Mijn zoons hebben een licht verstandelijke beperking, maar zoals zich het laat aanzien, hebben ze straks wel een hoog genoeg IQ om hierover 'zelf' te mogen beslissen. Op hun zestiende zullen ze echt nog een ontwikkelingsachterstand hebben waardoor ze op dat moment niet zullen functioneren als een zestien jarige. Natuurlijk hoop ik op dat moment nog de wettelijk voogd van mijn zoons te zijn, maar helaas zijn er genoeg kinderen met een verstandelijke beperking en klassiek autisme die gedwongen uit huis worden geplaatst, ook al doen de ouders nog zo hun best. En sorry dat ik het zeg, maar de meeste instellingen hebben echt wel wat beters te doen dat stipt op een zestiende verjaardag van een client zo'n vinkje te zetten op de site van de overheid. Dus die site zullen mijn zoons dan echt niet begrijpen. Ik kan iedereen hier vertellen dat als ik de pech heb dat één van mijn zoons kort na zijn zestiende verjaardag plotseling komt te overlijden en ze hem zonder met mij gesproken hebben als donor gebruiken, dat daar echt het laatste woord nog niet over gezegd zal zijn. Ik wens als ouder dan gevraagd te worden hoe ik er op dat moment over denk. En zoals ik al eerder aangegeven heb, ik ben niet tegen doneren, heb op dit moment geen bezwaar tegen doneren, maar ik ben ertegen om iedereen die zich niet anders registreerd automatisch als orgaandonor te zien.
Ik wilde hetzelfde zeggen Ik vind dat je je niet zo aan moet stellen en ALS het erdoor komt gwn snel jezelf moet registreren dat je het niet wilt. Zeg het tegen familie en vrienden en schrijf desnoods met permanente stift "afblijven" op je buik. Dan ben je overal vanaf
Ja in dit geval. Maar deze informatie was mij al bekend omdat ik mij al jaren geleden heb verdiept in dit onderwerp. En ik kan zeggen, ze liegt niet.
@ Berte: ik kan mij best voorstellen dat je je over zulke dingen zorgen maakt. Maar ik geloof eigenlijk wel dat als het er door komt, ook instellingen zich hier op zullen gaan richten. Nu hoeft het niet, dus gebeurt er niets mee. Dan zal het streven zijn dat iedereen geregistreerd staat een persoonlijk begeleider zou daar toch echt de tijd wel voor moeten kunnen vinden en anders neem ik aan dat je als ouders hier op kunt attenderen. Toevallig had ik het er net met mijn man over (hij werkt in de psychiatrie: woonvoorziening en ambulant) en hij gaf aan dat hij juist voorziet dat ze dit juist wél met de cliënten samen gaan bekijken. Niet om te sturen een kant op, maar om samen te kijken wat wil ik, wat houdt het in etc. Het zal tijd kosten hier de juiste weg in te vinden en ja het zal op dat gebied iets extra tijd kosten.
Jeuj eindelijk!!!! Ik hoop dat het ook goed door de eerste kamer wordt. En ik denk maar zo jij hebt je organen niet meer nodig, maak er anderen mensen blij mee. Ik werk zelf in de zorg. Ik heb regelmatig aan het bed van een patiënt gestaan die niet naar huis mag en in het ziekenhuis weken of zelfs maanden ligt te wachten op een donororgaan. Ook jonge mensen. Zo enorm triest! Of mensen die 3-4 keer in de week moeten dialyseren. Je bent de hele dag kwijt en de dag er na ben je compleet gesloopt en kapot. Het lukt je nog net zelf aan te kleden, je zelf te verzorgen en eten te maken. En op een goede dag kan je misschien bijvoorbeeld nog even naar buiten om bijv. de kinderen van/naar school te brengen, een boodschapje doen. En je hebt nog steeds een keuze door je zelf als niet donor te laten registreren. Nu is het zoveel mensen die vergeten oid zich te laten registreren, maar het merendeel van nederland wil wel donoren. Dus daarom het omdraaien. Mensen met een handicap/psychische aandoening/verstandelijke handicap oid worden getoetst door een onafhankelijke arts las ik gisteren.
Jij hebt niets te vinden over hoe ik met dit onderwerp om moet gaan. Net zoals het jou vrijstaat om wel te willen tekenen. Kijk...en daar ligt het verschil.
