Vieze broek

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Selintje, 18 okt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Tjongejonge zeg, wat wordt het weer enorm uit zijn verband getrokken. Dit topic ging over starten op een basisschool en ongelukjes in de eerste week. Intussen gaat het over dramatische toestanden en inhumane acties van leerkrachten die kinderen 40 minuten in poepbroeken laten staan.
    Een kind dat naar de basisschool gaat, hoort (medische situaties uitgezonderd) zindelijk te zijn. Dit zal neem ik aan het beleid van alle basisscholen zijn. Leerkrachten zijn geen opvang/crechemedewerkers/gastouders oid. Ze moeten les kunnen geven aan de hele groep. Als ouders lijkt het me logisch dat je altijd kunt zorgen dat er iemand naar school kan als het nodig is. Of dit nu voor een poepbroek is, voor een ongeluk of weet ik wat. Je kunt die verantwoordelijkheid bij niemand anders dan jezelf leggen. Van een crèche kun je verlangen dat ze je kind verschonen, van een school
    Niet. Wellicht handig voor ouders die een school kiezen om het beleid na te gaan. Laat dat dan een mooi punt uit dit topic zijn.
     
  2. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    En wat dan met je verantwoordelijkheid op je werk? Voor een ziek kind begrijpt mijn baas echt wel dat ik naar huis ga. Voor een vuile onderbroek mag ik echt niet zomaar vertrekken.

    En jij rukt het overigens ook uit de context. Want zoals al meermaals gezegd: het gaat niet over zindelijkheid, het gaat vooral over een ongelukje van een kind tijdens een spannende periode op school. Dat kan zelfs het meest zindelijke kind ooit overkomen.
     
  3. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    Ik ben het hier mee eens.
    Als een juf wel de tijd heeft om een broek te verschonen, dan is dat mooi meegenomen.
    Zo niet, dan is het de verantwoordelijkheid van de ouder.
    Ik zou het de juf dan ook totaal niet kwalijk nemen als ik naar school moet komen om mijn kind te verschonen.
    Ik kan me heel goed voorstellen dat een leerkracht niet iedere keer de klas kan verlaten als er een kind een ongelukje heeft.
     
  4. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik zou het willen omdraaien, mocht de juf echt met de handen in het haar zitten ben ik zeker bereid om naar school te komen.
    Maar een school die per definitie stelt: bij een poepbroek bellen we naar huis daar krijg ik een heel naar gevoel bij.
    En ik hoop dat in die zin dit topic idd een eyeopener is...dat andere ouders lezen dat dit dus absoluut de norm niet is en dat mij dit idd een goed punt lijkt om bij een school naar te kijken. Of ze er direct in de beleidsvoering al niet aan mee willen werken of dat er gekeken wordt naar hoe jouw kind het beste geholpen kan worden en dat daar in een enkel geval idd de hulp van ouders bij geroepen kan worden.
     
  5. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    Waarom ben je pas bereid om te komen wanneer de juf echt met de handen in het haar zit?
    Wie bepaald wanneer een juf met de handen in het haar zit?
    Ik kan me goed voorstellen dat er zo'n beleid wordt gevoerd.
    Waar trek je de grens?
    Een kind dat 1 keer in de maand een ongeluk heeft, een kind dat 1 keer in de week een ongeluk heeft of een kind dat iedere dag een ongeluk heeft?
    Een klas waar alle kinderen zindelijk zijn of een klas waarbij de helft zindelijk is?
    Een juf die te pas en te onpas een klas moet verlaten of dit misschien sporadisch moet?
    Ik laat dit aan de school en de leerkracht over en vertrouw er op dat zij er het beste naar zullen handelen in plaats mezelf hier in te mengen en vinden dat een leerkracht alle vieze broeken maar moet verschonen.
    Mijn kinderen, mijn verantwoording.
    Begrijp me niet verkeerd, ik zou het natuurlijk ook fijn vinden dat als mijn kinderen een ongelukje hebben, de juf zo aardig zou zijn om ze te helpen.
    Ik kan me ook heel goed voorstellen dat het heel erg lastig is om naar school te moeten voor zoiets als je aan het werk bent maar ik ga er niet bijvoorbaat van uit dat zoiets onder de verantwoordelijkheid van een leerkracht valt, het is mijn verantwoordelijkheid.
     
  6. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113

    Broekplassen en -poepen bij zindelijke kinderen in die eerste spannende schoolweken is heeeel normaal voor 4-jarigen; ik vind het absurd dat scholen daar kennelijk niet altijd rekening mee (kunnen) houden. Ik begrijp dat dat niet per se aan scholen zelf ligt, maar bv aan hun financiele ruimte. Ouders daarvoor moeten bellen vind ik echt een noodgreep; als dat echt noodzakelijk is, tuurlijk! Maar het zou echt niet nodig moeten zijn, want het hoort er nu eenmaal bij...
    Net zoals bv geen invaller hebben bij ziekte leerkracht; dat zou ook eigenlijk gewoon niet mogen voorkomen, maar door oa die flexwet gebeurt het nu wel.
     
