(V)MBO in de media

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door debq, 19 dec 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Is het een falen of negatief wanneer een kind naar het (V)MBO gaat

  1. Ja

  2. Nee

Meerdere stemmen zijn toegestaan.
De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief


    Dat laatste ben ik totaal niet met je eens. Ik vind dat helemaal niet zonde als dat op dat moment de beste keuze is.
    Ik hoor idd vooral om me heen dat ouders hopen dat hun kinderen het hoogst haalbare qua opleiding gaan doen, ik ben daarin weer een afwijkende ouder.
    Als mijn kind VWO aan kan en mij kan vertellen waarom die per se HAVO wil doen dan vind ik dat prima. Zo ook met HAVO- VMBO.
    Ik wil dat mijn kinderen het beste uit zichzelf halen, maar dat is zeker niet per se het hoogst haalbare qua opleiding.
     
  2. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.252
    36.069
    113
    Hier ben ik het dus mee eens (en mijn man ook). Hier kregen we laastst bij het oudergesprek te horen dat de oudste een vwo kindje zou worden (hij zit in groep 5, dus behoorlijk voorbarig sowieso). Heb gelijk gezegd dat havo ook prima is en dat we dat tzt wel samen beslissen, maar dat vwo geen streven is. Als hij het kan en wil, prima, maar het hoeft niet.
     
  3. Syl72

    Syl72 Bekend lid

    14 mrt 2008
    817
    176
    43
    Mee eens hoor, maar als dat beetje inspanning niet in het kind zit, dan houdt het op. Elke avond een strijd met huiswerk maken, is ook geen pretje.

    Mijn dochter doet vmbo-gl, ze kan makkelijk, goed en snel leren, maar heeft een hekel aan huiswerk. Dus een prima school voor haar.
     
  4. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.797
    19.017
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Oh; begrijp met niet verkeerd. Ik zou echt geen kind aanraden om naar een middelbare school te gaan waar ze elke schooldag drie uur huiswerk moeten maken en dan in het wekend nog een paar uur blokken om het een beetje bij te houden. Of een kind moet echt een hee duidelijk doel voor ogen hebben, enorme motivatie en een ijzersterke discipline.

    Maar als je met een 'normale' inspanning een bepaald diploma kunt halen, maar je gaat voor een niveau lager omdat je dan zonder iets te doen een diploma kunt halen, vind ik dat wel zonde. Tenzij je die 'vrije tijd' dan weer gebruikt voor een bepaalde sport of theaterschool o.i.d. waar je ambities in hebt. Maar dan werk je op een andere manier aan je toekomst.
    Ik denk dat als je echt op een te laag niveau zit, dat je dan uiteindelijk toch spijt krijgt. Misschien niet meteen, maar uiteindelijk wel. Ik hoor wel vaker om mij heen dat mensen balen van hun werkniveau omdat dit niet last bij hun 'denkniveau'.
    Je schooltijd duurt maar een paar jaar. Maar de carrière die daarop volgt (bijna) je hele leven. Wel fijn dus als je dan werk doet dat leuk is en voldoende uitdaging voor je biedt.
     
  5. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    wat jammer dat het (v)mbo blijkbaar niet meer goed genoeg is.
    nu heb ik een dochter die hoogstwaarschijnlijk minimaal havo gaat doet, maar dat is omdat ze het kan.
    als ze een middelmatige leerling was geweest ook prima.
    je kan er niet meer uithalen dan dat er in zit.
    dat wil ook niet meteen zeggen dat iemand dan dom is.
    ja ik ben zelf dom geweest..
    ik heb het vmbo gedaan terwijl ik makkelijk havo had gekund..
     
  6. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Hier ben ik het wel mee eens. Ik vind het belangrijk, vooral ook op die leeftijd, dat kinderen tijd hebben om met vrienden af te spreken en te sporten. Wanneer alle tijd in school gaat zitten is dat ook lastig.


