Dames, Er is vast al een keer iets over geschreven maar het is niet zo makkelijk te googlen want krijg heel veel andere info maar niet echt antwoord op mijn vraag: heeft een van jullie wel eens overwogen om geen combinatietest te doen maar gewoon meteen de NIPT? Combinatie is 160 euro en bij een hoge kans op 1 van de syndromen kan je alsnog de NIPT doen maar dan gaat dat volgens mij van je eigen risico af. Eigen risico is bij mij nog onaangetast dus dat betekent 160 (combi) + 350 (nipt) is ruim 500 euro terwijl als je meteen de NIPT laat doen is het 590 euro (of 400 euro bij UZA in België) en kan je ook al bij 10 a 11 weken laten doen. Dan gaat het allemaal weer wat sneller lijkt mij. Wat vinden jullie?
Hier gelijk de nipt gedaan. Geen zin in de kansberekening van de combinatietest. Ik woon niet zo ver van de Belgische grens (klein uurtje rijden naar Antwerpen) dus wij zijn naar het UZA gegaan. 10 dagen later de uitslag (alles was goed gelukkig), met als extraatje dat we nu al weten een zoontje te krijgen. Nipt is ons dus prima bevallen!
Bedankt Jootje. Daaruit ik dus ook over te denken. Met hoeveel weken heb jij het gedaan? En mag ik vragen wat je ervoor hebt betaald?
Met 11w3d. Factuur is nog niet binnen, maar ik geloof dat het 390 is voor de test en 25 euro voor consult, dus 415 euro.
Valt de nipt na de combinatietest dan niet in het basispakket? Ik dacht dat alle onderzoeken omtrent zwangerschap buiten het eigen risico vielen? Misschien morgen je verzekering eens bellen.
Edit lees op internet dst bloedonderzoek ten alle tijden van het eigen risico afgaat. De kans op een goede combinatietest is natuurlijk wel verl groter dat de kans dat er een nipttest volgt.
Ja het gaat inderdaad wel van je eigen risico af dus als de NIPT bij UZA idd 415 euro is in totaal dan is her zelfs nog voordeliger om alleen de NIPT te doen. Wat het kost maakt me uiteindelijk niet zo uit maar vraag me gewoon af of er redenen voor zijn om eerst een combinatie test te doen als je toch voor de zekerheid een nipt wil doen.
Zo hadden wij het niet eens bekeken, maar eigen risico zijn we sowieso al ruim doorheen ivm IVF. Ik twijfelde ook heel erg, omdat NIPT meer zekerheid geeft. Toch besloten eerst combinatietest te doen en van daaruit kijken we verder. Wat ik niet wist, maar wel zeer prettig vond, is dat er naast een nekplooimeting ook verder werd gekeken. Zo konden ze zien dat het buikje en middenrif gesloten was, maagje gevuld, grote aderen zagen er netjes uit, hersentjes zagen er netjes uit. Dat vind ik wel een prettige gedachte en helpt mij nu om mn angst wat opzij te zetten en te gaan genieten.
Toen ik bij de VK aangaf dat we sowieso voor de nipt gingen, werd zelfs afgeraden om de combinatietest te doen. Had volgens hen geen enkele meerwaarde.
Als er naar nog meer dingen wordt gekeken zoals Hagedisje aangeeft dan lijkt de combinatietest toch meerwaarde te hebben omdat ze naar meer dingen kijken. Maar goed, ik zal het de Vk donderdag eens vragen. Bedankt voor jullie reacties!
Mijn arts zei ook dat de combinatietest naar meerdere chromosoomafwijkingen speurde dan de NIPT. Maar, omdat de combinatietest een kansberekening is, heb ik ook de NIPT laten doen vorige week maandag. Ik wacht nu op het resultaat.
