Het collegegeld is wettelijk vastgelegd voor alle universitaire opleidingen en bedraagt ongeveer 2000 euro per jaar. Ook zijn er regels over hoeveel het boekengeld per jaar ongeveer mag kosten. Een jaar geschiedenis studeren is even duur als tandheelkunde. Uiteraard moet je veel studeren, maar dat geldt voor een groot deel van de universitaire opleidingen en de meeste afgestudeerden verdienen echter niet zoveel als een tandarts. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de reden is waarom een basistandarst zonder specialisme (dat begrijp ik nog wel) zoveel verdient?
De reden dat tandartsen veel verdienen is de zware opleiding en het feit dat er weinig tandartsen zijn.
Het wettelijk collegegeld is 1500 nog wat euro ja. Maar dan heb je nog het Instellingscollegegeld ll he... Onderstaand van de site van het VU: De personen die het beste hebben gescoord op de toelatings toetsen worden toegelaten tot de Verkorte Bachelor Tandheelkunde (VB-T). Je wordt ingeschreven als student. Met het daarbij bijbehorende Wettelijk collegegeld en Instellingscollegegeld II. Op dit moment bedraagt het Instellingscollegegeld II 20.000 euro per studiejaar (waarschijnlijk zal dit in 2017 nog worden verhoogd Naast het collegegeld moet je rekening houden met uitgaven voor (vooral) boeken. Reken op meer dan 1500,-- voor de VB-T. Deze boeken kun je ook tijdens de masteropleiding gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog kosten voor huur en gebruik instrumentarium op het skillslab en kliniek. En dit is de bachelor bij het VU. En met een bachelor tandheelkunde ben je nog GEEN tandarts. Dan moet je de master tandheelkunde hebben. Pas als je die hebt afgerond ben je tandarts. De bachelor duurt 3 jaar. De master ook. Bij elkaar 6 jaar. Je moet namelijk eerst je bachelor of science halen. Daarna doe je de master tandheelkunde. Allen 20.000 euro per jaar Instellingscollegegeld ll en 1565 euro per jaar Wettelijk collegegeld. Mijn tandarts waar ik voor werkte was 32 en had een studieschuld van 134.000 euro. Dan moet je behoorlijk wat verdienen om dat terug te betalen. Reken maar uit.
Instellingscollegegeld is voor wie al een diploma op dat niveau heeft he. en het verkorte bachelor programma is 2 jaar (voor wie al een achtergrond heeft, bv mondhygienisten). Als dit je eerste bachelor opleiding is, betaal je gewoon 6 jaar lang (3 jaar bachelor 3 jaar master) 2000 euro. Een andere studieschuld kon je natuurlijk vroeger heel makkelijk bij duo opbouwen 😊 En ja, de overheid heeft de tandarts tarieven natuurlijk gewoon uit de klauwen laten lopen. Vrije markt enzo. Beetje creatief declareren en je komt er wel.
Kijk eens op uva en VU bij de voorwaarden. Je hebt Instellingscollegegeld 1 en 2. Als je aan de opleiding begint vanaf het VWO betaal je gewoon instellingscollegegeld 2.
Nee hoor. Heb net gekeken. En er staat dat als je niet aan de criteria voor de wettelijke collegeld voldoet dán moet je t instellingscollegegeld betalen. Bv als je van buiten de eu komt, of een tweede master doet.
Nee voor je eerste hoger onderwijs opleiding betaal je gewoon wettelijk collegegeld. Voor je tweede ook, als je tweede opleiding in onderwijs of gezondheidszorg is maar je eerste niet. Speciale verkorte programma's kunnen hier buiten vallen, maar de gewone zesjarige studie tandheelkunde kan tegen gewoon tarief voor wie daarvoor in aanmerking komt. Zie ook onderstaande link, en de site van de vu volgt precies deze regels: https://apps.duo.nl/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?New,Kb=Kennisbank,Company={DBD42CAE-B941-4CF4-960D-5F5C917B6281},Case=obj(38575),Question4332=obj(4332)bj(4335),Question4342=obj(4342)bj(4351)
Gehandicaptenzorg. Begeleider C, 28uur, schaal 35. Hangt van de ort en reiskosten af, maar salaris ligt elke maand tussen de 1400 en 1650 netto. Mijn ort valt binnenkort weg omdat ik vooral overdag ga werken dus dan zal ik denk ik rond 1300euro uitkomen.
Jee wat een bedragen komen hier voorbij zeg. Van sommige sectoren had ik niet verwacht dat het loon zo hoog zou zijn. Ik ben zelf druk met solliciteren, maar de bedragen die ik tegenkom zijn echt heel laag. Stiekempjes ben ik wel een beetje jaloers, maar ik gun het iedereen hoor
Leidinggevende positie in het onderwijs, 32 uur, 2650 netto. Dit is excl vakantiegeld, 13e maand en uitkering in oktober. Prima tevreden.
Ik werk 2 dagen in het basisonderwijs, verdien rond de 1100 netto. Wanneer ik fulltime zou werken zou het rond de 2200 netto zitten. Ik heb ook een 13e maand, in oktober een 100,- extra (dag van de leerkracht) en vakantiegeld. Mijn man werkt fulltime (38uur), is engineer/projectmanager, verdient netto 3200 per maand. Hij heeft geen 13e maand, wel een (kleine) winstuitkering en vakantiegeld.
Komt denkt ik dat je bij sollicitaties een bedrag ziet wat je max kan verdienen maar je begint vaak onderin de schaal. Ik begon met 1600 bruto en nu 6 jaar later verdien ik 3000 bruto. Dan wel na een jaar andere baan aangenomen maar wel van overheid naar overheid gegaan. Soms ook een kwestie van onderhandelen hoor. En elk jaar krijg je er iets bij. Overigens is mijn 3000 nog ex vakantiegeld en 13e maand. Totaal is dat ook zon 5000 nog erbij
Deze tandarts heeft of heel veel geleend tijdens zijn studie of voldeed niet aan de criteria om voor het wettelijk collegegeld in aanmerking te komen. Het is inderdaad precies zoals MadeInTheUsa beschrijft. Normaliter betaal je het wettelijk collegegeld en je boeken. Het bedrag voor de boeken is overigens een heel normaal bedrag voor een universitaire opleiding. Vergeet daarbij ook niet dat veel studenten hun boeken tweedehands kopen of kopiëren uit de bieb. Van tandheelkundestudenten heb ik altijd begrepen dat de stof wel meevalt qua moeilijkheid, maar in vergelijking met sommige andere studies vooral veel is met veel verplichte practica. De hoge tarieven zullen inderdaad vooral te wijten zijn aan het tekort en de vrije marktwerking.
Dat eerste is onzin. Een opleiding duurt maar 6 jaar. Vervolgens kunnen ze 30-40 jaar of langer dat beroep uitoefenen. Dat is totaal niet evenredig. Dat laatste klopt wel, maar dat rechtvaardigt het nog niet.
Waarom niet? Als je iets doet/hebt wat mensen belangrijk vinden en wat weinig mensen doen/hebben, gaat de prijs omhoog. Zo werkt het in de hele wereld.
Het gaat om een leidinggevende functie, maar wel met opleiding erbij. Omdat ik al ervaringsjaren heb ga ik volgens cao ineens een enorme stap vooruit. Gesprek ging erg goed, echter (logisch) veel reacties, dus tis nog even afwachten!