recept sperziebonen

Discussion in 'De lounge' started by Bloemchen, Aug 16, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Bloemchen

    Bloemchen Lid

    Feb 8, 2016
    14
    0
    0
    NULL
    NULL
    nu wij van onze moestuin sperziebonen hebben ben ik op zoek naar lekker er (en makkelijke) variaties op de standaard gekookte versie. Dus wie heeft er een lekker recept/ manier van bereiden?
     
  2. Kiewie

    Kiewie Fanatiek lid

    Oct 10, 2011
    1,341
    5
    38
    In kleinere stukjes snijden
    Even (5 min) voorkoken
    Dan in de oven met wat andere groentes of aardappelen met wat olijfolie erover en kruiden.. erg lekker :)
     
  3. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Gisteren gemaakt met snijbonen, maar gaat ook prima met sperziebonen :) yumurtali taze fasulye, sperziebonen met ei.

    Maak de sperziebonen (ong. 500 gram) schoon, snijd ze doormidden en kook ze in water tot ze gaar zijn. Klop 4 eieren los in een schaaltje. Snij een ui fijn. Ontvel een tomaat, snij hem heel fijn en rasp er 2 knoflookteentjes boven. Als de sperziebonen gaar zijn, giet je ze af in een vergiet. Verhit boter en/of olie in een diepe koekenpan. Bak de fijngesneden ui tot hij glazig ziet, voeg dan het tomaat/knoflookmengsel toe en bak even mee. Giet er dan de eieren bij, voeg peper en zout toe, roer even door en voeg dan de sperziebonen toe. Blijf het geheel omscheppen tot het ei gaar is (paar minuutjes). Gezond en erg lekker ;).
     
  4. Dufel

    Dufel VIP lid

    Sep 10, 2014
    5,833
    1,469
    113
    Sperciebonen eventjes koken.

    Uitje fruiten, gehakt erbij rul bakken, paprika erbij.
    Eventueel wat kruiden.
    2 flinke lepels pindakaas, en 100 ml melk erbij.
    Gekookte sperciebonen erbij en klaar.

    Lekker met rijst of aardappels
     
  5. Dufel

    Dufel VIP lid

    Sep 10, 2014
    5,833
    1,469
    113
    Of sperciebonen ovenschotel

    Sperciebonen even koken.
    Aardappels schillen/koken en puree van maken.

    Uitje fruiten, gehakt rul bakken, paprika erbij.
    Kruiden naar smaak.
    Verse tomaten/blik gepelde tomaten erbij.
    Gekooktw sperciebonen erbij

    In ovenschaal:
    Eerst gehakt/groente mengsel, dan de puree erboven op.
    Flinke hand geraspte kaas en zo'n 20 min in de oven
     
  6. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    Mar 26, 2015
    11,876
    5,115
    113
    Sperziebonen ovenschotel! Hierboven ook al genoemd zie ik
     
  7. Novastar

    Novastar Fanatiek lid

    Jan 9, 2014
    4,538
    1,171
    113
    Female
    Pedagoog
    Noord-Brabant
    De boontjes kort koken. Ondertussen halveer je cherrytomaatjes, fruit je een fijngesnipperde ui aan in olijfolie. Daar doe je de tomaatjes bij en daarna wat geperste knoflook. Wat peper, zout en Italiaanse kruiden en daarna de sperzieboontjes erbij. Lekker! Dit is de enige manier waarop mijn man sperziebonen echt lekker vindt.
     
  8. JSLN

    JSLN Actief lid

    Jul 20, 2016
    494
    169
    43
    Female
    NB
    Sperzieboontjes met 1 teentje (voor 2 pers) knoflook en wat sambal in de wok (boontjes eerst voorkoken).

    Of, sperzieboontjes met een uitje, spekjes en champignons in de wok (ook hier weer boontjes eerst voorkoken).

    kan zowel met rijst als met aardappeltjes :)
     
  9. Decca1980

    Decca1980 Fanatiek lid

    Nov 22, 2011
    1,068
    0
    0
  10. cactusje

    cactusje VIP lid

    Feb 12, 2015
    6,752
    1,993
    113
    of gewoon met een boemboe.
    sajoerboontjes vinden wij erg lekker.
     
