Kun je leren praten ondersteunen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door babbel1983, 15 jul 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Pien120213

    Pien120213 Actief lid

    22 okt 2013
    178
    0
    0
    NULL
    NULL
    Het boek heb ik besteld bij Bol.com: https://www.bol.com/nl/p/pivotal-response-treatment/9200000006516982/ hoop dat de link werkt.

    Als je het filmpje op YouTube bekijkt zal je al een hoop tips zien. Misschien pas je die al toe, dat kan. Wij deden sommige dingen al wel, maar niet zo actief. Ik zal een paar voorbeelden geven:

    - Je kies een activiteit uit, maar wel iets wat je dochter helemaal geweldig vind. Bijvoorbeeld schommelen. Je gaat haar schommelen, stopt dan met schommelen en jij zegt dan tegen haar: zeg schommelen. Ze zal het waarschijnlijk niet zeggen, maar je schommelt haar dan niet verder. Je schommelt haar pas weer als ze 'schommel' heeft gezegd. Haar beloning is dan dat je haar schommelt. Ook een poging is goed, dus bijvoorbeeld scho of som of iets wat er op lijkt. Als ze dus schommel zegt, schommel je haar verder, stop je weer, dan moet ze weer schommel zeggen om verder geschommeld te worden. Iedere keer als ze het zegt ga je heel overdreven juichen en complimenten geven. Mijn dochter raakte in het begin gefrustreerd en zei het woord echt niet. Wat je dan doet: je lijdt haar dan af met iets anders, maar je gaat haar niet schommelen. Ze moet dan begrijpen dat ze met schreeuwen niet krijgt wat ze wil, maar hiervoor taal nodig heeft. Boos worden helpt niet en werkt alleen maar averechts.
    - Deze techniek kun je op heel veel verschillende manieren toepassen, nog een bijvoorbeeld: ze wil chips. Ze krijgt steeds chips als ze het woordje chips (of dus iets wat daar op lijkt) zegt. Deze vond ik heel lastig, want mijn moederhart huilde als ze geen chips zei en ik haar dan geen chips gaf. Mijn man deed daarom de dingen met chips of eten.
    - Daarnaast is het belangrijk de dingen af te wisselen, dus steeds iets erbij wat ze al kent en weet. Veel kinderen geven namelijk al op als het steeds iets is wat ze niet kunnen. Daarom wissel je veel af dingen die ze wel kan en voeg je daar steeds iets nieuws bij. Het voorbeeld wat ik dus gaf met water. We gingen van eerst water, naar water drinken en nu ik wil water drinken.

    In het boek staan heel veel voorbeelden hoe je zo'n leermoment kunt creëren, zonder dat het voor je dochter een opgave is.

    Met het actief toepassen (waarvan in het begin veel frustratie), begon ze veel taliger te worden binnen 2 weken. Niet dat ze binnen 2 weken in volledige zinnen ging praten, maar het alleen wijzen en niets zeggen werd veel minder. Nu weet ze ook dat als ze wijst ze iets niet krijgt. Janken of schreeuwen probeert ze nog steeds wel haar zin mee door te drammen, maar wij negeren haar dan of lijden haar af met iets anders.

    De logopedie tips waren bij ons alles benoemen, keer op keer herhalen. Soms uitdagen iets te zeggen, maar niet pushen. Dat werkte in sommige gevallen ook wel, maar veel trager. Daarnaast moet zij het afleren om te non-verbaal te communiceren. Ze moet begrijpen dat taal een heel handig middel is en die bereik je sneller met de PRT technieken, dan alleen benoemen en herhalen.
     
  2. Frisbie

    Frisbie Bekend lid

    3 apr 2015
    895
    1
    16
    NULL
    NULL
    Onze dochter sprak op haar eerste verjaardag zinnen, bizar! Maar motorisch was ze echt niet de sterkste.

    Onze jongste daarentegen is motorisch super sterk, praten doet hij eigenlijk pas sinds hij twee is.

    Ik denk dat ze gewoon niet alles tegelijk kunnen leren.
     
