Ik heb zelf niet gekozen voor een test. Persoonlijk zou ik kiezen voor de NIPT deze geeft gelijk wat meer zekerheid. Zelf vind ik de combinatietest angstaanjagend, je krijgt namelijk een kans berekening. Ik zelf was bang dat zelfs wanneer mijn uitslag dus mijn kansen goed waren ik er te veel stress door zou ervaren want ik maak immers even goed nog kans. Bij in de regio mag je alleen de NIPT doen bij een hoge kans vanuit de combinatie test. ik wilden het namelijk wel maar ik mocht niet eens op eigen initiatief. ik vond dat heel raar omdat ik hier op het forum las dat veel dames daar voor kiezen.
Bij mijn eerste twee niks laten testen en bij mijn vierde zwangerschap wel omdat ik de NIPT kreeg aangeboden. Mijn dochter is nl geboren met het Downsyndroom. Waar ik trouwens absoluut geen moeite mee heb, ook al is ze niet zo'n "Johnny de Mol" superdownie . De NIPT is heel betrouwbaar maar niet 100%. Had destijds onderstaande gevonden: De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: - meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21; - 97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18; - 92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig. Maar goed, het is natuurlijk veel betrouwbaarder dan een combinatietest. Alleen een beetje jammer dat NIPT zo geassocieerd wordt met alleen Down. De test is er naar mijn mening meer om ernstigere afwijkingen op te sporen die niet met het leven verenigbaar zijn. Maar eerlijk is eerlijk, voordat ik zelf een kind met down had leek mij dat het einde van de wereld maar dat is het gelukkig echt niet
Tuurlijk mag je wel op eigen initiatief. Je kunt gewoon een afspraak in bijv Antwerpen maken. Bloedprikken kan vaak dan zelfs in Nederland!
Geen test, ik ben namelijk bang voor de gevolgen als iedereen de nipt zou gaan doen. Namelijk dat in mijn ogen, een kindje met een handicap niet welkom/wenselijk is. En aangezien wij hoe dan ook voor het kindje zouden kiezen, kiezen wij ook voor geen 12 weken of nipt. Wat mij betreft mag het gewoon op eigen kosten blijven.
Voor ons was geen enkele test nodig, wij komen uit gezonde gezinnen en zijn beiden nog jong. Zagen geen enkele noodzaak tot testen. Echter vind ik de 20 weken controle echo héél belangrijk, omdat je dan nog meer problemen/afwijkingen alsnog kunt constateren. Stel ik zou dan ontdekken dat mijn kindje geen kans heeft op een gezond leven, zou ik wel bewust de keuze willen kunnen maken. Dus die echo moet altijd blijven bestaan, die is zo belangrijk.
Wij doen de combinatietest. Mocht daar een bepaald percentage uitkomen overwegen we ook de nipt te doen.
Nipt + echo: bij mijn eerste zwangerschap was een zeer verdikte nekplooi geconstateerd. Bleek syndroom van Turner na vlokkentest. Daar wordt niet standaard op getest bij de nipt.
Wij hebben de combinatietest (echo + bloedtest) gedaan en krijgen volgende week ergens de uitslag. Mocht de uitslag negatief zijn dan gaan we voor de NIPT. Mocht die ook negatief zijn dan moeten we gaan nadenken over wat we willen gaan doen. (Ik kan dus niet stemmen want deze optie staat er niet tussen)
We hebben alleen de seo gedaan. De combinatietest vond ik niet veel zeggend en zou me alleen spanning geven. De vk zei ons dat echt niet levensvatbare aandoeningen op de seo (of guo) te zien zijn en down is/was voor ons geen issue. Je wil het liever niet natuurlijk maar het zou net zo welkom zijn. Over de nipt heb ik eigenlijk nooit zo nagedacht. Misschien als ik daar bij een volgende zwangerschap gelijk voor zou kunnen kiezen, dat ik dat doe. Al denk ik dat we hetzelfde zouden doen als nu.
Wij hebben de combinatietest laten doen. je spoort er niet alles mee op idd, maar wel veel. en wij hadden kans 1:5000. En dat vind ik best hoog. ik heb zelf ook iets in mijn bloed dat bijna niemand heeft. niks ernstigs, maar het is er wel. En daarom geloof ik niet in kansberekeningen. mijn man vond echter de test een fijn gevoel geven.
Ik heb gekozen voor niot en echo. Vorige zwangerschap combinatietest gedaan, ik val in een risicogroep. Ik weet dat het om een kansberekenig gaat, maar toch gaf het wel een soort rust. Deze keer zien we wel hoe en wat. Eerst maar hopen op een plakker 😊
Sluit ik me bij aan. Ik weet alleen niet hoe ik erover denk met een eventueel volgend kindje (mocht ons dat gegund zijn). Ik denk dat, als er wat met de baby zou zijn, ik alle tijd die er is kan gebruiken om mezelf plus mijn gezin voor te bereiden op een kindje met een beperking en als het niet met het leven verenigbaar is, tijd om te rouwen.