  11. mam1991

    mam1991 VIP lid

    Jan 17, 2013
    10,071
    2,096
    113
    Wij eten ze altijd met gebakken spekjes eroverheen 😊 Echt heerlijk
     
  12. Melaniemv3

    Melaniemv3 Actief lid

    May 12, 2012
    226
    0
    16
    kipfilets snijden en kruiden met zout,peper en knoflook. Ui snijden,paprika stoplicht snijden,6 tomaten snijden, boontjes doppen en voorkoken. Kip bakken en daarna groentes meebakken (behalve tomaat). Na een paar min tomaten toevoegen, kipbouillonblokje toevoegen en een flesje/blikje kokosmelk. paar min laten koken en serveren met rijst.
     
  13. MB2

    MB2 Actief lid

    Sep 13, 2012
    435
    27
    28
    NULL
    NULL
    Boontjes even voorkoken. Sesamolie in de wok, boontjes erbij en als het bijna klaar is nog wat sesamzaadjes.
     
  14. dochters

    dochters Fanatiek lid

    Jul 11, 2013
    4,894
    15
    38
    Female
    Ik vind altijd lekker: gekookte boontjes roerbakken met ui en spekjes.

    Of sperziebonen heel koken en als ze gaar zijn, spek om een paar sperziebonen rollen en zo een paar bosjes maken en bakken in de koekenpan.
     
  15. Noordeling

    Noordeling Fanatiek lid

    Aug 5, 2014
    1,268
    127
    63
    Met kip kerrie en rijst is ook lekker
     
  16. SDonya

    SDonya Niet meer actief

    Estamboli is erg lekker! Dat is rijst met gekruid gehakt, en sperziebonen

    Sperziebonen kook je gaar en de rijst kook je net beetgaar (nog een beetje stevig)

    Uitje snipperen en goudbruin bakken, gehakt erbij en kruiden met kruiden dat je lekker vind (ik vind het vaak met kerrie, komijn, zout, peper, etc lekker) als de gehakt gaar is dan doe je er een blikje tomatenpuree bij en dat laat je op zacht vuur bakken zodat de zure smaak eruit gaat.. Dan pak je een andere pan, doe je bakpapier onder in de pan en daar doe je zonnebloemolie, zout en een beetje water op. Dan beleg je de hele bodem met plakjes aardappel. Daarop doe je een laag rijst, daarop gehakt en daar boven op sperziebonen. Zo ga je om en om lagen maken tot alles op is. Dan doe je de deksel op de pan en daar een theedoek overheen en dan laat je het een half uur op zacht vuur staan.

    Als het klaar is dan keer je de pan om op een bord en dan heb je een mooie bodem van gebakken gouden aardappeltjes 😁

    (Foto van Google)
     
  17. Jessie80

    Jessie80 VIP lid

    Oct 3, 2009
    6,203
    266
    83
  18. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    Jun 10, 2013
    3,244
    2,362
    113
    Female

    Wij eten ze vanavond ook met sajoer boemboe: even voorkoken, kippendij stukjes bakken met uitje en knoflook, klein blikje mais, boontjes en boemboe erbij, rijst koken, klaar!
     
  19. oumYahya

    oumYahya Niet meer actief

    Hmmm vind ze heerlijk! Ik gebruik ze soms voor een koude salade

    Eerst koken dus (in kleine stukken gesneden) tot ze gaar zijn
    dan doe ik wat olijfolie in een pan met teentje (of 2) knoflook en bak ik die sperzieboontjes erin.. beetje peper zout komijn
    en dan fijngehakt peterselie
    heel kort aan bakken en dan in de koelkast..

    Heerlijk als salade.. zeker als je nog eens apart wortelen doet in kleine bokjes (zelfde wijze voorbereiden) dus koken tot ze gaar zijn. Olie in pan met look wortelen bakken en dan peterselie over en laten koelen in de koelkast
     

Share This Page