Hoi dames, Ik geloof dat er wel dames hier waren die een boek geschreven hadden. Ik vond vroeger op school het altijd erg leuk om opstellen te maken. Heb ook wel veel fantasie en inlevingsvermogen. Stel dat ik een boek zou willen schrijven, zijn daar cursussen voor? Voor een opbouw enz. En moet je stel dat je het naar een uitgever stuurt ook typen met alle leestekens erin? Ik ben gewoon nieuwsgierig😊
Leestekens horen er ook bij, lijkt mij... Dus als je een verhaal op zou sturen, dan zeker met leestekens. Anders is het heel moeilijk te lezen... Er zijn veel schrijfcursussen, hier worden die bv georganiseerd door de openbare bibliotheek.
Je hebt diverse cursussen voor het schrijven. Creatief schrijven bijvoorbeeld. Het manuscript moet zo netjes mogelijk zijn. Natuurlijk mogen er wel wat foutjes in staan, maar het verhaal moet goed leesbaar zijn. Anders loop je het risico om na een alinea in de prullenbak te belanden . Houd er ook rekening mee dat je meer kans hebt om je werk ooit in handen te krijgen wanneer je dit uitgeeft in eigen beheer of via een POD- uitgeverij. De kans dat je opgepikt wordt door een van de "grote" is nou eenmaal relatief klein. Of je moet zo een geweldig concept hebben en dan nog... J.K. Rowling, bijvoorbeeld is bij alle grotere uitgeverijen afgewezen. En Harry Potter is echt geen slecht verhaal. Verder is het schrijven van een boek hard werken, maar bovenal genieten! Dat moet ook het belangrijkste zijn als je die ambitie hebt. Niet om op de bestsellerlijst te belanden .
Bedankt voor je duidelijke antwoord! Ik wil het al zo graag is een keer proberen maar realiseer me ook dat het echt niet zo makkelijk is😊 Het lijkt me super om het doen, van de winter is kijken hoever ik kom
Ik doe een cursus Korte verhalen schrijven. Ik vind het wel leuk, alleen soms moeilijk om te schrijven over onderwerpen die me totaal niet interesseren en dan moet ik mezelf er echt doorheen slepen voor een goed cijfer. Momenteel zit ik vast met het schrijven van een biografie van een bekend persoon... Niet echt mijn ding. :') Dus als je een cursus gaat doen heb je dit soort lessen er ook tussen, helaas is het niet alleen maar je eigen verhalen dat je moet schrijven maar dus ook over bekende personen, thema's etc... Wat voor soort verhaal wil je gaan schrijven?
Dank je wel! Dat is wel jammer inderdaad als onderwerpen je niet liggen. Nou.. ik zelf heb best veel al inspiratie over verschillende onderwerpen maar eerst maar eens kijken of 1 van de ideeën wel echt goed uit te bouwen is. Dat lijkt me het lastigst, ik heb bijvoorbeeld een verhaal en personen maar dat moet verder uitgediept en of het dan nog fijn om te lezen blijft?
Ik herken dat ja, zo ben ik ook bezig met mijn verhaal. Ik ben er nog niet over uit of per hoofdstuk een ander persoon aan het woord moet laten, of dat ik het in een ander perspectief ga schrijven, wat momenteel de ik-perspectief is. Even een kleine tip: Als je al ideeën hebt dan kan je het beter opschrijven, hoeft niet enorm uitgebreid te zijn, kleine notities is voldoende, als je het opschrijft en je kijkt er later naar dan kan je plots meer ideeën krijgen om er aan toe te voegen, of het een en ander veranderen, dit werkt bij mij heel goed. Ik vergeet dingen best snel dus schrijf ik het maar op.
Lees anders Bestseller van Paul Sebes, daar staat heel veel in over het schrijven en publiceren van een boek.
Doen. Maar doe het voor jezelf. Het is niet realistisch om te denken dat het gepubliceerd gaat worden. Je vraag over leestekens en je spelling van 'eens' geven de indruk dat je vooral geïnteresseerd bent in het verzinnen en vertellen van verhalen - van plots zo je wilt. Daar hoef je niet voor te schrijven volgens mij.
