Hypotheek bij onbekende bank

Discussion in 'De lounge' started by Patty82, Oct 4, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. RoGiJuLi

    RoGiJuLi VIP lid

    Apr 15, 2011
    54,951
    15,596
    113
    Nabij Utrecht
    Dit is een grote en betrouwbare bank hoor ;);)

    (Werk in de hypotheken branche ;);))
     
  2. Patty82

    Patty82 Bekend lid

    Sep 8, 2008
    591
    3
    18
    Den Haag
    Daar ga ik naar kijken. Wij hebben nu voor 80% aflossingsvrije hypotheek. Waarom we daar ooit voor hebben gekozen weet ik niet, gelukkig hebben we de woning met overwaarde kunnen verkopen. Door de gunstige rentestand gaan we nu, per maand, ongeveer hetzelfde betalen als bij onze oude hypotheek. En het leuke is, dat we nu ook echt gaan aflossen en hopelijk over 20 jaar een mooi bedrag over houden aan onze woning.
     
  3. Patty82

    Patty82 Bekend lid

    Sep 8, 2008
    591
    3
    18
    Den Haag

    Oh gelukkig maar. Twijfels waren dus nergens voor nodig ;)
     
  4. Butterfly1109

    Butterfly1109 Fanatiek lid

    Jan 3, 2015
    1,620
    43
    48
    Wij zitten bij ook voor mij een onbekende bank. Ik had deze vraag ook gesteld aan de hypotheek adviseur. En hij gaf aan dat hij daarom bepaalde banken niet zou aanraden, maar deze juist wel. Overigens niet alleen vanwege de rente, maar ook vanwege het boetevrij aflossen en nog een aantal zaken.
     
  5. Appeltje85

    Appeltje85 Bekend lid

    Jan 22, 2016
    651
    296
    63
    Female
    Financiele dienstverlening
    Veldhoven
    Ook bij een lineaire hypotheek kun je extra aflossen. Zoals al gezegd: kijk even naar de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Dit kan namelijk 10% per jaar zijn maar bij sommige aanbieders is het meer.

    Wat betreft het 30 jaar vast zetten van de rente enkele opmerkingen:
    * Je wil extra aflossen en de rente 30 jaar vast zetten. Dat vind ik tegenstrijdig. De kans is groot dat als je regelmatig extra aflost, je de hypotheek al binnen (bijvoorbeeld) 25 jaar volledig hebt afbetaald. Dat betekent dus dat je al die tijd te veel rente betaald hebt, want je had dan ook de lagere rente kunnen pakken voor 25 jaar i.p.v. de rente voor 30 jaar. Snap je?
    * En ook al los je niet extra af tussentijds een voorbeeld: stel je hebt een lineaire hypotheek van 200.000 met een rentevaste periode van 25 jaar. Na 25 jaar staat dan nog maar 33.333 van de hypotheek open als je niks extra's hebt afgelost tussentijds. Stel dat de rente over 25 jaar hoger staat, dan gaan je maandlasten natuurlijk wat toenemen. Echter: daar staat tegenover dat je wel 25 jaar lang van een lagere rente hebt geprofiteerd dan wanneer je nu gelijk voor 30 jaar vast zet. Onder de streep kan je daarmee dus nog steeds goedkoper uit zijn.
    Verder moet je bedenken dat als je lineair gaat aflossen, je maandlasten (zowel bruto als netto) sowieso maandelijks dalen (in tegenstelling tot bij de annuïteitenhypotheek waar bruto gelijk blijft en netto zelfs stijgt). Als je dus de rente een kortere periode vast zet bij een lineaire hypotheek en de rente blijkt gestegen na de rentevaste periode, dan kun je dat dus vaak makkelijk opvangen doordat je maandlasten sowieso al steeds lager worden.
    * Wist je verder dat je ook voor meerdere renteperiodes kunt kiezen? Stel je hebt een hypotheek van 200.000, dan mag je dus ook een deel vast zetten voor 15 jaar, een deel voor 20 jaar en een deel voor 25 jaar (ik noem maar iets). Daarmee spreid je risico, want de kans dat de rente na 15, 20 en na 25 jaar heel hoog staat, is zeer klein. Op deze manier profiteer je dus van lagere maandlasten, maar loop je geen groot risico als de rente in de toekomst een periode weer hoger staat.