    Zelf heb ik eerst de mavo en daarna de havo gedaan. In het dorp waar ik woonde had je alleen een mavo, ik vond dat wel makkelijk. Toen ik doordat ik hoge cijfers haalde eigenlijk van school moest om naar de havo te gaan heb ik er alles aan gedaan om op de mavo te kunnen blijven. Voor beide scholen heb ik naast werkstukken nooit een minuut geleerd of huiswerk gemaakt. Ik deed dat tijdens andere vakken of schreef het over. Dat zou ik voor mijn kinderen niet willen hoor, ik heb nooit leren leren..
     
  7. Sleepless

    Sleepless Bekend lid

    1 jun 2013
    892
    173
    43
    Vrouw
    Brabant
    Als eerste vind ik het belangrijk dat mijn kinderen straks iets gaan doen waar ze gelukkig van worden en waarmee ze voor zichzelf kunnen zorgen. Dat staat buiten kijf.

    Dat gezegd hebbende, hoop ik dat dat gaat samenvallen met het afmaken van een goede opleiding waarmee ze veel kansen voor zichzelf kunnen creëeren in de maatschappij. Vooral omdat dat het leven gewoon vaak makkelijker maakt en er vaak bijvoorbeeld voor zorgt dat je geen geldzorgen hoeft te hebben. Maar uiteindelijk gaat dat natuurlijk hun eigen beslissing zijn. Ik zal studeren en het volgen van een goede opleiding wel altijd stimuleren.
     
  8. Patty86

    Patty86 Fanatiek lid

    8 okt 2012
    3.562
    2.859
    113
    Vrouw
    Zelf heb ik een havo citoscore gehad. Maar door vechtscheiding en geen begeleiding haalde ik dat niet. Uiteindelijk vmbo kader afgerond. Daarna mbo 4 en HBO rechten. Na het 1e jaar overgestapt naar de uni en de volledige rechtenstudie doorlopen. Heb zelf laagopgeleidde ouders en familie. Dat is vaak ook een groot probleem. Heb nu zelf 2 dochters. Ik vind het prima als ze naar het mbo gaan als ze daar op hun plek zijn. Maar ik wil wel graag een stabiele thuisbasis meegeven en ondersteuning met schoolwerk. En vooral motivatie. Zelf denk ik dat mijn kinderen later wel naar de havo kunnen of in iedergeval vmbo t. Ik vind het werkelijk absurd dat je op je 14e een richting moet kiezen in de andere richtingen van het vmbo. In geen enkel ander land gebeurd dat.
     
  9. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Precies dit heeft mijn man dus gehad: al zijn vriendjes wilden automonteur worden en hij dus ook. Zijn ouders kon het allemaal niets schelen, dus zo gezegd, zo gedaan. Nu is hij bezig met HBO werktuigbouwkunde, maar het is lastig switchen als je wat ouder bent (om daar dan dus een passende werkgever bij te vinden). En met dit hele proces van accepteren dat hij echt tot veel meer in staat was, is hij al meer dan tien jaar bezig. Heel naar om te zien.
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    roxanne korthals's onderzoek. maar ik kan geen openbare link van haar onderzoek vinden. hier schrijft iemand daarover.

    Selectie op basis van talent is goed voor de leerresultaten
     
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63

    her gaat bij onderzoek niet om de argumenten. zij heeft 3 jaar lang die kinderen gevolgd en in 2 momenten hun intelligentie ook laten meten. het gaat om feiten. maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.
    kinderen die de hogere advies gevolgd hadden waren over 3 jaar gemiddeld 10% intelligenter. sommige dus veel meer.

    zo weten we uit een eerdere onderzoek dat bij gelijke intelligentie en gelijke school advies de hoogopgeleidde ouders hogere schooladvies voor hun kinderen krijgen en laagopgeleidden, lagere. wanneer je deze kinderen verder volgt als zij inderdaad naar hogere(vvo) gaan, heb je het effect nog een keer. kinderen van hogere opgeleidde ouders hebben dan op vvo succesvolle kinderen en laagopgeleidden vaak falende kinderen. de verhouding ligt dan 60% 40% ongeveer. vandaar de hele discussies. deze zijn feiten.

    hoe en waarom heb je dan miljoenen artikels over. maar de feiten zijn deze tenzij je wilt dat je kind qua iq achteruit gaat in de periode van tussen 11-15 jaar oud .
     
