Er is hier echt geen sprake van een zwaarwegend belang op basis waarvan TS naar haar werk moet komen. Ze is doktersassistente, waarvan er weet ik veel hoeveel werkzaam zijn in Nederland. Ik zal dan ook reageren alsof het een normale vraag is: heb je zin om tijdens je vakantie te komen werken, zodat ik geen andere oplossing hoef te zoeken? Los van de vakantie van TS is het volgens mij slechts in beroepen met roosters gebruikelijk dat je wordt opgeroepen in te vallen voor een collega. Het feit dat invallen mogelijk is zegt volgens mij al genoeg over de oplossing die de werkgever van TS feitelijk gelijk had moeten zoeken: het werk van de zieke collega van TS door een ander te laten doen. Ik vind het om die reden niet onredelijk als TS niet in gaat op het verzoek van haar werkgever. Het is de werkgever immers niet specifiek om TS te doen, maar om een doktersassistente. Dat kan ook iemand zijn van een uitzendbureau. Ik zou het een ander verhaal vinden als sprake is van een solistische functie waar niet wordt gewerkt met roosters of iets dergelijks, dan had TS ook niet zo makkelijk voor haar collega kunnen invallen, maar als dat wel had gekund was het de werkgever specifiek om TS te doen en niet om de aanwezigheid van zomaar iemand in haar functie.
Dat is heel lief en loyaal van je, maar krijg je dan ook een percentage van de winst naast je salaris als het bedrijf dankzij jou beter presteert? Zo niet, dan zal je baas erg blij met je zijn omdat je in sommige situaties vrijwilligerswerk doet. Of het is onderdeel van je functie, dat kan ook. Dan wordt je natuurlijk beloond door je hogere salaris.
De vraag is idd of er sprake is van een noodsituatie waarbij ze jou als eerste terug kunnen roepen van de vrije dag of de vakantie. Het antwoord voor de woensdag is voor ts volgens mij:nee. Er is 1 zieke (voor de rest is de planning normaal). De enige (?!?) vliegende keep (lees: de baas die niet met vakantie is maar een vrije dag heeft) moet dus inspringen maar die heeft een andere afspraak staan. De noodsituatie geldt voor de baas, niet voor ts. De baas moet er alles aan doen om zelf in te springen. Oppasdag afzeggen is niet leuk maar wel gemakkelijk. Dochter moet dan gewoon wat anders regelen (haar kind is woensdag echt haar probleem). Donderdag is lastiger. Daar is volgens mij zo strak gepland dat er normaal twee man moeten zitten om de ochtend aan te kunnen en er nu incl. vliegende keep maar 1 man zit. Er staan dus echt geen reserves meer op de lijst (echt superslecht planwerk). Dit valt volgens mij wel onder de noodsituatie. Maar enkel voor het moment dat een dubbele bezetting noodzakelijk is. Nu kan ik mij echter ook voorstellen dat het mogelijk is om een doktersassistente van een bevriende/nabijgelegen huisarts te "lenen" voor een paar uurtjes. Dat is m.i. echt een optie die de baas ook nog moet verkennen voordat ze ts terug kan fluiten.
Dank voor jullie reacties, die wel uiteenlopen idd. Het probleem lijkt opgelost. Ze zouden vanochtend overleggen hoe ze het gaan doen deze week. Ik heb de hele dag niets meer gehoord dus ik neem aan dat het intern is opgelost. Er zijn ook 2 praktijkondersteuners die de basisvaardigheden van de assistentetaken ook een klein beetje kunnen (= spoedlijn + afspraken inplannen). Spoedhandelingen zoals hartfilmpjes kunnen ze ook. Al het andere en de niet-spoedeisende zaken blijven dan liggen. Hun spreekuren moeten dan verzet worden. En de artsen moeten zelf wat meer triage doen. Brengt een hoop onrust met zich mee, maar het zou een mogelijkheid zijn. Uitzendkracht zou een optie zijn. Kandidaten genoeg. Op iedere vacature komen 250 brieven binnen. Andere praktijken zitten ook met vakantie-afwezigen. Hoe dan ook, ik weet zeker dat mijn baas het terugroepen van vakantie ook alleen in uiterste gevallen doet. Niet reageren of niet opnemen vind ik persoonlijk (maar dat is mijn mening) een beetje flauw. Ik zat een paar mnd geleden brakend op het werk, toen was mijn baas thuis en was ik ook blij dat ze opnam zodat ik het probleem kon overleggen.
Ts, ik vind het goed dat je er over nadenkt. Het is natuurlijk ook wel eens andersom. Natuurlijk is het fijner dat je niet hoeft te komen. Je hebt niet voor niets vakantie gevraagd. Toch vind ik een ziekenhuis opname wel echt een noodgeval. voor de andere: Jeetje wat zijn veel van jullie stug zeg. Het is niet alleen de rechten voor jezelf hè. Een beetje meedenken kan geen kwaad. Dat noemen ze collegialiteit
Elk wissewasje?? Het gaat om de vakantie met je kinderen, ja die is heilig hier. En even een maand later gaar niet zomaar als je aan de schoolvakanties vast zit. En ja jij zult vast anders zijn, maar ik heb in mijn jaren in loondienst alleen maar gemerkt dat wanneer je 1 keer je grens verlegd, je dan bezig kunt blijven en ze je continue weten te vinden. Een vrije dag een keer opgeven of omruilen is prima, maar de vakantie(s) staan en blijven staan.
