Mijn zus en ik kregen elke week 5 gulden van onze opa. Mijn zus spaarde die altijd. Ik kocht altijd een stroopwafel of loempiatje op de markt en de rest deed ik een potje en zodra ik genoeg had ging ik een nieuw stripboek van Suske en Wiske kopen of een boek van Nancy Drew. Mijn zoons (6 en 5) krijgen sinds 2 maanden 1 euro per week zakgeld. Dit sparen ze. Na het krijgen van hun zakgeld gaan ze vaak tellen en vragen dan hoelang ze nog moeten sparen voor een bepaalde Lego set. Ook doen we vaak een 'wisselspelletje'. Dus een 2 euro munt ruilen voor 2 losse euro's, etc.
Ik kreeg heel wisselend zakgeld en spullen. Voor de kinderen nog geen idee. Wel al het idee dat zodra ze oud genoeg zijn jaarlijks een paar kratten voor de koningsmarkt krijgen waarvan ze de opbrengst mogen verdelen.
Ik kreeg vanaf mijn 6de zakgeld. 2 gulden 50 (een ouderwetse rijksdaalder dus) Van dat geld moest ik 1 gulden 25 in mijn spaarpot doen, en de rest mocht ik vrij uitgeven. Mijn dochter nu idem. Vaak spaarde ik het toch op om die ene Barbie te kopen. Of de smurfen popjes of de fopspenen sleutel hangers En soms kreeg ik ook wat tussendoor, al Maakte mijn ouders daar geen gewoonte van en leerde me de waarde van sparen inzien.
Oh ja, die fopspenen, haha. Daar had ik er ook een hoop van. Grappig dat je zoiets eigenlijk vergeten bent en ineens weer terugkomt. Ik bedenk ook ineens weer dat mijn broer en ik allebei een (schoongemaakte) pimdakaaspot hadden, met een gleuf in het deksel. En dan met van die klein letter stickertjes onze naam erop. Daar ging ons zakgeld in. Voor onze zoon wil ik heel graag zo'n ouderwetse 'piekpijp' alleen dan voor euro's. Maar ik kan er nergens één vinden. Terwijl ik dat voor kinderen zo ideaal vindt: even een stickertje plakken op het doelbedrag en dat ze het dan echt zien groeien.
https://www.beslist.nl/products/cadeaus_gadgets_culinair/r/spaarbuis_voor_euromunten/#/modal=browse/mcatid=262/mitemid=7629720/mshopid=6250/mshopitemid=34556849/
Oudste krijt sinds hij 6 jaar is zakgeld. Een halve euro per week die hij in zijn spaarpot mocht doen. En af en toe een extraatje van oma. Sinds kort heeft hij een eigen bankrekening met kinder-pinpas. En nu krijgt hij zijn zakgeld automatisch bijgeschreven. Dat vind hij reuze interessant. Vroeger kreeg ik het vanaf deeerste klas (groep 3 dus) en precies het bedrag van de klas waarin je zat. Dus in de 1e 1 gulden. In de 2e 2 gulden. Maar toen ik naar de 4e ging werd dat ineens groep 6 en had ik me er dus 2 gulden extra bij gekregen. Vanaf toen moest ik er ook meer zelf voor betalen. En er werd in de vakantie ook van ons verwacht datwe een keer trakteerden op een ijsje.
Onze oudste vroeg laatst zelf "mama, m'n spaarpot zit niet zoveel geld in" toen zei ik okee tijd voor zakgeld. Ze krijgen elke zaterdag allebei hetzelfde bedrag, 4 en 5 jaar. Ze hebben nog geen besef van waarde dus ik geef wisselend 0.50-2.- net wat er op dat moment in het potje zit. Ze merkt nu al wel soms dat op het ene muntje een 1 staat en op de andere niet alleen snapt waarde nog niet helemaal.
