Geven jullie altijd fooi op het terras/ in restaurants?

Discussie in 'De lounge' gestart door sunshineS1976, 11 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lentekriebels

    Lentekriebels Fanatiek lid

    15 aug 2015
    1.086
    156
    63
    Vaak werk je in de horeca 's avonds, 's nachts, in het weekend, veel zonder pauze, lange uren, lange dagen. De meeste andere beroepen hebben een cao, die hebben toeslagen voor juist die uren en overwerk. De horeca heeft dat niet, meestal is het gewoon tegen minimumloon, ook al is het in het weekend en 4 uur 's nachts.
     
  2. Kletskoek

    Kletskoek VIP lid

    7 jan 2013
    5.719
    477
    83
    Nee nooit, vind het onzin. Betaal al meer dan genoeg voor eten buiten de deur.
     
  3. 2g4e

    2g4e Niet meer actief

    Ik rond een bedrag hooguit af naar boven toe maar verder doe ik niet aan fooi. Vind dat echt onzin! Je doet je werk net zoals ik het mijne doe.
     
  4. BloemJK

    BloemJK Fanatiek lid

    30 mei 2016
    1.184
    3
    36
    NULL
    NULL
    Ik geef alleen fooi als de geleverde service ernaar is.
    Ik zie fooi als iets extra's, dus dat krijgt iemand ook alleen als er extra service is verleend, of de bediening uitzonderlijk goed was. Ik bepaal dus steeds per keer of ik wel of geen fooi Geef.
    Voorbeeld: 2x in hetzelfde restaurant in de Efteling. Wij gaan, als we in de Efteling zijn, altijd rond lunchtijd daarheen om onze zoon zijn boterham en fles Nutrilon te geven.
    1: wij komen binnen, ik zoek een tafel, mijn man regelt een kinderstoel, en ik begin mijn zoon zijn boterham te geven. Zelf meegebracht, want ze hebben daar geen normaal brood. Na een half uur, hij is inmiddels halverwege zijn fles, komt er een medewerker aan om de bestelling op te nemen (wij nemen dan altijd koffie al dan niet met gebak) nadat ik 6x (!!) Om aandacht vroeg bij langslopend personeel wat totaal nergens op reageerde en blind was voor welke gast dan ook.
    Daar kan ik behoorlijk geïrriteerd van raken, no way dat iemand dan nog een fooi krijgt.
    2. Let op, zelfde restaurant, andere dag! Wij komen binnen en worden direct door een medewerker aangesproken die voor ons een geschikte tafel uitzoekt. Een collega pakt voor ons de kinderstoel. Ze loopt even weg om andere gasten een tafel te geven, maar is binnen een minuut terug om ons de menukaart te overhandigen. Zonder te vragen regelt ze direct een leeg bordje voor de meegebrachte boterham die ik in een vershoudzakje tevoorschijn heb gehaald. Terwijl ik de boterham Geef, wordt onze bestelling opgenomen en binnen tien minuten gebracht. Met een paar extra chocolaatjes die bij de koffie horen, voor mijn dochter. Ze laat de fles vullen met water en wijst mij de magnetron voor gasten, en legt onderweg uit dat zij dat niet mogen opwarmen en waarom, maar verteld gelijk hoe de magnetron werkt. als mijn zoon zijn boterham op heeft krijgt hij zijn fles, hebben wij heerlijk koffie gedronken en wat lekkers op. En ja, dan geef ik fooi.
     
  5. samarinde01

    samarinde01 Fanatiek lid

    11 dec 2012
    2.855
    1.063
    113
    Ik heb een beroep zonder cao, reiskostenvergoeding en pensioenopbouw. Lange dagen, weinig pauze, geen weekend maar wel avonduren voor hetzelfde loon(tje). De fooi van pakweg 80 klanten per week (samen met mijn collega) is jaarlijks! iets van 150 euro.

    Mwah, op een terrasje geef ik alleen fooi als die bediening perfect was, het eventuele eten heerlijk en de persoon uitstraalt lol in het werk te hebben. Anders heb ik geen medelijden en kan ik dat geld zelf goed gebruiken.
     
  6. vertelikniet

    vertelikniet Niet meer actief

    meestal wel inderdaad laatst voor het eerst echt niet gedaan we waren uit eten geweest de bediening was echt onbeschoft alles was teveel en de communicatie was allemaal via tablets, zelfs de tablet die oplichtte om te vragen of alles naar wens was terwijl er iemand naast ons het drinken op de tafel smeet. Toen was het mij iets te gortig.
     
  7. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    In het ziekenhuis heb ik wel eens geld aangeboden gekregen van patienten die erg tevreden waren en fooi wilde geven (natuurlijk nooit aangenomen:p) en kregen wij sowieso vaak iets lekkers uit dankbaarheid.
    Bij de kapper of schoonheidsspecialist staat ook vaak een fooienpot.

    In Nederland moet de service wel heel goed zijn als ik fooi wil geven, want ik vind het een beetje onzinnig.. In landen waar obers echt beroerd betaald krijgen geef ik altijd wat, ook als ik ontevreden ben.
     
