Dit dus. Helemaal mee eens! Denk dat mensen zich vaak niet realiseren dat iemand in de horeca ook vaak emmers stront over zich heen krijgt gedurende een dienst (onbeschofte (dronken) mensen, ongeduldige mensen, wanneer je drank over iemand heen laat vallen (niet alleen erg voor gast maar nog erger voor degene die het doet)). Elke baan heeft leuke en minder leuke kanten, neemt niet weg dat het ontzettend fijn is om 'leuke' gasten te hebben en als ze hun waardering laten blijken, kan dat een heleboel doen! (en zoals gezegd: hoeft niet persé in geld, maar mensen laten hun waardering veel vaker op die manier blijken dan op een andere manier. 'het was lekker' is ook geen compliment richting personeel op de vloer ).
Om gewoon even heel basic antwoord te geven op je vraag; nee ik geef heel zelden tot eigenlijk nooit fooi.
Je kan bediening in een restaurant een beetje beschouwen als de hofnar uit de middeleeuwen. Je bent er puur voor het vermaak van een ander en leert daar ergens ook wel plezier uit halen denk ik... De klant is wellicht ook koning in een supermarkt; maar in de horeca gaat dit nog iets verder. Hun vragen: jij rent! Nee verkopen is in de horeca absoluut geen optie. Vroegâh -in mijn wilde horeca jaren- vond ik dat ook absoluut geen probleem, maar het is toch anders dan zoals in de zorg (waar je mensen voorziet in hun basisbehoeften). Daar kan je enigszins voldoening halen uit het goede werk wat je doet. Dat moet je overigens ook wel doen, want tegenwoordig is de zorg ook geen vetpot meer. In de horeca voorzie je mensen van dat beetje extra (anders kunnen ze net zo goed zelf een varkenshaasje klaarmaken, toch?). Feitelijk gezien ben je dus even, voor een avond, voetveegje van de gast. Niet omdat ze dit echt nodig hebben, niet omdat ze niet anders kunnen: maar gewoon omdat deze een geweldige middag/ avond/ nacht willen hebben en niets anders. Tenslotte kan iedereen een bord voor je neus kwakken en weglopen (iets waar bediening voor betaald wordt, overigens). Net zoals een supermarktmedewerker er is om de vakken te vullen, of om de voedingswaren af te rekenen. Echter is goede service iets wat in de horeca je avond kan maken, of breken en geloof het of niet: een glimlach is geen vastgestelde regel in het CAO, maar het extraatje wat de bediening zelf zal doen. Net zoals het wijntje waar meer over verteld wordt, een grapje, een praatje... Dingen die je via Google ook prima kan vinden, maar het draagt bij aan de beleving...
Als ik goed verzorgd ben en beleefd bejegend ben wel. Anders niet. Dus....laat mij 20 minuten op mijn koude tapas wachten (op een bijna leeg terras) en je hebt helaas geen fooi verdiend. Als het eten binnen acceptabele tijd op tafel staat en de bediening vriendelijk is dan ben ik wel gul. Als het eten niet te vreten was, maar de bediening was top, dan krijgen ze evengoed fooi.
Ik geef bijna altijd fooi behalve als de bediening onbeschoft is. Een vieze hap geserveerd met een glimlach maakt al veel goed . Al zeg ik er dan wel bij dat ik het eten niet lekker vond maar de bediening wel vriendelijk/gastvrij.
Je omschrijft precies mijn werk als verpleegkundige. Ik maak ook een praatje met mijn patienten, geef familie ook een kopje koffie net even dat extra wat jij voor een hond doet, ik zorg de hele dag dat mijn patienten zich prettig voelen, werk ook voor een laag salaris voor wat ik doe ( dat wist ik toen ik er aan begon), heb gelukkig wel een cao dat wel, werk ook feestdagen en onregelmatig, heb weinig tot geen pauze want er moet gezorgd worden, als ik geluk heb kan ik snel een broodje naar binnen werken. Al met al precies het zelfde maar dan een ander vakgebied en krijg ook geen fooi. Verwacht ik ook niet en wil ik ook niet want ik krijg gewoon betaald. Tja de arbeidsomstandigheden zijn niet altijd optimaal maar ik doe het net als jou uit liefde voor mijn vak. Nee ik ben het er totaal niet mee eens dat bepaalde beroepen fooi horen te krijgen omdat ze zo hard werken. Uiteindelijk hebben veel meer beroepen overeenkomsten qua werken en werken ze net zo hard.
Dan werk je waarschijnlijk in het verkeerde huis, want hier zijn de bosjes bloemen, taarten en chocola van familieleden niet te tellen .
Ik zie juist dat er in veel meer branches fooi wordt gegeven, niet alleen in de horeca. Kennis werkt als automonteur en krijgt ook geregeld fooi bijvoorbeeld. Ik zelf in de zorg en krijg toch ook regelmatig kleinigheidjes (geen geld want dat mogen we niet aannemen, maar als ik op vakantie ga wat lekkers voor onderweg bijvoorbeeld). Meestal geef ik wel fooi, als ik pin niet altijd, vergeet het dan vaak. Ik doe niet zo vel trouwens, max 2 euro, ligt aan het bedrag. Als we met een hele grote groep zijn en blijven ook lang, dan doen we wel altijd een groter bedrag fooi met z'n allen (10 euro bijv).
Wij mogen dat in principe niet eens aannemen in ieder geval niet voor ons persoonlijk. Een bos bloemen komt dus op de groep, taart en chocolade e.d. wordt gedeeld. Vind het best bizar als fooien in de zorg worden aangenomen...
vaker niet dan wel, zelfs afgelopen week met dat hele hete weer kreeg hij bijna niets aangeboden, en enkele keren vroeg hij of hij misschien zijn bidon met water mocht vullen en kreeg ook regelmatig nee te horen
Ja ok, maar de fooienpot wordt in de horeca toch ook gedeeld? Ik bedoelde ook de 'fooien' voor het team. Een taart dus, of een bos bloemen op de teampost..
Laat me raden: Dat gebeurde bij de duurste huizen. Dat is tenminste mijn ervaring toen ik nog als straatmaker/grondwerker werkte. In een arbeiderswijk werd je bijna doodgegooid met koffie en weet ik veel wat, maar in de "ruikeluis" wijken kreeg je nog geen glas water. Sorry als sommige mensen zich nu aangesproken gaan voelen, maar is helaas de realiteit.
Klopt hoor. Mijn vriend is 10 jr timmerman geweest.. Vind dat zo erg! Als ze bij mij een dag bezig zijn krijgen ze drinken eten etc.