Suikervrij eten

Discussie in 'De lounge' gestart door yaro, 27 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. yaro

    yaro Niet meer actief

    Ik wil suikervrij gaan eten. Ik heb 2 boeken aangeschaft voor ideeën en recepten. 'Zonder suiker' en 'suikervrij'.

    Wie is ook net begonnen met suikervrij eten? Had je veel last van de afkickverschijnselen en wat hielp jou?

    Ik ben al sterk geminderd met suiker, maar ik zal vast last krijgen van die afkickverschijnselen.

    De 2 boeken zit 1 groot verschil in. De 1 gebruikt (in mijn ogen) vrij veel stevia en andere 'onschuldige' zoetstoffen.
    Het andere boek gebruikt fruit als zoetstof.

    Hoewel fruit wel invloed heeft op je bloedsuiker voel ik mij denk ik prettiger bij het gebruik van fruit indien nodig dan zoetstoffen.
    Hoe zien en doen jullie dit?

    Hoewel ik aardig wat kilo's teveel heb is afvallen niet mijn hoofddoel. Ik heb vaak een opgeblazen buik en zou mijn darmen rustiger willen krijgen.
     
  2. Jet83

    Jet83 Bekend lid

    15 aug 2012
    536
    0
    16
    NULL
    NULL
    Als je last van je buik/ darmen hebt is het misschien ook een idee om je te verdiepen in fodmap. Is een methode om er achter te komen op welke voedingsmiddelen je reageert.
     
  3. yaro

    yaro Niet meer actief

    Ja dat ken ik. Maar dat ga ik echt nog niet volhouden.
     
  4. Islah

    Islah Niet meer actief

    Lijkt me niet gezond, fruit heb je immers ook nodig.
     
  5. yaro

    yaro Niet meer actief

    Ik doel ook op geraffineerde suiker. Suiker uit natuurlijke producten, zoals de fructose in fruit blijf ik gewoon eten hoor.
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ok, ik vind het altijd apart dat dat dan toch suikervrij wordt genoemd.
    Ik probeer ook zo te eten (niet helemaal geraffineerde suikervrij, maar als ik het eet is het een uitzondering) maar noem het liever suikerbewust (maakt verder ook niet zoveel uit hoe je het noemt hoor, maar bij suikervrij zie ik een dieet zonder fruit voor me).

    Ik had geen afkickverschijnselen. Maar dat is misschien ook wel omdat ik niet zo geloof in suikerverslaving, ik ben alleen drastisch gaan minderen omdat het gewoon heel ongezond was/is. Hoeveel klachten je krijgt, hangt dus wellicht ook af van je visie m.b.t suikerverslaving. Ik voelde me juist eigenlijk direct veel energieker.
     
  7. yaro

    yaro Niet meer actief

    Die vlieger over het afkicken gaat lang niet altijd op. De eerste keer dat ik ooit koolhydraatarm ging eten (en dus geen suikers, ook niet uit fruit en ook geen granen) wist ik niet eens dat je afkickverschijnselen kon krijgen. Ik heb dagen rond gelopen met echt knallende hoofdpijn. Toen hoorde ik dat dat dus komt van het geen suikers eten.

    Suikervrij, zo wordt het ook genoemd in die boekjes. En dat is heel wat makkelijker zeggen dan ik wil stoppen met het eten van geraffineerde suikers.

    Maar in mijn beginpost heb ik al verteld dat ik gewoon fruit wil gaan gebruiken als zoetmiddel ipv stevia oid dus daar was al uit op te maken dat ik fruit niet wil bannen.
    Daarnaast blijf ik dus ook gewoon fruit eten 2x per dag.
     
  8. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Suikervrij lijkt mij helemaal niet verkeerd! Zolang je het hebt over geraffineerde suiker uiteraard. Ik ken wel mensen die dan koekjes bakken met honing ipv suiker en dat snap ik dan niet helemaal?

    2 mensen die ik ken doen het, waarvan 1 echt langdurig en die vindt het echt geweldig, heeft ook veel meer energie gekregen.

    koolhydraten heb je tot op bepaalde hoogte echt nodig, dus wat je zegt idd gewoon fruit blijven eten, brood als je dat in je dieet hebt etc .

