Maar ook kindjes die prima zindelijk zijn kunnen door de spanning van starten op school ineens in hun broek plassen of poepen. Het gaat dan niet alleen om dat ze droge kleren aan moeten, maar dat die spanning ook even verminderd moet worden. Een juf die dan even geduldig en aardig helpt, scheelt erg veel. En je kan bv best de eerste keer veel hulp bieden, de tweede keer wat meer zelfstandigheid verwachten en bij de derde keer bv aanleren het zelf te doen. Zonder een kind aan z'n lot over te laten.
Zo ging dat in mijn stageklas ook...plasongelukjes doen de kinderen zelf, bij poepbroeken worden de ouders gebeld. Zelfs toen ik als stagiair aanwezig was en dus het kind had kunnen helpen en de klas dus niet alleen achterbleef. Natuurlijk is het vervelend als het jouw kind is: maar als er in een klas vol kleuters 5x per dag iemand in zijn broek poept, die elk "maar maximaal 10 minuten hulp nodig heeft) dan is de juf dus een uur per dag bezig met broeken verschonen... als het dan NIET jouw kind is, baal je als een stekker dat hij geen hulp heeft gekregen bij een werkje of dat zijn verhaal in de kring moest worden afgeraffeld, omdat de juf een poepbroek moest verschonen. (en ja ik snap dat 5x per dag extreem is, maar beleid is beleid: of je doet het wel, met het risico dat je 5x moet helpen, of je doet het niet, ook al is het er 1 per week.)
onze jongste zit sinds mei op school en thuis was hij al ruim een jaar dag en nacht zindelijk. echter op school had hij dagelijks 1 of meerdere plasongelukjes. de leraar vond dit uiteraard ook niet leuk. gelukkig is er elke dag wel een stagiaire die hem kon helpen. hij vond het eng te vragen of hij naar de wc mocht. nu sinds een maand gaat het erg goed en heeft hij geen ongelukjes meer gehad.
En hoe zou jij het als leerkracht doen wanneer je naar de school van je kind moet omdat het in de broek heeft gepoept? Ik heb een flexibele baas, dus zou nog wel kunnen, maar denk niet dat jij je klas zomaar even achter kunt laten?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar hoe juffen die het normaal vinden dat ouders moeten komen het dan als moeder oplossen? Laat je dan wel de klas lang alleen of laat je het de juf van je kind uitzoeken....of moet papa steeds op komen draven?
Hier zou papa of oma moeten opdraven. Weet ook niet waarom het perse mama zou moeten zijn? Je zult sowieso toch een oplossing moeten zoeken voor wanneer er iets is. Gisteren heeft mijn man onze jongste nog moeten halen om naar de dokter te gaan vanwege een ongelukje op het kdv. Ik kan nooit komen dus ja hier altijd iemand anders de dupe
Ik zeg toch niet dat het per se mama moet zijn. Maar sommige papa's kunnen ook niet weg...of werken verder weg en dan?
Daar is school toch niet verantwoordelijk voor... je zult als ouder toch een backup plan moeten hebben voor ziekte/ongevallen/poepbroeken Als een school en duidelijk beleid heeft (als in ouders bellen bij een poepbroek) dan kun je of een oplossing zoeken (grootouder/buurvrouw/vrienden) of een andere school...
Hier zou het toch ook compleet absurd worden als wij van het werk weg moeten voor zoiets. Voor een ziek kind ok, maar om een onderbroek te vervangen? En kom op, gaan die juffen dan werkelijk hun man laten komen als hun kind in dezelfde school een ongelukje gehad heeft? Mijn baas zou lachen...
Natuurlijk moet je je daarnaar schikken als dat het beleid is. Ik snap gewoon niet waaróm dat het beleid is. Belgische kinderjuffen moeten dan toch écht helden zijn, als die dat allemaal wel doen, en zelfs bij jongere kinderen.
In de zoektocht naar een school voor onze oudste hadden alle scholen in onze buurt/regio 5 stuks hetzelfde beleid. Ik ben geen kinderjuf geen idee hoe het is en klas te hebben met 30 kleuters maar gezien in alle scholen werd aangegeven dat het onbegonnen werk voor ze was denk ik toch dat het wat meer werk is dan ff de klas 5 minuten alleen laten is. Nogmaals ik heb geen idee hoe het werk voor een kleuterjuf is. maar als ik zie wat mijn 2 in 5 minuten was wegbrengen soms aan chaos kunnen creëren hou i mijn hart vast voor een groep van 30.
