@ debq: zijn tijdje terug bij specialist geweest over voeding enzo. Hij is altijd moe maar ook áltijd honger. Is brood mager maar eet voor 20. Hele dag wil hij alleen maar eten. En hebben heel lang met die arts zitten kletsen en zij denkt dat de vermoeidheid meer komt omdat zijn koppie zo druk is.(hebben trouwens alle bloed testen al gehad en daar kwam niks bijzonders uit) Zij heeft zelf ook een 7jarige en zij vind mijn zoontje wat 'verder' dan haar zoon. Manier van praten, doen maar vooral hoe hij denkt over dingen. Ik kan het nergens mee vergelijken of hij normaal is of niet om het even zwart/wit te zeggen. Maar de arts wil dus een IQ test gaan doen omdat zij djs het idee heeft dat hij veel te weinig uitdaging heeft op school en op die manier hoopt dat school het anders wil gaan aanpakals blijkt dat hij dus meer nodig heeft. Hoop dat ik t beetje duidelijk kan verwoorden zo. Zit op mobiel dus typt ook echt vreselijk haha. Maar dit alles komt dus echt vanuit de arts. Ik heb t zelf een tijdje uitgesteld omdat ik mijn kind geen stempel wil laten dragen. Maar bij een 2e gesprek zat ze er op aan te dringen dat dit hem gaat helpen om verder te zoeken en te testen. Dus denk dat ik het moet doen als het hem echt verder gaat helpen. Ik ben dus niet zo'n moeder die haar kind o zo geweldig vind en hem de aller slimste van de wereld vind haha. Ik ben juist niet van dat soort dingen en ben meer van doe maar gewoon dan doen we al gek genoeg School vind hij overigens echt geweldig en heeft hekel aan weekend en vakanties idem met zijn zusje. Die staan smorgens te springen om naar school te gaan en dat js echt hun heilig. Zomervakantie is hier een lichtelijke hell want ze gaan veeeeel liever naar school
Ze zijn hem aan het leren leren door hem meer uitdaging te bieden. Meer op zijn niveau. Hij klapt dan dicht als hij er moeite voor moet doen. Hij is ook faalangstig. Nu willen ze het stukje doorbreken dat alles te makkelijk is en dus saai wordt voor hem. Er zijn 6 jongens in de klas die allemaal verder zijn dan de rest. Dit groepje krijgt nu verdieping en moeilijkere stof dan de rest. De juf is de grenzen aan het opzoeken. Mijn zoon en een andere laten voornamelijk opstandig gedrag nu zien. Andere jongens gaan er tegenaan en vinden het leuk. Het is denk ik dat er bij mij zoon een knopje om moet. Hij kan het namelijk wel. Hij zegt altijd over alles, dat kan ik niet. En dan doet hij het ineens en ook goed. Dat is aan zijn hele ontwikkeling terug te zien. Hij moet een drempel over.
veel energie gebruik en daarmee ook vermoeidheid kan ook door hypermobiliteit komen. als de gewrichten de beweging niet zo goed ondersteunen. extreem lenigheid kan ook vermoeidheid geven, om een bepaalde spierspanning te kunnen bereiken, moet je dan veel meer energie gebruiken.
rakit iq test kan heel duidelijk laten zien of een kindje harmonische intelligentie heeft, dat is wanneer het kindje ergens in heel ver is en ergens anders heel slecht, dat is een probleem bij ontwikkeling. het kind moet dus voortduren compenseren en bang voor gezichtsverlies. een kind dat verbaal heel ver lijkt en veel kan met performaal zawakke IQ, kan echt best veel problemen ontwikkelen. moeders die laten testen trouwens doen het niet omdat ze hun kinderen geweldig slim etc vinden. het is een handvat voor de school en ouders. je snapt veel beter hoe het kindje werkt en waar specifiek het probleem ligt, als er een problemen zijn, geeft ook sterke indicatie voor vele ontwikkelingsstornissen zo een onderzoek. en de uitslagen zijn niet langer dan een jaar geldig, dus je krijgt geen IQ verwante stempel met de uitslag. maar als er een stoornis vastgesteld wordt dan blijft dat vaak wel. er zijn kinderen die met 4 jaar HB scoren maar met 10 jaar aan de onderkant van gemiddelde IQ zitten, na vele jaren HB onderwijs. dat was de reden om de test uitslagen na een jaar niet meer geldig te achten. bij zo een onderzoek is IQ score een van de onbelangrijkste zaken die men te voorschijn probeert te halen. ze kijken hoe een kind werkt, denkt voelt of compenseert.
