Olijfolie of kokosolie?

Discussie in 'De lounge' gestart door Babypink, 11 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Babypink

    Babypink Lid

    14 jun 2015
    93
    1
    8
    NULL
    NULL
    Hmm de meningen zijn aardig verdeeld zie ik!
    Ik moet zeggen dat wij zelf heel veel bakten in boter,
    Zelden in olie. Dus hoe dan ook, we hebben al een vooruitgang te pakken :D

    De kokosolie die ik heb is geurloos, dus geen kokos smaakje aan het eten. Al heb ik ergens wel weer gelezen dat die toch weer net ietsje minder gezond zou zijn als de kokosolie die niet ontgeurd is.

    Samarinde: ik heb biologische kokosolie van 'boer jan' op internet besteld.
     
  2. Kiewie

    Kiewie Fanatiek lid

    10 okt 2011
    1.341
    5
    38
    OMG dit wist ik niet!! :$ thnx voor deze info!!!

    Ik gebruikte eigenlijk het meest olijfolie, maar vorige week voor het eerst kokosolie gebruikt. Ik denk dat ik voortaan kokosolie gebruik voor warme toepassingen en olijfolie voor koude en voor de pasta's :)
     
  3. Islah

    Islah Niet meer actief

    Gewoon die van de Aldi.
     
  4. Baukje1985

    Baukje1985 Fanatiek lid

    26 jul 2010
    2.732
    44
    48
    Wij gebruiken zonnebloemolie. Voordeliger dan olijfolie en kokosolie. Ik geloof overigens niet zo in de magische voordelen van kokosolie. Het enige wat ik ervan krijg is een zacht huidje door het erop te smeren :)
     
  5. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Klopt helemaal. Kokosolie is hip, maar helemaal niet "zo gezond"! Er is onderzoek gedaan naar slechte cholesterol (LDL), daarvan is wetenschappelijk bewezen dat het slecht voor hart- en vaatziekten is. Kokosolie bevat het slechte LDL-cholesterol, en is vanuit het oogpunt van hart- en vaatziekten bewezen slecht voor je!

    Olijfolie en zonnebloemolie daarentegen is een veel gezonder alternatief. Alleen is ‘extra vierge’ olijfolie niet geschikt voor hoge temperaturen, want dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Hiervoor kun je beter normale olijfolie, ‘vierge’ olijfolie of het goedkopere zonnebloemolie gebruiken.

    Voor wie meer wil lezen, hieronder twee links. Daar staat in begrijpbaar Nederlands uitgelegd wat de gezondheidsverschillen zijn, en ook wat wel/niet wetenschappelijk bewezen is.
    Kassa - Consumentenprogramma, elke zaterdagavond live op 1
    Olijfolie of zonnebloemolie?

    Mijn advies: wissel kokosolie in voor gewone olijfolie of zonnebloemolie. Goed voor je cholesterol, en stukke goedkoper :D
     
  6. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Mwah, ik vind wat hieronder staat toch dichter bij de waarheid liggen:


    Kassa Groen: kokosolie puur vergif? - Voeding en gezondheid - aHealthylife.nl
     
  7. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Ook zeer belangrijk is de verhouding tussen omega3/6/9. Die moet goed zijn om je goed te voelen.

    Verlaag vooral je omega 6 inname en verhoog je omega 3. Die balans is vaak ver te zoeken. Ik slik zelf visolie bij.

    En neem geen zonnebloemolie (omega 6) maar olijfolie. Neem een goede fles want die goedkope meuk is niet zo best. Gebruik verder kokosolie met mate. Ik zou zelf liever roomboter nemen om in te bakken dan zonnebloemolie.
     
  8. Sandana

    Sandana VIP lid

    9 jan 2012
    5.682
    5
    38
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Onder Eindhoven
    Als je kokosolie vies vindt dan kun je een andere persing nemen, net zoals bij olijfolie. Kokosolie en olijfolie die geen 1e persing (virgin) zijn die hebben niet de specifieke smaak meer. Ze zijn neutraal geworden.
    Olijfolie die geen 1e persing is kun je mee bakken. 1e persing alleen koud gebruiken.