  3. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    #23 Miracle1, 18 jul 2016
    Laatst bewerkt: 18 jul 2016
    @ Bailief, precies wat jij doet inderdaad. Je bent goed bezig als ik het zo lees!

    Ons wordt juist de opdracht van hierboven sterk afgeraden op de Taaltrein omdat kinderen die waarschijnlijk een TOS hebben hierdoor teveel druk krijgen waardoor ze of frustraties krijgen of dicht gaan slaan. We hebben dan liever dat ze non-verbaal kunnen communiceren dan de druk om wat te moeten zeggen omdat ze vaak al zo gesloten zijn. Deze druk ervaren ze in het dagelijkse leven al met anderen die een reactie verwachten en ook vaak eisen. We zijn dan al blij als ze handgebaren maken waardoor er woorden aan gekoppeld kunnen worden omdat ze dan in ieder geval zich verstaanbaar kunnen maken. De woorden kunnen ze dan rustig op gaan pakken maar in de tussentijd kunnen ze wel al communiceren met de ander waardoor ze weer open staan om woorden te leren.

    Ik geloof dus niet dat deze aanpak voor alle kinderen goed zal zijn, het is aan ouders om te kijken wat voor hun kind kan helpen.

    Het klopt trouwens dat kinderen niet alles tegelijkertijd kunnen leren. Leren lopen en leren praten gaan bijvoorbeeld niet samen en dat geldt voor bijna alles. Ook wel logisch omdat je eerst het een onder de knie moet krijgen voordat je wat anders kan leren.
     
  4. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    TS; sorry dat ik je topic heb gekaapt 😅 Was niet mijn bedoeling ;)

    Pien, de link kan ik openen, dankje! Je uitleg is erg duidelijk, daar kan ik wel wat mee. Al is dit wel echt te hoog gegrepen voor mijn dochter, die frustraties werken averechts voor haar omdat ze echt niet kan praten. Er is iets mis met de motorische planning in haar hoofd waardoor ze wel weet wat je bedoeld, maar ze haar mondspieren er niet toe kan zetten om ook daadwerkelijk iets wat op een woord lijkt te produceren. Ik denk dat ik zou moeten beginnen met dat elk antwoord goed is, ook al lijkt het er in de verste verte nog niet op. Dat doe ik nu ook :). Ik ga in ieder geval die aflevering bekijken want ik ben wel erg nieuwsgierig hoe dit er in de praktijk uit ziet.

    Miracle, bedankt! Ik kan me erg vinden in wat jij zegt; dat de druk averechts werkt en dat het dan beter is om non-verbaal te communiceren. Ik ben nu bezig met het maken van een boekje voor mijn dochter met foto's van bijvoorbeeld onze huisdieren, familie, activiteiten etc. Elke week voeg ik maximaal 4 foto's toe zodat het geen overload wordt aan informatie. De bedoeling is dat zij uiteindelijk leert om in haar boekje aan te wijzen wat ze wil. Ze kan zichzelf prima duidelijk maken maar niet iedereen begrijpt haar gebaren en klanken die ik wel begrijp.
     
  5. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    #25 Miracle1, 18 jul 2016
    Laatst bewerkt: 18 jul 2016
    Precies wat jij schrijft bedoel ik, zo herkenbaar en dan moet je juist geen druk gaan leggen omdat elke vorm van druk al teveel is.

    Krijg je ook hulp zoals bijvoorbeeld Kentalis of voorschoolse peuterspeelzaal gericht op taalproblemen zoals bijvoorbeeld de Taaltrein? Prompten zou bijvoorbeeld goed kunnen helpen bij je dochtertje. Zo voelt ze met haar mond hoe ze de mondspieren moet gebruiken om woorden goed uit te spreken. Hier heb je een gespecialiseerde logopedist voor nodig.

    De Taaltrein helpt bij mijn zoontje ontzettend goed. Hij kan nu langzaamaan 2 woord zinnen uitspreken en zijn woordenschat groeit elke dag.

    Daarnaast zou handgebaren leren zodat ze daarmee duidelijk kan aangeven wat ze wil ook een goede optie zijn. Dit leert mijn zoontje ook waardoor ze sneller en duidelijk aan kunnen geven wat ze eigenlijk willen maar niet kunnen zeggen.
     
