Voor de baksters; hoe hoge taart krijgen

Discussie in 'De lounge' gestart door 2littlemonkeys, 22 sep 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Wat is nou het geheim van een hoog baksel?

    Ik weet dat er hele hoge vormen te koop zijn, maar is dit echt hét geheim? Of zit het hem in het stapelen?

    Ik bak meestal zelf mijn taarten voor grote verjaardagen, maar voor de verjaardag van onze oudste wil ik een vrij grote en hoge taart maken.

    Heb alleen niet echt een idee hoe ;)

    Iemand die mij hier tips in kan geven?
     
  2. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Je kunt bakpapier gebruiken om de rand van je normale bakvorm iets te verhogen. Ook flink lang het mengsel met de eieren opkloppen (ik neem aan dat je gewoon biscuit deeg bedoelt). Verder als je hem heel hoog wil miss idd twee bodems. Ben benieuwd hoe de andere dames dit doen
     
  3. Eefje00

    Eefje00 Fanatiek lid

    27 okt 2014
    1.555
    666
    113
    Ik zou hem inderdaad gaan stapelen.
     
  4. Suzy85

    Suzy85 Fanatiek lid

    16 apr 2016
    2.364
    2.822
    113
    Informatiebeveiliging
    Provincie Utrecht
    Als je biscuit wil maken, dan zou ik twee (of drie als je heel hoog wil gaan) keer een normale vorm doen en dan stapelen. Dan is de kwaliteit in mijn ogen het beste. Bij een hogere vorm loop je risico dat t afbakken minder goed gaat.
     
  5. flowertje36

    flowertje36 Niet meer actief

    #5 flowertje36, 22 sep 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 22 sep 2016
    Heeft het langer kloppen te maken met de hoogte van de taart ?
    Ik ben sinds kort ook begonnen met bakken maar de taart wil niet elke keer omhoog komen.
     
  6. anica

    anica Fanatiek lid

    3 dec 2009
    4.528
    240
    63
    Taarten bakken
    zwolle
    Gewoon meer biscuit in de bakpan doen en evt verhogen met bak papier als je lage bakpannen hebt
     
  7. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    Je oven( gelijkmatig verwarmen) , je recept, de lengte van kloppen ( zeker 8 min) en evt temperatuur laten oplopen in stappen allemaal tips voor hogere tAarten.

    Uitproberen , ik heb de beste resultaten met funcakes biscuit mix en dan wT meer beslag als achter op verpakking staat per maat vorm .
     
  8. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Je klopt er lucht in en daardoor word het lekker zacht en komt hij omhoog. Meestal mix je ongeveer tien minuten.
     
  9. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland

    Dat gaat bij mij inderdaad minder goed als ik m'n vorm verhoog. Dan blijft vaak een deel wat "ei-achtig" en taai.

    Ik denk dat ik dan toch maar ga voor stapelen. Klinkt als de meest veilige optie. Óf ik ga de mix verdubbelen en dan en dan in een grotere/hogere vorm. Er moet toch een nieuwe vorm aangeschaft worden, een vierkante.
    Dan kan ik net zo goed voor een hoge versie gaan.

    Ik gebruik meestal de mix van funcakes en dan extra ingrediënten toevoegen (zure room, essence/extract, etc)
     
  10. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    Alle vocht extra maakt hem lager! Dus dan water gedeeltelijk vervangen voor vanille . Droge ingrediënten toevoegen kan ook uiteraard maar bij bijv. Rozijnen die dus eerst wellen anders onttrekken ze vocht.

    Bij grote/ hele hoge taarten een heating core gebruiken! Anders inderdaad in 2 delen bakken. Maar ook belangrijk je mixer mag niet te vol zitten. Als de klopper draait zit hij idealiter niet de hele draai in de mix. Hij moet ergens gedeeltelijk in de lucht zitten zodat er ook lucht in geklopt kan zitten.

    Mijn Max. Voor een mooie hoge taart is 350/400 gram mix in 1 x en ik heb een Bosch mum RvS mengkom.
     
  11. Lief

    Lief VIP lid

    26 sep 2007
    5.029
    2.835
    113
    Dat! En idd geen extra vocht toevoegen nog bovenop t recept. Eieren op kamertemperatuur en de hogere vorm gebruiken zorgt voor mooiere rand (als ik verhoog met bakpapier wordt t niet zo mooi). En echt de aanbevolen tijd mixen.
     
  12. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Heating core? Dat ga ik even googlen, ik mis info haha
     
  13. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    Om een idee te geven ik doe dit (15 cm diameter , 12/14 cm hoog) zonder heating core. Maar 20 diameter bak ik Max 10 cm hoog . Dan ga ik dubbelen.
     
  14. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    Deze is in 2 x ook 15 cm maar moest over de 15 cm hoogte heen en dat was voor het mooie net even teveel. ( bijna 19 cm incl. Vulling en genache )
     
  15. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Mooi hoor Mimi!
    Ik heb wel echt een beest van een taart nodig voor zijn verjaardag. de onderste laag is vierkant 35x35 en de laag erop 25x25

    Best een grote taart dus... Is dat ook te doen zonder heating core met een grotere hoeveelheid beslag?
    Ik heb wel eens deze formaten taart gemaakt, maar met dunnere lagen en dan dus gestapeld.
     
  16. Rietje88

    Rietje88 Niet meer actief

    Ik zou de neiging hebben om een rainbow cake ervan te maken. Dus verschillende kleuren lagen stapelen.
     
  17. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    35 x 35 is wel echt heel groot zonder heating core. Dan zou ik dunne lagen maken.
     
  18. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Toch wel he...beetje jammer, heb niet altijd zin in vulling namelijk. Vooral bij Antilliaanse taarten (die ik vaak bak) heb je niet altijd een vulling.
     
  19. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    Bij een cake achtige kan je ook tempratuur verlagen en met eating core en lange baktijd komt het dan ook goed.

    Hoe natter het beslag hoe minder hij omhoog komt.
     
  20. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Er hoeft toch ook geen dikke laag tussen te zitten, gewoon voor de plak!

    Lekker hoor!!
     

Deel Deze Pagina