Wij geven altijd wel fooi. Weinig als het niet bijzonder was en veel als we blij zijn met wat we gegeten hebben of als service ontvangen hebben. In Amerika geven we altijd vrij veel fooi omdat je weet dat dat hun salaris is. In nl hoeven ze niet van onze fooi te leven. Trouwens nog een tip: leg in het buitenland altijd op de eerste ochtend wat dollars of euro's neer op bed voor de schoonmaakster. Daar heb je je hele trip profijt van. Extra zeepjes, gratis flesjes water. Ze waarderen dat enorm en wij zien het als een goede investering
Maar dat zijn dan mensen die het hele jaar door voor je "zorgen". En zo zijn er nog veel meer mensen die dag doen: de vuilnisman, de dokter, de cassiere etc. Ik kan het me niet veroorloven om al die mensen maar extra geld te geven omdat ze hun werk doen. Ik werk in de kinderopvang en ik krijg ook eigenlijk nooit iets van ouders omdat ik drie of vier dagen per week voor hun kind zorg. Dat is mijn werk en ik verwacht daar alleen maar waardering en vriendelijkheid voor, maar geen geld of chocolade. Als kindjes weg gaan, wordt er meestal wel een doos chocolade gegeven, maar vier jaar voor hun kind zorgen vind ik echt niet in verhouding staan tot mij een avondje serveren en daar iedere keer extra voor betalen.
Nee, niet altijd. Alleen als ik echt blij wordt van de service. Het frustrerende vind ik altijd dat ik al 12 jaar in de zorg werk, dus aan het einde van de ladder zit (elf treden) de werkdruk is enorm hoog en lichamelijke zwaar + dat ik veel in aanraking kom met bloed (risico) en ik hou ook niet veel meer over dan 10 euro netto. Wij krijgen toch ook geen fooi terwijl ik er alles aan doe om het voor de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken. Om die reden geef ik ook niet vaak fooi. Zeker niet op een terras, uiteten rond ik het bedrag af maar dat zal niet meer zijn dan een paar euro.
Ik vind een cadeautje voor de juf aan het eind van het schooljaar niet vergelijkbaar met een fooi geven. Dan mag je ze elke dag wel wat toestoppen, want ze zorgt elke dag voor je kind.
Ik doe het steeds minder. Vroeger was het een gewoonte, maar ik ben het gaan zien als een extraatje. Moeten ze verdomd goed bedienen, of het moet zo uitkomen dat het bedrag net mooi uitkomt. Meestal vind ik het onnodig.
En jij kunt niet uit eten als niemand bereid is dat eten voor je neus neer te zetten. Werk ligt ook niet altijd voor iedereen voor het oprapen, ken genoeg mensen met een afgeronde master die nog steeds in cafeetjes werken omdat er geen banen zijn.
Wel grappig dat Duitsers ook in Nederland vaak veel guller zijn dan Nederlanders, ondanks dat het hier dus duurder is.
Maar is het dan aan mij om fooi te geven, want ze hebben wel een master? Dat is heel vervelend voor ze, maar net zo vervelend als degene die bij nog bij Appie werken. Geef je die dan ook je wisselgeld?
Ik geef in Nederland nooit fooi. Duitsland wel, maar daar eet je ook voor minder dan 20 euro met 2 personen. Waarom dat hier in Nederland niet kan is mij een raadsel.
Het ging erom dat ze dan maar ander werk moeten doen. En nee bij de AH geef ik geen fooi, die hebben namelijk redelijke uren, avondtoeslag, weekendtoeslag enz.
Nee,... Als ik betaal met de pin betaal ik hetgeen op de bon staat. Als ik contant betaal dan rond ik het af naar een rond getal. ( bijv. 10,35 wordt 11 euro. maar 10.95 wordt ook 11 euro ) Mijn partner geeft wel regelmatig een fooi ... maar dit is meestal het restant kleingeld uit de portemonnee erbij leggen.
Avondtoeslag heb je na tien uur en dan zijn de supermarkten dicht. Weekendtoeslag heb je in de detailhandel niet. Winkelpersoneel krijgt vaak minimumloon wat dus, als ik dit topic lees, gelijk is aan de horeca. Wat is dan het verschil? Een supermarkt is inderdaad geen nachten los maar wel elke avond en elke dag, ook weekenden. Hier is de jumbo zelfs op tweede kerstdag/paasdag dat soort dingen open.
Ligt eraan waar je werkt in de detailhandel. Genoeg winkels die wel toeslag geven op zondag en avonden. Horeca: - Geen CAO. Rooster krijg je 2 weken vooruit. - Sociaal leven kun je vergeten. Jij werkt als anderen vrij zijn - Als werkende ouder kun je kinderopvang niet plannen. Je krijgt immers je rooster, dat continu wijzigt, 2 weken vooruit en daarop kun je alle dagen ingezet worden dus je kunt niets vastleggen. Je bent aangewezen op dure flexibele opvang. - Lage lonen. Zelfs als gediplomeerd kok. Je zou in ploegendienst in de fabriek meer verdienen. - Na 23 maanden sta je zo goed als altijd op straat. Werknemers in de horeca zijn steeds slechter te vinden. Met name koks zijn niet meer te krijgen. Het is echt tijd dat daar een gedegen CAO komt. Tot die tijd maken de fooien het nog een beetje de moeite waard. Gelukkig gaat bovenstaande niet over mijzelf. Ik benijd ze niet. Fooi geven: ieders vrije keuze. Maar ik denk niet dat er een slechtere branche is, qua waardering (geld en arbeidsvw) dan de horeca.
Bloemetjes op je bed, pyjama's gevouwen als een zwaan en een extra spuitje met de luchtverfrisser. Fantastisch. In Nederland geef ik geen fooi, betaal met pin. Soms rond ik het af naar boven, wanneer ik contant betaal. Ik begrijp het geven van fooien ook niet zo. Bij de supermarkt, kapper of in een winkel geef ik ook geen fooi.
En zonder iemand te willen beledigen, in de horeca werken is echt andere koek dan vakken vullen of kassa draaien. Ik kan genieten van goede service en geef dan ook graag iets extra.
De zondag is er inmiddels af, of gaat er af. Dit omdat in de meeste steden een koopzondag normaal is wekelijks. Avondtoeslag is in de detailhandel nog nooit geweest, tenzij je een goede baas had misschien. In de cao staat er niets over. Ik begrijp dat het werken in de horeca niks is, maar dat is nog altijd je eigen keus. Ik werk ook beneden mijn niveau, niemand die mij wat toestopt. Fooi is leuk maar ik snap niet dat dat zo zo normaal gevonden wordt omdat het zo'n rotbaan is.
Ja inderdaad, op vakantie leggen we ook altijd iets neer voor housekeeping. Ook zo'n baan waarin keihard wordt gewerkt met weinig waardering. En zo'n extra chocolaatje op het kussen is natuurlijk niet te versmaden
Ik neem voortaan een kaartje mee...daar zet ik op: ik waardeer alles wat je voor me hebt gedaan...bedankt. Ik kom hier graag nog eens terug. Of heeft men liever geld?
Ik schets alleen de werkomstandigheden, die werden hier en daar niet helemaal juist beoordeeld. Fooi wel of niet; vrije keuze. Overigens werk ik niet onder mijn niveau en begrijp ik niet waar dat deel van je reactie op doelt? Ik weet dat er retailers zijn deze toeslagen nog wel betalen maar die hebben wellicht een eigen CAO.