Dan teken je toch niet. Ben je alleen wel donor. Niet iedereen krijgt altijd alles precies zoals hij/zij het wil. Ik wil ook van alles wel en andere dingen perse niet. Tja, dat gaat gewoon niet altijd. Zeker niet als een (volgens mij vrij forse) meerderheid er anders over denkt (landelijk gezien) en een minuscule meerderheid politiek gezien in de tweede kamer.
We hebben het hier niet over een Belastingverhoging of aanpassing van wat zorgverzekeraars wel of niet gaan vergoeden. Dit gaat over zelfbeschikking. Totaal niet te vergelijken zaken.
Ik vind het moeilijk om te begrijpen waarom mensen hun wens niet willen laten registreren. Ik heb me zelf al jaren terug laten registreren als donor. Nog voordat mn vader ziek werd. Maar zeker toen mn vader ziek was en 3x per week naar het ziekenhuis moest om te dialyseren, besefte ik dat dat het voor mij de juiste keuze was om me te registreren als donor. Ik kan me echter goed voorstellen dat mensen geen donor willen zijn. Dat kan om een in mijn ogen hele goede reden, maar ook in mijn ogen een vreemde reden of zelf een niets-zeggende redden. Dat kan ik allemaal nog snappen. Maar waarom zou je die keuze niet vast willen laten leggen?
Ik vind het wel een verschil of je donor bent tijdens je leven, of na je dood. Voor na mijn dood ben ik er niet uit, voor tijdens mijn leven wel.
Misschien moeten mensen de wet, wetswijziging, kamerstukken en memorie van toelichting eens lezen om te weten waar het over gaat.
Ik weet het eerlijk gezegd niet. Hoe gaat het met pasgeboren kindjes die meteen overlijden? Heb je daar als ouder dan nog zeggenschap over of krijg je dan te horen tja dan had je dat maar moeten registreren nu is je kind automatisch orgaandonor. Of met oudere mensen (zoals mijn ouders) die niet eens een digicode hebben en dus niet even kunnen inloggen om aan te geven dat ze geen donor willen zijn. Hoe zit dat als je chronisch ziek bent, kun je dan wel orgaan donor zijn? En op 1 of andere manier zit er bij mij heel sterk in dat ik dan (ondanks dat ik dood ben) toch zeggenschap wil hebben over wie het krijgt. Ik heb geen zin dat er organen uit mij geoogst worden om vervolgens in een kettingroker/alcoholist/crimineel gezet te worden.
Denk het ook. Veel mensen lezen lijkt wel alleen maar, meer organen, mooi zo. Dit is ook een vrijbrief voor de overheid naar de toekomst toe m.b.t andere punten. De overheid beslist over jou, tenzij je expliciet aangeeft dat je het daar niet mee eens bent.
Heel apart dat je dat niet wist, heb er nooit bij stilgestaan dat mensen dat niet weten. Maar je kan wel donor blijven, je kan namelijk organen uitsluiten voor donatie. Of je laat het over aan je nabestaanden en die laat je weten dat je alleen wil doneren als je hart niet meer klopt.
Ik ben er blij mee. Ik ken genoeg mensen die best wel willen doneren, maar zich niet registreren om verschillende redenen. Ik ken bijvoorbeeld iemand die het uit bijgeloof niet doet, "straks vul ik het in en kom ik morgen onder de tram" dat idee. Je hebt nog steeds een eigen keuze, je kan gewoon inloggen met je digid en deze keuze gaan maken. Wel hoop ik dat de keuze blijft om het je nabestaanden te laten beslissen. Ik ken ook iemand die dat nu als optie heeft ingevuld. Ze moet er zelf niet aan denken dat er na haar dood mensen in haar lichaam zitten (ook nu geen fan van ziekenhuizen), maar is niet tegen orgaandonatie. Daarom de keuze om het nabestaanden te laten beslissen onder het mom van 'dan ben ik dood dus weet ik het toch niet meer'. Die keuze moet ook blijven vind ik. Zelf sta ik al vanaf mijn 18e geregistreerd als donor. En ik geloof niet in artsen die patiënten net iets makkelijker laten gaan omdat ze donor zijn. Ik zit in de medische wereld en heb dus veel meegemaakt van dichtbij. Tja, wellicht zal er een enkele rotte appel tussen zitten, maar dat schaar ik onder incidenten (over het algemeen gebeurt er ook niks als je in het bos loopt, maar je zal maar net die ene verkrachter/moordenaar treffen. Dat weerhoudt je er toch niet van om nog in het bos te lopen). En over het zwartboek over orgaandonatie: de regels zijn erg streng om iemand hersendood te verklaren, de procedures worden alleen gestart bij iemand die echt geen goede vooruitzichten meer heeft. Iemand die dus zo goed als zeker komt te overlijden, en dan wordt er gesproken over een levensgevaarlijke test? Er staan rare zaken in en is wel erg subjectief geschreven. Uiteraard is de procedure bij orgaandonatie niet fijn (snel handelen, naar OK, machines stoppen enz.) er moet dus absoluut goede begeleiding zijn voor de nabestaanden en ook de mogelijkheid om afscheid te kunnen nemen. En mensen die echt problemen hebben met de gang van zaken, kunnen zich uitschrijven als donor. Maar de beschrijving die hier gegeven wordt is alles behalve een objectieve weergave. En over de mensen die miraculeus herstelde: Dat de vraag wordt gesteld of ze als donor gebruikt mochten worden, wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk doorgevoerd kon worden. Deze vraag wordt vaak van te voren al gesteld namelijk. De procedures zijn erg streng, en daar waren deze mensen dus niet doorgekomen (want er was nog hersenactiviteit bij deze mensen).