Dat snap ik. Maar in België gaan kinderen dus vanaf 2,5 jaar al naar school. En daar vegen de juffen de billen gewoon elke keer af van die kleintjes, want dat kunnen ze uiteraard nog niet. Dus als zij dát kunnen doen voor 25 kleuters, dan kan een Nederlandse juf dat toch wel één keer per dag doen voor een kindje dat een ongelukje gehad heeft? Mij lijkt het eerder een poging van scholen om te vermijden dat er nóg later met zindelijkheid gestart wordt, dan echt een praktisch bezwaar.
Precies, en daarom wil de school in het systeem altijd alle nummers van opa's en oma's, eventuele oppas enz. Ik kan ook zelf niet komen bij mijn kind als dat gebeurd, maar papa of opa of oma wel. En ik heb haar geleerd zelf om te kleden, ik heb altijd reserve kleren in de tas enz. Hoewel het nog nooit aan de hand is geweest snap ik echt dat ook haar juf er niet bij kan zijn om de hele tijd te helpen.
Het gaat hier om ongelukjes, niet om zindelijkheid! Ik zat in een kleuterklas met 36 kinderen (begin jaren 80). De wc's zaten naast het lokaal. Als er een ongelukje was, dan werd het kindje gewoon geholpen IN DE klas. Er was een brede gootsteen aanwezig en niemand vond het raar. Ik zie veel berichten die niks meer met ongelukjes te maken hebben, maar die gaan over zindelijkheid. Ik kan me niet voorstellen dat je een kind in het eerste geval niet even helpt. En zelfredzaamheid? Come on! Het gaat om kleuters. Zeg gewoon dat je geen zin hebt om een vieze broek te verschonen en kom niet met allerlei smoesjes. Als het bij hetzelfde kind vaker voorkomt, dan lijkt een gesprekje met de ouders mij op zn plaats ja. Maar daar ging het toch niet over!?
Nou pfff, wat ben ik dan blij dat de school van mijn dochter écht hart voor kinderen heeft en gewoon die vijf minuutjes tijd kan nemen om een kind een schone broek aan te trekken. Echt absurd een kind te moeten laten staan in een vieze broek tot papa/mama er is... Ophalen vanwege een ongeluk op school op ziek zijn is echt wel iets heel anders natuurlijk.
Ik vind een poepbroek ook niet echt in het rijtje van noodgevallen zoals een ongeluk of ziekte thuis horen Al die hippe termen ook waarom het geoorloofd zou zijn om zo'n kleuterje het zelf op te laten lossen... kan er nog steeds met mijn hoofd niet bij en zit vol verbazing sommige reacties te lezen.
Inderdaad! Ik moet toch 30 min rijden om thuis te komen, en dat arme kindje staat dan 30 min met een natte broek? En wat zal mijn baas zeggen? Ja, ga maar lekker die broek verschonen?? Dat zie ik nog niet zo gebeuren. Ziekte ed staat bij mij echt op een ander nivo. We zijn nog niet zover dat we moeten kijken naar scholen, dit is een goed punt om te onthouden voor als we zo ver zijn.
Hier idem, ik moet 30/40min rijden, ouders ook, vriend kan ook niet zomaar weg uit de winkel. Gelukkig werk ik dan maar parttime en is de kans heel klein dat ik voor zoiets 40 min onderwerg ben en zoontje dus langer dan 40min in een poepbroek zou rondlopen. Arme kinderen zijn dat dan op school! Gewoon pure pesterijen bij een ongelukje! Heeft een kind vaak ongelukjes dan moet er voor een oplossing gezorgd worden maar als een kind eens een keertje een ongelukje heeft en de school handelt dan zo??? Sorry maar dit is toch een vorm van pesten op hoger niveau!? Een kind doet dit niet opzettelijk.
Nou dat vind ik ook...als je als juf een kind 15 min of langer (en binnen die tijd kan echt niemand er zijn..ik woon 800 meter van school maar heb ook wel een kwartiertje nodig) in een poepbroek laat wachten tot papa of mama of wie dan ook er is...dan hoor je echt niet bij kleuters voor de klas te staan en vind ik dat je echt een ander beroep moet zoeken.