GZ Psychologen gezocht

Discussie in 'De lounge' gestart door Kyrest, 19 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    In het topic 'Vragen over je beroep' las ik dat een aantal leden hier GZ psycholoog zijn of de opleiding hebben gedaan. Waar word het meest naar gekeken bij de sollicitatie voor de opleiding; werkervaring of opleiding/cursussen? Of is de combinatie juist belangrijk?
    Ik heb Klinische gestudeerd maar zou zo graag de GZ Kind en Jeugd willen doen, of in ieder geval werken met kinderen. Ik heb nu toe eigenlijk altijd met kinderen gewerkt, van kdv tot Learning Support Assistant, en binnenkort als freelancer in een team dat kinderen diagnosticeert (adhd en autisme).

    Zit het erin dat ik in NL (ik woon momenteel niet in NL) met kinderen kan werken, of de GZ K&J kan doen?
     
  2. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
  3. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Ik doe momenteel de GZ-opleiding kind en jeugd. Het is vrij moeilijk om op deze opleiding terecht te komen omdat je bij een praktijkinstelling moet werken die deze GZ-opleidingsplaatsen hebben. Vaak zijn er dan ook nog een veel gegadigden dus dan wordt je meestal via een sollicitatieselectie uitgekozen (als je geluk hebt ;)). Soms zijn er ook vacatures voor deze opleidingsplaatsen, dus dan solliciteer je bij een instelling speciaal naar zo'n opleidingsplek. Bij een sollicitatie wordt naar werkervaring en opleidingen gekeken. Bij ons was het een dikke pre als je de basiscursus cognitieve gedragstherapie al had gedaan. En verder bleek ambitie en motivatie erg belangrijk; het is best een pittige opleiding die 2 jaar duurt en intensief is, zeker als je kinderen hebt. Dus er vol voor willen gaan is dan belangrijk.

    Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
     
  4. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
  5. Ketjapmanis

    Ketjapmanis Actief lid

    11 nov 2015
    222
    113
    43
    Mijn ervaring is trouwens dat je zonder GZ opleiding prima kunt solliciteren op een functie waar de opleiding wordt gevraagd. Tot op heden beide keren aangenomen en weet me prima staand te houden. Dus laat je dat in ieder geval niet tegenhouden een brief te schrijven.
     
  6. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Voor GZ psycholoog heb je volgens mij een registratie nodig. Voor de werkzaamheden onmogelijk dit zonder papieren te doen.
     
  7. Ketjapmanis

    Ketjapmanis Actief lid

    11 nov 2015
    222
    113
    43
    Dat hangt dus van het soort baan af. Voor de meeste orthopedagogen / psychologen banen vragen ze tegenwoordig standaard om generalist of gz registratie, terwijl het voor de uitvoering lang niet altijd noodzakelijk is.
     
  8. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    In dit geval bedoelde ik werken met kinderen, niet specifiek als GZ psycholoog. Bij veel vacatures gericht op kinderen/jeugd wordt specifiek om de SKJ registratie gevraagd en ik voldoe, met Klinische master, niet aan die eisen.
     
  9. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    Bedankt voor je reactie.
    Ik heb idd gekeken naar de CGT cursus, maar die wordt hier helaas niet aangeboden. Enige optie is een online cursus, maar dat staat niet gelijk aan de (praktijk gerichte) CGT cursusses, neem ik aan.
     
  10. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    Zou dat te maken kunnen hebben met de werkervaring die je al hebt opgedaan?
     
  11. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Nee dat klopt. In de jeugdzorg is een 'professionaliseringstraject' opgezet zodat in de toekomst iedereen kan laten zien dat ze goed geschoold zijn en blijven. Als WO-geschoolde professional kun je je omscholen tot masterpsycholoog of post-master psycholoog. Je tot master psycholoog laten registreren is geloof ik niet zo intensief; iets van 60 uren scholing, dus met 2 korte cursussen ben je dan al een heel eind. Prima te doen volgens mij!
     
  12. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    Ik heb trouwens wel al een LOGO verklaring en ben lid van het NIP.
     
  13. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Een LOGO verklaring heb je alleen nodig als je de GZ-opleiding gaat doen (daarmee laat je zien dat je voldoet aan opleidingsvoorwaarde van de opleiding). Lid van het NIP is op zich heel goed, kost alleen veel geld vind ik en in mijn ogen krijg je er niet zoveel voor terug ;). Maar je mag wel de titel 'psycholoog NIP' voeren en die is beschermd.
     
  14. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    Ja, dat is inderdaad de reden dat ik de LOGO verklaring heb aangevraagd.

