X 3 in ons geval Het is voor de kinderen en niet voor het personeel zelf. Als we kinderen nu echt niets meer gunnen......
@ladyxochi op mijn werk mogen de kinderen tot 15 iets uitzoeken en bij mijn man net zo. Maar voor allebei geldt dat er gedurende het jaar meerdere zaken georganiseerd worden: karten, bbq, personeelsfeest. Ik heb weer helemaal niets met karten bijvoorbeeld, en die feesten hebben we meestal geen oppas... dus daar sta ik mijn plaatsje weer af aan andere liefhebbers. Zo is er voor elk wat wils en hoeft niemand scheve gezichten te hebben.
@ladyxovhi echt ga zijn er mensen die daar een punt van maken? Hier wordt het betaalt uit door de personeelsvereniging. Voor die vereniging (zowel op mn mans werk als de mijne) leg je maandelijks een bijdrage in. Kortom ten eerste kun je kiezen of je er uberhaupt lid van wordt. Ten tweede organiseren ze genoeg dingen (karten, bieravonden, darten etc) waar ik niets aan heb en dus ook voor betaal en waar mensen zonder kinderen dus ook perfect aan mee kunnen doen. Snap niet dat dingen zo op de weegschaal gelegd moeten worden door sommige mensen 🙄
Als ik jarig ben krijg ik van mijn mans werkgever een cadeaubon en dat geldt ook voor de partners van zijn collega's. Dat is natuurlijk ook heel lullig voor de vrijgezellen op de werkvloer... Zo heb je allemaal wel een keer geluk of "pech". Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die zich druk maken om zulke zaken.
Nou ik zou het wel heel triest vinden als iemand daar moeilijk over doet. Als je een kind al geen cadeautje gunt...
Ik had een collega die daar ook altijd heel moeilijk over deed. Die vond het belagelijk dat er iets georganiseerd werd voor alleen collega's met kinderen. En toen kreeg ze zelf een kind.... Hahaha ze is niet naar het sinterklaas feest gegaan, maar besefte dat ze toch best dingen had gezegd die ze beter niet had kunnen zeggen. Want opeens kon zij ook niet zonder meer naar de andere uitjes die georganiseerd werden. Bij ons wordt er verder gewoon heel veel in overleg gedaan. Over het algemeen vragen de collega's met kinderen eerder hun vakantie aan omdat ze nu eenmaal eerder weten wanneer ze weg kunnen/willen. Maar ze hebben zeker niet meer rechten dan anderen hoor. Kinderloze collega's die niet willen werken tussen kerst en oud/nieuw hebben daar net zo goed recht op als collega's met kinderen. We kijken gewoon wie wanneer weg wil en als dat niet gaat, wordt er in overleg geschoven met vakanties.
wat mij altijd opgevallen is is dat de moeders vooral alle schoolvakanties de hele vakantie vrij willen zijn. (alleenstaande ouders even uitgezonderd) maar je zou ook de vakanties onder beide ouders kunnen verdelen of zelfs de ene de eerste helft van de week vrij en de ander de andere helft vrij...zoiets. maar goed, mij valt dus op dat voor zover ik het meegemaakt heb vooral de moeders de gehele vakanties vrij wilden hebben wat anderen idd flink kan beperken. ikzelf stel het bijv. ook behoorlijk op prijs op het hebben van een kerstvakantie, wel of geen schoolgaande kinderen... en dan heb ik t natuurlijk niet over de zomervakantie even... mijn ervaring verder is dat alles gewoon in overleg gebeurt en dat je in je team onderling je vakantie op elkaar afstemt. echter ben ik wel van mening dat wanneer je met 3 personen zit en je hebt alle drie kinderen en je wilt allemaal 3 weken vrij zijn in de zomervakantie (die maar 6 weken duurt), dat dat wellicht niet per definitie kan. hangt natuurlijk af hoe de basisbezetting eruit moet zien, maar een consequentie hiervan zou m.i. kunnen zijn dat ze alle drie slechts 2 weken in de schoolvakantie vrij kunnen zijn. op die manier heeft iedereen toch vakantie met het hele gezin. kan me zo voorstellen dat er hier een heleboel zitten in de discussie die zo'n compromis ook onacceptabel vinden. anyway, ik vind het gewoon heel erg afhankelijk van de omstandigheden. de stelling dat het in het naseizoen ook nog heel mooi weer is ligt ook maar net aan je bestemming......wij zijn nu meerdere jaren in het naseizoen pas gegaan en dan was het weer toch zeker de helft van de vakantie teleurstellend te noemen.
Hier haak ik graag nog op in, vaak worden namelijk naast het gegeven kado ook pieten, een sinterklaas en eventueel een locatie gehuurd, eten en drinken betaald, etc. En dat dus voor kinderen en de ouders, soms ook voor opa's en oma's. Allemaal dingen die de kinderloze collega's niet krijgen. Ik ken werkgevers die bij een huwelijk ook een bedrag geven aan het bruidspaar, en bij een bevalling ook een bloemetje of een mandje met leuke dingen sturen. Zielig voor alle ongetrouwde, kinderloze collega's. Maar wel sociaal en sympatiek van de werkgever.
Pfff waar gaat het over. Als wij collega's hadden die daarover zouden zeuren zouden het heel snel geen collega's meer zijn. Wij houden niet van azijnpissers. En tja, life's a bitch. De een verdiend meer, de ander heeft meer vakantiedagen, sommige mensen zijn mooi, andere lelijk, deal with it.
