kever jongen gelezen? zoontje vind het erg leuk maar is voor hem nog moeilijk hij leest het wel maar heel langzaam 5-10 pagina per keer. mijn zoon verandert wel van smaak steeds. populaire boeken worden door de juf voorgelezen en die wil hij dus nooit thuis hebben(hier is het negatief wat op school is wil hij thuis niet binnen laten hahaha) boeken op school zijn ook prima maar elke 3 weken lopen ze naar de bieb. terug brengen en iets nieuws kiezen.
en nog steeds als je een tip geeft moet je op letten wat je kindje leuk vond op die leeftijd en op die niveau misschien? je dochter las het vorig jaar toch? ze is in mei toen 7 geworden en zat op gr4 en las al avi e7. deze jongen is nu net 6 geworden en leest M4 E4 en zit op gr3. dat avi las je dochter toen ze met gr3 begon of zelfs eerder. toen ze avi e4 las las ze toch dolfje en dat andere met heksje iets toch? ik probeer dus dan kijken als iemand tips vraagt wat zoontje las toen hij e4 las. dat waren dus niet zo veel. veel prenten boeken inderdaad, Disney sprookjes boeken, boeken met vieze moppen en puzzels erbij soort boeken, poep scheet en slijm dingen. hij heeft boomhut pas deze zomer vakantie gelezen. maar hij las dan eerst op avi lezen website e7 met gemak zonder fouten. met leeftijd net 6 jaar, kon je zijn woordenschat door veel lezen niet vergroten. omdat op die leeftijd heel veel gebeurt in taal ontwikkeling. die wordt afgerond qua hardware. de moeite met lezen en plezier in lezen komen aan het eind van 6 jaar en je ziet ineens een enorme sprong in de taal ontwikkeling en je ziet dat de kinderen vanaf dan veel meer lezen, een jaar later ontzettend vooruit gaan. natuurlijk google de moeder alle titels. ik zei het allemaal voor de duidelijkheid voor TS. ik koop vaak boeken en sommigen vindt zoontje niet leuk maar een paar maanden later weer. TS website avilezen.nl is een prima tool om te kijken hoe het met lezen gaat. daar staat zelfs boris en katinka al hoger dan e4 volgens mij. die boeken vond mijn zoon toen ook wel leuk trouwens wegens veel herkenning van kleuterheden.
Hier stond vooral de stijl absoluut niet aan. Ze vond de boeken gewoon zeer onprettig lezen. Het was niet eens de schrijfstijl of het verhaal maar puur hoe het gedrukt was. Ze wilde op een zeker moment dat ik het ging voorlezen... maar ik vond het ook superirritant. Dus we hebben er nu 3 in de kast. Eentje compleet ongelezen ondanks dat het wel haar favo onderwerp is. En 2 die wat minder uitbundig gedrukt zijn die wel af ent oe worden gelezen.
eind gr4 krijgen kinders tips van elkaar merkte ik. ik verwacht gr5 beginnen ze met elkaar te ruilen. ze hebben met Boekenweek bookdate met elkaar in de klas. ook heel leuk.
Hmm hier worden zelden boeken uitgeleend hoor. Enkel aan dyslectisch vriendinnetje uit groep 7. Maar dat is meer omdat wij een plank vol hebben met de enige boeken die ze zo ongeveer leuk vind.
belize, ze las het vorig jaar, toen ze dus zes was. In groep 3 las ze het ook al (toen was ze ook zes ). Geen idee wat haar niveau toen exact was, maar E7 heeft ze nog nooit gehaald, dus dat sowieso (officieel) niet. En Dolfje heeft ze nooit gelezen. We hebben dus een andere ervaring en een andere mening mbt dit boek, dat is toch prima?
Mijn tip is om samen naar de bibliotheek te gaan en samen te zoeken naar leuke boeken. Dat uitzoeken hoort ook bij het leesproces. Je kunt eventueel kijken op deze site: https://www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=3&sm=4 Daar kun je lezen over het verschil tussen het technisch en begrijpend lezen, in mijn ogen erg belangrijk. Als boekentip: mijn dochter was gek op die informatieboekjes (voor spreekbeurten) uit de bibliotheek. En ze vond (en vindt) het leuk om haar prentenboeken en voorleesboeken van de kleuterklas zelf te lezen. Boekentip 2: zoek eens op toneellezen. Zo kun je toch samen lezen op niveau en het technisch lezen van je kind in de gaten houden. Ik heb het zoeken naar geschikt (technisch, begrijpend en emotioneel) leesmateriaal tot nu toe als een behoorlijke uitdaging gezien. En we zijn er nog niet....
toneellezen is een hele goede tip! ik ga dat ook doen. bedankt voor de tip. hier ook moeilijk geschikte boeken te vinden. boeken over grieken romeinen etc vind zoon wel leuk. non fictie dus...
Graag gedaan. Fijn toch, dat hij non-fictie leuk vindt? Misschien kun je eens een tijdschrift voor hem kopen, bijvoorbeeld Zo zit dat of NG junior. Mijn dochter leest ook graag Penny en Donald Duck.
Grappig dat de meeste moeders het leesniveau van hun kind weten. Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Sterker nog: ik heb echt geen idee! Ik houd wel in de gaten of de boeken emotioneel gezien bij haar passen. Ik was dus ook niet zo heel gelukkig dat ze op school een boek las uit de Heartlandserie. Die is voor 10/11-jarigen. Er zijn echt nog heel veel andere leuke boeken. En voorlezen doen wij ook nog steeds. Zó belangrijk!
het staat gewoon in de rapport! 2 keer per jaar krijgen we rapport ook alle cito's en prestatie in de klas met methode toetsen ook het gedrag en gym beoordeling. nationaal geo krijgt hij van me af en toe. gewoon wanneer op de cover iets leuks staat. bij kiosk(ik ben een roker nog steeds) ook donald daarvandaan. hij kijkt zelf naar de tijdschriften. vroeger keek hij alleen naar de post kaartjes toen hij klein was. nu dus ook naar tijdschriften en stripboeken. hij pakt ook de gratis stadskrant daar altijd.volgt de nieuws.
Bij ons ook niet hoor... wel op de cito-grafieken. Maar die krijgen we er dan los bij. Maakt ook niet uit... thuis moet je leuke boeken lezen... op school lees je om zo snel mogelijk, zo goed mogelijk nog beter te leren lezen. Thuis is gewoon voor het leesplezier.
Hier staat het op het rapport en mijn dochter vertelt het ook vaak. Maar ik let er al heel lang niet meer op met het (laten) kiezen van boeken.
technisch lezen is een van de vakken. je hebt dmt drieminuten toetst en avi lezen en cito toets technisch lezen. ze lezen kaartjes korte tekst. uitslag staat er wel. je hebt ook uitslag van lees onderwijs methode die in de klas gebruikt wordt.voldoende ruim voldoende etc we hebben hier 3 paginas lange rapport en ik moet het lezen en ondertekenen. doe ik dus keurig! maar dat is hoe het kind op school leest. thuis zonder toetst kan een kind nog verder kan zijn met een boek dat hij leuk vindt om te lezen.