    Ik heb zelf een aantal jaar geleden dit gedaan en is goed bevallen, was binnen 2 weken "afgekickt". Had wel een boterkoek gebakken met Zoetstof maar dat was echt ranzig.

    Ik zou niet tegelijk suiker en Zoetstof uit je dieet halen, dat maakt de uitdaging groter en dan heeft het minder kans van slagen. Eerst suiker, dan na een tijdje Zoetstof. Ik vind zelf stevia verschrikkelijk smerig (aspartaam valt nog mee), maar heb me laten vertellen dat je echte stevia moet hebben en niet bij wijze van spreken de euroshopper
     
  9. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Ik probeer zo weinig mogelijk suiker te eten...

    1 keer fruit in mijn eiwit shake en verder echt geen fruit. Ik haal liever mijn vitamines uit groente.

    Ik zoet niks meer trouwens...de koffie niet, thee sowieso nooit, yoghurt gewoon zonder zoetstof.

    Ik eet dus eigenlijk alleen de natuurlijk voorkomende suikers wel. In yoghurt zit volgens mij ook altijd wel suiker.

    Nooit afkickverschijnselen gehad...juist meer energie en minder last van mijn eczeem
     
  10. yaro

    yaro Niet meer actief

    Klopt je zou dan de pure stevia druppels moeten hebben.

    Zoetstoffen helemaal mijden hoeft van mij nu nog niet. Maar als ik toch iets ga bakken ofzo voeg ik liever fruit toe dan zoetstof. Zie zelf het nut niet zo in van het zelf toevoegen van zoetstof. Maar als ik eens ergens een light frisdrank zou halen zou mij dan weer niks uitmaken zeg maar.

    Ik wil uiteindelijk ook tarwevrij gaan eten. Dit door waarschijnlijk endometriose en omdat mijn buik ook van veel tarwe opblaast.
    Maar dan wel gewoon spelt, rogge enz. Het eten van brood wil ik uiteindelijk wel beperken naar het liefst 1 maaltijd per 2 dagen. Ipv 2 broodmaaltijd per dag. En dat doe ik nu al en hoop dat vol te blijven houden.

    Verder eet ik gepofte bruine rijst, pure cornflakes (100% mais), crackers van mais of boekwijt, suikervrije cruesli die ik zelf wil gaan maken. Ook eet ik glutenvrij brood, als afwisseling. Dus soms speltbrood en soms roggebrood en soms glutenvrij brood.

    Ik denk dat als ik die 2 stappen gezet heb ik mij heel wat beter voel.
    Maar voorlopig dus tarwe beperkt en zonder toegevoegde suikers. En nu heb ik al meer energie, dat kan dus alleen maar beter worden als ik dit doorzet denk ik.
     
  11. yaro

    yaro Niet meer actief

    Mijn eczeem is ook al minder geworden sinds ik het beperk dus hoop ook dat dat nog beter zal gaan als ik helemaal stop daarmee.
     
  12. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Bij mij is dat echt zo erg verbeterd...echt ik heb het al vanaf mijn jeugd en meestal best erg. Nu heel soms nog en lang zo erg niet.

    En mijn migraine is zelfs helemaal verdwenen.

    Niet meer vermoeid...echt energie voor 10. Ik kan dus ook lekker sporten.

    En zo is het natuurlijk een sneeuwbaleffect....van het 1 komt het ander.
     
  13. nanette77

    nanette77 VIP lid

    11 jan 2009
    10.817
    545
    113
    Vrouw
    Ik eet wel fruit met mate, zoet bijna niks meer. Ben nu een jaar verder en merk ook dat ik het al snel te zoet vind tegenwoordig. Yoghurt eet ik nu ook zonder zoeten.

    Ik heb wel afkickverschijnselen gehad en niet te zuinig ook! Hoofdpijn.. Hoofdpijn en nog eens hoofdpijn.

    Overigens eet ik koolhydraatarm (niet vrij)
     
  14. yaro

    yaro Niet meer actief

    Ja dat lijkt mij zo fijn!

