt? Er zijn ook meer natuurlijkere manieren om pijnlozer te bevallen. Kijk eens naar een badbevalling, Doula en in Heerlen kun je tegenwoordig op de nieuwe verlosafdeling bevallen met lachmaskers. Wat in Engeland heel gebruikelijk is. Probeer rustig als dat kan alles op je af te laten komen en kijk goed wat voor jou de belangrijkste punten zijn tijdens de zwangerschap, bevalling en begeleiding na de bevalling.
     
  12. RAppel

    RAppel Fanatiek lid

    2 mei 2014
    1.157
    192
    63
    In België is er ook heel goede borstvoedingsbegeleiding en kan er als je dat zelf wilt ook een verloskundige naar huis komen.
     
  13. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Je kan in België inderdaad ook vroedvrouwen, kraamzorg en lactatiekundigen krijgen. Je moet er alleen iets meer moeite voor doen dan in Nederland. En ik denk dat TS na de bevalling ook gewoon terug naar huis gaat, dus dat die opvolging daar gebeurt?
     
  14. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Veronique dat is helemaal niet waar hoor!

    Het historische verschil tussen Belgie en Nederland wat betreft nazorg, zit hem in dat je vroeger in Belgie veel langer in het ziekenhuis bleef. Aangezien je tijdens je kraamweek gewoon in het ziekenhuis was, was er veel minder behoefte aan kraamzorg.
    Dat betekent niet dat het niet bestaat, er wordt gewoon minder gebruik van gemaakt.

    Nu het ziekenhuisverblijf in Belgie korter en korter wordt (enkele ziekenhuizen, onder andere GHB in Leuven, zijn aan het experimenteren met het 'kort verblijf', dan blijf je nog drie nachten bij een eerste kindje, en twee nachten bij een tweede), wordt er ook meer en meer aandacht besteed aan nazorg thuis.

    Zo komt er volledig gratis (alleja, betaald door de verplichte ziekteverzekering) een vroedvrouw aan huis na de bevalling. De eerste vijf dagen na de bevalling (dus nog drie dagen thuis als je twee dagen blijft) komen zij elke dag, daarna heb je nog recht op 7 volledig terugbetaalde bezoeken.

    Kraamzorg hangt een beetje van je ziekenfonds af. Ikzelf heb kraamzorg geregeld bij de dienst 'solidariteit voor het gezin', zij vragen maximum (op basis van inkomen) 8,5 euro per uur. Mijn mutualiteit betaalt daarvan 5 uur terug, gedurende 30 uur voor mij en 30 uur voor mijn man.

    Op het vlak van borstvoeding is GHB Leuven juist een perfect ziekenhuis! Zij zijn wat je noemt een 'babyvriendelijk ziekenhuis', dit betekent dat er nergens reclame gemaakt wordt voor flesvoeding, en dat er nooit zal bijgevoed worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de ouders. Voor de bevalling worden al info-sessie over borstvoeding gegeven, en in het ziekenhuis na de bevalling wordt je op dat vlak zeker ook begeleid, dit wordt thuis dan overgenomen door de vroedvrouw.

    Dus op dat vlak moet je je zeker niet laten tegenhouden om in Belgie te bevallen! Natuurlijk zit het qua ziekteverzekering allemaal anders als je Nederlandse bent, maar daar kan ik niks over vertellen ;)
     
  15. Juni

    Juni Fanatiek lid

    11 jan 2007
    1.562
    140
    63
    Ik ben Belgische die nu in Nederland woont. Toen ik nog werkte (nu werkloos dus val onder man zijn Belgische verzekering) had ik bij CZ een verzekering afgesloten voor Buitenlandzorg, daardoor kon ik dus naar Belgische specialisten en huisarts en werd het terugbetaald (afgezien van eigen risico). Voor de zekerheid vroeg ik wel altijd een doorverwijzing aan mijn huisarts. Ideaal is het als het ziekenhuis dan ook nog eens een contract met CZ heeft.

    Ik heb enkel ervaring met bevallen in België. Ik heb nooit om een epidurale gevraagd en ze zijn het ook nooit aan mij komen vragen of ik het wou (dus niet opgedrongen). Ik bleef 4 nachten in het ziekenhuis. Nadien kon ik via 'De tiende maand' nog een verloskundige aan huis laten komen, gratis.
    Ik denk dat elk land zijn voor- en nadelen heeft en dat ook veel afhangt van welk ziekenhuis.
    Wat wel anders was in België is dat ik voor mijn 2de bevalling 2 infusen met antibiotica kreeg, preventief, omdat ik toen positief testte op streptokokken B. In Nederland doen ze dat niet geloof ik, of misschien sommige ziekenhuizen wel en andere niet?
     