Misschien is het leuk om in november aan de National Novel Writing Month mee te doen. National Novel Writing Month
je kunt niet per hoofdstuk een ander aan het woord laten. Vergelijk het met een film. Stel dat je steeds van het perspectief van de hoofdrolspeler moet schakelen naar dat van een medespeler. Zo'n film kom je niet doorheen. Wil je meerdere gezichtspunten laten zien dan kun je kiezen voor het auctoriaal perspectief. Maar dat is wel ouderwets en persoonlijk vind ik het vaak niet prettig om te lezen....
Vooral van genieten! Het 'heeft echt iets'. Een eigen boek schrijven. Leg jezelf vooral geen deadline op, maar schrijf ook echt wanneer je inspiratie hebt. Dan krijg je de beste verhalen!
Hoe kom je hier nou bij? Er zijn vreselijk veel goede, hedendaagse boeken met wisselende perspectieven. Afhankelijk van het verhaal kan dit juist een enorme toevoeging zijn.
Ik heb het eerder gelezen in een ander boek, De Donkere Tijd van Markus Heitz, de hoofdstukken gaan om en om van personage, zijn er maar twee. Begin snap je er weinig van en hebben ze niks met elkaar te maken maar later komen ze bij elkaar en valt alles op zijn plaats. Ik dacht dat A song of Fire and Ice ook zo geschreven is? per hoofdstuk een ander personage? Bij mij is het zo persoon 1 verteld, gaat over naar persoon 2, en dan naar persoon 3, en dan weer terug naar persoon 1. Het gaat verhaal verder en is makkelijk te volgen (denk ik) maar ben iid bang dat het niet echt aantrekkelijk is. Ik zit er dus idd over na te denken dat wat ik geschreven heb opnieuw te doen maar dan andere stijl en vrienden het laten lezen, kijken wat hun het prettigst vinden en dan verder gaan.
Schrijven is mi iets dat je wel aan kunt leren tot een bepaald punt, maar de echte feeling ervoor bezitten maar weinig mensen. Je moet het idd dan ook echt voor jezelf doen. Uitgeverijen ontvangen stapels per dag en 99% gaat direct de prullenbak in. Zelf uitgeven is duur en veelal nutteloos. Schrijf, schrap, schrijf en schrap nog meer. Tot jij tevreden bent. Geniet van het proces zelf, het kan ontzettend helend werken.
This is where it ends (nu net vertaald naar 54 minuten) van die Nederlandse schrijfster die out of the blue ineens bovenaan de New York Times list terecht kwam zit ook zo in elkaar, maar dan vanuit 4 perspectieven. Endgame (schrijver van I am number 4, is ook verfilmd) heeft er 12. Colleen hoover, Rebecca yarros, Penelope ward, Vi keelan hebben allemaal de afgelopen maand op de NYT-lijst gestaan, en allemaal dual-pov's. Ik zou me daar dus absoluut niet door laten tegenhouden Persoonlijk vind ik dat zelf juist prettiger lezen, omdat je zo ook informatie krijgt die je bij een ik-vorm mist omdat de hoofdpersoon zich daar niet van bewust is.
Het boek van mijn zus gaat uitgegeven worden door een redelijk bekende uitgeverij! Wat zij gedaan heeft is aan heel veel schrijfwedstrijden meegedaan met korte verhalen. Hier doen allerlei amateurs aan mee, maar word je wel makkelijker gepubliceerd in een verzamelbundel met korte verhalen. Zij heeft zo wel naam weten te maken. Zij heeft ook een cursus gedaan inderdaad en heel veel samen met leesmaatjes gewerkt die ze ook online door die wedstrijden heeft leren kennen. Het is inderdaad heel erg lastig om binnen te komen bij een uitgeverij. Zij heeft zich er echt in vastgebeten en ook geluk gehad en natuurlijk ook echt een goed boek geschreven vind ik. Succes!