Ik denk er al een tijdje over na om na de bevalling navelstrengbloed op te slaan. Zoals het er naar uitziet kan ik het in deze regio niet doneren aan de bloedbank en ik wil het liever niet weggooien. Ik heb het eerder verworpen omdat de kans dat het gebruikt gaat worden echt heel klein is. De praktische toepassingen zijn op dit moment nog niet zo groot, maar toch wel veelbelovend bij allerlei ziektes. Hoe dat gaat ontwikkelen zullen we de komende jaren wel zien. Het voelt uiteindelijk ook niet goed voor mij om die kostbare cellen zomaar weg te gooien. Wie heeft hier ervaring mee? Doen jullie het wel, of juist niet?
Ik ging het doen bij mijn bevalling in september. Papieren lagen klaar en waren getekend. Mijn ziekenhuis had een overeenkomst met UZ Leuven om dat bloed te doneren. Ik kon me niet inbeelden waarom ik het niet zou doen. Er gebeurt niks met je baby, er werd alleen even bloed getrokken bij de mama. Verder heb je nergens last van. Helaas was het project een maand voor ik bevallen ben stopgezet, omdat ze al meer bloed in hun bloedbank hadden dan ze konden verwerken. Ik vind het nog steeds jammer.
Ik ben hier eerlijk gezegd niet mee bekend.. Als de mogelijkheid er is en er zijn geen nadelige gevolgen dan zou ik het zeker doen. De vraag is alleen hoe, je schrijft dat je in jouw regio niet kunt doneren? Ik zou er persoonlijk niet voor naar een andere regio gaan om te bevallen. Misschien kunnen ze het in je eigen regio afnemen en opsturen?
Kun je dan de navelstreng wel laten uitkloppen? Hier werd aangegeven dat dat dan niet mogelijk was, dus heb ik gekozen om niet te doneren.
Bij mijn laatste twee kinderen heb ik het gedoneerde. Opslaan voor eventueel gebruik voor jezelf is echt enorm duur.. Doneren kan alleen bij een ziekenhuis bevalling of in een geboortecentrum. Thuis kan het niet..
Zie bv; https://www.google.nl/amp/s/dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/10/24/het-belang-van-het-laten-uitkloppen-van-de-navelstreng/amp/?client=safari
Jammer! Ja je kunt de placenta gewoon laten uitkloppen, pas na het afbinden en doorknippen halen ze het restant bloedcellen uit de navelstreng en placenta. Je baby ondervindt daar dus geen nadelen van. (Misschien zijn de methodes inmiddels een beetje veranderd...)
Als er al te veel navelstrengbloed is opgeslagen, waarom is er dan nog een tekort aan stamcellen!? Ik wil het heel graag gaan doen dit keer, mijn ziekenhuis deed daar de vorige keer niet aan. Het enige waar ik mee zit is dat ik inmiddels verder van het ziekenhuis af woon en misschien wel thuis zou willen bevallen. Gelukkig heb ik nog even om hier over na te denken.
Ik wilde het ook doen maar kon dan de navelstreng inderdaad niet uit laten kloppen dus heb het uiteindelijk niet gedaan.
Wij hebben navelstrengbloed gedoneerd bij de jongste. Geen idee hoe het zat met (volledig) uitkloppen, maar het duurde best even voordat ze het bloed eruit haalden hoor. Het is echt niet zo dat drie tellen na de geboorte je kind wordt leeggezogen. Wij hebben een perfect gezond kind, die heeft er echt niks aan overgehouden. Ik vind het een mooi idee dat 'ons' navelstrengbloed misschien wel een ander heeft kunnen helpen om ook weer wat gezonder te worden.
Misschien is de procedure dan veranderd want nu laten ze de placenta/navelstreng wél eerst uitkloppen. Je kindje komt dus niets te kort.
Ik had het graag gedaan. Maar in mijn ruime omgeving is dat niet te doen. Ik moet er voor minstens 1.5 uur rijden. Utrecht is het dichtstbijzijnde ziekenhuus waar dat kan. En dat ga ik dus niet doen. Veel te ver weg. Dus jammer..
Ik zie het inderdaad. Vreemd dat dat in een jaar tijd veranderd is... misschien ben ik verkeerd voorgelicht de vorige keer. Ik ga het zeker proberen deze keer.
Ik had het heel graag gedaan, maar het zkh waar ik poliklinisch met mn eigen vk ga bevallen werkt er niet mee en ziekenhuizen die het wel doen zijn ver weg. Geen optie helaas dus!
Maranne, er is idd meer dan genoeg navelstrengbloed opgeslagen voor het grootste gros van de patiënten die dat nodig hebben. Er is echter ook een percentage mensen die een erg afwijkende HLA typering (technisch verhaal) hebben, waarvoor het vinden van een goede match moeilijk is. Voor die mensen zou je dus kunnen doneren (maar meestal wordt her gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek). Andere reden waarom navelstrengbloed maar beperkt gedoneerd kan worden in Nederland is omdat de logistiek hieromheen niet optimaal geregeld is en vreselijk duur is. Bloed 'kopen' in het buitenland is goedkoper.
@merah: dat is dus wel even iets om in te verdiepen! Als je (of je kindje eigenlijk) dus veel voorkomend bloed hebt, is doneren nog niet half zo belangrijk als wanneer je zeldzamer bloed hebt. Het zou eigenlijk veel bekender moeten worden om te doneren, zoals als het doneren van bloed. Bedankt voor de uitleg!
Maar hoe kun je nu weten of je kind een zeldzame HLA-typering gaat hebben van het bloed? Daarbij hebben stamcellen ook wel een bredere toepassingsmogelijkheid dan alleen maar voor bloed en bloedziektes. Ik vind het best lastig...