ik zeg dat vaker, maar sommigen willen dat niet zien denk ik. dit is een topik over versnelde kinderen. moeders die zelf versneld zijn, juffen die versnelde kinderen in hun klas hebben zijn welkom. want daar gaat het over, wat voor problemen of gezelligheden je krijgt als je versneld bent. maar ik snap niet helemaal waarom de moeders hier reageren (ipv eigen topik te openen over slimme kinderen) die geen versnelde kinderen hebben, en niet eens over een versnelling gesproken wordt. Ik vermoed dat dit komt omdat een topik over slimme kinderen vaak met een ruzie of met veel onzin eindigt. veel irritaties veroorzaakt, omdat men elkaars kinderen als EEN 'niet-zo-slim-als- je-denkt' of nog erger 'niet-zo-veel-slimmer-dan-die-van-mij-die-ik zelf-heel-gewoon-vind' KIND probeert neer te zetten. ik snap dit wel op een manier. maar waarom kunnen de moeders niet normaal met elkaar praten over de slimheid van hun kinderen? maar goed: dames! blijf je topik gewoon openen als je daarover wilt praten. de irritaties zullen er ook zijn, maar je kunt er ook veel in kwijt. Dat niet doen/willen-omdat je met je kind niet wilt opscheppen- maar dan in plaats daarvan steeds hier reageren, met off-topik berichten lost het probleem niet op. je kunt met dat soort berichten,over de slimme kinderen, beter naar hb-kind forum gaan of je je eigen topik openen, vindt ik. wanneer het hier teveel over HB of slimme kinderen gaat komen de mensen die een versnelling overwegen of met versnelde kinderen zitten als moeder of als juf, of zelf ooit versneld zijn komen er niet ben ik bang. dat is niet wat we willen. het blijft een lastige kwestie. bedankt voor jullie begrip.
@ Roozjuh ik ken de hele situatie met je kindje natuurlijk niet, maar als hij het nog erg naar zijn zin heeft op school zou ik me daar zelf nog niet heel veel zorgen om maken. Ik denk dat je het echt wel merkt wanneer een kind te weinig uitdaging krijgt. De stappen die dan volgens mij, afhankelijk van de school, genomen zouden moeten worden zijn: het niveau van het kind bepalen, werk op zijn niveau aanbieden, zorgen voor voldoende uitdaging en pas wanneer er echt geen aansluiting meer in de klas is dus als het verschil te groot wordt versnellen. Met versnellen houdt het dan natuurlijk niet op, wanneer er wordt versneld maar verder niks zal dit voor veel versnelde kinderen maar een tijdelijke oplossing zijn. Wanneer je meer wil weten hoe en waarom bij Q verschillende testen zijn gedaan en je vindt het fijner om een pb te sturen mag dat natuurlijk ook Succes!
Belize ik snap je opmerking op zich wel, maar ik denk dat het spreken over versnellen of het daadwerkelijk versnellen zelf in veel gevallen wel samen gaat met 'slimme kinderen' of hb. Zelf vindt ik het ook prettig om jullie verhalen te lezen en tips en adviezen te krijgen. Q is nog niet versneld, maar de IBer zegt dat we er wel rekening mee moeten houden dat dit nodig zal zijn. Zo start ze na de herfstvakantie ook met de plusklas, deze is eigenlijk voor kinderen vanaf groep 4 (ze zit in groep 3). Misschien willen ze haar met rekenen dit jaar ook met groep 4 mee laten doen of groep 4 werk laten doen, geen idee wat ze hier mee bedoelen. Ze heeft nu blijkbaar ook een ander rekenboekje gekregen dan de andere kindjes. Ook spreekt de juf uit dat ze haar met lezen waarschijnlijk asn iemand van groep 4 wil gaan koppelen, ook geen idee hoe dat dan vorm moet gaan krijgen.. Dan maar meteen een vraag voor jullie experts . Deden jullie kinderen voor de daadwerkelijke versnelling ook al zo veel dingen anders dan de andere kinderen in de klas? Ik vind het aan de ene kant super fijn dat Q nu wel iets meer op haar eigen niveau wordt uitgedaagd, maar ik heb het idee dat ze wel veel dingen anders doet.
voor de versnelling zat zoontje bij de kleuters. en hij had daar de talentenlijn en dingen uit de levelwerk doos. bij kleuters werkt het heel anders natuurlijk.
Hier ook bij de kleuters voor de versnelling. Maar ander werk houdt niet op na een versnelling. Als het goed is niet tenminste. Versnellen lost het 'probleem' van sneller en anders leren namelijk niet op. Daarom is compacten, verrijken en verdiepen ook erna nog nodig, anders kun je twee jaar later weer versnellen.
inderdaad. men moet niet denken dat deze kinderen in plaats van ander werk of verrijking krijgen gewoon versneld zijn. zoontje krijgt ook verrijking. maar andere kinderen die half jaar versneld zijn(november december kinderen die een jaar ouder zijn dan mijn zoon)daarvan krijgen er een paar geen verrijking en er een heeft het ook moeilijk in sommige vakken. in de groep zijn er alleen half versnelde kinderen(die ik dus niet echt versneld noem). sommigen daarvan krijgen dus verrijking sommigen niet.
