Hoi, ik heb een vraag over erkenning. Heb al gezocht, maar kan nergens duidelijk een antwoord vinden. Vader vraagt zich af wat de voordelen zijn van het kindje erkennen vóór de geboorte ten opzichte van na de geboorte. Ik weet dat je bij de aangifte ook meteen het kind kan erkennen, en dat de moeder dan mee moet om toestemming te geven. - Als de vader het kindje aangeeft en dan direct wil erkennen (en ik ben er niet bij) is de vader dan in staat om de achternaam van het kindje te kiezen? Of wordt dit dan automatisch mijn achternaam? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen dit op te helderen. Bedankt!
Wij hebben hier de erkenning ook al geregeld. Ik vond het niet zo'n prettig idee dat ik na de bevalling mee zou moeten naar het gemeentehuis en ik ben nou eenmaal een pietje precies wat dat soort dingen betreft haha. Wat betreft je vraag, die snap ik niet helemaal? De vader kan het kind voor zover ik weet niet erkennen zonder dat de moeder er bij aanwezig is. Dus de situatie die jij schetst (vader geeft kind aan, en erkent direct zonder dat moeder aanwezig is) kan helemaal niet volgens mij.
Nee dat dacht ik inderdaad ook! Dus als hij het kind alleen gaat aangeven, krijgt het dus sowieso mijn achternaam? Dan zou dat dus eventueel allemaal later weer gewijzigd moeten worden als we dat zouden willen?
Ja dan krijg het kind standaard jouw achternaam. Tenzij jij natuurlijk meegaat tijdens de aangifte en toestemming geeft voor erkenning en naamskeuze. Of je doet het tijdens de zwangerschap . Scheelt een hoop qua achteraf geregel denk ik.
Voordeel van voor de geboorte erkennen is dat je met de aangifte niet mee hoeft. Nogal fijn want je hebt echt wel iets anders aan je hoofd haha. Papa geeft het kind met het uittreksel wat je hebt gekregen bij de erkenning aan en klaar. Hij of zij krijgt dan ook de achternaam welke je bij de eerdere erkenning door hebt gegeven. Daarna mort je met je digiD nog wel het ouderlijk gezag aanvragen.
Voordeel van voor de geboorte erkennen is ook dat je partner zeggenschap heeft over de medische behandeling van je kind als jij hiertoe niet in staat bent. Stel dat jij door complicaties heel vroeg bevalt, of HELPP krijgt, en jij bent niet bij bewustzijn. Dan zijn officieel jouw ouders als voogd of een voogd van jeugdzorg de enigen die iets over de medische behandeling van je kind mogen zeggen, en niet je vriend. Dat is voor ons de reden om de erkenning vóór de 24 weken te regelen. De aangifte van de geboorte kan hier vanaf je ziekenhuisbed, dus daar ben ik ook gewoon bij.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind/vraag-en-antwoord/kind-erkennen-waneer-waar De moeder hoeft niet fysiek aanwezig te zijn maar kan ook schriftelijk toestemming geven.
als jij ervoor kiest om de erkenning na de geboorte te doen dan zql je zelf mee moeten naar de gemeente...echter is dat dus niet overal zo..de gemeente waar ik woon kan je je kind online aangeven dus hoef je niet naar de gemeente toe...heeft de vader het kind erkent dan kan het zijn achternaam krijgen heeft hij het niet gedaan krijgt het jou achternaam. echter is het wel zo dat de vader geen rechten heeft over het kind op het moment van erkennen....dat moet via de rechtbank geregeld worden...vader geeft sus niet de helft van de voogdij na de erkenning..
Je kan in de zwangerschap de achternaam kiezen, dat moet met beide ouders. Dan kun je je kindje ook laten erkennen door je vriend. Mocht je getrouwd zijn, dan krijgt je kindje automatisch de achternaam van je man. Bel er anders even over met de gemeente. Als je voor na die tijd besluit het kindje te laten erkennen, dan kun jij volgens mij ook een schriftelijke verklaring met je man mee geven, + kopie van je legitimatie. Maar dit zou je even moeten navragen bij de gemeente, dat is gewoon de makkelijkste weg.
Een achternaam wijzigen kan niet zomaar, dit is een lange procedure die veel geld gaat kosten. Als je nu samen naar het gemeentehuis gaat ben je binnen 5 minuten klaar en kan vader alleen aangifte doen. De naamkeuze is ook gelijk voor evt kinderen die later nog gaan komen geregeld, dit kun je eenmalig aangeven. En trouwens volgens mij als jij niet mee gaat bij de aangifte en vader heeft het ongeboren kind niet erkent kan hij ook geen aangifte doen. Dan moet jij zelf het kind aangeven.
Als je later erkend wordt, je kindje met jouw achternaam geboren. Bij de erkenning kun je dit nog wijzigen. Over medische behandeling dat wist ik niet, lijkt me wel een belangrijk punt.
Ik weet niet oft zo is maar ik dacht stel dat m'n partner iets overkomt tijdens de zwangerschap en we hebben erkenning niet geregeld dan heeft ons kindje geen wettelijke vader? Weet niet oft zo is hoor! Maar echt het stelt helemaal niks voor dus waarom zou je het niet doen?
Wat iedereen al zegt. Achteraf moet je er bij aanwezig zijn. Ik snap het probleem ook niet? Toch veel makkelijker om dat nu te regelen dan achteraf met eventuele naamswijziging en alles?! (Wat echt niet zomaar gaat en heel veel geld kost)
Mocht jij tijdens of vlak na de bevalling overlijden, dan heeft je vriend niets te zeggen over jullie kindje. Hij zal dan moeten gaan bewijzen dat hij de vader is...
Kennis van ons had het ook niet geregeld voor de geboorte. Toen haar vriend (inmiddels man) het kindje wilde aangeven bij de gemeente kreeg die allemaal formulieren mee die zij thuis moest ondertekenen en daarbij moest ze een kopie doen van der legitimatie. Al met al dus een hoop gedoe. Wij hebben het vorige keer en nu ook al vroeg geregeld. Je bent met 5 minuten klaar op het gemeentehuis. Na de geboorte kan je online het gezag regelen.