Hoe studeer jij? - theorie leren

Discussion in 'De lounge' started by justme1974, Nov 2, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    Jan 20, 2009
    3,823
    2,006
    113
    Sinds een paar weken volg ik een studie (SMD 4) en er valt behoorlijk wat te lezen en te leren, alvorens je opdrachten kunt gaan maken.

    Ik heb soms het idee dat ik een samenvatting van een samenvatting moet maken op de één of andere manier. Dan zit ik in het boek te lezen en eigenlijk is alles wat er staat wel belangrijk om te weten. Waardoor ik echt het gevoel krijg soms hele hoofdstukken over te zitten schrijven met als variant een andere volgorde voor mezelf. Het is net of dat wat er in het boek staat, al zo beknopt is, dat het amper nog valt samen te vatten. Volgen jullie hem nog?

    Ik ben erg benieuwd of dit herkenbaar is en ik ben heel benieuwd naar hoe jij leert. Lees je bijvoorbeeld eerst een hoofdstuk en ga je daarna opnieuw beginnen met een pen in je hand? Ga je meteen al schrijven zodra je begint te lezen? Markeer je eerst en ga je daarna schrijven?

    Zelf lees ik een deel en markeer het ondertussen en daarna ga ik het samenvatten. Ik ben nog zoekend in wat nou echt blijft hangen. Afgelopen week heb ik van een handgeschreven samenvatting, weer een samenvatting gemaakt in Word. Ik was ook begonnen met Flashcards, maar ik bleef kaartjes maken, dat schoot voor mijn gevoel niet echt op.

    Het is jaren geleden dat ik echt studeerde en het is niet zo dat ik de stof moeilijk vind. Ik haal prima cijfers. Maar toch heb ik het gevoel dat ik effectiever zou kunnen leren zeg maar.

    Wie oh wie?
     
  2. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    Oct 6, 2015
    16,382
    12,679
    113
    Het ligt bij mij aan de stof; ik heb een vreemde taal gestudeerd en daarbij werken flashcards voor mij erg goed in een spaced repetition-overhoor programma'tje (ik gebruik Anki).
    Bij andere stof lees ik de tekst en markeer ik belangrijke stukken, qua aantekeningen hou ik het heel beknopt, die begrijp ik zelf alleen ;) Dus bv belangrijke definities heel bondig opschrijven, connecties met pijltjes etc...
     
  3. Lousaa

    Lousaa Fanatiek lid

    Nov 18, 2011
    2,497
    2
    38
    Ik vatte altijd samen. Een keer scannen een keer globaal lezen. Een keer lezen en samenvatten. Markeren werkte niet. Het kwam bij mij aan op grondig de structuur overzien en dan per onderdeel de inhoud op me in laten werken. Verder hardop uitleggen in eigen woorden en toepassen.
     
  4. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,096
    3,879
    113
    Ik lees het heel geconcentreerd door, dingen waarvan ik vermoed dat ze die gaan vragen stel ik daarna in mijn hoofd meteen als vraag, waarop ik dan antwoord geef en kijk dan of ik het goed omschreven heb en de juiste termen weet.
    Ik schrijf bar weinig op, hoogstens een paar steekwoorden, ik overhoor mezelf vooral in mijn hoofd. Als ik in een boek mag schrijven, dan zet ik af en toe een uitroepteken, pijl of streep waarvan ik denk dat het echt belangrijk is.
     
  5. SYRV

    SYRV Fanatiek lid

    Nov 29, 2009
    3,133
    453
    83
    Ik moet echt actief bezig zijn met de stof, dus ik maak samenvattingen op mijn laptop. Als ik alleen de stof lees dan val ik letterlijk in slaap, heel vervelend:(. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik na jaren studeren nog steeds niet het gevoel heb dat ik DE manier om effectief te studeren heb gevonden. Het blijft lastig voor mij.
     
