Ja ik merk ook wel enorme verschillen qua bedtijd. De kinderen van onze Mexicaanse, Iraanse en Marrokaanse familie en vrienden liggen veeel later in bed dan de Nederlandse kinderen met dezelfde leeftijd. Ik ben er geen voorstander van, maar goed zij vinden het dan weer apart dat ons zoontje iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat.
Cultuur idd, al zie ik in mijn omgeving (jongere moeders) dat ze de kinderen wel gewoon bijtijds op bed leggen met vaste tijden en sowieso meer 'Nederlandse gewoontes' naleven betreft opvoeding. Ik denk ook eerder iets van de oudere generatie, zij zelf zijn ook niet met vaste bedtijden opgevoed. Ik ben blij dat mijn man en ik op één lijn zitten wat bedtijden betreft (bijtijds!) en wat andere culturele gewoontes betreft. Maar tegenwoordig zijn wat ik weet het merendeel wel 'verkaast' hoor, in die zin.
Technisch gezien wel hoor. Autochtoon ben je na 1 generatie al. Een 'andere' afkomst ( origine, roots) hou je langer Maar daar is niks mis mee toch
Ik zie het hier ook veel. Maar bij ons is het eigenlijk gewoon niet meer buiten de tuin na het avondeten en rond 19 iedereen naar boven (waarbij de oudste nog mag lezen).
Bij mijn turkse schoonfamilie zie ik dat ook. Bijvoorbeeld met de ramdan mocht je pas na 22 uur eten. Toen was er in het weekend gepland om met z'n allen te eten. Ik was de enige die niet kwam omdat dat gewoon te laat is voor onze kinderen. Wij hanteren wel gewoon vaste bedtijden. Onze kinderen gaan rond 7 uur slapen. En over die croissantjes, dat klopt wel. Als ik om 8 uur begin op werk komen er allemaal ouders sochtends croissantjes halen voor schooltijd.
De Nederlandse kinderen hier in de straat spelen geregeld tot half 10 buiten. Dus ik denk dat het ook een beetje aan de mensen zelf ligt. Maar mijn schoonmoeder (Iraanse) heeft mij wel eens vol verbazing aangekeken toen ik zei dat we naar huis gingen omdat dochter om 19:00u op bed moest liggen. Ook vond ze het vreemd dat dochter niet mee kwam toen mijn vriend er 's avonds tegen 20:00u heen ging. Dus wat dat betreft kan afkomst wel een rol spelen.
Hier wonen vooral veel Polen en die spelen ook laat buiten. Ik denk dat het echt typisch Nederlandse cultuur is om om half 8 naar bed te gaan
Die kunnen ook voor tussen de middag zijn. Op onse school mochten kinderen ook croissants mee en de supermarkt was ernaast dus verl ouders kochten even snel een flesje water of appelsap en een corissantje voor de lunch ipv vanuit huis mee te nemen.
Islah is van Nederlandse afkomst en heeft zich bekeerd tot de Islaam, net als meer dames hier overigens. Zij heeft dus echt geen 'andere' afkomst.. Ook niet technisch gezien. Grappig dat moslima zijn toch automatisch word gekoppeld aan een andere afkomst hebben.
Dit idd, in Spanje is dat bv ook totaal anders. Hier liggen de kinderen rond 20u echt wel in bed, anders hebben ze echt niet genoeg slaap. Maar de buurjongetjes - Nederlands overigens - zijn vaak tot 22u nog buiten, dan ga ik gewoon zelf al naar bed... en 's ochtends rennen ze rond 8.30 heel hard naar school al jengelend en huilend...
Ah zo ik snap het. Mijn opmerking ging in het algemeen over autochtonen waarvan de directe voorouders wel uit een ander land komen
Vriendinnetje van me woont in Spanje en daar is het heel normaal dat de kinderen tot laat nog op zijn. Ze mogen ook zelf bepalen wanneer ze gaan slapen, het is idd meestal 'ze gaan vanzelf naar bed als ze moe zijn'. Maar er wordt dan inderdaad 's middags siesta gehouden, dat scheelt wel een hoop denk ik.
