Teveel keuze in scholen. Wat nu?

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by samarinde01, Nov 24, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    May 7, 2011
    10,961
    3,964
    113
    de leerkrachten die er werken hoop ik niet...


    Er is zoveel veranderd in het onderwijs. Elke school heeft wel kenmerken van een montessorischool, daltononderwijs of jenapla en waarschijnlijk overal vind je wel ipads. Alleen scholen met een specifiek concept voeren dat verder door en stralen het meer uit waarschijnlijk. Uiteindelijk leren ze overal lezen en rekenen. En voor het overige is het erg persoonlijk wat je belangrijk vindt.
    Ga gewoon kijken en ervaar de sfeer.
     
  2. nijn37

    nijn37 Fanatiek lid

    Aug 13, 2006
    2,720
    2,401
    113
    Daar heb je gelijk in. Mijn kinderen zitten ook op een 'gewone' school, qua onderwijssysteem dan. En dat is echt niet meer wat het in onze tijd was. Maar wij vinden het prettig dat er nog steeds wel een bepaalde mate in een wat strakkere structuur is. Maar iedereen moet doen wat bij henzelf of het kind pas. Fijn toch dat er keuze is?

    Overigens heb ik nu al meerdere keren meegemaakt dat er kinderen op onze school instromen (tot in groep 7 aan toe) vanaf een Montessori school in de buurt omdat ze toch niet om konden gaan met de werkwijze daar. Maar goed, dat wil niet zeggen dat het voor andere kinderen wel kan werken natuurlijk. Mogelijk heb je de keuze ook ooit gemaakt omdat je dacht dat het bij je kind past en blijkt dat op een gegeven moment toch niet zo te zijn.

    Ik vraag me ook altijd af wat mensen bij een tweede kind gaan doen als ze bij hun oudste de school vooral hebben gekozen op 'wat past bij mijn kind'. Kijk je dan weer naar je kind en als dat kind heel anders is, kies je een andere school? Vergis je niet, dat zal je regelmatig voor praktische problemen stellen. Ik ken meerdere mensen die hun kinderen noodgedwongen op twee verschillende scholen hebben omdat er een naar speciaal inderwijs gaat, maar onderschat dat niet. Je hebt verschillende studiedagen die opgevangen moeten worden, mogelijk ook deels afwijkende vakanties ook als het in dezelfde regio is en dat is nog maar het eerste wat zo in me op komt. Als het andere kind naar speciaal onderwijs gaat, wordt het kind mogelijk opgehaald door een busje, maar als je met twee 'normale' (als in geen speciaal onderwijs) scholen te maken hebt en je zelf moet brengen/halen, hoe doe je dat dan?
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,144
    8,875
    113
    Ik zou gewoon bij alle scholen die een optie zijn een afspraak maken en langs gaan. Dan kun je 'sfeer proeven', vragen stellen, enz. En nav daarvan kun je dan waarschijnlijk weloverwogen een besluit nemen.

    Hier hebben we ook tig scholen binnen fietsbereik. De christelijke scholen vielen voor ons meteen af, daar hebben we dus ook geen afspraak gemaakt. We hebben wel een afspraak gemaakt bij de katholieke Daltonschool (die was voor de afspraak eerste keus), de openbare school en een openbare Jenaplanschool. Na de gesprekken viel de Daltonschool voor ons direct af. De Jenaplanschool stond op 1, op de voet gevolgd door de openbare school. Uiteindelijk om praktische redenen voor de openbare school gekozen. Ik heb nooit op een reguliere school gezeten (ja, in groep 1, maar dat zegt weinig...), maar deze school is niet vreselijk klassikaal en star ed, kinderen krijgen zoveel mogelijk op hun eigen niveau les en er zijn veel mogelijkheden tot differentiatie. Enige jammere vind ik dat ze alleen met hun eigen groep zitten (dus geen stamgroepen, zoals bij Jenaplan of Montessori).
     
  4. samarinde01

    samarinde01 Fanatiek lid

    Dec 11, 2012
    2,850
    1,060
    113
    We hebben gisteren en eergisteren de laatste scholen bezocht. Een katholieke school dichtbij ons huis en een andere, iets minder praktiserende katholieke school op 5 min fietsen in aangrenzend dorp. Beide voelden goed.
    Ik ga nu eens rondvragen in de buurt, wat de persoonlijke ervaringen zijn. En misschien een keertje op het schoolplein koekeloeren als de kinderen gebracht worden.

    Hier hebben alle scholen te maken met krimping. Daardoor bijkomend voordeel dat de klassen meestal kleiner zijn òf gecomineerd worden. En er zijn geen wachtlijsten. Haalt de druk van de ketel.
     
  5. Soulfood

    Soulfood Niet meer actief

    Hier hebben de scholen ook te maken met krimping maar dat maakt juist dat de klassen groter worden: 6/7/8 worden bijv in een groep gecombineerd. Het was voor ons een reden om voor een grotere school te kiezen waar meer klassen per groep zijn en dus de klassen kleiner. Misschien nog iets om over na te denken mits dat bij jullie iets uitmaakt.

    Verder denk ik dat je het zo prima hebt aangepakt. Succes met het maken van de keuze!
     
  6. Uuz

    Uuz VIP lid

    Dec 8, 2014
    6,241
    818
    113
    Je kiest natuurlijk in eerste instantie een school uit die past bij je eigen opvoedstijl, dan past het in dat opzicht alvast bij je kind (-eren).

    Ik geloof dat je het zelf in de hand hebt, of iets werkt of niet. Wij hebben dl alvast op een montessoripeuterschool gedaan, en onze opvoeding sluit ook aan bij wat ze op school leert. Ze geniet ervan om dingen op haar eigen manier te doen, en wij geven haar die ruimte (ook al kost het nu extra tijd en geduld), want zo doet ze de dingen met plezier en uit zichzelf (en hoeven we haar niet de hele dag aan te sturen).

    Ik moet wel zeggen dat zo'n montessori systeem makkelijker werkt bij (een bepaald type) meisje. Het type dat graag helpt en werkjes doet en opruimt :) (schijnen ook wat minder jongens op school te zitten)

    Zelf ben ik op oudere leeftijd overgestapt van regulier naar montessori, en dat werkte dus niet.
     
  7. mamameer

    mamameer VIP lid

    Jan 21, 2014
    8,178
    4,489
    113
    Bij ons was het ook heel lastig om te kiezen, uiteindelijk ben ik rond gaan vragen bij buren en bekende wat ze van de scholen vinden, ook heb ik een bevriende lerares gevraagd wat zij fijn vindt bij scholen. Dingen die ik hoorde waren oa dat bijv. Nieuwsbrieven bij de ene school altijd werden rondgestuurd en een halve dag later allemaal correcties erop, of dat er met zieke leraren en vervanging altijd wat gedoe is.
    Ook hoorde ik van een andere school dat het een groeiende school is en dan zijn leraren en het bestuur vaak wat gemotiveerder om er iets van te maken.
    Wij zijn ook bij verschillende scholen gaan kijken, en goed de sfeer geproefd, en uiteindelijk een school gekozen waar ook wel wat dingen zijn die ons niet helemaal passen, maar waar andere dingen juist super goed voelden. Je weet toch pas of het goed is als je kindjes eenmaal les krijgen. En veel valt of staat met de meester of juf die ze krijgen.
     

Share This Page