Ik meld me hier ook. Na veel strubbelingen in de onderbouw en eerste weken groep 3 hebben we afgelopen week gehoord dat onze dochter gaat versnellen. Dat was al voorspeld door de hb-coördinator, maar het wordt nu in gang gezet: ze krijgt alle spellingregels van groep 3 versneld aangeboden, rekenen is al eind groep 3, daar krijgt ze nog wat verdieping voor. Ze zit in een groep 3-4-5, dus ze blijft in dezelfde klas bij dezelfde juf. Ze heeft vandaag al wat taalspelletjes meegedaan met groep 4, instructie voor spelling nog bij groep 3. Nu dus echt nog een overgangsperiode, maar ze vindt het helemaal geweldig, eindelijk wat te doen. En dan vinger aan de pols houden na versnelling, want er moet dan wel verrijkt en verdiept blijven worden. Ze is een herfstleerling, dus ze is straks érg jong in groep 4, maar ik denk dat het haar zelfvertrouwen geeft om een groep hoger te zitten.
hallo gitta! mijn zoon is van nov 2009 zit in gr5. vergelijkbaar met jouw kindje dus. wat goed voor je kindje vanwege combi groep. daar kan ze dus geen vrienden te verliezen. wanneer gaat ze over na overgangsperiode? na herfst of kerst vakantie? of heel geleidelijk?
Dank je voor je welkom, Belize. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nog niet weet. De juf had met de hb-coördinator overlegd dat ze alvast een versnelling wilde gaan inzetten, nog voor de versneliingswenselijkheidslijst en de gesprekken met onze dochter en met ons waren gevoerd. Er is dus officieel nog niets vastgelegd, maar het is al wel verteld aan onze dochter en aan sommige andere kinderen. De juf had het dus voornamelijk over het afmaken van de spellingregels, en dat ze rekenen dus even kon laten liggen en daar wat verrijking voor kreeg. Ik ging er dus vanuit dat ze in 1x overgaat, maar gisteren hoorde ik dat ze op een onderdeel mee mocht doen met groep 4, dus volgens mij gaat het toch vloeiender verlopen dan ik had gedacht en is ze als spelling is afgerond officieel volwaardig groep vierder. Ik was een beetje overvallen, omdat ik zelf het gesprek had aangevraagd en dit niet nu al had verwacht. Ik wacht nog even op meer info vanuit de juf, die is vorige week druk bezig geweest met aparte boekjes maken voor de oudste. Onze dochter is heel erg vrolijk sinds ze het nieuws heeft gehoord, en gisteren had ze helemaal een topdag: gecompact boekje met dubbelklanken en spelling, interne plusklas, meedoen met groep 4. Ze kwam echt superblij uit school. Ben benieuwd hoe alles gaat lopen dit jaar.
Ja heel gek om dan ook in ene weer zo'n blij kind te zien he? Ik vond het ook echt een verademing om dan een stralend kind uit de klas op te halen (zie ik nu bijv. ook bij onze middelste die dus versnelt naar groep 3 gegaan is). Van een bozig en gefrustreerd kind met iedere ochtend 'ik ga niet naar school' tot een kind dat haar bed uitspringt om naar school te gaan en met een glimlach van oor tot oor uit de klas komt. Nu hopen dat het zo blijft, maar ze gaat als een raket door de stof. Dus de vinger blijft aan de pols. Gelukkig hier ook een erg betrokken juf en ib'er dus ik heb er alle vertrouwen in. Hopelijk is er bij jullie snel meer duidelijkheid en een fijn plan van aanpak.
hier ook hetzelfde, je hebt je kind weer terug qua blij-vrolijk kindje bij het ophalen en brengen natuurlijk ook.
Ik ben benieuwd hoe jullie kindjes waren in de kleuterklas. Gingen ze daar ook als een speer, of waren ze heel gemiddeld? Mijn dochter is ook best pienter, ze is van nov. 2011 (4 jaar) en zit net in groep 2, maar leest al wat tot ongeveer kern 4 van groep 3 (als ze wil) Getalherkenning is ook al best goed voor een kleuter, alleen ze laat er op school niets van merken, ze scoort daar dan ook niet ruim bovengemiddeld. Ik ben een beetje bang dat ze zich in groep 3 dan gaat vervelen of dat ze aanpassingsgedrag vertoont (mogelijk nu al). Is dat te doorbreken, of moet je zoiets wel doorbreken?
Hier was ze erg rustig en stil, maar ze scoorde wel meteen in groep 1 al de hoogst haalbare score op de Cito toets (toen voor de leuk meegedaan). Halfjaar later Cito groep 2 idemdito. Het kwam er dus niet heel erg uit in de gewone (speelse) setting, maar na die scores kreeg ze wel verrijking en verdiepingsstof om dus uiteindelijk groep 2 over te slaan.
mijn zoon was vanaf dag een veel verder dan de rest, en ook in sommige dingen verder dan de hogere groepen.