Hallo allemaal, Graag jullie mening/ervaringen over het volgende. Mijn dochter is in juni twee geworden. Grof motorisch is ze altijd wat onzeker geweest (liep wat later dan gemiddeld, en is ook nu voorzichtig in bijvoorbeeld klimmen of springen). Haar fijne motoriek was altijd wel goed en ook met haar taalontwikkeling is niets mis. Nu was laatst de arts erg verbaasd toen hij mijn dochtertje de kleuren hoorde benoemen (niet alleen de primaire kleuren, maar ook bijvoorbeeld paars, roze, grijs en oranje) en vormen (driehoek, rondje, vierkant). Daarnaast "telt" ze tot drie (hoeveel blokjes liggen daar? "Twee" (leg er 1 bij): hoeveel zijn het er nu? "Drie"). Verder dan drie kan ze niet. Omdat de arts zo verbaasd reageerde, en ik er op internet niet echt veel over kan vinden wat "normaal" is hoor ik graag wat jullie ervaringen zijn. Is dit dan zo bijzonder voor een kind van net twee jaar? Alvast bedankt voor de reacties!
Weet niet wat "normaal" is, maar hier ook grofmotorisch niet zo'n uitblinker (heb hier ook een topic over lopen) en fijne motoriek en taal wel in orde. Telt nu tot 20 (maar is wel 8 maanden ouder dan jouw kindje ) en kon inderdaad met twee jaar alle kleuren benoemen en de vormen. Telt nu ook tot 10 in het Engels, maar dat komt dan weer door de youtube filmpjes die hij soms kijkt. Volgens mij heeft dit dus ook te maken met interesses en aanleg. Het ene ontwikkelt dan wat sneller dan het andere. Geen idee of dat ook zo is, maar het lijkt mij wel zo te werken . Elk kind is anders hè .
Als het om ontwikkeling van kinderen gaat, dan is 'normaal' een erg rekbaar begrip ... Hoe ouder ze worden hoe meer spreiding erin komt. Het kennen van kleuren is bijvoorbeeld iets wat kinderen grofweg ergens tussen hun 2e en 5e onder de knie krijgen. Ik zou zeggen, je kindje is er dus 'vroeg' bij. Maar... mijn verstandelijk beperkte zoon kende zijn kleuren ook al prima toen hij 2,5 jaar was, dus het zegt in die zin (nog) niet zo veel over hoe ze verder gaan met hun ontwikkeling. Wat ik zelf wel eens doe, is navraag bij KDV (die zien tenslotte heel veel verschillende kinderen van dezelfde leeftijd) in hoeverre iets 'afwijkt' van wat ze meestal zien. En ze hebben allemaal hun eigen voorkeuren en talenten ... Het ene kind is snel met het een, het andere met het ander. En op een gegeven moment ga je ook wel verschil merken tussen de 'later-praktijk-school' kinderen en 'later-VWO-kinderen'. Verschil in niveau, maar allemaal nog steeds normaal .
Dank voor je reactie! Ja, ik heb je topic gelezen over jouw zoontje, herken er veel van mijn dochtertje in! En het lijkt inderdaad wel of het bij jouw zoontje en bij mijn dochtertje zo is dat de interesse eerder uitgaat naar taal en "rekenen" dan naar springen en klimmen
Dank je wel Kache! Ja, dat klopt ook helemaal hoor. Eigenlijk ook een stom woord: "normaal" En dat is een goede tip, mijn dochtertje gaat een paar dagen per week naar het KDV, dus daar kan ik ook wel checken hoe het zit met haar ontwikkeling!
Tja lastig altijd. Mijn dochter kon dat ook en stond daarna weer super lang stil. Telde met 2 jaar tot 10 in t Engels maar nou weet ze dat echt niet meer haha
Ik vind het snel ja, mijn zoontje begint nu pas echt goed te praten (in juni 2 geworden) en tellen kan hij alleen door het na te zeggen, zeg maar. Kleuren kan hij ook echt nog niet, maar heb het idee dat die van mij juist weer niet zo vlot is. Oh, mijn zoontje kent overigens wel alle letters van het alfabet al. We hebben een grote plaat waar het hele alfabet op staat en tot een paar maanden terug at hij nooit fruit. Die plaat gebruikte we als placemat en hij kreeg interesse in alle kleurrijke letters die erop stonden, dus als afleiding deden we spelenderwijs letters aanwijzen, waardoor hij ongemerkt z'n mond open deed voor fruit en inmiddels is veranderd in een fruitmonster. Eerst herkende hij echt alleen de letters op die plaat, maar inmiddels wijst hij in boekjes e.d. ook bepaalde letters aan. Pas bij de Kruidvat was hij helemaal enthousiast: "Mama Uuuuuu, mama uuuu. Maar nu hij gewoon zonder mopperen z'n fruit eten laten we dat weer rusten, vind het helemaal nog niet nodig dat hij het kent, maar hij komt er vaak zelf mee, heeft ook stempels van het alfabet waar hij graag mee speelt. Dus ja, ik vind het bijzonder, omdat mijn zoontje dat nog niet kan. Maar een andere moeder zal het bijzonder vinden dat mijn zoontje al letters herkent. Ieder kind ontwikkeld z'n eigen talent en zal uitblinken in iets anders. Overigens is ons zoontje motorisch best handig, maar springen kan hij ook nog niet hoor. Vroeg me pas wel af wanneer ze dat ongeveer kunnen?
