Ik baseer het niet willen op wat ts zelf zegt, ze zegt zelf dat ze niet wil veranderen omdat het teveel gedoe is maar dat is toch haar probleem en niet dat van haar werkgever. Dat je niet 100% flexibel bent dat snap ik, heb er zelf ook 2 Welke sector gaat het om ts?
Ik zou tijdens het gesprek met je baas zeggen, als hij erover begint, dat je de mogelijkheden wil onderzoeken, maar dat je nog niet weet of dat kan omdat je qua opvang van je kinderen afhankelijk bent van meerdere derden. (Dat jij al weet dat jij het persé niet wil, hoef je zo niet gelijk te zeggen.) Je kunt aangeven dat je daar dan later op terug komt, bijvoorbeeld over 2 weken. Na 2 weken laat je vriendelijk aan je baas weten dat je helaas geen vaste mogelijkheden ziet om op vrijdag te werken, en dat je van harte hoopt dat een van de andere twee collega's die niet op de vrijdag werken, dat wel kunnen veranderen. Zo laat je aan de baas merken dat je open staat voor een gesprek, hij voelt zich gesteund in het oplossen van zijn probleem, ongeacht of het een oplossing oplevert of niet. Mocht je een mogelijkheid zien voor incidenteel werken op vrijdag als noodoplossing omdat iemand die elke week op vrijdag werkt ziek is, kun je dat erbij aangeven. Zo laat je zien dat je welwillend bent om mee te denken, en in die twee weken tijd kun je op je gemak uitzicht hoe het juridisch zit, mocht je het idee hebben dat ze je proberen te dwingen.
Ben het hier mee eens, maar zo werkt het niet in de praktijk. Kind ophalen van psz en even half uurtje eerder weg? Dat is JOUW probleem wordt er dan gezegd....Maar ja overwerk wat niet te combineren valt met prive vanwege jong kind/man zn werk is bij mij GEEN werkweigering! Dan is het ook HUN probleem! Dus werkt wel 2 kanten op....... Maar even ontopic: probeer het samen op te lossen.
Hoe belangrijk is het dat er 2 collega's aanwezig zijn op de vrijdag? Kan het werk met 1 niet door gaan? Is dat wel het geval, dan kunnen die 2 die nu op vrijdag werken hun vrije dagen op elkaar afstemmen en in geval van nood een beroep doen op 3 andere collega's. Lijkt me dat dat in de praktijk toch voldoende ruimte biedt om niet te hoeven eisen dat anderen structureel ook op (enkele) vrijdagen werken. Het combineren van werk en zorg is nu eenmaal ook belangrijk. Het is in mijn ogen niet meer van deze tijd dat een werkgever kan eisen dat je totaal flexibel bent in je inzetbaarheid. Ik heb alleen geen idee of dat wettelijk gezien ook al zo is.
Het gaat dus om het opvangen van werk als er iemand op vrijdag ziek is? Kun je niet een bereikbaarheidsdienst voorstellen die jullie drieen dan afwisselen? Afspreken dat je voor 10 uur gebeld kan worden om te komen werken, dan kun je voor opvang bijvoorbeeld opa en oma vragen. Het is dan maar eens in drie weken dat je even een opvang voor het geval dat hoeft te regelen.
Ik vind het ook ouderwets om het hier alleen over vrouwelijke werknemers te hebben Ook bij mannelijke werknemers in een bepaalde leeftijdscategorie mag je er van uit gaan dat ze op den duur kinderen gaan krijgen en dan werk en zorg willen combineren en dus minder flexibel zijn!
Je vermoed dat hij moeilijk gaat doen over je dagen maar misschien is dat wel helemaal niet zo. Hebben de andere collega's die vrij zijn op vrijdag kinderen? Ik zou als hij erover begint aangeven dat je de opvang zo geregeld hebt dat het lastig is op vrijdag te werken. Probeer hem dan direct tegemoet te komen door aan te geven dat je vest bereid bent om indien nodig in vakantietijd oid (mist optijd doorgegeven) een dag te ruilen. Zo laat je je ook direct van je goede kant zien. Je kan best eens een dag ruilen op de crèche of met oma als het echt nodig is.
