Hoi mama's, Ik ben in oktober uitgerekend van onze tweede kindje. Bij mijn jongste is de borstvoeding niet goed gegaan maar ik wil het nu weer gaan proberen. Ik wil graag een kolf gebruiken om de borstvoeding een beetje op gang te brengen, maar ook om mijn partner ook de fles te kunnen laten geven. (dan hoef ik niet altijd fysiek aanwezig te zijn). Een kolf huren kost 2,50 per dag en als ik daarbij nog een starterset moet kopen dan ben ik de eerste maand ook al snel 100 euro kwijt. De vraag is of ik dan niet gelijk zelf een kolf moet kopen. Een redelijke dubbele kolf (die ik dan later ook op het werk zou kunnen gebruiken) kost ook al snel rond de 200 euro. En dat is ook zonde geld als de borstvoeding niet zou lukken. Lang verhaal (sorry ) maar nu vraag ik me af of ik niet gewoon een handkolf zou moeten kopen? Die zijn redelijk goedkoop. Als het dan goed gaat kan ik altijd nog een duurdere kolf kopen? Wat vinden jullie?
Ik zou wachten... Als je bv slecht op gang komt/je kindje het nog niet goed op gang kan brengen heb je wel echt een huurkolf nodig voor de eerste periode. Maar als dat zo is kan je hem volgens mij dezelfde dag nog in huis hebben. Als het goed op gang komt kun je denk ik de beter de eerste weken afwachten, als je te vroeg begint met flesje oefenen neemt je baby misschien de borst niet goed meer. En dan kun je aan de hand van hoe het dan gaat een kolf kopen. Ik heb altijd genoeg gehad aan een handvol, want het kwam goed op gang en ik werk niet, dus ik hoefde alleen af en toe te kolven. Maar als je langere tijd meerdere keren per dag wilt kolven lijkt me elektrisch wel fijner. Misschien vergoed je verzekering ook een (deel van een) kolf?
Ik heb nu vooraf een kolf gekocht omdat net als bij jou het de vorige keer niet ging en ik heb spijt. Borstvoeding gaat als een trein en als ik kolf nu pak ik liever mijn handkolf als mijn dure dubbele elektrische. (Ik had verwacht weer fulltime te moeten kolven). Krijg je ook een deel vergoed van je verzekering?
Ik heb de spectra 9 plus, een dubbele kolf voor een mooie prijs. Hij is echt super! Meerdere standen, en ook zonder stroom te gebruiken. Verder vind ik dat hij weinig lawaai maakt.
Kolven om je bv op gang te brengen is niet nodig. Gewoon je baby vaak aanleggen. Op het begin was dat hier zelfs elke 1.5 à 2 uur. Pas rond dag 4 komt de melk goed op gang. Daarnaast lijkt het me ontzettend vermoeiend om naast het velen aanleggen ook nog tussendoor te kolven als het niet hoefs. Rond de 5 weken kun je beginnen met het oefenen van het flesje. Liever niet eerder ivm tepel/speen verwarring. Een fles drinkt namelijk heel makkelijk, daar hoeven ze heen moeite voor te doen. Dan kan het zijn dat ze niet (goed) meer uit de borst drinken. Sommige baby's hebben hier last van, maar sommige ook niet. Houd er ook rekening mee dat als jou partner een flesje geeft, jij op dat tijdstip ook moet kolven. Dit om je productie op peil te houden. Bv werkt op vraag en aanbod. Als je een voeding overslaat, gaat je lichaam minder melk aanmaken. Hoe ouder je wordt, hoe flexibeler je om gaan gaan met het kolven. Tussen de 9 e 12 maanden is de productie van de meeste vrouwen stabiel. Ik heb een dubbelzijdige elektrische kolf van medela. Ik ben hier zeer tevreden over. Mijn advies: koop nu nog geen kolf. Mocht de bv goed gaan (de eerste weken/maanden kunnen heel zwaar zijn), koop dan een kolf rond de 5 weken als je gaat oefenen met de fles.
Ik zou ook nog even wachten met het kopen van een kolf. Eet een kolf huren kan inderdaad in een dag geregeld zijn. Mocht toch nodig zijn om een kolf te gebruiken om de BV op gang te brengen; een professionele huurkolf (medela symphony) is vele malen krachtiger dan de 'gewone' kolven die je voor jezelf kan kopen. Ik had ontzettend last van m'n tepels waardoor ik veel heb gekolfd in het begin op aanraden van m'n kraamzorg. Toen heb ik eerst m'n eigen kolf gebruikt, maar dat schoot niet op. Op advies lactatiekundige toen tijdelijk een huurkolf gebruikt en daarmee schoot m'n productie echt omhoog.