  6. Kache

    Kache VIP lid

    Jan 11, 2012
    6,260
    1,165
    113
    Ik maakte altijd handgeschreven samenvattingen, maar het is voor mij ook wel langer geleden ;)... Ook maakte ik regelmatig (geschreven ook weer) schema's met pijltjes en zo, waardoor bepaalde verbanden visueel werden en dus ook makkelijker te volgen.

    Ik ben docent op universiteit en adviseer mijn studenten om altijd te schrijven ipv te typen (aantekeningen/samenvattingen). Het is bewezen dat je met schrijven 'actiever' met de stof bezig bent dan met typen en dat het dus beter blijft hangen.
     
  7. liefdotje

    liefdotje Niet meer actief

    Wij krijgen volgende week info over Mindmappen dit moet een makkelijk manier zijn om te leren (werkt niet voor iedereen)
     
  8. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    Mar 26, 2015
    11,924
    5,179
    113
    Dit deed ik ook. Altijd geschreven, werkte voor mij veel beter dan op de computer. Veel pijltjes, belangrijke dingen markeren.
     
  9. mam1991

    mam1991 VIP lid

    Jan 17, 2013
    10,071
    2,096
    113
    Ik maakte altijd handgeschreven samenvattingen

    Mijn man is momenteel bezig met en studie voor z'n werk en hij leest, leest en leest nog eens. Hij markeerd de belangrijke punten zodat het leren hem wat makkelijker af gaat. Daarnaast heeft hij een thuisstudie ondersteuningsprogamma met oefentoetsen erop.
     
  10. SYRV

    SYRV Fanatiek lid

    Nov 29, 2009
    3,133
    453
    83
    Maar dan weet je natuurlijk ook hoeveel stof studenten moeten leren (al zal dit per studie verschillen). Ik studeer wo psychologie en wat ik moet leren is zoveel! Als ik dat allemaal moet gaan opschrijven dan kom ik nooit door de stof heen. Ik ben het wel met je eens hoor, dat het beter is om te schrijven maar voor mij werkt dat persoonlijk dus niet door de enorme hoeveelheid studiemateriaal en het tekort aan tijd.
     
  11. Nacho

    Nacho Fanatiek lid

    Jun 3, 2015
    2,369
    9
    38
    Female
    Baby & Mama Coach
    Houten
    Het hangt er echt vanaf wat voor soort tekst je moet onthouden. Ik heb rechten gestudeerd en dan heb je gewoon veel leeswerk, maar in de kern gaat het steeds om wetsartikelen/jurisprudentie en hoe die bezien moeten worden in de context. Het is dan van belang dat je begrijpt hoe je het moet interpreteren, maar er wordt niet gevraagd het artikel uit je hoofd te leren. Voor mij was lezen en begrijpen dus genoeg. Tijdens het lezen pakte ik dan de betreffende wetsartikelen/jurisprudentie erbij en markeerde ik daarin zo handig mogelijk de woorden waar ik extra aandacht voor moest hebben.

    Ik heb ook wel eens een cursus gedaan die op een ander niveau was en daar werd de tekst al heel gestructureerd aangeboden. Daar had ik wel een schematische samenvatting van kunnen maken. Of een mindmap (vind ik persoonlijk heel beperkend, aangezien je wordt verplicht van binnen naar buiten te werken, terwijl niet alle onderwerpen zo in elkaar zitten of de hoeveelheid informatie te groot is voor één mindmap en het juist onoverzichtelijk wordt).

    Het is echt hoe simpeler het is wat je leert des te beter kan je een samenvatting maken. Als het ingewikkelder wordt kan je beter alleen de structuur voor jezelf uittekenen en zorgen dat je tijdens het lezen duidelijk hebt welke informatie waarbij hoort.

