Hoewel ik de eerste quote onzin vind, vind ik dat jou reactie eigenlijk ook. Want ik ben een werkende moeder en mijn kinderen gaan ook niet naar de opvang. Waarom niet? Omdat het ongelooflijk duur is daarom niet! Twee ochtenden peuterspeelzaal kosten hier 189 euro in de maand. Ik vind dat gewoon echt teveel om eerlijk te zijn. Het zou misschien ook eens goed zijn als ze daar naar zouden kijken, vooral als je van andere mama's hoort dat ze bijvoorbeeld maar 60 euro betalen in andere gemeente. Bovendien vind ik wel dat we teveel bezig zijn met onze kinderen op vanalles voor te bereiden, toevallig ben ik wel naar de peuterspeelzaal geweest vroeger maar genoeg kinderen ook niet. En die zijn ook gewoon goed terecht gekomen. Mijn dochter van vier verbaasde haar juf met de kennis die ze al had toen ze op school kwam van cijfers en letters en hoe ze,ze ook in het engels kon benoemen. Helemaal zonder de peuterspeelzaal. Nu zeg ik niet dat ik de perfecte moeder ben want dat ben ik echt niet, maar het bewijst dat kinderen die thuis zijn dus niet altijd starten met een achterstand.
@julia80. Er zijn idd een hele hoop leuke dingen die je je kind kan leren thuis. Echter als er een bepaald nivo dan verwacht zal worden is het fijn als er bijvoorbeeld een bundel zou zijn, waar in staat wat ze 'moeten' weten. Ik vind het heel leuk om mijn dreumes dingen te leren. Maar ik zou dan bang zijn dat ik bepaalde 'lesstof' dan niet behandeld heb. Met als gevolg dat hij zich dan slecht over zichzelf gaat voelen omdat ik hem dan dat ene ding niet geleerd heb.
Dan zal ik maar niet vertellen dat ik toen 3.50 per maand betaalde voor 2 kinderen, 2 ochtenden per week. Hier is het afhankelijk van inkomen, maar de eigen bijdrage is ongeveer 1% van het gezamelijk maandinkomen, met een maximum van 71 euro bij een inkomen boven de 7100 per maand. Prijzen zijn zo te zien ook niet omhoog gegaan in de afgelopen jaren, vraag me echt af waar dat enorme verschil vandaan komt. Ik vraag me wel af wat precies het verschil is tussen het nieuwe spelenderwijs leren en vve in de praktijk.
De kosten van psz zouden gelijk getrokken worden / zijn met de kdv. Echter zijn er ook regelingen voor ouders die laag opgeleid zijn of minimum inkomen hebben. Verder is het ook maar net hoeveel er op gemeente nivo extra in geïnvesteerd word zover ik weet. Corrigeer mij als ik t fout heb.
Dit gebeurt nu toch al? Op kdv, psz of thuis. Dat gaat eigenlijk gewoon automatisch, kinderen leren nu eenmaal graag. En in groep 1 is er nog genoeg tijd voor een kind om zich aan te passen aan school.
Dit is het overzicht van onze gemeente, en daarin worden ook de hogere inkomens meegenomen, maar die betalen in verhouding dus meer. Ik zat toendertijd nog in de ww als alleenstaande ouder, dus ik betaalde echt alleen het minimum, maar ook met mijn huidige inkomen kom ik bij lange na niet in de buurt van de bedragen die hierboven zijn genoemd. Ik kreeg toen wel een flinke tegemoetkoming van de gemeente voor het kdv, maar wb de peuterspeelzaal waren daar geen extra regelingen voor, dat is standaard vastgelegd. Schandalig dat daar zo veel verschil in zit..
http://www.spelenderwijsutrecht.nl/Portals/0/_PaginasAlgemeen/Inschrijven/Ouderbijdragentabel2016.pdf?ver=2016-03-08-114621-900 Jaarlijkse kosten in Utrecht.
