Wij hebben een aantal jaren terug een woning met oprit gekocht. Ongeveer de helft van de woningen in onze straat heeft een oprit. Bij de koop is ook het parkeerbeleid aan ons verteld, ik denk dat dit ook in de koppovereenkomst staat maar dat kan ik nu niet nakijken. Het is zo dat wij, naast auto's geparkeerd op eigen terrein slechts 1 auto voor de deur aan straat mogen parkeren. Een 2e auto moet tenminste 100 meter verder op staan. Daar zijn ook extra parkeerhavens. Nu vraag ik me af of dit ook geldt voor de woningen zonder eigen oprit. We hebben namelijk een paar huizen verder nieuwe buren gehad en 4 van de 7 dagen hebben die 3 auto's in de straat staan. Dat past natuurlijk niet voor hun eigen huis dus 1 of 2 van de auto's staan bij ons voor. Ik wil ze binnenkort toch maar eens vragen of dat niet anders kan, maar vind het wel fijn om dan te weten of hier ook iets over is vastgelegd in een parkeerbeleid of zo. Maar waar zou ik dat kunnen nakijken?
Ik denk dat je het bij de gemeente moet navragen. Bij de bouw van nieuwe woningen wordt vaak aan een parkeernorm getoetst. Eisen zoals op je eigen oprit parkeren zijn dan vaak onderdeel van het project.
Bij de gemeente. Vraag me alleen af of en hoe ze dit willen controleren. Het is een openbare weg, de gewone wet staat boven gewone afspraken.
Dit idd... Hier gaat het met vergunningen; alle huizen hebben 1 eigen parkeerplaats op de oprit, voor een tweede auto kun je een vergunning krijgen tegen gereduceerd tarief. Maar dus niet als je maar 1 auto hebt, die moet dan op de oprit.
Ik vind het een gekke afspraak, zoals het jou verteld is.... Want als het 'gewoon' de openbare weg is, dan mag iedereen overal staan. Een openbare parkeerplaats voor jouw huis is niet 'van jou'. Als het in een straat vergunningparkeren is, dan mag iedereen met een vergunning in die straat overal staan. Ook met een vergunning is een parkeerplaats voor jouw huis niet 'van jou'. Alleen je eigen grond (zoals een oprit) is van jou.
Hier is het ook zo dat als de straat vol is met betalende parkeerders, ik met m'n vergunning gewoon pech heb.
Volgens mij kunnen ze een parkeerbeleid niet opleggen. Dus jullie mogen ook best 2 auto's aan de weg zetten. Dat is wel asociaal, omdat het aantal parkeerplekken berekend is op een x aantal auto's per woning. Bij ons is dat 1,6 geloof ik. Op diezelfde manier is het ook asociaal als je dan 3 auto's gaat parkeren. Maar ja, wat moet je dan als je bijvoorbeeld een volwassen kind hebt, die óók een eigen auto heeft? Anders vind ik het als mensen een garage, carport of oprit hebben, maar daar nooit de auto in/op zetten. Dan nemen ze dus een plek in, die bedoeld is voor een ander. Hier in de straat zijn een paar woningen met carport. Gelukkig parkeert bijna iedereen zijn auto daar, op één woning na. Daar staat een aanhangwagen. Het hele jaar door. Nou ja, het zij ze vergeven, want zij hebben maar 1 auto. Maar je snapt wel wat ik bedoel. Als er echt een tekort is aan parkeerplekken, dan is een ieder, die boven de berekende norm parkeert, daar schuldig aan. Als er geen goede voorzieningen zijn (zoals parkeerplaatsen áchter het huis, of om de hoek, uiteraard rekening houdende met een aanvaardbare afstand), dan kun je proberen dit aan te kaarten bij de gemeente. Zijn die er wél, dan kun je het beste met de straat een oplossing zoeken. Zo'n derde auto kan dan best wel om de hoek staan i.p.v. voor de deur. Maar dat is mijn mening.
