Wij hebben een hypotheek die voor de helft alflossingsvrij is en onder water staat. Over 2 jaar loopt de rentevaste periode af. Nu heb ik totaal geen verstand van hypotheken, maar ik wil er iets mee. De rente is nu laag, zou je een hypotheek kunnen oversluiten of kan dat zomaar niet? Ik zou dan liever een hypotheek hebben waarbij alles uiteindelijk afgelost wordt. Nu al aflossen is lastig, daar hebben wij de financiële middelen niet voor, al wil ik wel proberen of we elke mand iets extra's opzij kunnen zetten. Al zou het deel wat onder water staat maar weg zijn, dan zou ik al fijn vinden. Iemand een idee hoe ik dit alles aan kan pakken?
Waarom maak je niet een afspraak bij degene waar je de hypotheek hebt afgesloten om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Ja, bij je bank en afspraak maken. Ik heb het onlangs omgezet van aflossingsvrij (ook de helft van onze hypotheek) naar een annuïteit.
Je zal sowieso boeterente over de aankomende twee jaar moeten betalen maar bestal betaald dat zich ook wel weer terug. Bij het oversluiten van een hypotheek kun je er niet meer voor kiezen om een aflossingsvrij gedeelte te hebben. Wanneer je je hypotheek zou verlengen val je nog in de oude regeling en mag dat nog wel. Maar zoals ik uit jouw verhaal begrijp willen jullie dat niet. Hoe er wel rekening mee dat jullie dan een hypotheek over het gehele bedrag moeten afsluiten. Is dat mogelijk met jullie inkomsten? Ik neem nl aan dat jullie destijds niet voor niks voor deze constructie hebben gekozen. Ondanks dat de rente laag staat zullen jullie maandlasten ook flink omhoog gaan. Je zou het beste naar de Hypotheker kunnen gaan. Zij hebben een overzicht van alle banken. Ga je naar je eigen bank dan blijft het advies beperkt.
Ik weet eigenlijk niet goed waarom toen voor deze constructie is gekozen. Wel weet ik dat in ons blok iedereen dezelfde constructie heeft en de meeste mensen in onze directe omgeving ook, waarvan er ook zijn die een hypotheek hebben die helemaal aflossingsvrij is. Het is geen hele hoge hypotheek, het huis was ook erg goedkoop, maar dat is normaal in deze regio. Op zich heb ik op dit moment geen probleem met de hypotheek, maar ik ben wat bang voor over 22 jaar wanneer we met een restschuld zitten. Ik wil daar dus nu al over nadenken en niet pas over 22 jaar.
SNS bank adviseert en kijkt ook bij andere aanbieders. Eerste gesprek was bij ons gratis. Wij hebben boete rente betaald en zo lagere rente. Verdient zich in aantal jaar terug. Wij hebben net als jij deel aflossingsvrij. Wat we nu besparen op onze hypotheek lossen we extra af en meer als het kan. Dus hypotheekvorm niet veranderd. Stel dat een van ons zijn baan verliest kunnen we stoppen met extra aflossen indien we het geld niet kunnen missen.
Ik zal er morgen eens achteraan gaan bellen en een afspraak maken om te bekijken wat de mogelijkheden zijn!
Ik zou naar een onafhankelijke adviseur gaan. Soms zit er een boete aan vast (oversluiten dus dat moet je maar met kunnen betalen of meefinancieren) of je kan bij sommige verstrekkers kiezen voor rentemiddeling.
Ik heb opmerkingen tussen haakjes erbij gezet. Ik volg veel blogs van mensen die hun hypotheek aflossen en heb dit zelf ook voor een gedeelte gedaan. Je kunt vrijwel bij elke aflossingsvrije hypotheek 10-20 procent (kijk in de voorwaarden van je hypotheek, ik weet dat dat boring is, maar daar staat het!) aflossen per jaar. Alle beetjes helpen. Je moet ook alleen aflossen met geld dat je kunt missen. Onze hypotheekrente is van 680 euro per maand naar 420 per maand gegaan door aflossen en overzetten van rente (en daar betaalden we een boete en het verschil in rente voor, maar dat hadden we sowieso betaald. hiermee bedoel ik de rente die zij misliepen doordat ik een lagere rente kreeg. Dus de rente was bijvoorbeeld 5% en nu is die 1,5% dan betaalde ik die 3,5% over de jaren waarop ik eigenlijk nog binnen die rentevaste periode zat. Ik hoop dat het zo duidelijk is, als je gaat googlen (op: aflossen hypotheek blog) kom je allerlei leuke interessante blogs tegen van mensen die aflossen en daarbij tips geven. Succes!
Niet alle hypotheek verstrekkers hebben dit, maar het worden er wel steeds meer. Succes en mocht je vragen hebben dan mag je me altijd een pb sturen!
Bij rentemiddeling moet je wel goed naar de voorwaarden kijken die daar bij horen! Het kan zijn dat je dan ineens aan bijvoorbeeld een boete vast zit bij verhuizen na de rentemiddeling, die je in je originele hypotheek niet had. De banken mogen bij rentemidddeling hun voorwaarden aanpassen en dat hoeft voor jou niet altijd gunstig te zijn.