Hoi, Onze zoon gaat volgend jaar naar school, dus we zijn druk op zoek naar een school. Nu zijn we vandaag bij een vrije school geweest. Het spreekt ons erg aan. Vooral het veel buiten zijn, met de handen werken, muziek etc. Maar wat zijn nu de voor en nadelen van een vrije school? Waarom hebben jullie er wel of juist niet voor gekozen? Alvast bedankt.
Geen ervaring mee, maar ik lees wel even mee. Zoontje wordt volgend jaar 4 en een vrije school zit bij ons om de hoek.
Hoi, Heb er ook geen ervaring mee, maar werk wel in het basisonderwijs. Volgens mij is de ene vrije school echt heel anders dan de andere. Dus ik zou zeggen: orienteer je, vraag een gesprek aan en een rondleiding op de school van je interesse. Kijk ook in het inspectierapport wat de opbrengsten zijn, maar dat is bij elke school belangrijk om te doen. Daarnaast is de sfeer natuurlijk heel erg belangrijk en hoe je kind is, past een vrije school bij je kind? Voor sommige kinderen is een vrije school meer passend dan regulier onderwijs. Heeft je kind veel behoefte aan structuur en regelmaat? Dan kan het zijn dat het niet echt floreert op een vrije school.
excuus, lees dat je al op de school bent geweest. Vraag eens naar het schooljaarplan, daaruit kun je goed opmaken hoe een school gestructureerd is en wat hun kernpunten zijn. als het goed is heeft iedere school een uitgebreid schooljaarplan waarin alle belangrijke doelen verwerkt zijn.
Geen persoonlijke ervaring. Maar mijn nicht met 4 kinderen is erg enthousiast Haar oudste gaat inmiddels naar de middelbare, en heeft er zelf heel bewust voor gekozen verder te moeten reizen voor weer vrije school. Haar kinderen (allemaal heel verschillend van aard) zie ik opgroeien als creatieve zelfbewuste en sociale jongens en meisje. En zij voelen zich helemaal thuis op de vrijeschool. Waarom we er zelf niet voor hebben gekozen? In het dorp waar we wonen zijn 3 leuke basisscholen. Beide traditioneel. Waarvan we de (naar mijn gevoel) leukste hebben gekozen. Dichtstbijzijnde vrije school is echt een eind rijden. Niet praktisch met werk. En ook niet met vriendjes en afspreken.
Het verschilt echt enorm per school. De vrijeschool hier was bv erg tegen leren lezen voor 7 jaar, terwijl onze toen 3-jarige zichzelf leerde lezen; volgens school moest dat worden afgeremd omdat ze daar nog niet aan toe kon zijn. Dat was een van de redenen waarom de school voor ons af viel. Maar de vrijeschool in een naburige stad is daar helemaal niet zo star in, daar volgen ze echt het kind en bieden ze bv ook letters aan in de kleuterklas als een kind daaraan toe is... Kijk op school, praat met docenten, met ouders, lees het inspectierapport etc. En ga vooral ook naar verschillende scholen zodat je afeer kan vergelijken!
succces na de vrije school met een baan vinden. ; daar krijg je labiele kan de werkelijke wereld niet aan kindjes. Niet gewend san ritme en dingen moeten.
In tegenstelling tot wat hier een aantal keer gezegd wordt is een vrije school zeker wel gestructureerd en lijkt het niet op bijv. montessori onderwijs waar kinderen veel zelf mogen kiezen. Hier gaat dochter op dit moment naar de psz van de vrije school en ze start als ze 4 is In dekleuterklas van diezelfde school. Ik kan je nog niet uit ervaring vertellen, maar wat ik wel weet is dat vrije scholen onderling erg verschillend zijn, zowel praktisch gezien als het in meer of mindere mate vasthouden aan de Steiner visie. Onze reden om voor de vs te kiezen is omdat ik het belangrijk vind dat onze kinderen ontwikkelen op alle gebieden, waar regulier onderwijs zich voornamelijk richt op cognitief. Niet ieder kind is cognitief even sterk en dat is ook niet erg, maar dan is het wel fijn dat er meer aandacht wordt geschonken aan andere gebieden zodat ze zich ook daar in kunnen ontwikkelen en hun talent kunnen vinden.
Montessori is enorm gestructureerd. Je moet wel de discipline op kunnen brengen, dat wel (zijn meisjes vaak sterker in dan jongens). (Dat is voor mij juist reden om soms nog vrije school te overwegen, ik twijfel soms om onze creatieve dochter niet meer ruimte zou willen op school. Behalve de vaste kaartenbaken & afgebakende werkjes
Jij spreekt vast uit eigen ervaring Ts, lijkt me geweldig zo'n school! Als het hier in de buurt had gezeten was ik ook zeker gaan kijken! Maar het moet bij je kind passen zoals eerder al werd gezegd. Ook zou ik geïnteresseerd zijn in de "resultaten", aangezien ze daarna waarschijnlijk regulier vervolgonderwijs zullen volgen of een 'normale' baan krijgen. Het zou voor mij in ieder geval wel meewegen.
