Mijn man heeft in zijn kindertijd niet eens melk uit pakjes gehad. Wij drinken het heel af en toe, heerlijk! Soms maakt mijn man er ook karnemelk van. Maar dat we het weinig drinken komt omdat de boer ver fietsen is, anders zouden we ook gewoon alleen rauwe melk drinken. Misschien voor de jongste nog wel geasteuriseerde melk. En toen ik zwanger was dronk ik het ook niet uiteraard (al schijnen daar nu ook andere meningen over te bestaan, vooral binnen het alternatieve circuit maar zo'n risico bewust nemen zou ik echt heel dom vinden). Ik ben er overigens wel eens ziek door geweest, gewoon een griepje. Maar dat betekent dus wel dat ik er nooit meer ziek van ga worden.
hadden ze een grote keuken zeker, hahaha. Ik vind het heerlijk, weet niet of het gezonder of ongezonder is. Wij hebben in de familie wel een 'gewoonte/ongeschreven regel' dat kindjes onder de 4 geen rauwe producten eten (rood vlees, rauwe kaas, rauwe vis etc)
Hahaha, ik ben ook een beelddenker... Of hun ontbijttafel staat gewoon in de stal, dat kan natuurlijk ook. Mijn man dronk vroeger regelmatig ook schapenmelk omdat zijn schapen had. Laten jullie kleine kinderen ook geen rauwe groenten eten?
Jawel, maar niet de 'risico' producten... Ik weet ook niet eens waarom, want volgens mij mogen kindjes vanaf een jaar toch geheel met de pot mee-eten?
Ja dat weet ik, maar ze zei dat ze helemaal geen rauwe producten geven onder de 4 jaar, dus ik was gewoon benieuwd. Youtan, ik ben eens heel erg ziek geweest van een goed eigengewassen salade, dus het kan wel.
Waarom is dat veel beter denk je? Melk uit de winkel is alleen in meer of mindere mate verhit (met een goede reden) en eventueel wat ontvet (ook met een bewuste reden). En eventueel kun je ook volle melk kopen.
Bedankt voor jullie reacties. Ik denk inderdaad dat het geen kwaad kan. Mijn man was nog een beetje terughoudend. Hij heeft vanochtend zijn eerste glas rauwe melk gehad. Hij vond het heerlijk en is helemaal om. Wij hebben 2 kinderen van 1 en 3 jaar. Hun krijgen het niet voordat het verhit is. Misschien dat het geen kwaad kan maar ik wil het risico niet nemen. Ik ga alleen nog even uitzoeken hoe ik het precies moet verhitten. En proberen er zelf boter van te maken.
Door het verhittingsproces veranderen oa de eiwitten. De smaak is daardoor absoluut anders. Proef eens een beker gepasturiseerde melk en een beker gesteriliseerde melk. Op de basis dezelfde melk, maar toch is de smaak zo anders. En dat is dus ook zo met rauwe melk en gepasturiseerde melk. Daarnaast wordt de melk wel bewerkt. Hoe kan het anders dan dat de melk rechtstreeks uit een koe gemiddeld 3,85% - 4% vet bevat en dit dus per koe kan wisselen en per seizoen kan verschillen en de melk uit een pak altijd een vast percentage vet heeft. Halvolle melk bevat 1,5 tot 1,8% vet. En dit komt echt uit dezelfde koe als de rauwe melk Volle melk bevat 3,5% vet. Het vetpercentage is zelfs afhankelijk van de koesoort. De meest voorkomende nl melkkoeien bevatten minder vet.
Wij haalden het ook altijd bij de boer op. Maar kookten het eerst 1 keer. Ik heb het nooit lkkr gevonden. Terwijl ik het van jongst af aan al gewend ben dat het bij de boer vandaan kwam.
Toen mijn dochter 1 was, was ik haar luiertas vergeten met flessen en melk erin. We waren op vakantie bij de boer. Haalde het rechtstreeks bij de koe. Ze vond het heeeeerlijk. Sindsdien weigert ze alle andere soorten melk.
Volgens mijn vriendin die diëtiste is, is rauwe melk beter te verteren dan winkelmelk en zijn de vitamines zoals b12 beter behouden.
Dank je. Ik heb inderdaad net een duidelijk stuk op ecomama.nl zitten lezen (Koemelk, hoe zit dat? - Ecomama) en nu begrijp ik het beter. De voorwaarde dat rauwe melk beter voor je is, is wel dat de melk van biologische grasgevoerde koeien afkomstig is.
Op boerderij het Geertje in Zoetermeer, heb ik voor het eerst rauwe melk geprobeerd. Ik vind het echt zalig! Ik ben echt een melkklant, maar sinds ik dat heb geproefd laat ik winkelmelk dikwijls links liggen. Jammer alleen dat er niet veel boerderijen zijn die rauwe melk mogen verkopen .
Ik heb het vroeger wel eens geproefd, maar ik vind het echt niet lekker. Ik ben groot geworden met halfvolle melk uit de supermarkt. En dan smaakt rauwe melk echt heel anders.
Ik kom van de boerderij, we dronken altijd verse melk. Maar her was wel echt altijd eerst gekookt. Doet niks met de smaak maar het is langer houdbaar!
Weet je hoe dat precies in zijn werk gaat? Ik heb vandaag weer nieuwe melk gehaald. Een liter in de pan gedaan en aan de kook gebracht. De fles waar de melk in zat goed schoongemaakt en daar de hete melk weer in gedaan. Toen heb ik de fles in koud water gelegd om af te koelen. Is hij sowieso langer houdbaar door het koken?