Nou net wat je zegt, een 3de auto hoeft niet voor de deur te staan als een ander niet kan parkeren. Beetje aan elkaar denken is wel prettig, gebeurd te weinig helaas. Dat middelste wat jij zegt hebben wij dus in de straat. Wij wonen in een appartement, net genoeg plek voor 1 auto per appartement. Gaat er een vrouw van een koophuis een paar huizen verderop haar auto bij ons appartement zetten. Ze hebben plek voor 2 auto's op de oprit en ook nog eens 2 in de garage. Ze wonen met zijn 2en en hebben 1 auto.. Daarnaast ook nog 2 openbare plekken voor hun deur. Snap er echt niks van dat ze dan bij ons moet parkeren en vind het best asociaal. Zit er wel eens aan te denken haar aan te spreken. Ze parkeert ook nog eens associaal breed en schuin:x
Ik snap dat de drempel om haar aan te spreken groot is. Ik zou dat ook niet makkelijk doen en me er lang over ergeren. Maar probeer het eens met een belangstellende toon. "Goh, het valt me op dat u altijd hier parkeert. Mag ik vragen waarom? Ik zet mijn auto het liefst zo dicht mogelijk bij de deur." Zo kom je niet verwijtend over en heb je de grootste kans op een normaal, eerlijk antwoord i.p.v. een snauw. Als ze dan zegt waarom, dan kun je alsnog aangeven dat je het jammer vindt dat hierdoor jullie parkeerplaats vaak vol staat. Misschien kun je vragen of ze het erg vind als jij dan jouw auto voor háár deur zet, omdat daar wel plek is. Ohnee, want dat is weer cynisch en dan kom je niet tot een oplossing.
O, ik zie dit echt heel anders. Openbaar parkeren is toch voor iedereen? Vervelend ja, als de buren opeens 3 auto's hebben of dat de buren voor 'jouw woning' gaan parkeren, maar het is en blijft openbaar en dus voor iedereen toegankelijk.
Er is een verschil tussen wat aardig zou zijn en wat wettelijk de regels (kunnen) zijn en waar je dus wettelijk aanspraak op kunt maken. Ongeschreven regels is mooi, maar daarmee kun je niemand verplichten om zn auto te verzetten.
Toen wij een nieuw huis gingen zoeken heb ik bewust een huis gezocht met een oprit. Ik wil namelijk bij mijn eigen huis kunnen parkeren. En de enige manier om dat te kunnen garanderen is om zelf op je eigen terrein te kunnen staan.
Ik vind: 'openbare weg is gewoon, wie het eerst komt, wie het eerst maalt'... Niet te druk om maken misschien?!
Ja, idd... Ik snap dat je soms een keer extra zucht als je met een auto vol boodschappen in de regen niet vlakbij huis kan parkeren, maar ja... zo werkt dat nu eenmaal... buren daarop aanspreken vind ik echt not done.
Het is mij niet helemaal duidelijk of het punt is dat een ander zijn auto voor jullie woning zet of dat er 2 auto's geparkeerd worden. In het eerste geval is het inderdaad jammer maar helaas. Het is geen eigen grond dus je hebt er niks over te zeggen. Hooguit kun je vragen of ze de auto ergens anders willen parkeren, maar dat zou ik niet doen. Als ze er tegen de regels in meerdere auto's parkeren, dan zou je ze er wel op aan kunnen spreken.
Wij hebben hier een aantal huizen zonder oprit en aantal met. Degene met oprit hebben ruimte voor 2 auto's en parkeren allemaal daar. Wij hebben 2 auto's en wat wij altijd zelf doen is als er plaats is een voor de deur en sowieso de ander om de hoek. En tja, als ik erg laat thuis kom moet ik nog een stapje verder lopen. Hier verder geen regels maar iedereen doet het wel vrij automatisch zo. Ik zou ze er niet op aanspreken. Openbaar is openbaar
Wij hebben ook bewust een huis met carport gekocht omdat het ons fijn leek altijd een parkeerplek te hebben. Helaas staat er regelmatig een auto voor de inrit geparkeerd waardoor wij onze auto niet onder de carport kunnen zetten. We hebben mensen er op aangesproken, briefjes onder de ruitenwissers gelegd, de wijkagent en handhaving/toezicht van de gemeente ingelicht. Er veranderde niets, dus nu parkeren we ook maar op de openbare weg. Als wij er niet in kunnen wordt het lastig. Nu heeft onze bakfiets goed de ruimte onder de carport.
Is jullie uitrit gemarkeerd door schuinaflopende stoeptegels? Zo ja, dan zou ik die auto weg laten slepen.