Wij hebben gekozen voor een openbare school ondanks dat wij regelmatig naar de kerk gaan en actief kerklid zijn. De Christelijke basisschool bij ons in de buurt (waar mijn man ook op school heeft gezeten) voelde voor ons niet prettig. Voor ons gevoel werd er niet echt naar het kind als individu gekeken. Mijn man zijn keuze stond eigenlijk al vast (dat het zijn oude basisschool zou worden), totdat hij de openbare school binnenkwam en daar met de leerlingen en de directrice sprak. Er hangt daar zo'n prettige sfeer en er wordt echt naar het kind gekeken. Ook is er veel interactie tussen de verschillende klassen, erg leuk!
@mamabri op mijn school vertelden de leraren: de aarde kan helemaal geen miljoenen jaren oud zijn , hij is x-duizend jaar geleden (ik weet t niet precies meer hoeveel exact) door god in 7 dagen geschapen. De duivel heeft dinosaurusbotten in de grond gestopt om het geloof van de mensen aan het wankelen te brengen. Als je in dinosaurussen gelooft , stel je je hart open voor de duivel.
Ts: je hebt je kinderen laten dopen, dan heb je beloofd ze christelijk onderwijs te laten geven. Voor ons zou het geen vraag zijn, christen zijn is iets totaals, niet alleen op zondag, maar ik probeer mijn hele leven een christen te zijn.
Een vacature op een christelijke school of zorginstelling of wat dan ook vraagt altijd om een christelijke medewerker, anders zal de school haar identiteit en visie niet meer kunnen uitdragen.
Nou, dat lijkt me niet echt de doorslaggevende factor hier. Ik ben zelf katholiek (niet praktiserend), mijn vriend is 'niks'. We hebben beiden op een pc school gezeten. Bij mijn vriend was er weinig keus, het was de enige school in het dorp. Mijn ouders kozen ook voor de school dichtbij. Ik heb het zelf als redelijk benauwend ervaren achteraf. Liedboek voor de kerken, elke ochtend en middag bidden en een bijbelverhaal (tijd lijkt me nuttiger te besteden), vpro was duivels, homo's kun je genezen en van Maria hadden ze nog nooit gehoord . Evolutieleer heb ik van mijn ouders meegekregen . Wij moeten nog scholen gaan bekijken, maar als blijkt dat men hier op de pc school nogal streng in de leer is, dan kiezen wij voor een andere school. Maar goed, we moeten het eerst nog zien, al heeft het bij voorbaat niet mijn voorkeur.
De duivel heeft dinosaurusbotten in de grond gestopt??????? Zoiets heb ik nog nooit gehoord En ja, ik geloof ook dat God de wereld in 7 dagen heeft geschapen (maar aangezien voor Hem 1 dag als 1000 jaar voor ons kan zijn, ga ik niet uit van letterlijk 7 dagen) en ja, ik geloof ook dat de mensen ca 8000 jaar geleden geschapen zijn. Maar ik geloof óók in dinosaurussen en neanderthalers. Het één sluit het ander niet uit natuurlijk.
Leuk om het uit de zicht van een juf te lezen dan... Ben wel benieuwd, als jezelf de keuze zou hebben, zou je dan voor 30 of voor 15 -20 kinderen kiezen, of maakt het aantal je echt niets uit? Ik wou niet je werk afbreken, maar het KAN gewoon niet...in groep 1 zijn altijd nog kinderen die ongelukjes hebben of nog niet helemaal gewend zijn en er komen ook steeds meer "moeilijkere gevallen" op de gewone school. Je kunt bij 30 kleuters niet iedereen evenveel aandacht geven als je er alleen voor staat. Ik bewonder, hoe de juffen de kinderen überhaupt aan het werk krijgen zodat ze aan het eind van de week hun knutseltjes af hebben. En ik geloof best dat een juf de kinderen op momenten rustig krijgt, maar toch zitten ze met 30 kinderen in meer herrie en drukte op verschillende momenten van de dag, dan met 15 kinderen.