    Weet wel dat het moeilijk gaat worden. Ik ben mijn leven lang al gewend om veel suikers te eten en drinken. Zo ben ik ook opgevoed. Nu al een heel stuk minder maar ik merk gewoon nog dat de gewoontes er niet makkelijk uit gaan.
     
  15. Lousaa

    Lousaa Fanatiek lid

    18 nov 2011
    2.497
    2
    38
    Ik eet paleo met weinig fruit (zo'n drie keer in de week als onderdeel van een maaltijd) en heel af en toe honing. Kunstmatige zoetstoffen voeg ik niet toe. Ik zou niet weten waarom: het is een kwestie van wennen aan een minder zoet voedingspatroon. Afkickverschijnselen heb ik niet gehad. Echt lastig is het niet.
     
  16. nanette77

    nanette77 VIP lid

    11 jan 2009
    10.817
    545
    113
    Vrouw
    Ik vond het ook niet altijd makkelijk hoor... Maar voel me er wel beter bij!
    Ipv 7-up drink ik nu water met munt.. Zet elke dag een fles in de koelkast
    En er zijn sites met echt goede ideeën. Een soort pizza met een bodem van courgette vind ik bijvoorbeeld geweldig

    Zo eet ik gezond, maar ook lekker (en dat is net zo belangrijk om het vol te kunnen houden)
     
  17. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik ook niet! Sommigen zijn ineens fanatiek aan het bakken geslagen met dingen als dadelstroop, honing e.d. en eten dagelijks wel zoiets nadat ze "suikervrij" zijn gaan eten. Het is en blijft suiker.
    Ik eet dan liever zo nu en dan gewoon iets met witte suiker en voor de rest gewoon gezond in plaats van heel vaak dingen die dan toch nog gezoet zijn met iets "gezonds". Dit heb ik mezelf ook aangeleerd, minderen met suikers (ongeacht de soort suiker) en wennen aan een veel kleinere hoeveelheid suiker. Als ik bv. koekjes maak doe ik de helft suiker erin van wat ik eerst deed en vind het alsnog behoorlijk zoet terwijl je daar vroeger niet mee aan hoefde te komen voor mij.
    Maargoed, van de andere kant begrijp ik wel weer dat als je toch een keer iets verkeerd eet je de schade zoveel mogelijk beperkt wil houden, dus als je heftig op geraffineerde suiker reageert dan is een andere suikersoort een betere optie misschien. Maar ik heb dat probleem niet zo.
     
  18. yaro

    yaro Niet meer actief

    1 van die boeken staat ook echt vol met stevia enzo bij elk recept. Van yoghurt, tot koekjes, tot fruitdeserts... ik snap dat echt niet.
    Hoe wil je dan van de drang naar zoet af komen? Er staan genoeg hele lekkere dingen in maar ik ga echt geen stevia aan mijn fruitshake o.i.d. toevoegen haha.
     
  19. Islah

    Islah Niet meer actief

    Volle yoghurt (de gewone, maar Griekse/Turkse yoghurt al helemaal) vind ik zo al zoet genoeg hoor! Daarbij vraag ik me soms af, waarom moet alles per se zoet zijn? Karnemelk bv "hoort" toch ook zuur (en vind ik erg lekker). Ook van zuur fruit zoals groene appels en sinaasappels houd ik echt, terwijl ik het meeste andere fruit vooral eet omdat het moet en niet omdat ik dat nou zo lekker vind.
     
  20. yaro

    yaro Niet meer actief

    Ik hou ook niet zo van zoet fruit. Eigenlijk hou ik helemaal niet zo van zoet. Enige wat ik echt lekker vind is chocola.
    Maar wij zijn helaas wel gewend makkelijk te zijn met koken. En alle pakjes, zakjes, kant en klaar dingen enz zitten niet alleen vol e-nummers (die ik ook zo min mogelijk probeer te nemen nu) maar ook vol suiker. En nou maakt dat beetje suiker in het zakje vleesjus echt niks uit, maar als elke maaltijd van die dingen bevat, zoals het eerder was bij mij, dan gaat het veel te hard.
     

Deel Deze Pagina