  6. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Wat fijn dat je zoontje nu langzaam wat kan praten en dat je het verschil nu echt merkt!de Taaltrein is van Kentalis toch?

    Mijn dochter krijgt nu hulp in de vorm van het MKD (4 ochtenden p/w), de fysio en de logopedist. Een audiologisch onderzoek hebben we gehad, deze was helemaal goed. En we staan sinds kort op de wachtlijst bij Kentalis voor uitgebreidere onderzoeken waaronder een niveaubepaling geloof ik. Maar dit zal nog een hele tijd duren, we hebben alleen al maanden op de wachtlijst gestaan voor een audiologisch onderzoek en deze uiteindelijk in het ziekenhuis laten uitvoeren omdat er nog steeds geen plek was.
    Het MKD wil kijken of er een samenwerking mogelijk is met Kentalis om te kijken hoe de leidsters mijn dochter beter kunnen ondersteunen. Ze gaat bewust niet naar een dagbehandeling van Kentalis omdat er meer speelt. Ze loopt motorisch achter en is in haar hele ontwikkeling en doen en laten nog heel jong.
     
  7. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Ik lees nu je toevoeging over handgebaren ;). Die gebruiken we inderdaad ook. Maar omdat ze heel erg haar eigen gebaren ontwikkeld en onze gebaren minder makkelijk oppikt spelen we ook veel in op haar gebaren.
     
  8. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Taaltrein is inderdaad van Kentalis. MKD ken ik niet, wel erg vervelend dat jullie op de wachtlijst staan, daar gaat altijd teveel tijd in zitten.

    Bij de Taaltrein kun je ook terecht wanneer een kind op meer vlakken achter loopt maar de taalprobleen moet op de voorgrond staan om geplaatst te kunnen worden.

    Ikzelf denk dat het niet uitmaakt welke gebaren je kind inzet, zolang ze maar kan communiceren en jullie er een betekenis en vervolgens woorden aan kunnen geven. Dat is imo het belangrijkst.
    Maar als ik het zo lees doe je het erg goed!
     
  9. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Mkd is een medisch kinderdagverblijf :).

    Zoiets heb ik inderdaad begrepen, dat het taalprobleem voorop moet staan. Helaas zijn de deskundigen er nog niet achter wat het hoofdprobleem is. Ze gaat nu 3 maanden naar het mkd maar ze hebben nog veel meer tijd nodig voor onderzoek. Mede omdat ze al jong is, maar dus nog veel jonger in haar doen en laten. Haar onderzoeken is hierdoor erg moeilijk heb ik mij laten vertellen.

    Wat gebaren betreft ben ik het helemaal met je eens. Ik heb hier al wel wat weerstand op gehad in de zin van: ze kan beter alle gangbare gebaren leren ipv haar eigen gebaren omdat anderen het dan sneller begrijpen. Snap ik ook wel, maar ik kan de lat niet te snel te hoog leggen.

    Bedankt! :)
     
  10. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Helder, bij mijn zoontje was het ook niet duidelijk of de spraakprobleem op de voorgrond stond. Onderzoeken waren niet af te nemen. Pas na een half jaar en nadat alle onderzoeken niet af te nemen waren heb ik een filmpje van een spelmoment thuis laten zien en was hen duidelijk dat de taal op de voorgrond staat. En omdat de Taaltrein weer samen werkt met anderen zouden andere problemen ook meegenomen kunnen worden mochten die blijven.

    Ik begrijp de weerstand die je had/hebt. Je wilt het beste en meteen zonder omweg omdat dat je kind verder kan helpen maar soms ligt dat nog buiten de mogelijkheden van je kind. Wel knap dat je je aanpast naar het niveau en mogelijkheden van je kind.
     
  11. Pien120213

    Pien120213 Actief lid

    22 okt 2013
    178
    0
    0
    NULL
    NULL
    De bedoeling van de PRT technieken is dus juist dat er geen druk op het kind komt te staan. Je kiest natuurlijke momenten uit en bij frustratie leid je je kind af. Daarnaast wissel je af met woorden die een kind al wel kent, waardoor het kind als minder druk ervaart. Het voorbeeld met schommelen en chips was 1 van de zoveel voorbeelden. Als er iemand temperamentvol is, dan is dat wel mijn dochter. Ondanks dat heeft het toch veel opgeleverd.
     