Wij hebben alleen de combinatietest laten doen en er rekening mee gehouden dat mijn leeftijd (26 toen nog) de waarden zou beïnvloeden. Ik heb de combinatietest vergoed gekregen uit aanvullende verzekering. De echo was zeer uitgebreid, 3 kwartier lekker mogen kijken naar ons kleintje en alles wordt heel goed nagekeken, dus dat stelt je sowieso al gerust. Daarnaast hoor je niet alleen de uitslag, maar ook elk onderdeel. Wat zijn de bloedwaarden, wat is de nekplooi en hoe komen ze tot de uitslag? Ze vertelde mij ook dat als de uitslag toch goed aangaf, terwijl de nekplooi eigenlijk te dik was voor het mooie, je alsnog doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis. Je krijgt dan niet de NIPT, maar ze nemen je wel serieus en ze sturen je niet zomaar naar huis. Ze laten je niet wachten tot de 20 weken echo. Voor ik zwanger was heb ik ook de prijzen van de NIPT opgezocht, ik dacht dat ik deze sowieso wel zou willen doen, maar tijdens mijn zwangerschap kreeg ik gewoon vertrouwen dat het kleintje gezond zou zijn en met die goede echo's werd dat alleen maar bevestigd.
Je kan wel alleen de NIPT doen, maar zekerheid heb je dan alsnog niet. Zie onderstaande info van meerovernipt.nl: De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: - meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21; - 97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18; - 92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig. Je zal je er toch op een gegeven moment bij neer moeten leggen dat je geen zekerheid gaat krijgen tot je kindje is geboren (of je gaat voor vervolgonderzoek in de vorm van vlokkentest en vruchtwaterpunctie met alle risico's van dien). Het is misschien lastig concreet te maken, maar een kansberekening zegt ontzettend veel. Zeker als je nog jong bent is de kans dat het fout zit sowieso erg klein. Als de NIPT je een goed gevoel geeft en je daarna vrede hebt met de uitslag is er natuurlijk niets mis mee om er gewoon voor te gaan, maar dan moet je die rust wel voelen daarna.
Misschien dat je geen 100% zekerheid krijgt maar ik vind de 97-99% zekerheid toch prettiger dan de kansberekening van de nekplooi. Overigens heb ik de NIPT bij womancare in Brasschaat laten uitvoeren. Hier gaven ze tijdens het persoonlijk consult aan dat ze van tevoren een echo maken omdat de NIPT alleen zekerheid geeft over de 3 trisomieen. Wanneer uit de echo al blijkt dat er bepaalde dingen niet goed zijn kan het goed dat uit de NIPT blijkt dat de trisomieen wel goed zijn maar dat er iets anders aan de hand is. Op dat moment geven zij aan dat de NIPT niet het juiste middel is. ik heb daar dus, voorafgaand aan de NIPT een echo gehad.
Hier ook heel lang nagedacht over de NIPT en uiteindelijk toch besloten om de combinatietest te doen. Ik weet dat er bij de combinatietest ook een hele uitgebreide echo hoort en die vind ik zelf zo belangrijk dat ik hem niet wil overslaan. Stel dat er uit de kansberekening een hogere kans komt, dan gaan we natuurlijk alsnog de NIPT doen.
waar woon je? nederland of belgie? want in belgie is het aanzienlijk goedkoper de NIPT test In NL kun je hem laten doen, sturen ze het naar belgie en betaal je tegen de 600 euro,.. in belgie dus minder zoals eerder al gemeld in dit topic. NIPT is nauwkeuriger dan de combinatietest. Ik zou zelf voor de NIPT gaan om die reden.
Als je de combinatietest doet wordt je doorverwezen bij een kans groter dan 1 op 200 (kans is >0,5% wel tegen <99,5% niet). Bij nipt is een negatief (dus geen sprake van ziekte) niet 100% betrouwbaar, dus is alsnog sprake van een kans (kans is 1-8% wel tegen 92-99% niet). Je krijgt dan wel een duidelijke ja of nee, maar de kans dat je alsnog een afwijking moet constateren is procentueel groter.
Ik heb juist altijd begrepen dat bij het minimale percentage dat de nipt niet betrouwbaar is, dit eerder als (dus verkeerde) uitslag geeft dat je kind iets mankeert en door middel van verder onderzoek dit niet zo blijkt te zijn, dan dat er bij een niet afwijkende uitslag toch nog bij de geboorte iets niet blijkt te kloppen. Dit laatste schijnt vrijwel niet voor te komen