  12. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Ik kan mij helemaal vinden in jouw woorden tupp. Scheelt mij een hoop typen haha.
     
  13. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    er zijn ook studies in de laatste jaren over mbo en vmbo. men zoekt manieren om daar 'de kinderen met talent' beter uit te dagen. want vmbo kinderen vervelen zich het meest op school, bleek uit onderzoek. in vvo genoeg uitdaging. saai onderwijs beinvloedt de motivatie en kinderen preseten veel minder goed dan wat zij zouden moeten(vergeet niet dat er genoeg vmbo leerlingen zijn die ook HB scoren van iq testen)
    het was een grote verassing toen HB gerichte basisscholen(Leonardo's van toen bijvrbeeld) betrekkelijk veel kinderen begonnen te produceren die vmbo advies kregen. tja.
    we weten nu dus zeker dat onderwijs en de tijd die je op school besteedt je intelligentie vormt. het heeft fysiek effect op je denkvermogens en je algemene gezondheid.
     
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    sorrie dat ik heel laat met een link kwam. heel druk hier. maar de naam is roxanne Korthals dus, universiteit Maastricht. degelijk onderzoek vond ik het.
     
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    niet 'achteruit' maar ook niet verder gaat.
     
  16. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.696
    2.511
    113
    Hebben jullie allemaal Radar Extra gekeken. Daar ging het om het imago van het VMBO. 2 januari is het MBO aan de beurt.
     
  17. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    Begrijpelijk dat jij voor jouw kind kiest, maar dit zijn vaak de leerlingen die zich - juist omdat ze zich stierlijk vervelen - ontzettend misdragen in de klas zodra de puberteit de intrede doet.
     
  18. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    Nee, dat zou mij niet uitmaken. Ik zou wel willen dat mijn dochter het hoogst haalbare doet, maar dat heeft met mijn eigen schoolcarrière te maken. Ik kon naar gymnasium, maar ik heb havo gedaan. Dat kwam, omdat ik vreselijk verlegen en onzeker was en nooit geleerd heb om te leren. De laatste twee zijn nog steeds mijn struikelblokken.

    Het maakt mij dus niets uit wat mijn dochter gaat doen, als ze maar iets doet waar ze haar tanden in moet zetten.

    Trouwens....ik geef zelf (al 16 jaar) les op een vmbo-school en ik word doodmoe van alle negatieve aandacht. Er is helemaal niks mis met vmbo-leerlingen. Ik heb onwijs leuke kinderen in mijn klassen!
     
  19. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Ik was een lui kind, dus na twee jaar havo en nooit huiswerk maken, kwam ik in mavo 3. Ook daar voerde ik geen klap uit, maar dan nog had ik hoge cijfers. Daarna weer havo 4 en 5 gedaan en mijn diploma gehaald, toen had ik vakken die me lagen, dus dat kostte ook weinig moeite.
    Wat me opviel was dat ik voor een aantal vakken veel meer op de mavo had geleerd dan op de havo. Bijvoorbeeld met vreemde talen.
    Het niveau van de lessen lag niet lager, alleen waren de cijfers gewoon hoger.
    Overigens was het sociaal gezien op de mavo een leukere klas.
    Als mijn kinderen een dubbel advies krijgen, zou ik waarschijnlijk wel eerder voor het hoogste advies kiezen. Afzakken kan altijd nog.
    Maar goed, als ouders kun je je kind het beste inschatten, rekening houden met dingen als hun werkhouding.
     
  20. ALeV84

    ALeV84 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    2.358
    2
    38
    Ik zou het niet erg vinden. Wat voor mij telt is dat ze later een leuke baan hebben, waar ze gelukkig in zijn en als ze er ook goed mee rondkomen, dan ben ik tevreden.
     

Deel Deze Pagina