  12. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    #32 Miracle1, 18 jul 2016
    Laatst bewerkt: 18 jul 2016
    En toch ben ik van mening dat je hierdoor druk oplegt alleen kan het ene kind er beter mee overweg dan de ander.
    De druk die ik bedoel is dat een kind een woord moet zeggen om iets gedaan te krijgen. Jouw kind pakt dat na een begin goed op maar als je als kind niet kan praten dus echt een taalprobleen hebt in plaats van een taalachterstand zullen veel kinderen dicht gaan slaan want ze moeten iets zeggen om iets gedaan te krijgen terwijl ze dat niet kunnen. Ik kreeg hiermee als vergelijking te horen 'je moet praten terwijl je mond dicht geplakt is met tape.'

    Edit; met taalachterstand is het de bedoeling om zoveel woorden aan te bieden en dan zou dit bijvoorbeeld kunnen helpen.
    Bij een taalprobleen helpt alleen het aanbieden van woorden niet omdat het probleem dieper gaat dan het langzamer oppakken van woorden.
     
  13. Tillit

    Tillit Actief lid

    26 dec 2013
    144
    1
    18
    Schrijven
    Een dorp
    Mijn dochtertje is 23 maanden en spreekt de hele dag door met vijf-woord-zinnen ('Waar is de auto nou?', bijv. of 'Voetjes doen zo'n pijn', of 'J. wil de fles niet drinken'). Bij het CB vallen de monden open van verbazing.

    Wat ik bij haar heb gedaan: héél veel aandacht geven (maar daar vroeg zij vanaf haar geboorte ook om, als huilbaby), boekjes lezen, inspelen op haar interesses, alles benoemen, uitleggen.
    Ze was een huilbaby maar nu ze kan praten, huilt ze zelden en luistert ze ook heel goed naar me. Ik heb een heerlijk kindje nu.

    Maar ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders.

    Mijn tip obv mijn ervaring is dus in ieder geval: voorlezen, voorlezen, voorlezen. Over onderwerpen die je kindje duidelijk leuk vindt. In de bieb is heel veel te vinden! (En ik kan het weten, want ik werk bij een bieb :))
     
  14. sm1990

    sm1990 Bekend lid

    28 nov 2012
    618
    9
    18
    ik denk bij sommige kinderen wel
    mijne loopt n jaar achter vanaf baby af aan lezen benoemen gesprekjes voeren logopedie sinds een tijdje maar helpt niet tot nauwelijks. dus niet voor iedereen gaat die vlieger op:)
     
  15. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Het helpt bij de kinderen die het vanzelf oppakken. Bij de kinderen die moeite hebben of echt een probleem hebben is het onvoldoende.
    Als je het idee hebt dat logopedie te weinig helpt sm1990 dan kun je vragen om een verwijzing naar het audiocologisch centrum, er kan dan meer hulp gegeven worden. De huisarts of logopedist kunnen je hierbij helpen.
     
  16. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.338
    302
    83
    Geen probleem hoor :D Ben alleen maar blij met reacties en tips, kan ik weer van leren en als andere er ook baat bij hebben is dat alleen maar fijn. Hoop dat de samenwerking tussen het MKD en Kentalis lukt zodat de leidsters je dochter beter kunnen ondersteunen.
     
  17. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.338
    302
    83
    Ben er bewuster mee bezig geweest de afgelopen 2 dagen, maar het wijzen van mijn dochter in eerste instantie is natuurlijk ook een indicatie dat ze wat wil zeggen. Spring daar dus nu beter op in, geef in korte zinnen weer wat ze ziet of wat ze wilt dat ik pak o.d. En merk dan inderdaad dat ze blij is dat ik het benoem en dat ze daar wel mee bezig is. Maar het is inderdaad nog niet het herhalen, het is een glimlach of mij aankijken, met woorden komt het nog niet. Maar vind het wel een fijne methode, merk dat ik er zelf daardoor toch bewuster mee bezig ben. Ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.