  7. Selintje

    Selintje Lid

    13 okt 2016
    7
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bedankt voor de tips, ik heb met de juf gesproken zei heeft gezegd dat ze het echt niet heeft opgemerkt/geroken. Ze zal er vervolgens meer op gaan Letten. Ook met mijn dochter gepraat en heb haar gezegd dat ze zich niet hoef te schamen en gewoon naar de juf moet gaan vervolgens
     
  8. Monique1985

    Monique1985 Fanatiek lid

    7 okt 2013
    1.472
    113
    63
    Almere
    Nou Ben blij dat de school van mijn kids dat niet doen zeg ..
    Terwijl dat ze de ouders bellen kunnen de kids al geholpen worden ..
    Hier dus geen vangnet die even mijn kind kan verschonen .. Ik werk half uur /40 minuten hier vandaan ., werk in de thuiszorg dus jan moeilijk mijn client in de lift laten hangen omdat mijn kind gepoept zou hebben ., mijn man kan als hij geluk heeft 2 uur later op school zijn .. Mijn moeder is niet mobiel genoeg en derest werkt ook gewoon..

    Arm kind zou dus als het gelukt heeft een uur moeten wachten met een vieze broek .. Ziek zijn is wat anders dan kom ik meteen .. Maar dan worden ze hier op de bank gelegd tot iemand hem komt halen ..
     
  9. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Maar alweer: het gaat niet om kinderen die niet zindelijk zijn. Wel om eens een ongelukje. In die optiek is het niet iets dat dagelijks in een klas zal voorvallen, toch? En dan is het toch niet anders dan dat er af en toe wel eens een kind hard zal vallen in de klas en dus even de tijd en aandacht van de juf opeist. Daarvoor worden toch ook geen ouders gebeld? Of dat mag ik toch hopen, want na het lezen van dit topiC...
     
  10. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    30 kinderen in een klas, dan is het waarschijnlijk niet sporadisch een ongelukje.
    Een ongeluk is een ongeluk, het maakt niet uit of een kind dan zindelijk is of niet.
    Als een juf een aantal keren per dag een klas uit moet dan kan ik me heel goed voorstellen dat hiervoor een beleid wordt gevoerd en de verantwoording bij de ouders wordt gelegd.
    Je kunt niet Pietje wel verschonen omdat deze sporadisch een ongelukje heeft maar Jantje niet omdat die vaker ongelukken heeft.
    Als je een grens wilt en moet stellen dan moet je dat gelijk trekken en daar de maatregelen voor nemen.
    Daarom is het goed om vooraf te informeren bij een school of leerkracht voordat je kind daar heen gaat, om te checken wat het beleid hiervoor is zodat je wel dezelfde verwachtingen hebt.
    Een kind helpen na het vallen vind ik wel totaal anders dan een klas te moeten verlaten om poepbroeken te verschonen.
     
  11. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    #91 Fuddey, 20 okt 2016
    Laatst bewerkt: 20 okt 2016
    Natuurlijk kun je Pietje en Jantje wel anders behandelen, hier krijgen oudere kleuters andere opdrachtjes dan jongere kleuters, ook meer verantwoordelijkheid. Zo neemt de juf een vierjarihe die huilt omdat mama weg gaat gewoon op schoot en leidt haar bv af, maar een kindje in groep 2 dat huilt wordt er toch wat meer op aangesproken; die weet na een jaar toch wel hoe het werkt.
    Zelfde met broekplassen; een kind dat het vaker overkomt, kun je best meer verantwoordelijkheid daarin geven. Een 4-jarige die net begint kun je wat meer helpen, mrt meer geduld.
    En zo bv ook met vallen; mijn dochter brulde alles bij elkaar de eerste weken als ze op haar knie viel, nu heeft ze geleerd rustiher te blijven en bv zelf even een nat doekje tegen de knie te houden. Maar die eerste weken heeft de juf gewoon lief getroost hoor, en bv een pleister gegeven. Daarna steeds meer zelfstandigheid gestimuleerd.
     
  12. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    Als je het zelf als ouder zijnde in zo'n perspectief kunt stellen dan kan dat wel misschien.
    Maar veel ouders hebben vaak excuses voor hun eigen kind en terecht want of een kind nu 4 of 5 is, het blijft gewoon sneu als deze een ongelukje heeft, het heet niet voor niets een ongelukje.;)
    Ik vind een kind dat regelmatig een ongelukje heeft net zo zielig als een kind dat sporadisch een ongelukje heeft.
    En als het voor een juf heel regelmatig voor komt dat zij de klas moet verlaten dan kan ik het goed begrijpen dat zij hiervoor een beleid hanteert en het uitbesteed aan de verantwoordelijkheid van ouders.
    Doet zij dit niet, diep respect en hartstikke fijn, want voor mij is het niet vanzelfsprekend dat een leerkracht, op basisonderwijs, poep en plasbroeken verschoont.
     
