Eigenlijk is warm eten beter tussen de middag. In veel landen doen ze dat ook. Dan zijn ze het actiefste en eten ze s avonds wat makkelijker. Wij deden het vroeger soms ook als mijn vader late dienst had bijv. Hier op school hebben ze ook een programma, ze krijgen 3x in de week fruit aangeleverd. Ik vind het best hoor. Je mag de andere 2 dagen zelf kiezen wat je geeft. Hier verschilt dat, soms liga soms fruit/komkommer. Brood beleg idem. Soms ongezond, soms gezond. Zolang ze niet opleggen dat je op brood ook geen ongezonde dingen meer mag doen vind ik het best. Ouders van kinderen met overgewicht hebben het vaak zelf ook, of 1 van de 2 en die ga je niet helpen door fruit te verplichten op school. Dan eten ze daar gezond en thuis worden ze volgestopt met ongezond eten. Wat schiet je daar dan mee op, vraag ik me af.
Nee dan maak je inderdaad niet de juiste de keuze daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat zie je mij toch ook nergens beweren dat dat wel goed is?
Dit dus! Ik zag laatst deze docus. The Kids Menu | a Joe Cross Film Food Choices Documentary Vond vooral de initiatieven die genomen worden op Amerikaanse scholen echt heel interessant. Wij hadden op school ook een moestuin en ondanks dat het natuurlijk niks was al het regende en ze ons gewoon naar buiten stuurde heb ik wel heel veel geleerd.
Nee maar ik schreef dit: Als je kijkt wat sommige kinderen als lunch mee naar school krijgen op de lagere school schrik je je te pletter. Hoe is het normaal geworden dat kinderen van 5 twee pakjes Wicky meekrijgen, een liga en een bruine boterham met hagelslag. En jou reactie was er is niks mis met een bruine boterham met hagelslag.
Feit blijft dat 12 procent van de kinderen overgewicht heeft, waarvan 3 procent obesitas. Je kan dit overdreven vinden, maar ik vind het vooral schokkend. Meer dan de helft van de volwassenen op dit moment heeft overgewicht! Dit is helaas wel de toekomst van onze kinderen als we niet ingrijpen. Ik ben het met je eens dat sommigen daarin doorslaan, maar het probleem is zo groot en ernstig dat uitgebreide voorlichting daarin heel belangrijk is. School speelt mijn inziens hier een belangrijke rol in, aangezien er nog steeds kinderen zijn die nauwelijks groentes en fruit thuis krijgen. Dat dit betekent dat alle kinderen op school fruit eten beschouw ik juist als een voordeel. Ik begrijp ook niet zo goed waarom dit uberhaupt een probleem is? Het is toch niet erg om op school elke dag fruit te eten? Op deze wijze leren in ieder geval de kinderen die het thuis niet krijgen het toch te eten. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-kinderen
Precies dit! Ik zie ook veel kinderen in mijn omgeving die te dik zijn en ook te weinig goede voeding krijgen of veel te veel voeding. Kinderen die thuiskomen omdat ze op school gehoord hebben, van koek krijg je dikke billen, daarmee kan je best praten en een conversatie mee hebben, dat als je elke dag een pak koek eet, je idd dikke billen krijgt, maar dat vooral omdat je alleen koek eet, dat dat nog veel slechter is. Bij de meeste kinderen is het vooral de hoeveelheid eten die ze eten en hun lichaam nog niet nodig heeft. (te denken aan een handje vol en geen bord vol). Bewezen is dat suiker gewoon slecht is. Wicky komt er hier gewoon niet in, wel limonade en ook eten we pepernoten op zijn tijd. Alles met mate. Maar we eten hier hoofdzakelijk gezond, met komkommer/ tomaatje/ stukje kaas of yoghurt met havermout.
Ik begrijp eerder niet waarom er ouders gaan stuiteren omdat school kinderen bepaalde dagen fruit verplicht mee te geven ed. Dan zou ik zeggen bevalt het je niet kies dan een andere school dat wel aan je eisen voldoet Ik ben juist blij dat de scholen dit doen. Zoveel kinderen die alleen maar troep mee krijgen en behoorlijk overgewicht hebben. Kinderen zien en doen. Op de school van de jongens is woensdag verplicht fruit of gezonde snack (tomaatjes, komkommer etc) dag. Er is voor de kinderen vanaf 6 jaar elke schooldag gratis soep in de middag. Ik geef de kinderen standaard elke dag fruit mee maar omdat ze 3 pauzes hebben geef ik ze ook een volkoren evergreen ed mee. Ja niet heel gezond maar wanneer ik ze leer dat er een balans is in eten is er niets aan de hand.
Ik vind het gezond eten op school belangrijk. Niet omdat ik vind dat ze niks lekkers mogen. Maar om het idee (is nog niet zo ver) dat ik wat meer in de hand heb wanneer wn wat ze te snoepen krijgen.