Wij hebben niet voor de vrije school hier gekozen omdat ze erg tegen lezen voor 7 jaar zijn en mijn zoontjes erg talig zijn. Verder hou ik zelf wel van een tikje alternatieve levensstijl als in draagdoeken, borstvoeding vegetarisch eten , maar ik heb niet veel op met het echte antroposofische gedachtengoed. Al die vreemde feesten en tradities vormen toch ook een soort geloof op zichzelf , wat nogal ver van mij af staat . De vrije school hier vraagt verder heel veel ouderparticipatie , vanalles knutselen bakken meehelpen en komen kijken. Veel meer dan waar ik tijd voor heb in elk geval. De school waar ik voor gekozen heb is geen school met een officieel etiketje, maar ze 'lenen' elementen uit dalton, vrije school en montessori die ze goed vinden werken en maken zo hun eigen stijl. Dat spreekt mij wel aan.
Een vrije school is harstikke gestructureerd. Sommige reacties hier zijn gewoonweg dom te noemen; als je niet weet wat een vrije school is, zeg er dan niks over. Mijn dochter zit op een niet zeer dogmatische vrije school. Het is een hele leuke school met oog voor elk kind. Het kind mag er zijn en hoeft niet in een gemiddeld hokje te passen. De dagen zijn vol vaste ritmes en voorspelbaarheid. De aandacht voor creatieve vakken, muziek, buiten zijn, toneel vind ik een grote meerwaarde. Ze bakken zelf brood, schillen hun eigen fruit, luisteren naar verhalen en er heerst heel veel rust en acceptatie. Ik weet wel dat vrije scholen erg verschillend zijn. De school hier is erg fijn, maar ik ken ook mindere verhalen. Echt zelf gaan kijken.
Het is een school dat bij je past of juist niet. Het is niet mijn soort onderwijs. Het kind moet nog zijn nemen ze wel heel serieus. Een kind moet als kleuter niet teveel bezig zijn met letters en zeker niet gaan lezen. Ze roepen volg het kind maar houden dan sommige kinderen weer tegen. Individu is belangrijk ,geen "moet "werkjes maar daar past in mijn ogen niet allemaal dezelfde geschilderde bloemen. Ze oefende nat in nat schilderen maar iedereen had dezelfde kleur en zag er uit als kopieën. Vond het niet passen bij wat ze willen. Geen tot weinig lesboeken. Ik zou echt de planning vragen en kijken of ze elk jaar aan de doelen komen
Als je kind leergierig is en veel op eigen initiatief doet en kan, kan dit goed passen. Voor kinderen die veel structuur nodig hebben of wie leren/nieuwe dingen leren totaal niet boeit: niet doen. Als het om buiten spelen etc gaat, zijn er zat reguliere scholen die daar veel aandacht aan besteden. Daarin zou ik me beslist niet blind staren op de vrije school.
En dit. Hier kids die allemaal al in groep 2 lezen, (en jongste zal dat ws ook gaan doen), dus die hadden het zwaar gekregen op zo'n starre vrije school, (bizar eigenlijk, dat dat dus kan ). Probeer dus echt te achterhalen hoe ze daarnaar kijken. Heb ooit een kind begeleid dat op de vrije school 2 jaar achterstand had opgelopen en dit op een reguliere school in ruim een half jaar weer bijwerkte, omdat daar structuur geboden werd. Waarmee ik niet bedoel dat dit onderwijs niet OK is, maar het moet wel echt echt aansluiten bij je kind... en dat vind ik bij vrije school sterker dan bij andere vormen van onderwijs.
Grappig genoeg is mijn ervaring juist dat cognitief zwakke kinderen het op een vrije school op veel vlakken slecht doen. Vrije school sluit juist aan bij kinderen die zelf wel willen leren, mits ze daarin dan dus niet geremd worden. Die aandacht voor andere dingen vind je op allerlei soorten scholen. Heeft vaak meer met de sfeer en cultuur te maken, dan met het soort onderwijs.
Bedankt voor jullie reacties. Wij neigen nu toch meer naar een reguliere school. De jaarfeesten die ze geven zijn leuk, maar sluit niet aan bij ons gezin. Wij vieren maar een paar van die feesten, kerst, sinterklaas, Pasen. Maar dan niet zo diepgaand als op de school. Het leren breien, haken, intstrument bespelen etc is heel leuk, maar in hun verdere studies hebben ze daar niets aan. Op deze school gaven ze in het gesprek ook aan dat ze geen gewone ouderavonden houden. Ze zei letterlijk dat ze hun eigen principes hebben en als ze merken dat wij dingen in de opvoeding anders doen dan hun, dan spreken ze de ouders daar op aan. Iets wat wij heel raar vinden. Wij bepalen toch hoe we ons kind opvoeden. Bijv. Hun vinden dat kleuters geen tv moeten kijken, niet op de iPad etc. Ze gaf ook aan dat de school heel hecht is. Een soort gemeenschap. Klinkt heel leuk natuurlijk. Maar als de kinderen naar de middelbare school gaan dan gaat het er heel anders aan toe. Dit zijn een aantal punten die ons niet echt Aanstaan.