    Het probleem waar ik mee zit; we gaan over niet al te lange tijd terug naar NL verhuizen en ik ben me aan het verdiepen in wat ik moet doen om daar als psycholoog met kinderen te werken, en of ik op de langere termijn de GZ K&J kan doen.
    Aangezien ik al een tijd uit NL weg ben, ben ik 'eruit' en niet up to date. Internet helpt me niet, in de zin dat vaak X-registraties worden verlangd, en ik me afvraag hoe het er in de praktijk aan toe gaat; is het echt allemaal zo streng of kom ik er, ondanks de 'verkeerde' Master, ook wel aan de bak?
     
  15. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Zoals ik begrijp heb je een WO-opleiding psychologie, afstudeerrichting klinisch, voor volwassenen? Ik heb precies dezelfde opleiding/afstudeerrichting gedaan en ik werk ook met kinderen en jeugdigen. Dat hoeft dus echt geen probleem te zijn. Wat na je opleiding belangrijk is, is werkervaring. Zo te lezen heb je werkervaring met kinderen en jeugdigen, ondanks je afstudeerrichting voor volwassenen. Bij ons zou dat dan geen probleem zijn. We kijken naar vooropleiding (denkniveau) en daarna naar werkervaring en nascholing. Die nascholing is bij ons wel belangrijk. Met alleen WO en werkervaring alleen kom je er niet.

    Wat ik zou doen als ik jou was, is kijken op site van SKJ want daar moeten alle professionals zich registreren in de jeugdzorg. Die registratie (waar velen nu hard voor aan het werken zijn om die te halen) wordt in de jeugdzorg heel belangrijk en zonder die registratie wordt het straks moeilijk om werk in die richting te vinden. Maar ik denk dus dat die registratie niet heel omslachtig zal zijn. Ik zou zeggen, ga ervoor! :D
     
  16. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    Klopt, volwassenen. Fijn om te horen dat jij ook met kinderen werkt, met Klinische! Dat biedt hoop :D
    Heb even gekeken, en ik mis wel wat Master vakken. Maar het moet inderdaad niet moeilijk zijn om die punten te behalen.

    Trouwens, wat betreft de CGT; wordt een online cursus (sommige Britse universiteiten bieden het aan) bij jullie geaccepteerd?
     
  17. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    nu kun je gebruik maken van je NIP lidmaatschap! :D Even met hen bellen of deze geaccrediteerd worden in NL, dan weet je het zeker! Succes, leuk vakgebied he ;)
     
  18. Kyrest

    Kyrest Actief lid

    1 aug 2014
    165
    4
    18
    Slim, niet aan gedacht!
    Ja, ik ben nog steeds zo blij met mijn opleiding, nu nog een leuke baan vinden! :)
     
  19. Rabarber

    Rabarber Niet meer actief

    Dank je voor de link. Ik val onder de gehandicaptenzorg en niet onder jeugdzorg. Ik en daarom niet ingeschreven te staan voor het kwaliteitsregister voor de jeugdzorg. Ik weet er daarom ook niet zoveel van af.

    Verder ben ik het er mee eens dat de werkervaring met kinderen belangrijker is dan je vooropleiding. Met de verkeerde master kom je denk ik wel aan de bak. Sowieso heb ik het idee dat werkervaring een grote voorsprong geeft bij het solliciteren op een opleidingsplek. Overigens maak je de meeste kans op een gz-plek als deze intern wordt aangeboden. Bij sollicitaties is het misschien handig om te kijken of de instelling goed gekeurd is als gz-opleidingsplek? Op termijn kun je dan vanuit daar de opleiding gaan volgen. De concurrentie is dan in ieder geval een stuk minder groot, dan bij sollicitaties op externe plekken. Anderzijds zou ik er ook niet zo snel een baan voor laten schieten en vanuit daar op externe plek gaan solliciteren.

    Voor de basis CGT opleiding zou ik wel even kijken of deze erkend wordt door de CGT- vereniging. Behalve dat dit je vrijstelling geeft voor dit onderdeel van de CGT-opleiding, geeft het je ook de mogelijk om je eventueel verder te bekwamen als CGT- therapeut. Ik denk dat een door de VCGT goed gekeurde basisopleiding sowieso meer gewicht in de schaal legt bij een sollicitatie.
     
  20. Rabarber

    Rabarber Niet meer actief

    Hier hetzelfde. Ze kunnen wel gz-psychologen vragen, maar of ze ook solliciteren is een tweede. Ik ben ook altijd aangenomen op sollicitaties waarbij een gz-er gevraagd werd en ik nog niet geregistreerd was. Ik heb zelf ook weleens een niet gz-er aangenomen, terwijl er meerdere gz-ers hadden gesolliciteerd. Ze had gewoon veel meer werkervaring en ik had met haar een veel betere klik. Dat vond ik als directe collega ook belangrijk. Echt niet door laten tegenhouden.
     

Deel Deze Pagina