Ja ik lees heel selectief... Maar als tbm heb je dan toch ook een partner die inkomen heeft? Dan is het toch je eigen keuze of je ze daar naar toe brengt? Dat het dan veel geld is en je ergens anders op moet bezuinigen is dan ook een keuze. Maar ot, ik vind het leren op die leeftijd nog wel mee vallen. Het wordt spelender wijs gedaan en alle mag niks moet. Ik ben alleen nog niet zo van de toetsen enz.
De meeste ouders doen hun kinderen met 4 jaar naar school omdat ze er dan ook echt aan toe zijn. Bij mij al met 3,5 maar ja dan kan het nog niet . En zwemles, veel mensen hier doen het pas veel later, ik met 4,5 jaar omdat ik het belangrijk vind dat ze snel leren zwemmen en hier trokken ze dat prima. Dus je kan het negatief opvatten maar dat is het vaak juist niet.
Ik vraag me dus af wat ze precies moeten gaan leren. Want kinderen zijn nu eenmaal leergierig, dus als een verplichting wordt het niet snel gezien door kinderen lijkt me? En meerdere mensen hebben het over op de kleuterschool veel moeten, wij ervaren dat heel helemaal niet zo. Of heb ik dan heel leergierige kinderen? Maar zoveel moeten ze toch ook echt niet? Die toetsen merken de kinderen ook niets van, ze gaan gezellig met de juf zitten of mogen op de computer opdrachtjes doen, hartstikke leuk vinden ze dat!
tja ik weet niet of een kind er aan toe is een kleuter school zeker, in groepsverband spelen etc zeker... maar op 1 grote school zitten met kinderen uit groep 8? gelukkig zijn er wel veel scholen die het apart hebben (het kleuter gedeelte) maar ken ook genoeg scholen waar dit niet zo is, of waar door een te kort aan leerlingen zelfs 1, 2, 3, 4 bij elkaar zitten. (meer dorps scholen). Ik denk dat je het ook per kind moet bekijken, mijn oudste was er nog niet aan toe, " de grote school" de middelste wou evenaren aan de grote broer dus die wel, maar vond het wel erg eng om met grote kinderen op het plein te staan (kleine school. dus geen apart kleuter gedeelte) de jongste gaat naar de kindergarten (duitsland) en ondanks dat hij echt toe is aan lekker spelen met andere kinderen ben ik wel blij dat hier een aparte kleuter school is. hoewel een kindergarten ook weer geen school is.. mbt zwemles heb ik ervaren dat kinderen die onder de 5 zijn vaak minimaa een jaar bezig zijn. En als een kind dat aan kan en niet erg vind dan is dat ook geen probleem, maar ik persoonlijk zal hier niet voor kiezen... Bij ons adviseren ze ook minimale leeftijd van 5 ivm fysieke kracht.. (nu heb ik misschien inmiddels makkelijk praten gezien ze hier ook schoolzwemmen hebben) maar ervaring vanuit nederland: School en dan gelijk zwemles, en dan ook een jaar lang (of langer) zal niet mijn voorkeur hebben, maar goed das natuurlijk per persoon / ouders en kind verschillend. wij vinden zwemmen erg belangrijk doen dit ook erg veel Wij investeren zelf in onze kinderen mbt zwemmen, we vinden het ook niet nodig dat onze kids onder de 6 zelfstandig het zwembad gaan verkennen, wij als ouders proberen hierin een veilige basis te geven en blijven in de directe omgeving . (ik zeg niet dat ouders niet hun verantwoordelijkheid nemen hoor voordat het verkeerd gelezen wordt ). maar ik hoorde in Nederland zo vaak " ik ben blij dat mijn kind naar de crèche is..." of " gelukkig de vakantie is voorbij" of " ja ze is bijna vier nu gaat ze naar de basisschool en zwemles, zal blij zijn als haar diploma binnen is, dan hoef ik er niet meer zo op te letten" (das gelukkig echt niet zo als elke ouder denkt) maar dat cultuurtje hebben wij wel erg mee gemaakt... en stond dan echt met mijn oren te klapperen... maar nogmaals... das ieder zijn eigen keus (gelukkig maar )
Hier zijn er echt een aantal 'eisen' om naar groep 3 te mogen. Ze moeten kunnen rijmen, het hele alfabet kennen, korte woordjes maken, simpele rekenwerkjes kunnen doen, tellen tot weet ik hoeveel. En zelfs al een korte lijst van Engelse dingen die ze moeten kunnen zeggen. Lijst is langer, maar ik hou me er niet zo veel mee bezig, maar het is wel degelijk anders dan wat het geweest is. In mijn tijd werden er geen voorwaarden gesteld aan een groep 3. Ik was de enige van de hele klas die m'n naam kon schrijven. En dat vond iedereen heel knap. Ik zou willen dat 'men' eens wat anders naar kinderen zou kijken. Niet in scores nav testen. Er is meer in de ontwikkeling dan dat. Ik ben echt van mening dat het leersysteem hier de verkeerde kant op gaat. Steeds meer kinderen met faalangst/perfectionisme. Straks gaan we Japan achterna...