  8. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Niet altijd, alleen bij goede service en als we er gegeten hebben. Voor 1 glas drinken ga ik geen fooi geven.
     
  9. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Meestal wel behalve als de bediening slecht is. Ik geef rond de 10%. Vind het bizar te lezen dat zo weinig mensen fooi geven.

    Het ligt er wel erg aan waar je komt denk ik, ik ken genoeg mensen in bijvoorbeeld Amsterdam die in de horeca werken of een zaak hebben en daar wordt echt wel veel fooi gegeven.
    Hier in Utrecht is dat dan al een stukje minder.
     
  10. sillies

    sillies Fanatiek lid

    15 aug 2013
    3.191
    1.396
    113
    Dit.

    Ze krijgen gewoon betaald.
     
  11. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.479
    8.738
    113
    Steeds minder vaak geef ik fooi. Omdat ik de kwaliteit van de service en het eten in restaurants werkelijk waar achteruit vind hollen.
    Is het eten goed en de bediening snel en vriendelijk dan geef ik altijd een goede fooi.
    Een fooi is geen vanzelfsprekendheid, daar moet een tevreden klant tegenover staan.
     
  12. Chocochippie

    Chocochippie Niet meer actief

    Ik rond het bedrag altijd af. Van 92,50 maak ik 95 euro bijv.
    Als de service en het eten echt belabberd is doe ik dat uiteraard niet.

    Als ik savonds werk of in het weekend krijg ik een extra toeslag. In de horeca krijgen ze dat niet. Heb zelf in de horeca gewerkt en was echt blij met dat beetje extra wat ik af en toe kreeg.
     
  13. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.380
    23.569
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Dat is ook zwaar, maar niet mijn 'probleem' en je kan ook ander werk doen als het je niet bevalt denk ik dan. Ik krijg ook geen fooi als ik mn werk goed doe.

    Ik geef bij een drankje drinken geen fooi, bij uit eten wel, dan rond ik het bedrag wat naar boven af. Ook als ik pin. Maar eigenlijk meer omdat het zo 'hoort', dan dat ik er achter sta.
     
  14. Logan

    Logan Niet meer actief

    Ik verdiende ook minimumloon als verkoopster. Niemand die mij fooi gaf hoor ;)
    Het is een schandalig laag loon maar daar kies je toch voor? Net als dat een verpleegkundige weekenden/nachten/feesten werkt bijvoorbeeld en een bakker onderhand midden in de nacht begint? Moeten we die ook maar kleingeld toestoppen?
     
  15. Sugarblossom

    Sugarblossom VIP lid

    23 jul 2010
    5.439
    11
    38
    Vrouw
    Nederland
    Alleen in DL waar we gaan uiteten daar is het spotgoedkoop. Maar dan max. 1 tot 2 EURO meestal. Soms staat er iets niet op de bon wat ze niet hebben meegerekend. Meestal in Nederland geven we geen fooi. Alles is ook 10x zoveel duurder.
     
  16. Brinta

    Brinta Fanatiek lid

    9 apr 2013
    2.145
    191
    63
    Zuid holland
    Ik rond het altijd af naar boven. Soms is het maar 1 euro en soms 4.
     
  17. Boommm

    Boommm Niet meer actief

    Ja, eigenlijk standaard. Bij een terrasje rond ik het naar boven af (1-2 euro). Als we ergens lunchen of een simpel hapje eten geef ik meestal 3-5 euro fooi.
    En als we echt chique en uitgebreid uit eten gaan geven we 7 a 10% van de rekening.
     
  18. MamaTal85

    MamaTal85 Fanatiek lid

    13 sep 2011
    2.089
    204
    63
    NULL
    NULL
    Wij gaan bijna nooit uit eten, maar als we gaan geef ik wel fooi! Ik werk zelf in de horeca, al 9 jaar en krijg gewoon het minimumloon, de fooien maken het leuk en laten je toch even dat beetje extra harder lopen. Zeker als er tijdens een drukke lunch 15 verzoeken voor iets anders komen, doen we ectra ons best omdat we weten dat dat meer fooi kan opleveren.

    We merken wel duidelijk aan de fooien wie er in de bediening heeft gestaan. Met sommige collega's heb je gewoon altijd veel meer dan met anderen.

    Maar waar we vroeger zo 25,00 pp ophaalden in een zaterdaglunch is dat tegenwoordig nog maar hooguit 10,00 dus mensen gaan inderdaad minder geven.
     
  19. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Ik geef alleen een fooi als de kelner extra vriendelijk geweest is. Die opmerking dus over prachtige kids zou voor mij een reden zijn om fooi te geven, haha. Maar anders niet nee. Ik kan echt niet elke keer wat extra geven, zo veel geld heb ik niet. En ik denk dat we hier maar weinig obers hebben die nog enkel voor de tips werken.
     
  20. Loesje86

    Loesje86 Niet meer actief


    Ik snap dan niet dat je al 9 jaar in de horeca werkt, terwijl je het niet leuk vind. Dan zoek je toch wat anders? Hrt is toch niet vol te houden om te werken voor de fooi? Ik vind dat ook best een rare instelling ;)
     

Deel Deze Pagina