Schandalig dat daar zoveel verschil in zit! Hier geldt ook gewoon de uurprijs die voor het kdv geldt, en als de organisatie het maximaal toegestane bedrag voor toeslag rekent, is dat 6,89 per uur, bij drie dagdelen ruim 200(!) euro per maand. En als niet-werkende krijg je dan dus geen toeslag. Gelukkig is er geen discriminatie in Nederland
Nee het verschil is echt belachelijk... Ik ben naar aanleiding hiervan verder gaan lezen. Schijnt dat de plannen die in 2021 uitgevoerd zouden worden iets meer gas hebben gekregen. Wel weinig concreet op sommige grote steden na dan. Zo maar even een afspraak maken en aan de psz in de buurt vragen of er hier al nieuwe regelingen zijn doorgevoerd. Maar goed ze hebben in 1 keer de wijzigingen doorgevoerd om het duur te maken en hebben 6 jaar nodig om dit weer een beetje terug te draaien... Koekenbakkers...
rietje ik weet niet welke dingen een 4-jarige allemaal zou moeten kunnen (is vast te vinden ergens). er is iig wel door de gemeente A'dam een lijst met 3000 woorden opgesteld die alle 4-jarigen zouden moeten kunnen gebruiken. http://www.mokums.nl/copy/woordjes.pdf wel leuk om eens te kijken hoever je al bent of inspiratie uit op te doen
Ik las net een quote van David Elkind, hoogleraar ontwikkelingspsychologie: Met leren kom je te weten wat al bekend is, met spelen ontstaat de mogelijkheid nieuwe dingen te leren. Laat kinderen toch zelf spelen, bied gewoon allerlei materiaal aan. Een peuter leert niet door in en kring over verkeer te praten, ze moeten ervaren om iets te leren.
Bij ons kdv doen ze dit al lang. Wel op een speelse manier, wat de kinderen erg leuk vinden. Ze hebben ze steeds een thema, waarbij ze de kinderen dingen leren. Bijvoorbeeld over het weer, dan mogen ze naar buiten kijken. Wat voor weer is het? Wat heb je dan nodig? Doe je een zonnebril op als het regent, of een dikke trui aan als de zon schijnt? Nu verkopen ze nepijsjes. Daarmee leren ze kleuren (mag ik het rode ijsje)en een beetje tellen. Zolang het op zo'n manier gebeurd, sta ik er heel positief tegenover!
Serieus... Mensen... Denk je echt dat die Kids een uur in een kring zitten? Die leren spelend en is niets nieuws! Precies wat er nu al gebeurt op de kdv enz. Leren is geen vies woord hé...
Er worden toetsen afgenomen bij kinderen, zittend aan een tafeltje met een juf ernaast. Dat is gewoon onzinnig.
Ik dacht precies hetzelfde! Natuurlijk doen ze dat niet. Knappe juf die peuters een uur lang in de kring stil kan laten zitten . Dit gebeurt spelenderwijs door bijvoorbeeld een verkeerslicht te knutselen, op het schoolplein met stoepkrijt een weg kleuren en met speelgoedautos er overheen te rijden, voorlezen van verhaaltjes enz. Dat er bij kleuters twee keer per jaar een Cito-toets wordt afgenomen, staat toch los van de discussie hoe er op de crèche geleerd wordt?!
Er wordt getoetst bij peuters. Verkeer spelen op het plein is leuk, ik denk alleen dat het weinig gebeurt. Wat ik hoor over peuterspeelzalen is gewoon jammer.
Ik ben niet zo thuis in de PSZ, want ik ken alleen degene van mijn jongste dochter. Zij hebben toevallig het verkeersplein gekrijt bij het thema verkeer en dat was zo succes dat ze het nu op het plein geverfd hebben, compleet met zelfgemaakte verkeerslichten, zebrapaden, en brandweerauto's met alarm. Zo leuk . Ik vind sowieso dat het leren daar heel spelenderwijs gebeurt. De peuter cititoets wordt toch maar heel weinig gebruikt op PZS? Ik dacht dat deze vooral gebruikt werd bij kleuters, waarvan de verwachting is dat de kleuter Cito te moeilijk voor ze is. Of is dat niet zo? Weet jij hoe vaak het bij peuters gebruikt wordt toevallig? Leren op de crèche betekent natuurlijk niet automatisch de peutercito. Al zal dit wel een discussie zijn die vermoedelijk daarop volgt.