    Gisteren was mijn neefje bij ons aan het spelen en ineens kwam zijn naam (in ieder geval wat er op leek) er bij haar uit. Ze wilde echt zijn aandacht hebben en riep dus echt (en daarna dus meerdere keren :D) zijn naam. Heb er dus wel vertrouwen in dat het praten steeds meer gaat komen, als het haar aandacht heeft. Hoop dat ik haar er daar goed bij kan ondersteunen!
     
  18. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    #38 Miracle1, 19 jul 2016
    Laatst bewerkt: 19 jul 2016
    Als ik het zo lees doe je het echt goed!
    Dat ze in deze 2 dagen nog geen woorden heeft herhaald geeft niet, je geeft haar aandacht en past je aan naar haar niveau. Ze voelt zich gehoord en gezien en die aandacht zorgt ervoor dat het voor haar makkelijker wordt om te gaan oefenen.

    Ze voldoet met het reageren op jou dmv kijken, glimlachen, wijzen aan de voorwaarden om te kunnen gaan communiceren. Dit duurde bij mijn zoontje echt een paar maanden op de Taaltrein voordat hij dat oppakte. Hierna kwamen de woordjes pas maar een kind moet eerst aan de voorwaarden voldoen voordat je woorden kan leren. Het moet hun interesse hebben anders kun je ze niks leren en als ouder zijnde moet je leren hoe je je kind het beste kunt ondersteunen, begeleiden en helpen vooral wanneer een kind een spraaktaalprobleem heeft.

    Ook een mooi voorbeeld dat ze de naam van haar neefje probeerde te zeggen om iets duidelijk te maken. Door daar positief op te reageren leert ze dat woorden haar kunnen helpen om iets duidelijk te maken of om iets gedaan te krijgen en als dat eenmaal echt duidelijk wordt zie je vaak een stroomversnelling aan woorden leren.
     
  19. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.338
    302
    83
    Even korte update na het CB bezoek.
    Ze vond dat we goed bezig waren met taal (liedjes zingen, voorlezen, maar ook de tips die Miracle1 had gegeven) en maakte zich daarom toch wat zorgen over haar (niet) praten. Ook gezien het feit dat ze voor de rest heel goed ontwikkelde, had ze meer verwacht dat ze daarom ook beter zou moeten kunnen praten om zich te kunnen uiten.
    We hebben een verwijzing doorgekregen voor logopedie en worden op de wachtlijst gezet bij Kentalis voor een hoor- en spraaktest. De wachtlijst bedraagt ongeveer 5 maanden, dus mocht in de tussentijd logodedie genoeg helpen of gewoon uit zichzelf gaan praten dan kunnen de tests altijd afgezegd worden. Als ik kijk naar de informatie die op de Kentalis site staat over TOS dan herken ik ongeveer de helft van de punten wel terug in mijn dochter, maar de andere helft ook totaal niet. Ben dus benieuwd wat er uit logopedie en de testen gaat komen of dat ze in de tussentijd wel gewoon begint te praten.
     
  20. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Mijn dochter kon al heel vroeg goed praten. Mijn zoontje zei met 2 jaar ongeveer hetzelfde als jouw dochter. Denk dat hij nog niet aan de 10 woorden kwam en sprak de helft daarvan verkeerd uit. De enige combinatie die hij maakte was 'meer hapm' wat betekende dat hij meer eten wou. Echt een paar weken later begon hij te praten en hoe, hij zong complete liedjes, gebruikte allerlei woorden en op de kleuterschool zeiden ze zelfs dat hij juist behoorlijk voor lag. Sommige kinderen schijnen te 'wachten' tot ze het goed kunnen en dan opeens heel snel goed leren praten.
    Ik had ook nooit het idee dat hij me niet begreep of er wat met zijn gehoor was. Hij was soms wel wat gefrustreerd doordat hij niet goed praatte.
    Hoe waren jij en haar vader als dreumes/peuter? Ik was zelf ook een wat late prater, mijn zussen konden veel eerder praten. Dat kan ook meespelen.
    Ik denk dat je goed bezig bent.
     

Deel Deze Pagina