Verwar jij het niet met Iederwijs scholen? Ik heb niet zoveel met de Vrije School maar jouw beeld klopt volgens mij niet echt. Ik ben het eens met de meeste reacties hierboven. De ene vrije school is de andere niet. Ze hebben ondanks dat ze allemaal Vrije School heten toch vaak een andere werkwijze. De Vrije School waar ik veel mee samen heb gewerkt had veel gemeen met een reguliere school qua manier van lesgeven. Wel werd er echt naar het kind als individu en naar zijn of haar persoon gekeken en dat beviel me wel. Ze vierden inderdaad ook jaarfeesten en deden veel met seizoenen en de natuur. Op zich prima maar niet zo mijn ding. Het leek een beetje wereldvreemd. En met de eigenaardigheden zoals dat er alleen maar ronde hoeken in de lokalen waren omdat anders de energie wegsijpelde moet je bij mij helemaal niet aankomen.
Oef, nee, dat is wel heel bizar, een school die je aanspreekt op dat soort dingen, gaat z'n boekje echt te buiten.... Dan weet je wel welk type vrije school het is.
Mijn dochter gaat naar een vrije peuterspeelzaal gevestigd in een vrije school. Ik heb hier bewust voor gekozen vanwege de rustige sfeer, creativiteit, de warme manier van omgaan met de kinderen (er is veel aandacht voor ieder kind, en ieder kind mag er zijn zoals hij of zij is) Maar mijn kinderen gaan wel naar een reguliere basisschool. Wij hebben verschillende goede basischolen hier in leiden (met flinke wachtlijsten ook) dus keuze zat. Waarom wij niet kiezen voor de vrije school: ik vind het een nadeel dat ze de gehele basisschooltijd één en de zelfde leerkracht hebben. Wat als het niet klikt? Helaas hoor je ook vaak over achterstanden wanneer kinderen op het voortgezet onderwijs zitten.
Ik zou mijn kind echt niet op een vrije school zetten. Ik zet ze op school om te leren en te ontwikkelen, niet dat ze eraf komen met een achterstand op andere leeftijdsgenootjes. Google daar maar eens op... Dan vind je heel wat!
Hier op de vrije school hebben kinderen geen achterstanden. Wel hebben ze een bredere ontwikkeling doorgemaakt die ik zeer waardevol vind. Deze foto legt uit wat ik bedoel. Kinderen leren de lesstof maar is dat het belangrijkste? Welke aspecten wil je ze echt meegeven?
Ik heb het helemaal niet over de cito toets. Ik heb het over vaardigheden in je hele leven. Vaardigheden die je op school leert en die je nodig hebt in het leven. Jammer dat er altijd een cito toets bijgehaald moet worden.
Het gaat niet om de cito. Op vrije scholen worden ook cito's afgenomen. Het gaat om het begrip 'ontwikkeling'. Wanneer is een kind goed ontwikkeld? Ik denk dat op een vrije school kinderen breder worden aangesproken dan op veel regulier onderwijs.
Welke vaardigheden bezitten kinderen na groep 8 uit het reguliere onderwijs wel en kinderen van de vrije school niet trouwens?
De vrije scholen die ik hier in de omgeving ken, staan echt slecht aangeschreven: kinderen hebben bijv. heel veel basiskennis niet. Nu zat hij hier niet direct in de buurt en dat was voor ons een vereiste, dus zelf niet wezen kijken. Maar de ervaringen van mensen uit de omgeving zijn niet echt goed. Een bredere ontwikkeling ben ik helemaal voor, maar het is niet zo dat dit op een reguliere openbare basisschool niet of beduidend minder aan de orde is. Tenminste mijn eigen ervaring is dat onze kinderen juist heel veel leren wat betreft creativiteit, doorzettingsvermogen, groepsgevoel, zelfvertrouwen, zelfstandigheid, leiderschap, structuur, nieuwsgierigheid en weet ik wat allemaal. Maar dat hangt compleet van de inrichting van het onderwijs af verder.
Hier ook juist op de reguliere basisschool veel aandacht voor al die 'andere' dingen. En daarnaast ook veel flexibiliteit tov hoe kinderen leren en wat hun behoeften zijn (leren lezen voor hun zevende bv). De vrije school moet bij je opvoeding passen. Je moet, naar mijn idee, op z'n minst toch wel een beetje achter de antroposofische manier van opvoeden en van leven staan wil het bij je passen. De scholen hier in de omgeving zijn daarin vrij 'streng', dat moet bij je passen. Het gaat vaak verder dan enkel een manier van onderwijs aanbieden, er zit een hele levensvisie achter. Als het gaat om veel/meer buiten zijn, met de handen werken, muziek, enz., dan zou je ook eens kunnen kijken bij bv. Jenaplanonderwijs. Ik zie van iedere vorm van onderwijs voor en tegens. Veel wordt bepaald door hoe de school het vorm geeft en door hoe dat aansluit bij je eigen kijk op dingen en vooral ook bij hoe je kind 'in elkaar steekt'.