Waarom denk je dat de nieuwe leidinggevende moeilijk gaat doen? Ik zou uitleggen dat je -mits je opvang kunt regelen- best eens in wilt vallen op een vrijdag, maar ook uitleggen tegen welke problemen je daarbij aanloopt. ALS hij dus echt moeilijk gaat doen hierover. Ik zou niet bij voorbaat nee gaan roepen, maar gewoon uitleggen dat je best wilt, maar dan voldoende lang vooraf dat moet weten, om dus opvang te kunnen regelen. Maar ik zou eerst maar eens gewoon luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Misschien gaat het wel heel ergens anders over
Ik zou me gewoon zo flexibel mogelijk opstellen. Niet meteen akkoord gaan maar zeker niet meteen weigeren ook. Denk mee in oplossingen. Als jullie een groepje van 5 zijn is het ook jou verantwoordelijkheid dat je andere 2 collega's wel eens vrij kunnen zijn.. anders zouden ze ook nooit flexibel tegen jou hoeven doen als je kids een keer ziek zijn oid. Ik ben ook een van de weinige die werkt op vrijdag.. en ja ik wil wel eens vrij voor een lang weekend. Dat betekend heel simpel dat er voor de bezetting iemand 4 uur moeten komen werken die normaal niet werkt op vrijdag. Net zoals ik ook wel eens werk op mijn vrije dag omdat een ander vrij wilt zijn. beetje geven en beetje nemen!
Dat vind ik een hele goeie. Had er zelf ook al aan gedacht om zoiets te zeggen. Ik werk bij een gemeente. Van de 5, zijn er dus 3 inclusief ikzelf vrij. 1 dame heeft een schoolgaand kind en heeft als reden bij de nieuwe baas opgegeven dat ze vrij is omdat ze het een fijne dag vind om vrij te zijn. Wel werkt ze toch vaak op vrijdag omdat het haar dan wel goed uitkomt, ze "spaart" zo vrije dagen, ze is dus niet standvastig in haar vrije dag. Haar moeder vangt altijd haar kind op, ze maakt geen gebruik van een bso. 1 oudere heer is vrij om zo van zijn vrije dagen af te komen, hij neemt nooit vakantie op (ook raar) en moet natuurlijk zijn atv opnemen en gaat die dag geloof ik iets met zijn bejaarde moeder doen, hij woont met haar in 1 huis... Beiden kunnen volgens mij makkelijk een andere dag pakken maar wie ben ik om dat te vinden. Er zijn dan nog 2 fulltimers over maar ook zij hebben 50 vakantiedagen die in elk geval voor de helft op moeten. Ik zie dus eigenlijk niet in waarom ik, met mijn 2 kinderen en strak geregelde opvang voor mijn 3 werkdagen, zou moeten ruilen/extra werken. In mijn ogen, maar ja daar gaan we weer wie ben ik, kunnen zij dit makkelijker doen dan ik. Ik bedoel dit overigens niet rot mocht dit zo overkomen.
Ik zou als ik de collega was die dus ALTIJD op vrijdag moet werken niet blij zijn! Dan zou ik geen vakantiedag kunnen nemen of gewoon een keer vrij... Zeker omdat dit voor een weekend valt niet helemaal eerlijk...
Ik vind je vrij egoïstisch. Waarom is de vrijdag voor ouders belangrijker dan voor ieder ander? Wat gaat jou het aan wat voor hun een reden is ook op vrijdag vrij te willen? Ieder zn ding en niemand hoeft zich te verantwoorden waarom en wanneer ze vrij willen zijn. Toen ik nog op school zat was het voor ons onmogelijk op vakantie te gaan omdat mijn vriend geen vrij kreeg in de schook vakanties, want mensen met kinderen gingen voor. Echt belachelijk! In jou geval vind ik het net zo.. Waarom moet jij je aanpassen (terwijl je redelijk voorbarig bent, niemand heeft het nog gevraagd)? Waarom niet? Waarom niet gewoon met zn alleen naar een oplossing zoeken. Als jij wilt werken naast je gezin vind ik het idd jouw probleem.