    Hopelijk heb je er wat aan :)
     
  6. Eline88

    Eline88 Niet meer actief

    Nibc is inderdaad geen onbekende bank en werkt bijvoorbeeld ook samen met de hypotheker. Als ik het me goed herinner mag je kosteloos 15% extra aflossen per jaar. En eerlijk gezegd zou ik bij iedere bank de voorwaarden e.d. goed doornemen. Ik vind banken nou niet echt het imago hebben om ze blindelings te vertrouwen.
     
  7. Wollie92

    Wollie92 Fanatiek lid

    Apr 19, 2016
    1,461
    11
    38
    Wij hebben via een financieel adviseur onze hypotheek afgesloten daar waar de rente het laagst was en die naam zegt mij ook niets maar volgens de adviseur is het gewoon een prima bedrijf alleen zijn ze alleen via tussenpersoon te benaderen.
     
  8. Patty82

    Patty82 Bekend lid

    Sep 8, 2008
    591
    3
    18
    Den Haag
    Hier even een update. NIBC gaat het (helaas) niet worden. Deze bank verstrekt geen hypotheek aan mensen die aan particuliere bouw doen.

    Valt me overigens wel tegen dat er veel banken afvallen wanneer het om particuliere bouw gaat. We zijn dus nu aan het kijken voor florius, die heb ik wel een aantal keer voorbij zien komen op het forum. Kent iemand een verstrekker, naast florius, die ook particuliere bouw financiert?!
     
  9. RoGiJuLi

    RoGiJuLi VIP lid

    Apr 15, 2011
    54,951
    15,596
    113
    Nabij Utrecht
    Lloyds bank toevallig ook niet??

    Ik kan morgen op mijn werk wel ff navragen voor je welke bank dit doet ;)
     
  10. Patty82

    Patty82 Bekend lid

    Sep 8, 2008
    591
    3
    18
    Den Haag
    Deze verstrekker ga ik even bekijken. Onze adviseur gaat eigenlijk zijn rijtje af met aanbieders. De eerste die aan particuliere bouw doet, heeft hij geadviseerd. Weet nou niet of ik dat zo helemaal blindelings moet volgen.
     
  11. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Wij hadden onze hypotheek bij een bekende bank, maar inmiddels is ie al 2x overgenomen door een partij, die wij niet kennen. Ik maak me geen zorgen. Zolang de bank aangesloten is bij het Nederlandse garantiestelsel, loop je geen risico. Of dat zo is kun je hier controleren.

    Controleer eerst onder welk garantiestelsel het valt en wat de garantie is. Voor het Nederlandse garantiestelsel geld een garantie voor maximaal €100.000 (ik geloof dat dat per onderdeel is en alleen voor Nederlandse banken. Voor buitenlandse banken kan dat een ander bedrag zijn.) Als je onder dat bedrag zit, is er sowieso niks aan de hand. Voor bedragen erboven loop je het risico die meerwaarde te verliezen, als de bank failliet gaat. Daarom kan het handig zijn om je hypotheek te verdelen. Over verschillende banken of producten. De bank kan zelf vertellen (aantonen!!! vraag bewijs en controleer dat bij het garantiestelsel zelf als je zeker wil zijn!) welke producten er wel en niet onder vallen. Ook of het garantiemaximum gaat per product of over alles bij elkaar onder één bank. Soms wordt hierbij zelfs het spaargeld en de hypotheek bij elkaar opgeteld. Dat is dan niet handig...
     
  12. koala28

    koala28 Niet meer actief

    Rabobank doet dit maar er gelden wel strenge regels qua aannemers en vergunningen.
     

Share This Page