Nou, inderdaad, dat vind ik erg bijzonder zeg! Wat knap! En het lijkt inderdaad alsof hij al erg geïnteresseerd is in de letters van het alfabet, als hij er zelf mee komt. Leuk om dat te merken, dat het toch echt uit hemzelf komt, en dat toevallig door hem af te leiden van het fruit eten. Fijn dat dat inmiddels goed gaat Ja, springen, ik weet niet wanneer kindjes dat gemiddeld kunnen. Dochter probeert het wel al een tijdje, maar komt maar een paar centimeter van de grond. Op een kussen of op bed kan ze hoger, maar het is duidelijk dat ze dat nog best spannend vindt.
Daarom elk kind z'n interesse en talenten. Ja hier springt hij wel in z'n ledikantje, maar houdt zich dan aan beide kanten vast. Echt van een stoepje ofzo afspringen kan hij hier echt nog niet.
Nee, dat kan dochter ook nog niet. Zelfs van een stoepje afstappen vindt ze spannend. Ze wil dan toch graag iets/iemand vasthouden.
Mijn zoontje is 4 en kent nu 2 kleuren haha. Dus ik vind het wel snel. Maar hij ging met 1, 5 al in hey klimrek en is motorisch weer superhandig. Klimt in de hoogste bomen. Mijn oudste maakte met 2 puzzels van 50-100 stukjes, maar kan toen pas net lopen, laat staan rennen/springen. Maw het is volgens mij maar net waar de interesses liggen en waar aanleg voor is en ook de karakters spelen mee. Het zegt volgens mij verder nog niet zoveel.
Mijn zoon is ook in juni 2 geworden. Grove motoriek: is hij altijd erg vlot mee geweest. Hij zat los met 6mnd, kroop met 8mnd en liep met 12mnd. Fijne motoriek: vormenstoof en torentje bouwen gaat best goed, mits hij er de rust voor heeft (wat maar heel zelden is ) Praten doet ie de hele dag, maar echt kleuren herkennen en benoemen begint nu pas op gang te komen. Hij kent groen, en ook wel rood (van de verkeerslichten) Maar andere kleuren noemt hij ook groen of blauw. Als je de eerste letter zegt dan weet hij het wel, bv Fender, dat is orrrr...... oranje, zegt hij dan. Of ik zeg zw.... zwart. Tellen uit zichzelf doet hij nog niet. Als ik tel dan kan hij dat daarna nazeggen tot 8. Maar ik denk dat hij puur mij imiteert en dat dat net echt al met tellen te maken heeft. Al met al gewoon gemiddeld dus denk ik. Ik denk dat ieder kind met het een sneller is dan met het ander. Mijn zusje bv kende met 14mnd al veel kleuren, maar begon pas met ruim 22mnd te lopen. Karakter speelt echt wel mee! Onze zoon is enorm druk en avontuurlijk. Hij heeft niet de rust voor puzzels, boekjes etc. Bij hem moet alles wild hahaha
Onze uk is motorisch redelijk, kan met twee voeten springen, kan van de stoep stappen ( en vallen). Hij kent de kleuren, kan aanwijzend tellen tot 3, tellen tot tien al gebruikt hij voor de 4 en 5 nog wel eens 14 en 15. Kent vormen en een aantal letters. Is over het algemeen een druk bezig mannetje maar is gek op boeken lezen en kan daar ook de rust voor nemen. Tekenen is ook leuk maar vooral rondjes
Onze oudste kende de kleuren ook al goed rond zijn 2e verjaardag. De jongste (2,5) kent nu net de primaire kleuren. Maar de jongste is veel meer lichamelijk bezig. Hij is meer van het klimmen en van dingen af donderen. Hij zit altijd onder de schrammen en blauwe plekken. De oudste donderde nooit ergens van af, die heeft zelfs de eerst 3,5 jaar van zijn leven echt 0 blauwe plekken gehad. Hij keek wel uit. En nog doet hij niks waarvan hij niet zeker weet of hij het kan. Hij is pienter, maar onzeker. De jongste staat wat relaxter in het leven. Ieder kind is anders. Jouw dochter lijkt misschien wel een beetje op onze oudste zoon, in bepaalde dingen. Wij hebben hem eerst altijd voorzichtig gevonden. Inmiddels is duidelijk dat er wel een stukje perfectionisme / faalangst in schuilt. In dat kader is het misschien intressant om een keer wat meer te lezen over 'fixen and growth mindset' en het soort complimenten dat goed werkt voor kinderen die wel eens iets te voorzichtig en onzeker zijn. Als je het intressant vindt, wil ik er ook wel wat over vertellen. Maar misschien zit je daar (nog) niet op te wachten.