Maar de vraag is al eerder gesteld: Hoe lossen jullie het momenteel op als 1 of beide van de vrijdagwerkers afwezig zijn? Totaal offtopic, maar ik vind het overigens zelf zo irritant dat parttimers (bijna) altijd op woensdag en/of vrijdag vrij zijn.
Gaat het om baliediensten of een andere functie met bereikbaarheid voor klanten? Bij een gemeente is veel werk dat toch best incidenteel eens met een minimale bezetting (1 persoon) kan, of zelfs in noodgevallen met een dagje niemand van de 5. Tenzij er dus altijd iemand moet zijn om mensen te kunnen helpen. Volgens mij is bij gemeenten vaak best goed werk en zorg te combineren. Wie weet wil je baas helemaal niet dat jij ook (soms) op vrijdagen werkt.
Niet per se de vrijdag hoeft belangrijk te zijn voor ouders, maar dat het een vaste vrije dag is waar je opvang voor geregeld hebt. En dat van die schoolvakanties is inderdaad een lastige. Maar ouders van schoolgaande kinderen hebben natuurlijk niet zelf gekozen voor de leerplicht. Die willen zelfs vaak ook wel liever in het goedkopere of rustigere voor- of naseizoen op vakantie, maar dat mogen ze niet van de overheid. Tenminste niet als ze samen met hun kinderen op vakantie willen Dus ik vind het niet helemaal oneerlijk dat ouders met leerplichtige kinderen enigszins geholpen worden om op vakantie te kunnen in de beperkte tijd die de schoolvakantie biedt. Ook mensen met een partner in het onderwijs, waar ze graag mee op vakantie willen, zouden van mij die 'voorrang' mogen krijgen trouwens.
Dus als je het aanpakt volgens de tip van Bloem, dan wil je in zo'n gesprek dus doen alsof je je flexibel op wil stellen, maar ben je dat eigenlijk helemaal niet van plan? Ik vind je niet erg collegiaal overkomen in je laatste post. Iemand die altijd op vrijdag werkt, wil misschien ook een keer een weekendje weg? Met zo een starre houding lijkt het mij dat je collega's ook niet iets voor jou willen betekenen. Gelukkig herken ik dit helemaal niet in mijn eigen werkomgeving.
Dan quote is deze ook. Hier kan ik me ook goed in vinden. In principe zou de afdeling ook kunnen draaien op 1 persoon. Nu is het toevallig zo dat de afgelopen vrijdagen de vrijdag werkers vrij en ziek zijn. Het werk wat normaal op dezelfde dag gebeurt is doorgeschoven naar maandag. Geen groot probleem dus ondanks dat de baas graag bezetting van 1 of 2 had gezien. We zijn dus alle drie vrij geweest zonder noemenswaardig grote problemen.
Ik zet niet voor niets onderop dat ik niet rot over wil komen. Maar goed, als ik opeens vrij moet dan zit ik niemand in "zijn nieren" wat betreft vrij zijn/nemen want dan zou het om een ma, di of donderdag gaan (bezetting van 5). Staat hier dus compleet los van.
Ik snap je punt wel.. Maar... Vind je ook vrij star overkomen. Nu kom ik uit de zorg dus zou ik het een geschenk vinden om me hier druk om te mogen maken. Ik ben ook wel.benieuwd hoe t nu geregeld is als iemand op de vrijdag vrij wil? Of er iemand ziek is? Hier moet mijn man ook wel eens vrij nemen als een van mijn collegas ziek is en ik mag werken. Zo werkt t toch gewoon een beetje? Hoe lossen jullie vakanties op? Langdurige ziekte? Ik weet nulkommanul van "reguliere" banen, maar ik vind het nogal star klinken. Ik ben laatst afgewezen voor een ontzettend gave functie vanwege mijn "jonge gexin", ze waren bang dat ik niet flexibel genoeg was. Nu snap ik een beetje waarom...