Hier een grote school met 2 a 3 groepen per leerjaar. Alle leerjaren bij elkaar maar daar merk je niets van, doorgaans zit iedereen in de klas . Buiten spelen gaat op schema en er zijn 2 pleinen; eentje voor de kleuters en eentje voor 3 t/m 8. Het is dus wel echt een grote school maar allemaal laagbouw en je merkt helemaal niet dat het zo groot is. Zwemles, hier een half uur per week en na 1,5 jaar het a diploma. Mijn jongste is klein en fijn maar heeft blijkbaar een goede techniek, want ze zwemt zonder problemen. Oh en hier voorlopig nog niet zonder ons toezicht in het zwembad. Maar het is zo fijn voor onze jongste dat ze nu zonder bandjes kan zwemmen, voelt zoveel vrijer. Wij zwemmen ook regelmatig maar dat is iets heel anders dan zwemles.
Zo streng is het bij ons dus absoluut niet, dan heb je echt de verkeerde school . Hier moeten ze geloof ik 16 letters kennen, rijmen inderdaad ook en een begin van hakken en plakken. Tellen tot 20 geloof ik en Engels helemaal nog niet, dat komt in groep 5. Hun eigen naam schrijven kan iedereen eigenlijk wel eind groep 1 of begin groep 2, maar dat komt gewoon doordat ze dat leuk vinden om te kunnen, niet omdat het nu meer moet. Mijn oudste moest er in groep 3 wel flink aan trekken in het begin, kreeg 'huiswerk' mee om letters te oefenen. Toen dat eenmaal goed ging ging ze supersnel. Toetsen wordt in de kleuterklas nog weinig waarde aan gehecht. Mijn jongste had de laatste cito niet zo goed gemaakt, maar loopt juist in alles voor dus de juf zei: ze moest vast naar de wc of had gewoon geen zin meer. En daarmee was het ook klaar.
Huiswerk in groep 3 zou bij mij dus weer een no-go zijn. Dan is mijn kind er in mijn ogen nog niet aan toe als dat nodig zou zijn. Onze oudste is van november. Ik ken heel veel ouders die hun kind versneld naar groep drie willen hebben. Dus totaal nog geen twee jaar kleuterschool. Ook bij mijn dochter gaan ze kijken (lees: toetsen) of dit kan. Maar voor mij hoeft dat echt niet hoor! Zolang ze zich niet verveelt, dus uitgedaagd voelt (of wat voor niveau/manier ook), dan mag ze van mij 3 jaar kleuteren.
Ik schreef het ook tussen aanhalingstekens. Het is niet verplicht, maar wel verstandig. En mijn dochter had er al 2,5 jaar kleuteren op zitten, nog een jaar was echt niet goed geweest . En niet nodig, want behalve met rekenen loopt ze op alles voor nu. En doordat de eisen voor groep 3 hier dus niet zo hoog zijn, is het in begin groep 3 soms even aanpoten.
als ik alles zo lees denk ik alleen maar, wat een verschillen overal... dit kan zo zijn voordelen hebben / passend aan het kind maar ook zeker een nadeel, je wordt dus niet overal gelijk voorbereid en of gelijk geschoold, gevolg dat je op de middelbare school of later wel eens problemen zou kunnen krijgen, of een kind welke verhuisd zich helemaal niet kan vinden in de andere nieuwe school. toch apart dat alles zo anders is.. vind het wel erg leuk om te lezen, interessant
Gelijk geschoold uiteindelijk wel, ze volgen hier na de kleuters gewoon de boekjes volgens de methode. En wat betreft Engels, mijn oudste krijgt dat 'pas' volgend jaar (groep 5) maar kan nu al best een aardig woordje Engels. Van de Engels bingo die we hebben en vorig jaar veel hebben gedaan en verder gewoon door, geen idee
Ben ik met je eens. Voor ons ook de reden om de kinderen op de vrije school te plaatsen. Daar ligt de focus op spelen en ervaren en gaan kinderen naar groep 3 wanneer ze leerrijp zijn, oftewel, ze zijn er op alle vlakken aan toe (vooral ook sociaal-emotioneel). Kinderen krijgen daar pas huiswerk vanaf groep 7, dat vind ik ook erg fijn.