op 2 jaar is het vaak waar de interssees van een kind ligt. je kunt dus niet echt zeggen of het kind/of wat hij doet bijzonder is. een kind van 2 jaar, als het kind het leuk vindt en de omgeving daar positief mee omgaat kan heel veel leren. is het heel erg bijzonder? ik vind van niet. vele bijna 2 jarigen kunnen wel naar het derde koekje vragen. als je het kind een keus wil laten maken tussen aan een kant 2 koekjes en aan andere kant 3 koekjes, en wanneer hij meer koekjes wilt wel makkelijk 3 koekjes kant kiezen. leg 5 koekjes voor je kindje en zeg geef mij 2 koekjes, als je me 2 koekjes geeft mag jij 3 koekjes op eten. anders eet ik 3 koekjes. jij alleen 2. kijk wat hij doet. vaak is het zo dat het kindje alle 5 koekjes wil eten. dat is, op metaforische wijze een beschrijving van hoe meeste kinderen niet kunnen laten zien wat zij weten/kunnen. in mijn omgeving weten de kinderen(met een paar uitzonderingen) alle kleuren op 2 jaar. sommigen veel eerder. kun je kind een cirkel tekenen? een 3hoek tekenen? of een kruis tekenen. dat zijn de zaken die meer over de ontwikkelingsfases zeggen.
Ik denk dat het inderdaad niet zoveel zegt, het verschilt per kind waar de interesse ligt. Ik vroeg het omdat de arts er zo verbaasd op reageerde, ik had zelf niet het idee dat het echt zo bijzonder is. Voor sommige ouders misschien wel omdat hun kind dat nog niet doet, maar dan is voor mij iets wat hun kind wel doet en het mijne niet weer bijzonder. @Tupp: ja, dat klinkt inderdaad wel als mijn dochtertje. Ik heb al vaker gemerkt dat ze wat last heeft van faalangst, niet alleen op motorisch vlak maar ook op het gebied van taal. De keren dat een ander haar niet kan verstaan (en dat komt maar weinig voor, want ze zegt iets alleen als ze zeker weet dat ze het goed kan zeggen) dan klapt ze dicht en zegt ze niets meer. Terwijl ze over het algemeen wel voor zichzelf durft op te komen en niet bang is om te laten zien dat ze het ergens niet mee eens is. Dat lijkt me zeker interessant! Ik heb er nog niet eerder van gehoord, ga me er eens in verdiepen Dank voor je tip!!
Ik vind het normaal maar kwam er van de week ook achter dat S. wel heel snel is, nadat we met 3 andere stellen met leeftijdsgenoten een borrel hadden. Hij is nu 2 jaar en 2 maanden en benoemt idd alle kleuren al sinds hij 2 is. Ook zwart, bruin, wit, roze, oranje enz. Hij kan tellen t/m 12. Hij praat al hele zinnen, en kent enorm veel woorden. Hij weet dat je bij groen stoplicht mag rijden, en bij rood moet stoppen, tegenstellingen warm/koud, donker/licht, groot/klein enz gebruikt hij ook allemaal helemaal goed. Qua grove motoriek was hij gemiddeld maar sinds hij 1,5 is loopt hij daarmee ook enorm voor. Het is wel een kleine opdonder (lengte -1 en gewicht -2) die nog niet zijn hele gebit compleet heeft. Ik denk dat elk kindje ergens anders in uitblinkt.
Vergelijkbaar met mijn dochtertje, alleen is zij dus voorzichtiger op motorisch vlak. Met tellen, bedoel je dan het rijtje "opdreunen"? Want dat kan mijn dochtertje ook, alleen tot en met drie kan ze "optellen en aftrekken": als er een blokje ligt en ik leg er twee bij en ik vraag hoeveel het er dan zijn zegt ze "drie". Haal ik er 1 weg zegt ze "twee" enz. Dat bedoel ik dus met tellen eigenlijk. Ze telt heel vaak tot tien en zegt dan: "Wie niet weg is, is gezien, ik kom!" , ze houdt van verstoppertje spelen, haha.
ok maar het is niet mijn bedoeling om te zeggen dat jij helemaal niets mee moet doen met de uitspraken van de cb arts. zo een kind moet dus wel positief uitgedaagd worden. dat moet dus niet betekenen dat jij je kindje steeds schoolse zaken leert.(dat doen vaak mensen helaas) spelletjes spelen, koekjes laten uitdelen, vragen stellen, veel praten, puzzelen. ook de motorische helpen te ontwikkelen. samen bouwen. afstandsbediening speelgoed sturen. dobbelsteen spelletjes. en niet te strak mee omgaan, vrijheid gunnen. allerlei dingen zelf laten kiezen.
Ik vind het knap hoor dat jouw dochter al op 2 jaar de secundaire kleuren en vormen kan benoemen en dat ze tot 3 kan tellen en écht tellen. Dat kon mijn zoontje veel later. Ik denk dat het inderdaad niet vaak voorkomt en dat de arts daarom blij verbaasd was. Doe zo voort zou ik zeggen.