Inderdaad wat eerder al gezegd is: in landen waar het veel warmer is dan hier is de hele dagindeling anders. Meestal zijn die mensen ook gewend om rond 16:00 een broodje of iets anders kleins te eten (mijn oude Hindoestaanse buren aten dan altijd een paar losse aardappelen) en vervolgens rond 20:30 de grote avondmaaltijd. Daarna nog even het eten laten zakken want je gaat niet met een volle maag in bed liggen. En dan wordt het al snel laat. Neem dan inderdaad de siësta's mee die heel gewoon zijn en het feit dat in die landen het 's avonds lang warm is en je dus beter buiten bent dan binnen in je bed liggen te zweten. Die mensen verhuizen vervolgens naar hier, maar het blijft cultuur en dat is er niet in 1 generatie uit. Oorspronkelijk had deze dagindeling te maken met de warmte. Maar het zit er zo ingebakken dat het gewoon door blijft gaat wanneer ze in een niet-warm land wonen.
Ik kan me ook niet voorstellen trouwens dat kinderen in die landen van 8:30 tot 15:00 op school zitten. Anders red je dat niet met korte nachten.
Nou de vooroordelen vliegen weer in het rond op ZP . Ik ben ook islamitisch en 'gewoon' Nederlands hoor! En ja mijn kinderen gaan ook gewoon op tijd naar bed. Bij de meeste van mijn vriendinnen (Turks) ook, zeker de kinderen die naar school gaan. Maar ze gaan er wel makkelijker mee om en ik ben er zelf ook makkelijker in geworden, voor een keertje kan het echt geen kwaad als het eens zo uitkomt. Maar niet structureel. In Turkije is het wel heel anders, daar lopen kinderen echt tot na 10 uur 's avonds nog rond. Baby's worden daar vaak ook einde middag nog op bed gelegd en blijven dan tot middernacht wakker. Tsja. Het een is niet perse slechter dan het andere! (Mits ze de volgende dag niet naar school hoeven dan). We zijn altijd nogal snel geneigd te denken dat wij het allemaal zo goed weten, maar volgens mij is dat vroeg naar bed gaan redelijk Noord-Europees. In een heel groot deel van de wereld gaat het heel anders en die kinderen worden ook allemaal groot
Echt wat een flauwekul... Is gewoon persoonsgebonden hoor Mijn familie in Iran leggen hun kinderen op tijd in bed. Schoonfamilie overigens ook! Tenzij we echt een feest ofzo hebben. Dan gaan de kinderen vaak mee. Kinderen in Iran of kinderen van Iraanse gezinnen in Nederland gaan echt niet allemaal rond 10 uur savonds pas naar binnen omdat ze van Iraanse afkomst zijn.. Dat is namelijk niet normaal in onze cultuur. Tenzij er een feest is! Maar dat heb ik al eerder gezegd.. Soms zijn er gewoon uitzonderingen maar dat is er ook bij de Nederlanders. Je hebt overal moeders en vaders die makkelijker zijn dan andere gezinnen. In alles.
mag ik dan ook ff, Ik moslima en ja lees een echte oer Hollandse(zo ver mn stamboom terug reikt is het Hollands) wij hanteren ook gewoon strikte bed tijden, oom en tante van mij niet.... dus ik denk dat het meest aan de persoon ligt maar ook land en tijden, wat al door andere dames gezegd is zoals siesta's enz,..... persoonlijk vindt ik als je kind er vroeg uit moet, dan ook op tijd naar bed. het is zelfs voor tieners belangrijk dat ze voldoende slaap krijgen voor de ontwikkeling, laat staan de kleintjes....maar goed ieder zijn eigen ding....
In veel (Arabische) landen is het juist andersom: ze eten 's middags juist de "grote" maaltijd en later op de avond nog iets zoals een broodje. En inderdaad slapen de meesten in de middag.
Blij te lezen dat ik dus niet "van de oude stempel" ben en dat het dus een cultuur/gewennings dingetje is Alhoewel ik mij er dus wel over blijf verbazen, zeker bij jonge schoolgaande kinderen hahaha Dat van warme landen - middagslaapjes en dan later naar bed verklaart idd een hoop Tnx voor jullie (verhelderende) antwoorden/reacties.
Volgens mij is het in warmere landen wel normaal, op vakantie zie ik dat altijd in Spanje, Portugal, Turkije... Waar de schooltijden wat anders zijn geregeld en het pas 's avonds lekker is om naar buiten te gaan. En die "cultuur" kun je natuurlijk meenemen als je oorspronkelijk ergens anders vandaan komt. Maar verder weet ik het eerlijk gezegd niet