Inderdaad rekening houden met elkaar, maar dat heeft niks met voorrang te maken. De zomer vakantie kent 6 weken dat kan je als collega's op elkaar afstemmen heel collegiaal. Maar omdat collega a kinderen heeft en B niet heeft a niet per definitie voorrang
Euh ja zo gaat dat bij ons. Overleg heet dat. Je kunt nu eenmaal niet allemaal tegelijk op vakantie dat snap je toch zelf ook wel
Op mijn vorige werk ging het ook zo, helaas. Het idee was: je werkt met Sinterklaas of met Kerst of met Oud-en-Nieuw. Elk jaar was het switchen. Maar in de praktijk kwam het erop neer dat de collega's met kinderen nooit op deze dagen werkte. Dat vonden ze ook heel normaal want wij (ik en andere collega's) hadden toch geen kinderen. Dat wij wel gewoon families, neefjes en nichtjes en vrienden hebben waar we Kerst mee willen doorbrengen was niet belangrijk of zo.
Ik koop altijd vakantiedagen, als ik ze niet gebruik voor ziektes/ziekenhuisbezoekjes van de kinderen neem ik ze op. Dit jaar had ik 2 week met kerst, 1 week mei, 1 week voorjaarsvakantie en 4 weken zomer. Maar mijn collega's zijn dus zonder kinderen. Eentje wil niet in de zomervakantie, de ander niet met kerst. Zo komen we er dus wel uit.
Lijkt mij juist de normaalste gang van zaken! Overleg heet dat. Hier op het werk zelfsturende teams en iedereen overlegt hierover.
Dat dingen in overleg gaan oke, maar ik ga niet mijn vakantie veranderen omdat iemand met (ook) kinderen denkt dan voorrang te hebben. Ik dien mijn vakantie in en hoor van de roosterraar wel of het lukt of niet, dat ga ik niet eerst in overleg doen.
Dat is ook gewoon niet eerlijk, dat zijn feestdagen. Maar als je zelf geen kinderen hebt, zou het dan zo erg zijn om in juni of september weg te gaan (als je partner ook nergens aan vastzit)?
Ik kan ook bijkopen zoveel ik wil. Zomervakantie heb ik meestal 3 weken. De andere weken laat ik me in het weekend inroosteren. Herfstvakantie had ik vrij. Met kerst werk ik het weekend waar 1e kerstdag in valt. Daarna heb ik twee weken vrij. Met carnaval werk ik het weekend van carnaval en heb dan door de week vrij. Met de meivak heb ik 1 of twee weken afhankelijk van wat de rest wil.
Ik vind dat ook een aparte manier van doen. Hier werden er lijstjes opgehangen, je kon dan openbaar opschrijven welke weken je wou, er werd dan overlegd en uiteindelijk nam de manager een beslissing.
Omdat je een team bent en het met zijn allen rond dient te breien. Dat gaat gewoon, vind ik, in overleg. De houding dat jij vakantie neemt, wanneer het jou uitkomt, vind ik echt asociaal. Zou wat zijn als iedereen zo zou denken.
Bij mijn man op het werk is zo geregeld dat zij voor een bepaalde datum de vakantie op moet geven. Iedereen maakt evenveel kans om de vakantietijden te krijgen die ze willen. Het moet dan wel heel raar lopen wil je niet krijgen wat je als wens hebt opgegeven. Geef je je vakantie na die datum op, dan kan er niks gegarandeerd worden. Wat logisch is, want ze moeten gewoon een planning maken. Het maakt hierbij niet uit of je kinderen hebt of niet. Er wordt evenveel rekening gehouden met iedereen. En dat vind ik ook normaal. Dat wij een samengesteld gezin zijn en wij met uiteenlopende vakantie periodes te maken hebben doordat mijn stiefkinderen in een hele andere vakantie regio wonen dan wij, is ons probleem wat wij moeten oplossen. Zo simpel is het.
Ik werk in een team met 45 collega's. Ik werk er nu 7 jaar. Wij moeten onze vakanties 9 maanden van te voren aangeven. Degene met kids vragen ze in de zomer aan en degene zonder kids erbuiten. En anders is er in overleg veel mogelijk. Ik denk dat het geen principe kwestie hoeft te zijn en dat er altijd en oplossing te bedenken is, allebei een beetje geven en nemen!
Ik vind het niet asociaal, ten eerste al omdat ik eigenlijk nooit vakantie op neem, ik altijd voor iedereen bij spring en makkelijk diensten wil ruilen omdat ik flexibele opvang heb voor mijn kinderen dan mag ik ook van mijn team en roosterraar verwachten dat de vakanties voor iedereen geregeld zijn zoals iedereen het wenst. Scheelt dat mijn collega's er ook zo over denken.
Ik snap je wel hoor. Je geeft gewoon op wat je voorkeur heeft, en anderen doen dat ook. De roosteraar heeft een totaalplaatje en kan zo kijken wat mogelijk is voor iedereen. Lijkt me een erg logische gang van zaken. Mits je natuurlijk geen moord en brand schreeuwt als er toch iets niet blijkt te lukken omdat meerdere mensen hetzelfde willen. Ik heb al jaren geen baan waarin ik rekening moet houden met collega's, maar ik moet wel rekening houden met werkzaamheden. Als ik in mijn onderwijstaken net een piek heb, dan kan ik op dat moment geen vakantie opnemen. Is er een conferentie waar ik heen 'moet' (dat moeten is betrekkelijk, maar laten we zeggen dat het belangrijk is regelmatig je neus te laten zien), dan is dat zo. Ik heb daar altijd zelf verantwoordelijkheid voor genomen, en heb nog nooit een vakantie gepland terwijl dat eigenlijk niet kon. Werk je in teamverband, dan is het lastiger, omdat je niet van tevoren een duidelijk overzicht hebt van wanneer het plannen van een vakantie wel en niet gaat lukken. Dat niet alles mogelijk is lijkt me echter duidelijk. Anderen willen immers ook op vakantie. Dat iemand met kinderen voorrang zou krijgen op een ander vind ik onzin. Wel vind ik dat een roostermaker een bepaalde verantwoordelijkheid heeft om vakantie voor iedereen mogelijk te maken, en als er mensen gepasseerd moeten worden, dat evenredig te verdelen. Dat houdt soms in dat je vraagt of iemand nog andere mogelijkheden heeft, en waarom wel/niet. Kinderen, een partner met vaste planningen of andere omstandigheden vind ik daarbij een beter argument dan 'zin in'. Deze kerst hebben we samen, maar vanaf volgend jaar zullen we moeten afwachten of mijn man wordt ingepland. De kleine die nu bijna geboren wordt speelt daar geen rol in, en dat kan ook niet in het beroep waar hij naartoe gaat (politie). Dit is iets wat ik begrijp en bij voorbaat geaccepteerd heb, en ik zit er niet mee. Nu scheelt het dat ik het belang snap van aanwezigheid op de werkvloer. Eerder heeft hij wel eens op oudejaarsavond tot tien uur moeten werken voor het geval iemand belde met vragen over zijn internetaansluiting. Dat vond ik veel lastiger te accepteren.
Wij mogen maximaal 1 week per jaar bijkopen, dus dat iemand 8 weken vakantie heeft per jaar komt hier praktisch nooit voor. Staat dan wel weer tegenover dat ik zorgverlof mag schrijven als mijn kinderen ziek zijn of naar de dokter moeten. Uiteraard proberen we die dokters afspraken zoveel mogelijk in onze eigen tijd te plannen, maar soms lukt dat niet.