De oudste krijgt hier vanaf haar 6e 1 euro per week. Dat blijft iig oo haar 7e ook zo. Eerst wilde ze bijna wekelijks er wat van kopen, toen afgesproken dat ze tot minimaal 10 euro moet sparen. Je merkt dat ze nog wat heen en weer wordt geslingerd tussen wel wat kopen of doorsparen voor wat groters. Bij de jongste stop ik soms wat in haar portomonnee. Als de oudste iets van haar zakgeld koopt, mag zij ook iets kleins uitzoeken. Tot nu toe gaat dat prima, De oudste heeft gisteren 2 kleine dingen gekocht van 2,15 en vond het bijzonder interessant dat ze gewoon nog 9 euro overhield. snoep mogen ze niet kopen. Op vakantie maken we wel die uitzondering en dat werkt prima
Dank voor jullie antwoorden! Ik denk dat we zakgeld binnenkort gaan instellen. De heren zijn 6, en ik leer mijn zoon met normale ontwikkeling graag de waarde van geld. Mijn autistische zoon krijgt onder ons toezicht hetzelfde. Maar het uitgeven doen we apart denk ik, met zo'n ander ontwikkelingspatroon.
Ik weet niet meer wanneer ik zelf zakgeld kreeg. Mijn kinderen krijgen het als ze enigszins benul gaan krijgen van de waarde van geld. Ik test dat door ze alle soorten muntjes op volgorde van waarde te leggen. Dus dat ze snappen dat de kleur of maat niet per se iets zegt over de waarde. Bij mijn oudste kinderen was dat vanaf een jaar of 5,5 geloof ik. Begonnen met 50 cent en dan voor elk jaar ouder 10 cent per week erbij. Mijn jongste is 3 en krijgt nog niets, maar wil natuurlijk ook wel van die mooie glimmende muntjes. Hij krijgt, heel lief, altijd de mooist glanzende stuivers van de oudste twee. Ze mogen er hier mee doen wat ze willen, al laat ik ze er niet onbeperkt snoep van kopen. Maar als ze 6 weken zakgeld willen uitgeven aan voetbalkaartjes: be my guest, hoe onzinnig ik het ook vind. De oudste heeft ook al eens zelf een tablet bij elkaar gespaard, met zakgeld, rapportgeld en verjaardagsgeld, dus ze kunnen wel sparen. Wij stampen er wel van jongs af aan in dat het enige waar ze ooit voor mogen lenen, de aankoop van een huis is. Ze zijn er dan ook diep van onder de indruk dat wij al 15 jaar aan het aflossen zijn en pas over 15 jaar helemaal klaar zijn daarmee. En het idee van rente moeten betalen staat ze gelukkig nu nog gigantisch tegen (waarom moet je dan meer terugbetalen dan dat je hebt gekregen, dat is stom!). We lenen ze ook nooit geld als ze iets willen kopen. Heel soms schiet ik iets voor, als ze hun portemonnee vergeten zijn, maar dan moeten ze het thuis gelijk terug betalen. Ik zit in de financiële wereld en zie dagelijks de rampen van mensen die niet met geld kunnen omgaan, dus ik ben heel streng met geld.
Mijn jongens zijn nu bijna 5 en bijna 7 en krijgen sinds 3 maanden denk ik, allebei 1,- per week. Dit blijven ze krijgen tot een jaar of 8. We geven ze nu allebei hetzelfde omdat ze het tegelijk krijgen en soms hun zakgeld samen leggen om een setje LEGO te kopen.
Ik kreeg vroeger vanaf een jaar of 6/7 zakgeld. Ik kreeg in vergelijking met andere kinderen altijd veel meer. Ik hoefde er ook niets mee te bekostigen en mocht het uitgeven waaraan ik wilde. Kadootjes en andere dingen kreeg ik meestal wel van mijn ouders. Het geld spaarde ik ook eigenlijk altijd op en ik heb 1x iets groots gekocht ervan. Dat was een stereotoren met cd wisselaar. Die was toen in die tijd heel erg duur. Op de middelbare school was mijn zakgeld al opgelopen tot 25 gulden per week en daarnaast kreeg ik altijd nog geld mee voor wat te snacken/drinken uit de automaat. Als dat op was kreeg ik meer. Ook kreeg ik daarnaast nog geld voor kleding. Dus die 25 gulden was extra. Kocht hier dan beltegoed en sigaretten van 🙈 Mijn zoon krijgt nu nog geen zakgeld. Ik denk dat ik er mee ga beginnen als hij naar school gaat. Zit te denken aan een euro per week en dan naar mate hij ouder wordt opbouwen tot 5 euro per week in groep 8. Het zal dan echt zijn eigen geld zijn en hij hoeft er niks speciaals van te doen. Speelgoed, boekje etc krijgt hij gewoon nog van ons dan. Op de middelbare school kijk ik wel verder. Ligt er ook aan hoe hij zich ontwikkeld en hoe hij met zijn geld omgaat.