Ik hoop dat jouw baas dan inderdaad ook zo loyaal is naar jou en je collega's. Ik vind dat ik zelf zeer loyaal ben naar mijn baas. Ik heb een ondersteunende functie en ben bereid over te werken, taken op te pakken die buiten mijn functieomschrijving vallen, dagen te ruilen, in te vallen, etc. Maar als ik vakantie heb en ik heb daar naar uitgekeken en ik heb ook nog eens een dijk van een verlof stuwmeer... Sorry, maar dan zeg ik nee. Ik heb ook mijn vakantie nodig, ongeacht of ik thuis blijf of weg ben. En om dat dan oncollegiaal te noemen... Misschien dan liever dat dan een collega die uiteindelijk overspannen uit de running moet.
Ik ben het wel met jou eens dat het netjes is om mee te denken. Alleen vind ik in dit geval dat ze ook eerst intern hadden kunnen overleggen in plaats van te hinten naar iemand die vakantie heeft of ze toch kan komen. Als werkgever kan je ook denken: laat ik mijn vrije medewerker niet storen tijdens haar vakantie tenzij we echt geen andere oplossing zien. Fijn in ieder geval dat het zo is opgelost
Ik snap de hele discussie al niet. Baas had gehint. Baas had dus niets gevraagd. Ze had dus gehoopt dat to zichzelf aan zou bieden om makkelijk tot een oplossing (voor haar eigen oppasprobleem) te komen. Ze snapte misschien wel dat ze dit eigenlijk niet kon maken en heeft to dus niet officieel gevraagd. Uiteindelijk heeft ze dus wat meer moeite moeten doen om haar probleem op te lossen.
Alsook thuis zou zijn en een oppas zou kunnen regelen zou ik ook een paar uur gaan om ff bij te springen. Wel duidelijk aangeven dat dit voor jouw extra kosten met zich meebrengt en je dus niet veel overhoudt asn deze overuren. Laat hem maar dubbel uitbetalen dan.
Precies zo denk ik ook! Vakantie is heilig die blijft verzetten gaat echt niet zomaar zeker bij mijn man niet. Of je nou thuis bent of niet die 3 weken per jaar zijn hier echt heilig en blijven staan
Waarom oncollegiaal? Wettelijk gezien moet je zelfs 2 weken aaneengesloten opnemen.lijkt mij dat werkgever daar rekening mee moet houden..
Volgens mij is Juul de baas in het verhaal. Dan is het bedrijfsbelang sowieso persoonlijk meer van belang! Ik wil ook echt dat ik NIET in mijn vakantie gebeld wordt. Ik leef zo toe naar mijn vakantie en zelfs 1 dagje terug komen in mijn 3 weken wil ik pertinent niet! (Even een kanttekening: ik heb afgelopen maand 91 uur over gewerkt, omdat dit voor het bedrijf nodig was en ik mij wel opzij wilde zetten, tegen uitbetaling van de overuren, de maanden hiervoor werk ik ook 60-70 uur over vanaf november. Dus nee van mijn vakantie blijf je af! Ik draai deze week 59 uur terwijl ik een contract heb voor 28 uur. Dit kan ik alleen met de wetenschap: hierna ben ik twee weken vrij. Daarna twee weken veel overuren en daarna 3 weken vrij! De 3 weken onafgebroken heb ik ECHT nodig. Terwijl ik thuis blijf. (Weekendje weg)
Heb er zelf nooit zoveel moeite mee om terug te komen in mijn vakantie als de nood aan de man is. Ligt er natuurlijk aan of je weg bent ja of nee. En zeker met een kind is het wat lastiger. Maar zelf zou ik het ook suoer fijn vinden als iemand voor mij in zou vallen in zijn/haar vakantie als er iets aan de hand is.
Ja, dit bedoel ik dus. Ik vind het redelijk schokkend hoeveel dames het schijnbaar niet eens willen overwegen. Natuurlijk, als het niet kan dan kan het niet. Maar ik blijf erbij, om er niet eens over te willen denken vind ik enorm oncollegiaal. Want het is inderdaad fijn als een ander het ook voor jou doet.
Gelukkig word je in het bedrijf waar mijn man werkt echt niet als oncollegiaal bestempeld als je in jouw vakantie niet terug wilt komen. Je gaat ook helemaal niet gevraagd worden trouwens, juist omdat voor iedereen even vakantie zo fijn en belangrijk is. Problemen met personeel worden opgelost uit een soort invalpoule.
Collegialiteit gaat over hoe je omgaat met je collega's (geen wederzijdse afspraken, maar op basis van vriendelijkheid e.d.). Als werknemer heb je met je werkgever afspraken gemaakt over allerlei situaties, waaronder werktijden en vakantie. Dat is een heel andere relatie dan met je collega's. Ik zie niet in hoe collega's benadeeld worden, anders dan op dezelfde manier waarop TS (als collega) benadeeld wordt als zij wel zou komen werken.
Volgens mij maak je echt een denkfout. De collega van TS is ziek. Zij hoeft niet te komen werken. Het is dus niet zo dat als TS niet zou komen, de zieke collega alsnog moet komen werken. Het is gewoon een vaak voorkomend probleem bij functies waarbij mensen fysiek aanwezig moeten zijn op bepaalde tijden. Zodra iemand vrij is, ziek wordt, of om een andere reden niet komt werken heb je vervanging nodig. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat in al die gevallen een collega moet overwerken. Dan heb het het als werkgever gewoon niet goed op de rit. Het is dus een werkgeversprobleem en geen werknemersprobleem. Het gaat hier niet om collegialiteit.