    Kokosolie die geen 1e persing is kun je ook kopen bij de xenos en helemaal niet duur.


    PS: ik heb nu margarine met omega 3 genomen, maar daar wordt het vlees slecht bruin van. Weet even niet mer hoe dat gebeurd bij kokosolie en olijfolie? Wegens verbouwing en verhuizing heb ik dat een jaar niet meer gebruikt maar ga weer overstappen.
     
  9. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Dat ben ik niet met je eens. Deze blog doet een aantal aannames die niet kloppen. Zo staat er dat kokosolie het slechte LDL-cholesterol zou verlagen, en dat is gewoon niet waar.

    Ik vertrouw veel meer op de (Nederlandse) wetenschap, waarbij hoogleraren serieus en onafhankelijk onderzoek doen naar de voor- en nadelen van deze producten, dan een vlotte kookboekenschrijfster, blogger, superfoodgoeroe, of popster die kokosolie aanprijst.

    Op het moment dat je gezond bent, zal het over het algemeen weinig problemen opleveren als je kokosolie eet. Maar het wordt niet voor niets afgeraden door artsen aan mensen met hart- en vaatziekten.
     
  10. Islah

    Islah Niet meer actief

    Zonnebloemolie is toch zó bewerkt dat er niets gezonds meer in zit?
     
  11. Aries

    Aries Niet meer actief

    Dat hangt wel heel erg van het gerecht af. Wokken bijvoorbeeld lijkt me dan lastig.

    Ik gebruik beide, vaker olijfolie. Zonnebloemolie is inderdaad niet gezond zover ik weet.
     
  12. MoedervanSafia

    MoedervanSafia Fanatiek lid

    10 mrt 2013
    2.803
    4
    38
    Kokosolie gebruik ik vooral om mee te bakken of voor Aziatische gerechten. Olijfolie om iets smaak te geven.
     
  13. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Hier, gewoon met bronnen van.onderzoek.

    Wat het Voedingscentrum niet weet over Kokosolie
     
  14. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    *edit* zie dat anderen onderstaande ook al gemeld hebben :)

    Volgens het voedingscentrum is kokosolie helemaal niet zo gezond:

    "Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Dat is het meest van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

    De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit een ‘gezonder’ verzadigd vet zou zijn. Het zou je juist zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten, in vergelijking tot koolhydraten, het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

    Kokosvet bevat, in tegenstelling tot andere oliën en vetten, nauwelijks vitamine E en vitamine K. "
     
  15. Skatje

    Skatje VIP lid

    10 dec 2008
    9.026
    165
    63
    Vrouw
    Gastouder
    Arnhem
    Het voedingscentrum raadt ook aan om light frisdranken te drinken en margarine te smeren, hou op zeg. :p
     
  16. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Ach, je moet niks zomaar geloven natuurlijk. Maar ik zie iig nog nergens overtuigende argumenten om kokosvet te gaan kopen. Wij bakken lekker in olijfolie, of roomboter, of nog lekkerder: een mixje daarvan.
     
  17. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Roomboter kan toch prima juist. Olijfolie verhitten is niet best, die is alleen voor koud gebruik.
     
  18. Lousaa

    Lousaa Fanatiek lid

    18 nov 2011
    2.497
    2
    38
    Boter, kokosolie en olijfolie. Hangt van het recept af en van m'n bui. Ik vind voor neutrale gerechten rijstolie ook prettig en betaalbaar.
     
  19. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Nee met wokken kan dat niet.

    Maar ik wok nooit dus dat komt goed uit :D
     
  20. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.175
    4.488
    113
    Ik gebruik arachideolie, voor wokken, olijfolie een die geschikt is voor verwarmen, bij italiaanse gerechten en een extra vierge olijfolie voor de salade. Van alles het strikt noodzakelijke, niet teveel per keer. Kokos olie is in mijn ogen echt zo'n trend ding, zie de voordelen er niet van.
     

Deel Deze Pagina