Eigenlijk is het heel simpel; verse voeding van de groente- en fruitafdeling zou de norm moeten zijn. Je hoeft hierover niets te communiceren naar je kind toe, want als dat is wat ie krijgt, dan is het een gewoonte. Het punt is dat het gewoon ingewikkeld kan zijn. Wanneer je opgegroeid bent met het feit dat twee keer per dag een boterham en een glas melk gezond zijn, dan denk je dat je niet goed bezig bent, wanneer je je kind tussen de middag een salade geeft. Ik ben opgegroeid met een andere gezondheidsnorm dan die nu heerst. Afgelopen weekend kwam ik erachter dat in mijn kommetje van boekweitmuesli met lactovrije yoghurt 25 gram suiker zit. Zit gewoon 5 suikerklontjes weg te haffelen bij mijn ontbijt. Dat is nu het punt, overal zitten verbogen suikers in. Denk je gezond bezig te zijn. Ook vind ik een voedingspatroon van 2X brood per dag of brood en muesli, en een koekje en een keer per dag groente met bijv pasta vrij eenzijdig. Het hele dagmenu is dan praktisch op granen gebaseerd. Op NPO1 wordt het programma 'hoe word ik 100?' Uitgezonden. Na een week van gezonde voeding konden een aantal deelnemers al hun insulinespuit aan de wilgen hangen. Aan de andere kant, wat de deelnemers per dag naar binnen werken, daar kan ik een week van eten. Gezond eten, helemaal goed. Kindjes bang maken met voedingspraatjes, helemaal fout. Geef gewoon het goede voorbeeld.
Het gaat mij er niet perse om dat ze water en fruit moeten eten en drinken, het gaat mij er om dat andere mij gaan verplichten tot iets waarvan ik heus zelf wel mijn keuzes in kan maken. Dat je het 1x per week wilt doen om andere kinderen duidelijk te maken dat dit gezond voor je is geen probleem, maar ik vind het overdreven om iemand 5 x per week verplicht water en fruit te laten eten en drinken. En ik hoef niet naar een andere school hoor, doe gewoon netjes mee en hou mij netjes aan de regels van de school.
Bij ons op de basisschool eten de kinderen samen hun meegebrachte fruit op als het pauze is en gaan daarna naar buiten. Alle kinderen doen dit, het komt bij niemand op dat er dan een koek is, dit is gewoon vanaf dag 1 in groep 1 normaal, fruitpauze is gewoon een onderdeel van de dagindeling, elke dag. En dan zijn er wel kinderen die bijv groenten in hun bakje hebben vanwege allergieën of het lekkerder vinden, maar echt niemand eet dan koek. En iedereen vindt dat normaal Voor mij klinkt het dus heel apart dat er een verplichte fruitdag moet zijn ofzo. Het is hier gewoon echt doodnormaal Tussen de middag eten ze brood en dan zijn er wel kinderen die ook nog een koek of een liga na het brood eten. Ik vind dat zelf niet nodig, ik eet ook geen koek als lunch. Onze dochter neemt graag zo'n pakje toastjes/crackertjes mee voor na haar boterham.
Nou dat gevoel krijg ik dus ook een beetje. Hier wordt thuis niks anders gegeten dan fruit s ochtends. Dus toen dochter naar school ging vond ik het ook raar dat ze een fruitbeleid hadden...
Nog sterker: er zijn maar heel weinig andere culturen waar ' brood met een plakje van iets' überhaupt als maaltijd wordt gezien.
Hier ook, iets anders mee naar school dan fruit/groente voor de ochtendpauze is gewoon nooit een optie geweest op school. En helemaal prima
Ik wou dat dat hier ook zo was; in de ochtendpauze is het de bedoeling dat kinderen fruit eten, maar hier in de kleuterklas vliegen de roze koeken en choco-prinsen je om de oren.
Hier vandaag de eerste schooldag. In de email stond dat ze naar gezond streven dus bij het 10uurtje fruit, boterham of een koekje. Ik maak net zoals de psz een bakje met fruit. Wou hem een koekje erbij doen maar vind er geen in huis dus rozijntjes als extra erbij. Ik ben voor fruit bij het 10 uurtje. Dat vind ik alleen maar goed. Dat mogen ze van mij ook verplichten. Het fruit he, wat iemands smiddags op het boterhammetje heeft moet iedereen weer zelf weten. Wat ik niet wil is onderwijs in de lagere school over ongezonde voeding. Over gezonde voeding heb ik geen probleem mee maar zwijg aub over ongezonde voeding. Zodra ik hier hoor dat hij iets niet mag eten omdat hij er dik van kan worden wil ik direct een gesprek op school. Die populaire psychische ziektes wil ik met alles wat ik in me heb hier vermijden.
Zoontje hier weet nog niet eens wat dat is. Hij krijgt wel koekjes, ook inclusief chocolade maar wel naar zijn leeftijd. Roze en choco prinsen vind ik meer voor 7+ jaar en ook niet dagelijks. Ik heb al serieus kinderen van 2 misschien net 3 jaar snickers zien eten. Dacht dat ik een bril nodig had maar ik zag het toch goed.