  16. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief


    Er is zeker kraamzorg in Belgie. Maar toch anders dan hoe dat in Nederland gaat. Is alleen iets om er rekening mee te houden wat ze wilt.
    Verder heb ik eerder aangegeven dat niet elk ziekenhuis hetzelfde is. Ik raadde juist ts aan goed te verdiepen in de ziekenhuizen op de punten wat zij het belangrijkste vind.
    Tenslotte is en blijft een bevalling heel speciaal en bijzonder waar je het liefst altijd graag op terug kijkt :)
     
  17. Martika

    Martika Niet meer actief

    Wat Veronique zegt :D:D:D:D:D

    Voor de meid die vroeg over waarom vraag ik of ik een medische indicatie heb: Ik loop liever naar een gyn dan een vk. Ik voel mij veiliger. En ik ben eigenlijk benieuwd naar de richtlijnen aangaande medische indicaties. (Ik vertrouw mijn HA niet).
     
  18. anoniempje101

    anoniempje101 Bekend lid

    20 jun 2015
    735
    2
    0
    NULL
    NULL
    Martika, wanneer ben je uitgerekend? Kunnen we samen een appartement huren in BE :D:D

    Succes met je zoektocht, zodra ik meer weet zal ik het je sturen!
     
  19. Eki

    Eki Fanatiek lid

    20 jan 2012
    2.127
    1
    36
    Ik heb het idee dat je je heel erg laat leiden door opmerkingen van je huisarts en ervaring(en?) van je vriendin(nen). Met daarnaast een angststoornis is het niet heel gek dat het voor jou een behoorlijke drempel is geworden.
    Toch zou ik je aanraden om eens informatie te gaan vragen bij ziekenhuizen en verloskundigen in de buurt. Mijn ervaring is juist dat een verloskundige heel erg meedenkt en meegaat in jouw wensen. Ik heb bijvoorbeeld nu met 5,5 (bloedverlies), 6,5 (intake), 8 (extra want bij 6,5 nog minimale hartactie) en 12 weken een echo gehad. Daarnaast de 20 wekenecho en ze houden nu standaard met 30 weken een groeiecho en met 35/37 weken een liggingsecho aan.
    Ook inleiden met 41 weken doen ze bij mijn vk totaal niet moeilijk over en is bij de ziekenhuizen hier in de regio protocol. Die 42 weken zijn hier allang achterhaald.
    Ruggenprik wordt 'gewoon' op verzoek gegeven in de ziekenhuizen, als ze van tevoren weten dat je die wilt houden ze daar zelfs rekening mee heb ik begrepen (en je hebt ook nog eens andere opties qua pijnstilling, die minder risicovol zijn - want risico's zijn er natuurlijk wel degelijk).

    Daarnaast vind ik het best heftig om zo'n lange periode uit je vertrouwde omgeving weg te zijn, los van het feit dat je met een kleine ukkepuk van een paar dagen (jezelf niet te vergeten, net bevallen) meteen een behoorlijk eind naar huis moet als je uit het ziekenhuis ontslagen bent.

    Kortom: ik zou proberen de vaste ideeën die je nu in je hoofd hebt een beetje los te laten en je horizon iets te verbreden, wie weet gaat het je 100% meevallen.
     
  20. Martika

    Martika Niet meer actief

    #80 Martika, 19 jul 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 jul 2016
    Bedankt voor jullie lieve berichten :)

    Wij hebben het intussen een beetje onderzocht en wij hebben 2 VK praktijken gevonden hier in de buurt. De ene is Heilema in Zaandijk en de ander is Lavita in het ZMC in Zaandam.
    Mocht iemand ervaring hebben met 1 van de 2 of allebei dan horen we het heel graag.

    De voordelen van Heilema zijn, je krijgt altijd een vk aan de telefoon en geen assistent. Je kunt bij elke controle een echo krijgen want ze hebben er een echo apparaat, het is echter geen medische echo. Ik denk dat zij wat flexibeler zijn wat controles betreft, je kunt om meer controles vragen als je wilt.

    Lavita heeft als voordelen dat ze gevestigd zijn in het ziekenhuis ZMC in Zaandam.
    Je moet ook een goeie klik hebben natuurlijk.

    Er is binnenkort in september een info avond in het ZMC waar je ook met een gyn kunt praten dus dat gaan we ook doen.

    Weten jullie nog de verschillen in controles tussen belgie en nederland? Krijg je op 42 jarige leeftijd meer controles?

    Alvast bedankt :)
     

Deel Deze Pagina