Wat een handige lijst! Leuk om af te kunnen vinken. Gaat het om het begrijpen of ook het gebruiken van deze woorden? Als ik de lijst doorlees gaat het vooral om het dagelijks leven, woorden die voor een groot deel meestal wel opgepikt worden. Dingen die ik mij bijvoorbeeld afvraag zijn: tot hoever moeten ze al kunnen tellen? Word er verwacht dat ze losse letters kennen? Horen ze hun eigen naam op papier al te kunnen herkennen. Een beetje dat soort dingen. Maar ook bijv kennis van de Engelse taal. Onze dreumes word over 3 maanden 2 jaar. Wij zijn nu een beetje bezig met dieren, voertuigen, engelse woorden, vormen, kleuren, lichaamsdelen, geluiden, constructies, tellen/letters en alles opnoemen dat er aangewezen word (ik zal vast nog 1 en ander vergeten zijn). Misschien is dit ook iets dat ik de desbetreffende school moet gaan vragen bij inschrijving.
Nou ik weet niet waar jij woont maar ik ben dat nog nooit tegengekomen... Ever! Mijn kind wordt geëvalueerd over een bepaalde periode, krijgt kleine "opdrachtjes" (puzzel maken, tekening, aanwijzingen van dingen, sociale omgangsvormen, samenwerken, taal (hoe goed praat ze) enz) en niets in verplichte ronde tafel gesprekken, alles wordt geëvalueerd in een speelomgeving als ze met andere kindjes aan tafel de puzzel maakt. Knappe juf die haar lager dan 2 minuten aan een tafel weet te houden... En dan nog... Dan wordt er een cito afgenomen. Is dat nou echt zo erg?? Ik snap die weerstand niet, ik kijk altijd uit naar de evaluatie momenten zodat ik ook weet op welk niveau we zitten en waar ik thuis aan kan werken.
Niks mis met spelenderwijs leren. Zolang het leuk blijft en kinderen niet verplicht worden om bepaalde dingen al te moeten kunnen. Ze moeten ook zeker niet de norm van de basisschool aanpassen (dus dat ze al méér moeten kunnen in groep 1, 2 en 3 dan nu het geval is). Ik denk dat dit wel een goed idee is, omdat er nog veel kinderen zwaar achter lopen op andere kleuters, op het moment dat ze beginnen op de basisschool. Als je leidsters op de psz en kdv goed opleidt en als zij dus spelenderwijs pedagogisch onderricht kunnen geven, dan wordt dat verschil al een heel stuk rechtgetrokken. Op het kdv, waar mijn zoontjes heen zijn gegaan, wordt dat overigens al jaren gedaan. Ik hoorde van de juffen, dat ze altijd heel blij zijn met kindjes van dat kdv, omdat die in elk geval allemaal al kunnen tellen en een goede woordenschat hebben. Dit in tegenstelling tot een ander kdv, waar ze eigenlijk alleen maar de kinderen opvangen/verzorgen en verder weinig educatieve spelletjes doen. Althans, niet volgens een pedagogisch plan. Op ons kdv werd 1x per jaar 'geobserveerd'. Dat werd gedaan zonder dat het kind het door had. Dan werd er gekeken naar o.a.: - Kan goed aan de leidster duidelijk maken wat hij voelt - Doet mee met gezamenlijk spel - Kan goed zelfstandig werken (bijvoorbeeld een puzzel of kleuren) Verschillende observaties op verschillende gebieden, zoals grove en fijne motoriek, cijfers/letters herkennen (niet kénnen), kleuren benoemen, emoties benoemen, omgaan met andere kinderen, omgaan met de leidsters, etc.