  13. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Als er 30 kinderen in groep 1 zitten en ze hebben allemaal weleens een ongelukje, dan kunnen dat er meerdere per dag zijn. Ik had er laatst drie op een dag. Natuurlijk laat ik ze niet zomaar in de wc staan. Ik pak schone kleren en een plastic tasje en ik ga er vanuit dat ze zichzelf kunnen uitkleden en aankleden. Dat heet namelijk schoolrijp zijn.
    En als kinderen net op school komen help ik ze natuurlijk meer dan een kindje wat er al een half jaartje zit bijvoorbeeld.

    En mocht er een stagiaire zijn dan helpt die wel om het kind te verschonen. Maar tel dit is op: het gaat wel ten koste van de onderwijstijd. En natuurlijk hoort het erbij bij de kleuters, ik word ook nooit boos als ze in hun broek plassen, maar door ze zelfstandig te maken voordat ze naar school gaan ondervang je al heel veel.
     
  14. tuc

    tuc Niet meer actief

    Omdat er dus scholen zijn die per definitie al stellen dat poepbroeken niet verschoond worden. Ik ga er dus ook niet per definitie vanuit dat het de verantwoording van school is..maar ik vind het ook niet direct het probleem van de ouders. Of eigenlijk van het kind...want die staat dus minimaal een kwartier tot een half uur in een vieze broek...dat vind ik echt zielig.

    Daarbij kost naar huis of werk bellen van een ouder meer tijd dan een kind schoonmaken dus is het ook nog eens volslagen onzin dat hier geen tijd voor zou zijn.
     
  15. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Bij vierjarigen zo vaak een ongelukje? Dan vrees ik dat ik toch weer op mijn eerdere punt kom dat ouders in Nederland veel te weinig aandacht besteden aan zindelijkheid. Ik heb het net even nagevraagd bij een vriendin die in de eerste kleuterklas in België les geeft (dus bij 3 jarigen) en daar gebeurt dat echt niet zo vaak. Billen afvegen uiteraard wel, maar echt maar maximum 1 ongelukje per week.

    Dan snap ik dat beleid van scholen al iets beter...
     
  16. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ja, bij die aantallen begrijp ik het ook. Hier komt het echt maar zelden voor, gemiddeld maar een paar keer per jaar (waarbij het dan vaak een jonge, nieuwe kleuter is die in het begin 1, 2 of 3 ongelukjes heeft). Dan gaat het dus echt amper ten koste van de schooltijd.
     
  17. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Dit lijkt me idd een prima aanpak.
     
  18. Ahava

    Ahava Fanatiek lid

    27 mei 2011
    1.138
    201
    63
    Dit dus ook...zie om mij heen zoveel ouders die laat/laks zijn met zindelijk maken. Onze kids waren allemaal tussen de 2 en 2,5 jaar zindelijk. Dat heeft best wat doorzettingsvermogen van ons als ouders gekost, ik zie dat veel mensen laks zijn, toch maar weer een luier omdoen na veel ongelukjes.
    Hier op school vrijwel nooit ongelukjes. Ik denk 2x bij de oudste kinderen 2 in nu ruim 4 jaar op de basisschool. Verder nooit ergens ongelukjes. Maar ze zijn hier dus al 1,5-2 jaar zindelijk voordat ze naar school gaan. Heel wat anders dan kinderen die pas 1,5-2 maanden zindelijk zijn.
    Ik vind dat ouders teveel van school verwachten en wel wat meer zelf zindelijkheid/zelfstandigheid mogen stimuleren!
     
  19. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.177
    35.852
    113
    Zoals ik net ook al zei, het heeft lang niet altijd met zindelijkheid te maken. Voor sommige kinderen is de spanning gewoon teveel en die uiten het op die manier. Mijn oudste 2 waren met 2,5 zindelijk, ook nooit een ongelukje gehad. De jongste was met 3 zindelijk, 9 maanden dus voor hij naar school ging, geen ongelukjes gehad, op school wel in de eerst weken, puur spanning. Voor hem is het heel moeilijk, nu speelt er waarschijnlijk wat meer, maar het altijd maar afschuiven op ouders die te laks zijn om hun kinderen zindelijk te maken, was het maar zo simpel.
     
  20. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.177
    35.852
    113
    Dat klinkt al heel anders dan sommige anderen. En tuurlijk kun je meer verwachten van kinderen die een haf jaar heengaan, dan van kinderen die begonnen zijn. Hier heeft juf al heel wat ongelukjes gehad, niet zo raar ook als je geen uitleg geeft over de wc en 20 nieuwe kleuters hebt . Was ze even vergeten.
     

Deel Deze Pagina