Hier hebben we de kindergarten, Waar 4 tot 6/7 jarigen apart een kleuterschool hebben. Dit js echt gericht op samen spelen, knippen, plakken, muziekles etc Het is niet verplicht. Vanaf 6-7 jaar ben je leerplichtig en ga je naar de grundschule. De basisschool (leeftijd is afhankelijk vanaf wat je kind kan / aankan. Je begint in de eerste klasse en daar leer je lezen schrijven etc De grundschule is tm de 4e klasse . Daarna gaan ze naar her vervolg onderwijs De lesdagen zijn tot 12.30 uur Ja ze hebben dan wel huiswerk. Deze kan kan je na het middag eten op school maken (eten dan warm op school en zijn dan rond half drie vrij) Maar ze kunnen ook naar huis komen en daar huiswerk maken. Het huiswerk maken was iets waar wij ons eerst niet in konden vinden , maar uiteindelijk toch blij mee zijn. Het bestaat vrijwel uit , pagina's lezen uit een boekje, vraagjes naken over tekst, woordjes leren , paar sommen maken, of je boel op orde maken .. (Je werk-mappen netjes maken, kaft weer mooi, alles op goede volgorde zetten etc ) want voor netheid krijgen ze hier punten. Het huiswerk is prima te doen en wij vinden het leuk om op deze manier betrokken te zijn bij hetgeen wat de kids op school doen. Samen met je kind aan dd slag kan toch heel leuk zijn! Ze hebben elke dag maar van 1 vak huiswerk. Ook leren ze op deze manier een klein stukje verantwoordelijkheid en plannen, de overstap naar de middelbare is niet zo groot. Het komt ook geregeld voor dat de kinderen beloond worden en huiswerk vrij zijn. Bijv als ze helpen met een taak in de klas Of als ze hun dagelijkse fruit (krijgen elke dag fruit op school) Onderling verdelen zodat iedereen even veel heeft en iedereen het op eet binnen bepaalde tijd dan hebben ze ook geen huiswerk. En op vrijdag zijn ze altijd huiswerk vrij Het was voor ons even wennen maar we zitten er inmiddels in en merken niet dat de kids er anders van worden..
Ik ging pas letters leren in groep 3. Net als rekenen. In 25 jaar tijd is er toch wel extreem veel veranderd. Ergens misschien logisch om met de tijd mee te gaan maar ook wel jammer. Mijn kleine zal ook met 4 naar school gaan en naar een vrije school. Juist omdat daar meer naar de volldige ontwikkeling van een kind wordt gekeken en niet alleen naar hoe het gaat met taal rekenen en de computervaardigheid.
Dat was voor ons de reden om niet voor de vrijeschool te kiezen; dochter was met 3 al erg geinsteresseerd in letters en lezen, toen we dat op de vrijeschool aangaven werd meteen gezegd dat dat 'te vroeg' was. Nu zit ze op een montessori-school waar ze zelf bepaalt of ze met letters wil spelen of met poppen; super!
Ik geloof meteen dat zo'n verschil in voorbereiding te merken is aan kinderen op het moment dat die in de kleuterklas komen. Wat ik me echter afvraag, is of dat verschil nog te merken is tegen de tijd dat die kinderen in groep 4/5 zitten. Zouden de kinderen van dat andere kdv dan nog steeds een achterstand hebben? Of hebben ze die achterstand tov hun leeftijdsgenootjes op natuurlijke wijze ingelopen in groep 1, 2 en 3? Ik snap dat je geen antwoord kunt geven oo die vraag (hij is ook niet echt aan jou persoonlijk gericht), maar ik vraag me gewoon af of die 'voorsprong' die ze op zo'n kdv oplopen op lange termijn echt blijvend is. Want uiteindelijk gaat het er natuurlijk niet om dat zulke kindjes voor de juffen fijn zijn, maar dat die kinderen er op lange termijn daadwerkelijk profijt van hebben. Dat gezegd hebbende vind ik dat er hier wel heel negatief gedacht wordt over 'leren'. Ik ben het eens met Strijkkraal, dat als je kinderen dingen spelenderwijs aanbiedt, ze juist wíllen leren. Met nadruk op spelenderwijs. Je moet ze niet in een discipliair keurslijf zetten, waarbij ze tijden achter elkaar stil op hun stoel moeten zitten en luisteren naar de juf. Het gaat er om dat je kunt sturen wat voor spel kinderen spelen, of met welk materiaal ze spelen. En dat je van te voren bedenkt waar je kinderen in hun spel op kunt wijzen, welke vragen je aan kinderen kunt stellen om ze ergens bij stil te zetten, of welke nieuwe woorden je kunt benoemen.
Hier erkennen ze wel de verschillen tussen kinderen. Ze differentiëren ook en hebben een plusklas. Bij de kleuters gaan ze niet aan de slag met letters leren e.d. Wel kijken ze naar de interesses van een kind. In jouw geval zouden ze hier zorgen voor voldoende uitdaging. Bijvoorbeeld helpen met koken en bakken (ze bakken zelf brood en koken soep). Etiketten lezen, ingrediënten tellen, doseren etc. Daarna tafel dekken met naamkaartjes en de borden en bekers tellen naar aantal kinderen. Als er in de klas iets stuk gaat, pakken ze zelf gereedschap en gaan ze aan de slag. En zo tig andere voorbeelden waarbij een kind echt spelenderwijs bezig is.
Eens. Ik gok dat leerkrachten het heel fijn vinden als kinderen gewend zijn aan een kring en vooral stilzitten. Mijn vraag is altijd of dat überhaupt wenselijk is bij kleuters? Die verschillen zijn na korte tijd al lang ingelopen. Je kunt ook de kinderen niet in twee groepen indelen, elke thuissituatie is anders (wat wordt er aangeboden etc) en elk kdv is anders. Mijn dochter heeft niet op de psz gezeten maar ik heb haar heel bewust in situaties gebracht met andere kinderen en ouders. Zij heeft echt geen achterstand op kdv kinderen.