Hmm de meningen zijn aardig verdeeld zie ik! Ik moet zeggen dat wij zelf heel veel bakten in boter, Zelden in olie. Dus hoe dan ook, we hebben al een vooruitgang te pakken De kokosolie die ik heb is geurloos, dus geen kokos smaakje aan het eten. Al heb ik ergens wel weer gelezen dat die toch weer net ietsje minder gezond zou zijn als de kokosolie die niet ontgeurd is. Samarinde: ik heb biologische kokosolie van 'boer jan' op internet besteld.
OMG dit wist ik niet!! thnx voor deze info!!! Ik gebruikte eigenlijk het meest olijfolie, maar vorige week voor het eerst kokosolie gebruikt. Ik denk dat ik voortaan kokosolie gebruik voor warme toepassingen en olijfolie voor koude en voor de pasta's
Wij gebruiken zonnebloemolie. Voordeliger dan olijfolie en kokosolie. Ik geloof overigens niet zo in de magische voordelen van kokosolie. Het enige wat ik ervan krijg is een zacht huidje door het erop te smeren
Klopt helemaal. Kokosolie is hip, maar helemaal niet "zo gezond"! Er is onderzoek gedaan naar slechte cholesterol (LDL), daarvan is wetenschappelijk bewezen dat het slecht voor hart- en vaatziekten is. Kokosolie bevat het slechte LDL-cholesterol, en is vanuit het oogpunt van hart- en vaatziekten bewezen slecht voor je! Olijfolie en zonnebloemolie daarentegen is een veel gezonder alternatief. Alleen is extra vierge olijfolie niet geschikt voor hoge temperaturen, want dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Hiervoor kun je beter normale olijfolie, vierge olijfolie of het goedkopere zonnebloemolie gebruiken. Voor wie meer wil lezen, hieronder twee links. Daar staat in begrijpbaar Nederlands uitgelegd wat de gezondheidsverschillen zijn, en ook wat wel/niet wetenschappelijk bewezen is. Kassa - Consumentenprogramma, elke zaterdagavond live op 1 Olijfolie of zonnebloemolie? Mijn advies: wissel kokosolie in voor gewone olijfolie of zonnebloemolie. Goed voor je cholesterol, en stukke goedkoper
Mwah, ik vind wat hieronder staat toch dichter bij de waarheid liggen: Kassa Groen: kokosolie puur vergif? - Voeding en gezondheid - aHealthylife.nl
Ook zeer belangrijk is de verhouding tussen omega3/6/9. Die moet goed zijn om je goed te voelen. Verlaag vooral je omega 6 inname en verhoog je omega 3. Die balans is vaak ver te zoeken. Ik slik zelf visolie bij. En neem geen zonnebloemolie (omega 6) maar olijfolie. Neem een goede fles want die goedkope meuk is niet zo best. Gebruik verder kokosolie met mate. Ik zou zelf liever roomboter nemen om in te bakken dan zonnebloemolie.
Als je kokosolie vies vindt dan kun je een andere persing nemen, net zoals bij olijfolie. Kokosolie en olijfolie die geen 1e persing (virgin) zijn die hebben niet de specifieke smaak meer. Ze zijn neutraal geworden. Olijfolie die geen 1e persing is kun je mee bakken. 1e persing alleen koud gebruiken. Kokosolie die geen 1e persing is kun je ook kopen bij de xenos en helemaal niet duur. PS: ik heb nu margarine met omega 3 genomen, maar daar wordt het vlees slecht bruin van. Weet even niet mer hoe dat gebeurd bij kokosolie en olijfolie? Wegens verbouwing en verhuizing heb ik dat een jaar niet meer gebruikt maar ga weer overstappen.
Dat ben ik niet met je eens. Deze blog doet een aantal aannames die niet kloppen. Zo staat er dat kokosolie het slechte LDL-cholesterol zou verlagen, en dat is gewoon niet waar. Ik vertrouw veel meer op de (Nederlandse) wetenschap, waarbij hoogleraren serieus en onafhankelijk onderzoek doen naar de voor- en nadelen van deze producten, dan een vlotte kookboekenschrijfster, blogger, superfoodgoeroe, of popster die kokosolie aanprijst. Op het moment dat je gezond bent, zal het over het algemeen weinig problemen opleveren als je kokosolie eet. Maar het wordt niet voor niets afgeraden door artsen aan mensen met hart- en vaatziekten.
Dat hangt wel heel erg van het gerecht af. Wokken bijvoorbeeld lijkt me dan lastig. Ik gebruik beide, vaker olijfolie. Zonnebloemolie is inderdaad niet gezond zover ik weet.
Kokosolie gebruik ik vooral om mee te bakken of voor Aziatische gerechten. Olijfolie om iets smaak te geven.
*edit* zie dat anderen onderstaande ook al gemeld hebben Volgens het voedingscentrum is kokosolie helemaal niet zo gezond: "Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Dat is het meest van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit een gezonder verzadigd vet zou zijn. Het zou je juist zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten, in vergelijking tot koolhydraten, het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het goede HDL-cholesterol meer stijgt dan het slechte LDL-cholesterol, kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Kokosvet bevat, in tegenstelling tot andere oliën en vetten, nauwelijks vitamine E en vitamine K. "
Het voedingscentrum raadt ook aan om light frisdranken te drinken en margarine te smeren, hou op zeg.
Ach, je moet niks zomaar geloven natuurlijk. Maar ik zie iig nog nergens overtuigende argumenten om kokosvet te gaan kopen. Wij bakken lekker in olijfolie, of roomboter, of nog lekkerder: een mixje daarvan.
Boter, kokosolie en olijfolie. Hangt van het recept af en van m'n bui. Ik vind voor neutrale gerechten rijstolie ook prettig en betaalbaar.
Ik gebruik arachideolie, voor wokken, olijfolie een die geschikt is voor verwarmen, bij italiaanse gerechten en een extra vierge olijfolie voor de salade. Van alles het strikt noodzakelijke, niet teveel per keer. Kokos olie is in mijn ogen echt zo'n trend ding, zie de voordelen er niet van.