Ja hier is onderzoek naar gedaan. Vaak gaan kinderen die op n vrije basisschool gezeten hebben ook naar een vrije middelbare school anders redden ze het vaak niet. Natuurlijk is dat niet altijd zo, maar over t algemeen wel. Paar weken geleden nog een blog gelezen van een moedee wiens kind nergens naartoe kon door dit gat.
Dat klopt gewoon echt niet. Vroeger toen de Vrije scholen nog vrij waren van overheidsbemoeienis vulden ze het onderwijs zelf in. Tegenwoordig krijgen (volgens mij) alle vrije scholen ook subsidie waardoor ze ook aan de kerndoelen moeten voldoen. De cito wordt bijvoorbeeld hier vanaf groep 3 gemaakt. Je kunt je afvragen of het onderwijs überhaupt tegemoet komt aan de wens en biologische drang van kinderen. Kinderen hebben zo veel meer nodig dan alleen kennisoverdracht. Daarin komt de vrije school je echt tegemoet. Maar dat is een hele andere discussie. Ik pleit niet alleen voor vrije scholen (er zijn er ook bij die erg rigide zijn) maar gewoon voor kindgericht en persoonlijk onderwijs. Dat is lastig te vinden.
Wat??? Dat zou voor mij echt een reden zijn om niet daar naar school te gaan. Krijg ook het gevoel dat ze het idee hebben dat jullie er anders naar kijken. Ik zou andere scholen bezoeken en een fijne zoeken die past bij jullie onderwijs stijl en jullie gevoel. Succes met de zoektocht.
Geen idee hoe betrouwbaar (het is tenslotte een vrije school site ) en al wat verouderd, maar ze zullen het vast niet volledig verzonnen hebben: Onderwijsresultaten
En er is wel meer te vinden: https://saxion.nl/onderwijsinnovatie/site/_news/column-is-traditioneel-vernieuwingsonderwijs-effectief/ En ik vond ook een onderzoek van de RUG, maar dat ging over VO. Maar ik denk dat je sowieso uit moet maken wat voor jou belangrijker is: puur cognitieve leeropbrengst of juist ook 'het andere deel'. En ik denk ook dat er wel een verschil zit in enkel vrije school basisonderwijs volgen en daarna regulier VO of beiden vrije school onderwijs volgen. En dan nog is het natuurlijk ook heel persoonlijk hoe iets uitpakt.
De ene vrije school is de andere niet. En zo te horen is die jullie gesproken hebben eentje die wat strikter is.. Niet mijn smaak in ieder geval.. Maar mijn kids zitten op montessori: genoeg aandacht voor het individuele kind, genoeg dingen naast rekenen en taal. Mijn oudste heeft veel ruimte gehad voor zijn sociale ontwikkeling. Ik vond de montessori in mijn oude stad vrijer kijken naar kinderen dan de vrije school. Daar moeten ze alles volgens steiners manier. En op de montessori worden alle kinderen aangepakt op hun eigen manier. Soms strikt, soms vrijer, soms cognitief gericht, soms sociaal, soms creatief etc.. Ze hebben nu 3 leerkrachten tijdens hun schooltijd (onder-midden en bovenbouw). Een leerkracht de hele schooltijd zou ik niks vinden. Alleen al omdat kinderen van 6/7 soms iets anders aangepakt moeten worden dan die van 12.. (zorgzaam vs zelfstandigheid)
Zoon zit op een vrije school en ze vieren inderdaad veel jaarfeesten. Erg leuk ook al doe je er thuis niks aan, geeft ook helemaal niet, je hoeft echt geen antroposofisch huishouden te hebben om je kind naar een vrije school te laten gaan. Het werken met natuurlijke materialen, veel buiten, wandelen, brood bakken, soep maken, fantastisch toch. Hier hebben ze bewegend onderwijs, ze doen veel tastoefeningen, je eigen lijf voelen maar ook je grens. Waar stop ik en waar begint de ander. Erg belangrijk voor je ontwikkeling. Het kijken naar de ontwikkeling van een kind en daarop aansluiten vind ik ook heel belangrijk, laat een kind lekker kind zijn. Hier staan de vrije scholen erg goed bekend en is er zeker geen gat als je kind daarna naar een reguliere middelbare school gaat.
Ok, ben daar dan wel benieuwd naar, ga het eens opzoeken. Ik weet wel dat er een aantal leerlingen werden geschorst nadat ze de racistische uitspraken van Steiner aan de kaak wilden stellen. Dat vond ik best schokkend. Was wel VO overigens.
Naja ik weet ook veel uit betrouwbare kring en zij hebben er echt veel spijt van. Ik zou ook zeggen: kijk niet alleen naar het uitstroomprofiel. Kijk ook naar het profiel na twee jaar middelbaar onderwijs... Veel kinderen zakken toch terug, iets wat een uitstroomprofiel niet alleen zegt.