Nou ja, ik heb er nooit problemen mee gehad, hoor! Maar als iemand per se tijdens de schoolvakantie vrij wil en daarmee een kind een vakantie samen met beide ouders door de neus boort, omdat één van die ouders hierdoor géén vrij kan krijgen tijdens de vakantie... dat noem ik ook "een kind iets niet gunnen".
Anders stel even een soort lijstje op met onderwerpen waar wel over gesproken mag worden en welke standpunten daarbij ingenomen mogen worden, dan kunnen mensen in de toekomst proberen te voorkomen dat ze zo'n zure (azijnpisserige) reactie bij je losmaken. Want dat wil natuurlijk niemand.
En zo snap ik net zo min waarom iemand zich zo druk kan maken om het feit dat werknemers met kinderen (of een partner in de bouwvak/het onderwijs/etc) voorrang hebben op vrij nemen tijdens de schoolvakanties.
Dit geldt voor zooooooveel mensen! En niet alleen over dit onderwerp, maar wat denk je van huilbaby's, slechte eters, driftbuien, met stiften op de muur tekenen, etc. Nee, het ligt écht aan de ouders. Die voeden hun kind gewoon niet op. Tot ze zelf kinderen krijgen.
Dat snap ik ook niet. Al heb ik wel begrip voor bepaalde situaties waarin iemand zonder kinderen vrij moet zijn/ een voorkeur heeft voor vrije dagen in de schoolvakanties.
Ik snap je helemaal. Ik vind, dat iedereen wel recht heeft om 2 of 3 weken met het gehele gezin vrij te zijn, om samen op vakantie te gaan enzo. Maar de overige 3 tot 5 weken kun je als tweeverdieners ook samen verdelen. Zelf wil ik ook graag tussen kerst en nieuwjaar vrij. Gelukkig zit ik in een branche, die in zijn totaliteit zo goed als op zijn gat ligt in die periode. Ik vind dat niet meer dan logisch. Ik heb echter ook het tegenovergestelde meegemaakt. Mensen, die hun verlof 'doorgeven' i.p.v. aanvragen en dat er niet gekeken wordt naar de projectplanning. Met als gevolg dat het project 3 weken stil ligt, omdat van één functie helemaal niemand aanwezig is en van andere functies wel, maar die kunnen niks omdat ze afhankelijk zijn van de rest... Ja bijvoorbeeld. Vind ik wel een goed compromis. Of als er maar 1 persoon per se aanwezig moet zijn, dan doet 1 persoon de eerste 3 weken, 1 persoon de laatste 3 weken en 1 persoon 3 weken in het midden, dan heb je 3 weken een bezetting van 2 personen en 3 weken een bezetting van 1 persoon...
Op het moment dat het om geld of vrije dagen aankomt, komt er bij velen vaak een leeuw los om hun rechten te verdedigen. In de jaren dat ik werkte en geen kinderen had heb ik altijd rekening gehouden met de collegae die wel kinderen hadden. En nee ik vond het niet altijd leuk want ik bleef vaak in Nederland en de kans op warm weer was toch vaker in juli/aug. Waar mijn haren wel van overeind gingen staan waren collega's die het vanzelfsprekend vonden dat ze de vakanties vrij waren, het was hun recht! En niet alleen de zomer vakantie maar alle kinder vakanties. Een erg vervelende, arrogante en oncollegiale houding. Het waren er gelukkig maar een paar maar die deden dan wel moeilijk als iemand in de voorjaars vakantie wilden gaan skiën ofzo. Dat begrijp ik dus echt niet! In het laatste team waar ik werkte was er een ander probleem. Daar waren te veel vaders en moeders die tegelijk op vakantie wilden. De "kinderlozen" deden dus niet mee in deze discussie. Maar ook deze collega's waren niet mild voor elkaar. Ze wilden allemaal 3 weken en dan ook nog het liefst week 2, 3en 4 of 3, 4 en 5 want de eerste weken was toch niet leuk voor de kinderen. Net zoals de laatste weken niet leuk waren. En werd er ook nog gekeken naar de leeftijd van de kinderen want oudere kinderen konden zich toch al beter vermaken alleen. En als je kinderen boven de 18 had had je ook al minder rechten... Ik ben nu tbm, gelukkig geen probleem meer hiermee
Jeetje, zijn er mensen die echt zo in het leven staan? Als de partner van een collega overlijd, dan wordt er veel geld uitgegeven voor een rouwboeket. Als er een collega overspannen of langdurig ziek is, worden er ook bloemen en of cadeau's gestuurd. Is dat dan ook oneerlijk? Life events (positief of negatief) zijn toch belangrijk om even stil bij te staan? Ik ben heel blij dat mijn collega's elkaar dingen gunnen...
Goed idee! Helaas werkt het bij een forum zo dat iedereen een mening mag hebben en mag uiten. Ik ook dus dacht ik?
Okee, wat is je mening? Ik las in het bericht waar ik op reageerde namelijk alleen dat een bepaalde mening van een ander je niet beviel, dat een persoon met die mening niet welkom was bij jou op de werkvloer (je wist zelfs te vertellen dat die mening zo verwerpelijk was dat niemand bij jullie die zou accepteren en dat "zeurende collega's" snel weggewerkt zouden worden op je bedrijf) en dat het standpunt bovendien compleet overtrokken was, want "life is a bitch, deal with it". Ben wel benieuwd naar je mening eigenlijk.