Die vrienden van ons werken dus na kinderbedtijd Maar dan binnen je contracturen? Ja klopt. Bij ons ook. Meetings en trainingen bijvoorbeeld. Maar dat zijn niet zoveel uren als de onbetaalde overuren in het onderwijs (als ik vergelijk met vrienden). Proefwerken samen nakijken? Soms kan het niet anders... Dat lukt inderdaad niet altijd. En dat zijn dus ook weer onbetaalde overuren.
Dit soort dingen zit toch gewoon in je normjaartaak. Mijn man is leraar in het basisonderwijs 4 dagen per week en ja, hij werkt inderdaad ook veel meer dan 32 uur per week. Maar dat is versleuteld in de 12 weken vakantie per jaar. In zijn aantal uren die hij op jaarbasis werkt zitten gewoon x-uren voor bovengenoemde werkzaamheden. En die vallen inderdaad meestal op een avond of op zijn vrije dag.
@ zonnetje2015 klopt, zie verder ook reactie van Luppy over de normjaattaak. @eendje zoals je zelf ook al een beetje aangeeft, misschien is nu niet zo het moment om een carriereswitch te maken. Maar heb je al een beetje een idee in welke richting je zoekt? Want je zou je nu alvast wel kunnen oriënteren op ander werk/nieuwe opleiding, zodat je een beetje een idee krijgt van wat de mogelijkheden zijn en dan als de tijd rijp is alsnog een stap maken?
Ik zag toevallig gisteren een vacature voor begeleider in de jeugdzorg (gesloten setting) waar nadrukkelijk stond dat leraren etc ook van harte uitgenodigd werden te solliciteren. Zou dus een optie zijn als je wilt switchen van werk. Werken in de zorg is erg leuk, afwisselend en een contract van 24 uur bijvoorbeeld, is ook wel echt 24 uur. De uren die je extra werkt krijg je gewoon uitbetaald en je zit niet 's avonds nog tot 23 uur thuis dingen voor te bereiden of na te kijken. Je werkt overigens wel regelmatig tot 23 uur en de volgende ochtend begint je werkdag rustig weer om 7:30 uur. Met kerst heb je geen stress of je het bij je ouders of schoonouders viert, want dan mag je gourmetten met cliënten en oh ja, als je collega nieuwjaarsdag ziek is, wordt je vriendelijk doch dringend gevraagd die ook te werken, ondanks dat je hem ruim van te voren vrij had gevraagd. Ouderschapsverlof wordt eigenlijk altijd gewoon goedgekeurd, gewoon voor niks nada noppes, terwijl je in het onderwijs heerlijk doorbetaald wordt tijdens je ouderschapsverlof. Heerlijk om een tijdje 16 uur te werken met een kleine thuis die lekker spookt 's nachts. Of nou ja 16 uur... 48 uur en de week daarna een keer 32 uur en daarna heb je heerlijk een week vrij, om gemiddeld weer op 16 uur per week te komen. Dat mag ook wel, als je je kinderen 2 weken niet gezien hebt. Oh en die week vrij was voorlopig de laatste week vrij. Je hebt een krappe 5 weekjes per jaar vakantie, dus daar moet je zuinig mee om gaan!! Ik wil je niet demotiveren om ergens anders te gaan werken. Want werken in bijvoorbeeld de zorg is fantastich. Maar heeft, net als jouw baan en net als elke baan, ook gewoon weer min punten.
Precies. Alle beroepen hebben nadelen. En wat salaris en vakanties betreft is het onderwijs toch juist prima. Zorg bijv verdiend volgens mij stukken minder als t onderwijs.
De schakel in het (basis)onderwijs zit hem in je normjaartaak. Bij een fulltime aanstelling moet je op jaarbasis 1659 uren werken. Je werkt binnen de 40 schoolweken (gemiddelde wordt genomen want ene jaar is het 38, dan 40 en dan weer 41) en dit betekent dat je in de schoolweken wat meer werkt om zo in de vakanties vrij te zijn. Let wel; bij een fulltime aanstelling zou je bijna 1,3 week moeten werken als de kinderen vrij zijn. Kortom, je werkt in sommige perioden inderdaad wat meer, maar als je het op jaarbasis uitrekent klopt het wel en durf ik zelfs te zeggen dat je je uren niet maakt. Je uren bestaan uit lesgebonden taken, niet-lesgebonden taken, professionaliseringsuren en uren voor deskundigheidsbevordering. Als je structureel teveel werkt, moet je jezelf eens in de spiegel aankijken. Veel leerkrachten zijn perfectionisten. Maar moet je alles wat je doet wel doen? Werk je wel effectief? Vergaat de wereld of je klas als je vandaag iets niet doen maar pas morgen? Ik werk nu zo'n 15 jaar in het onderwijs en heb nog nooit het idee gehad dat ik teveel werkte, ik kan het altijd prima in perspectief zien. De ene periode is drukker, maar straks heb ik wel weer een week vakantie. Als iedeeen maar blijft roepen dat het zo druk is, gaan we het vanzelf geloven en elkaar zielig vinden.
Natuurlijk zijn de vele vakanties in het onderwijs fijn maar mijn man werkt echt meer dan de uren volgens norm jaartaak. En dan kun je wel zeggen tijd is tijd maar hij wil zijn in leerlingen ook gewoon begeleiden naar wat ze nodig hebben ipv de tijd die er voor is want dit komt niet altijd overeen. En het jaarlijkse kamp staat ook niet op de lijst maar hij moet er wel zijn. Ouderavonden kun je niet compenseren door eerder naar huis te gaan want lessen mogen niet uitvallen etc. Maar goed zo heeft elk werk zijn nadelen het belangrijkste is dat je er plezier in hebt
De openingspost had mijn verhaal kunnen zijn.. Werk nu 8 jaar in het onderwijs en twijfel enorm of ik dit wel altijd wil blijven doen. Of eigenlijk... ik weet wel dat ik dit niet altijd wil blijven doen. Maar wat ga ik dan wel doen? En wanneer? Ik wil mijn vaste contract niet zomaar opgeven en een weloverwogen keus maken, voordat ik van baan switch. Natuurlijk zijn er bij iedere baan voor en nadelen.. maar ik zei gisteren nog tegen mijn man: "Als ik alles van tevoren had geweten, was ik niet in het onderwijs gaan werken."
Wat hoor je dat toch vaak he Elles? Vooral mensen in het onderwijs, lijken er vaak na een aantal jaar wel klaar mee te zijn! Ik ook hoor sta nu bijna 15 jaar voor de klas, en eerlijk is eerlijk, ik heb geen hekel aan mijn werk, ga niet met lood in m'n schoenen of zo. Ik vind het prima te doen, maar ik weet heel zeker dat ik dit geen 30 jaar meer wil doen. Ik vind het lang niet zo afwisselend als altijd wordt omschreven. Ik ben me nu aan het oriënteren om óf in het speciaal onderwijs te gaan werken, óf het onderwijs helemaal vaarwel te zeggen en een ander vak te gaan leren..