Hier schrik ik wel van. Eerlijk gezegd ging ik ervan uit dat iedereen (of iig het merendeel) van de Nederlandse bevolking hiervan wel op de hoogte was. Als je op slag dood bent door bv een ongeluk, dan is het toch logisch dat ze niks meer hebben aan je organen. Het was mij in ieder geval wel duidelijk, en ik heb niet het idee dat hierover ooit is verzwegen in campagnes en dergelijke. Overigens beslist de overheid niet of je (hersen)dood bent (zo komt het namelijk over in jouw bericht), dat doen nog altijd artsen. Degenen die hier jaren voor gestudeerd hebben en in eerste instantie altijd zullen vechten voor jouw leven. En of ik het eens ben met deze uitslag.. ik ben niet voor of tegen. Het argument dat de overheid hier niet over mag beslissen is natuurlijk kul. Uiteindelijk ben jij degene die hierover beslist. Je moet dit alleen vastleggen. Of het meer donoren oplevert weet ik niet. Maar goed, misschien moeten we even afwachten of dit uiteindelijk ook door de eerste kamer komt.
Ik vermoed dat het pas vanaf 16 of 18 jaar is dat je automatisch donor bent. Nu is het zo: Bij jongeren tot 16 jaar Vanaf 12 jaar kunnen jongeren in het Donorregister laten registreren dat ze orgaandonor willen worden. Komt een jongere onder de 16 te overlijden? Dan kunnen de ouder(s) of voogd bezwaar maken tegen orgaandonatie. De donatie gaat dan niet door. (gekopieerd v/d website v/d rijksoverheid)
Als je donor bent is de kans alsnog minimaal dat je ook kunt doneren. Je moet erg gunstig dood gaan wil je organen kunnen afstaan. Daarom ben ik voor deze beslissing. Cijfers bijv uit 2014 -139.073 mensen overleden in 2014, waarvan 7642 op de intensive care. -Van die mensen waren 759 mogelijk orgaandonor. Vervolgens werd het donorregister gecheckt. -Geen keuze registratie: 146 nabestaanden van niet-geregistreerde overledenen gaven toestemming. -Geen keuze registratie: 259 nabestaanden van deze niet-geregistreerde overledenen gaven geen toestemming. -Wel keuze registratie: 175 overledenen hadden toestemming gegeven. -Wel keuze registratie: 113 overledenen hadden geen toestemming gegeven. -Wel keuze registratie: 66 overledenen lieten de keus aan de nabestaanden. 9 daarvan gaven toestemming -330 donoren werden aangemeld bij de Nederlandse Transplantatiestichting. -271 mensen werden uiteindelijk donor. Samen doneerden zij 785 organen. Van de 7642 "gunstig" gestorven mensen die dus sterven aan een machine ( wat nodig is om te doneren bijv hersendood of hartdood) waren er uiteindelijk maar 759 geschikt. Daarvan daadwerkelijk er maar 330 wilde doneren of familie toestemming had gegeven. Van deze 330 mensen hebben uiteindelijk 271 mensen gedoneerd. Juist omdat de kans op daadwerkelijk kunnen doneren klein is is elke extra donor registratie van belang. Zelfs als je sterft aan machines is de kans je nu daarwerlijk doneerd 1 op 28.