    Weet je al wat voor soort toetsen je krijgt? Is het uit je hoofd leren of moet je de kennis toepassen op bijvoorbeeld een casus? Is het van belang dat je letterlijk dingen kan reproduceren of gaat het erom dat je logische verbanden kan leggen?
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,861
    19,268
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ik maak aantekeningen volgens de 'Cornell-methode' (zie http://archief.kennisnet.nl/fileadmin/contentelementen/kennisnet/Bestanden_Hans/Tips_voor_het_maken_van_goede_aantekeningen.pdf dan hoe ik de uitleg niet over te tikken ;))

    Sommige mensen zweren bij mindmaps, maar voor mij is dat gewoon niet dè manier. Ik wil vaak wat meer opschrijven en daar leent de Cornell methode zich beter voor.
    Wel heb ik wat dingen 'gepikt' uit het mindmappen. Ik gebruik bij de Cornell methode ook veel kleuren en ik gebruik regelmatig pictogrammen. Dus dingen die met elkaar verband houden, krijgen eenzelfde pictogram. Als er dan op verschillende pagina's dingen staan die bij elkaar horen, dan kun je dat door middel van de pictogrammen en kleuren snel terugvinden. En bovendien geloof ik ook wel dat je door na te denken over die pictogrammen en door kleuren te gebruiken, veel meer beide hersenhelften actief gebruikt waardoor het sowieso al beter blijft hangen.

    Vaak is het zo dat ik de aantekeningen nadat ik ze gemaakt heb, nauwelijks meer gebruik. Hooguit om gauw even een detail op te zoeken. Maar door het maken van de aantekeningen, onthoud ik de dingen veel beter. Waardoor ik ze dus later niet meer in de aantekeningen hoef op te zoeken.

    Oh, en ik verwijs soms ook gewoon naar bladzijdes of paragrafen in het boek. Ik ga niet een heel schema of een lange lijst met kenmerken ofzo overschrijven. Zeker niet de dingen die ik al wist of vanzelfsprekend vond. Maar ik schrijf dan alleen dingen op die me opvielen. Of ik verwijs naar een bladzijde.
     
  13. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    Jan 20, 2009
    3,823
    2,006
    113
    Super bedankt allemaal! Hier kan ik echt wat mee.

    Iemand vroeg nog naar hoe de examens / toetsen zijn opgebouwd; dat weet ik werkelijk niet. Ik ga daar eens achter zien te komen. Wel kan ik na elk hoofdstuk op de website een kennistoets maken. Dat zijn meerkeuze vragen en dan haal ik nagenoeg wel een goede voldoende.

    Goh.. het valt nog niet mee om weer te leren leren zeg maar. Maar dit helpt me echt goed verder, dus nogmaals; bedankt!
     
  14. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    Oct 30, 2015
    5,943
    6,290
    113
    Euhm, ik lees de tekst en dat onthou ik dan meestal wel.
    Ik wist eigenlijk niet dat veel mensen echt samenvatten en zo.
     
  15. Starry

    Starry VIP lid

    Sep 6, 2007
    6,101
    623
    113
    Female
    Rotterdam
    Met een kladblok en een pen, veel aantekeningen maken tijdens het leren/lezen.
     
  16. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Tijdens mn studie was het voor mij heel makkelijk. Ik luisterde de hele les en schreef mee.
    En dan smorgens voor de toets las ik dat door in de trein en dat was het.

    En als ik ergens voor moet leren wat ik uit boek moet leren dan lees ik het 1 keer volledig door. Dan opnieuw en maak ik een samenvatting van belangrijke dingen. En die lees ik dan vervolgens vlak voor de toets weer door.

    Ik moet het eigenlijk hebben van het luisteren. Dan blijdt het het beste hangen. En anders van de eerste keer goed lezen.
    Ik kan niet stampen zoals een boel mensen wel kunnen. Als ik iets heb gelezen dan weet ik het direct of ik weet het niet. En vaak weet ik het haha en blijft het heeeeeeel lang hangen.
     
  17. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    100% herkenbaar. Zo gaat het bij mij altijd. Heb dus geen tips.
     

Share This Page