Op een openbare school heb je kans dat de samenstelling van de groep anders is, misschien meer allochtonen en dan krijg je een iets ander onderwijs.niet dat de lessen minder zijn alleen de kinderen worden vaak tweetalig opgevoed en niet iedereen zal de Nederlandse taal thuis spreken. Een christelijke school zou ik niet voor kiezen, ik hou er niet van als het geloof zo aanwezig is. We hebben voor onze uk alvast wat rond gekeken en de websites bekeken, bij de christelijke school ligt het er dik op, de openbare die dicht bij zit is gesloten en de katholieke school moest je zoeken naar de identiteit. Het is aanwezig maar staat niet op nummer 1. We moeten nog op bezoek om te kijken of dat ook zo is.
eh.... dat is echt totaal afhankelijk van de regio waar je zit denk ik, want op de (openbare) school van mijn dochter zitten alleen maar autochtone kinderen (dorp in friesland). Tweetaligheid geldt daar wel (Fries en Nederlands) maar ik zie het verschil niet met de christelijke school die 500 m verderop staat. Dus verschil in lessen??? nou nee. Maar ik denk dat heel veel aspecten van de school afhangen van de regio, plaats, wijk, etc. Op sommige scholen zullen relatief veel kinderen zitten die het Nederlands als tweede taal hebben, op andere scholen vind je die kinderen helemaal niet. Nogmaals, ga gewoon kijken op de openbare school en evt. nog twee scholen in de omgeving evt iets verder weg. En maak dan je keuze.
Ik heb destijds toen mijn dochter naar school ging de keuze tussen 2 scholen gemaakt. De ene school was een katholieke school die zeker wel aandacht besteedde aan het katholieke geloof, maar ook tolerant waren richting andere religies. Dat was voor mij heel belangrijk omdat ik vroeger zelf katholiek ben opgevoed, maar later ben overgestapt naar paganisme/Wicca. Mijn exman was protestants opgevoed maar niet praktiserend. De andere school was een openbare school waar geen geloof werd beleid, en er werd aan geen enkele religie aandacht besteed. Ik was dus qua geloof vrij om te kiezen voor beide scholen. Waar ik vooral op gelet heb zijn van beide scholen de lesmethoden en in hoeverre dit aansloot op mijn kind. De katholieke school voerde de gebruikelijke "ouderwetse" lesmethode, en de openbare school was een Jenaplanschool. Voor beiden valt iets te zeggen, en mijn dochter vond op die leeftijd alles leuk. Ik liet het dus afhangen van de geplande bezoeken aan de scholen en uiteindelijk heb ik daar mijn keuze op gebaseerd. Ik sprak de directie van beide scholen en stelde hen beiden dezelfde vraag, namelijk hoe de school in het algemeen presteerde en hoe zij naar buiten toe geprofileerd waren. De antwoorden waren verrassend verschillend! De katholieke school beantwoordde de vraag met dat zij een van de scholen met de beste cijfers van Brabant waren en zelfs de beste basisschool van de stad. Daarom hadden zij ook van de gemeente extra budget gekregen om extra personeel in te huren om kinderen die specifiek hulp nodig hadden dat te kunnen bieden. Hij liet ook de cijfers aan me zien, het was niet zomaar een verhaal. De Jenaplanschool beantwoordde de vraag slechts met het antwoord: "De inspectie is tevreden" Een klein onderzoekje leerde me dat deze school kort daarvoor onder toezicht had gestaan wegens wanprestatie. Ze waren net een jaartje onder de toezichtstelling uit. Je snapt wellicht wel dat mijn dochter naar de katholieke school is gegaan. Achteraf een prima keuze. Ik had gezien mijn achtergrond nooit voor een christelijke school gekozen, ook niet als die in de buurt had gezeten. Dit vanwege tolerantie richting mijn geloof.
Mijn man zat trouwens als klein jochie op een zogenaamde "zwarte school" toen die benaming nog niet eens bestond. Hij was het enige blanke Nederlandse kind in de klas. En hij werd flink gepest. Buitenlanders kunnen ook behoorlijk rassistisch zijn. Kortom: een zogeheten "outcast" zijn op school is nooit leuk voor een kind, dus ik begrijp je dilemma heel erg goed. Volg je moederhart, dat liegt niet. Als het voor jou niet prettig voelt dan gaat het niet werken. Waak er overigens voor dat tolerantie twee kanten op gaat. Jij kan het gevoel hebben dat zij jullie niet accepteren, maar dat kan andersom ook het geval zijn!
Hahanee dat is zeker waar, ik had het inderdaad meer over een stad. De lessen zijn inderdaad niet anders. Het gaat om alles wat er rond de lessen zit. Een kennis had de dochter op een op een school zitten waar ze de enige was in haar klas die geen twee talen sprak. Het communiceren was anders, ze hadden vaak geen idee waar ze het over had, cultuurverschil. Tijdens de lessen is er meer uitleg, meer tijd besteden aan uitleg van woorden. Voor sommige kinderen zal dit niks uitmaken maar ben je goed dan zit je minder op je plek (denk ik)
Tuurlijk minder kids, maar hier heb je die keus niet. Tuurlijk produceren meer kinderen meer geluid maar ze kunnen gewoon rustig spelen en werken hoor. Herrie zeker niet. En als ze rustig moeten zijn dan moet dit gewoon.