Ik ben het wel met haar eens eigenlijk. School plant ook de knutselactiviteiten, dan kunnen ze meteen de juiste spullen bestellen, veel handiger. Anders koopt de helft vd ouders toch het verkeerde. Ik koop wel een tekendoos etc. En ik wil ook best de bieb bemannen en mee als begeleider bij uitjes. Etc. Schoonmaken: nee. Incidenteel repararen/opknappen: ja. En pepernoten bakken kan op school prima zonder ouderbegeleiding. Gewoon in kleine groepjes en luisteren naar de juf. Ik heb de indruk dat sommige scholen gewoon een wat rommerlige organisatie hebben. Niks mis mee hoor, maar daar kan je als ouder wel eens last van hebben denk ik. Als je druk bent, of niet zo praktisch ingesteld ofzo.
Zoals Hilly het zegt wil ze gewoon niks met school te maken hebben, dat is wat anders dan mee op uitje en de bieb een keer bemannen.
Ik probeer zelf zoveel mogelijk mee te helpen. Moet zowiezo uitjes eigenlijk altijd wel mee ivm zoontje met diabetes en elke dag 10 uur moet ik ook naar school. Uitjes bijna elke week wel met de grotere groepen . Echter dingen als schaatsen, museum, Vincent tekenleraar etc worden door de school geregeld net als attributen om te kunnen schaatsen, tekenen etc. Elke week krijgt dochter pak huiswerk mee, groep 3 elke 2 wk tasje met opdrachten voor thuis Elke maand thema maand en verzamelen je spulletjes mee voor school. Verder hebben ze standaard ouders nodig voor overblijven, luizen controle, schoonmaak avonden, etc etc Dan heb ik 2 kinderen op 2 locaties ivm volle klassen. Bijde zelfde avond kerstviering. Bijde 5 uur zijn dn 7 uur ophalen. Heel de middag hapjes lopen maken pff maar tis gelukt. Zie het niet als extra maar gewoon wat bij school hoort. Scholen hebben ouders nodig om draaiende te blijven. Heb niet allë tijd van de wereld en moet ook wel is nee zeggen op school maar er zijn meer ouders. Volgend jaar gaat zoontje waarschijnlijk naar andere school. Nog meer gedoe maar komt ook wel weer goed
De meeste wat ik noemde waren geen verzoekjes maar activiteiten die ze zomaar opdragen zonder te vragen of het uitkomt of niet. Over dat schaatsen bijvoorbeeld, er stond in de mail dat de schaatsen bij de schaatsbaan beperkt zijn en dat we voor de zekerheid zelf moeten meegeven. Daar moet je dan wel voor zorgen, want stel dat de rest van de klasgenoten wel schaatsen hebben, dan wil je ook niet dat jouw kind in z'n uppie aan de kant staat. Dit zijn maar enkele voorbeelden van het feit dat je je wel erg bezwaard voelt om het op te volgen. Het lastige is dat het er zoooo o veel zijn. Vandaag was weer een afscheidsfeestje van een stagiaire en vragen ze weer geld voor een afscheidskadootje. Er is altijd wat met die juffen en meesters (afscheid, jarig, ziekte, bevalling, trouwerij) en elke keer vragen ze om een kaart, cadeau of geld. Vroeger wanneer een juf ziek was maakten we met de hele klas een mooi knutselwerkje, en nee moeders hoefden niet te komen helpen of geld geven voor een cadeau
Daar zou ik een school toch echt eens op aanspreken. Je zal het maar moeten doen met een uitkering en dan opeens schaatsen moeten zien te regelen. Voor sommigen is het vervelend om dat nog te regelen. Maar voor anderen is het financieel onmogelijk. Ik zou toch graag hebben dat mijn kinderen naar een school gaan die beseft dat niet iedereen een riant inkomen heeft.. Ik zou met zo'n houding van de school écht een probleem hebben als ouder. Dan creëer je gewoon fancy gettoscholen waar bepaalde groepen niet welkom zijn.
Hebben jullie geen contactouder (s ) in de klas? Wij maken aan het begin van het schooljaar een afgesproken bedrag over ( 5 euro) en daar wordt alles van gedaan aan kadootjes mbt verjaardagen, bevallingen, afscheid. Werkt hier prima moet ik zeggen. Vorig schooljaar was er zelfs nog geld over en dat nemen we dan mee naar het volgende schooljaar. Ik zou nu ook eens zo graag willen weten wat nu die tas met opdrachten is die jullie iedere week meekrijgen?
sorry, maar hier moet ik echt om lachen.. KINDEREN worden ingeschreven op school, het is geen sollicitatieformulier voor de ouders . al zien heel veel ouders de school van hun kinderen als een soort eigen hobby of eigen vriendenmaakclubje of zo..
Dat snap ik hoor...loop ook al wat jaartjes mee. Maar die houding alleen al... Verder zie ik niet wat er mis mee is als je zelf ook leuke contacten op school op doet.
Maar school kan de kinderen meer bieden als ouders komen helpen. En daar maak ik graag tijd voor vrij.
dit is belachelijk want de school moet een ouderraad hebben die de ouderbijdrage beheren, en daar worden dit soort dingen van gekocht, NAMENS ALLE OUDERS.
Ja, dat. Alsof als je kind naar school gaat, je ineens een 'hobby' erbij hebt. Mijn hobby zal het nooit worden om een groepje te begeleiden bij een sportdag . En wat er genoemd wordt over organisatie is erg waar. Als een school het goed organiseert dan voelt het als minder belastend. Dan al die ad-hoc vragen. Wij ontvangen in augustus een invullijst. We schrijven ons in voor 3 klussen, dit wordt van iedere ouder verwacht. Dit betekent niet dat je veel wordt gestalkd met allerlei verzoeken.
Ik vind het bijzonder kwalijk dat sommige ouders alles wat op school gebeurd ook enkel bij school vinden horen en daar helemaal niks mee te maken willen hebben. Nee het is geen hobby, maar wel de belangrijkste basis voor de kinderen.
dat kan, maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. sommige vrouwen vinden het vast wel gezellig [lees ik hier vaker] om 's avonds te gaan poetsen of knutselen met een stel andere vrouwen in een wijkgebouw [= in dit geval school]. Heel veel vrouwen zien deze activiteiten helemaal niet als leuk tijdverdrijf en besteden hun tijd liever aan andere dingen [dus helemaal niet gezellig], en al helemaal niet met vrouwen waar ze direct helemaal geen contacten zouden hebben als hun kinderen niet toevallig op dezelfde school zaten. 'gezellig', 'leuk' enz zijn subjectieve begrippen en zeer persoonlijk.
Ik zie nog steeds geen verplichtingen staan... Misschien dat het zo voelt, maar je kan nog steeds gewoon nee zeggen. En ik neem maar even aan dat juffen of meesters nooit zelf vragen of je ze een kaart, geld of cadeautjes geeft Heb ik echt nog nooit mee gemaakt. Wel een klassenpot, waar iedere ouder (vrijwillig!) aan kan bijdragen, om door het jaar heen een cadeautje te kunnen kopen voor de verjaardag van de juf (en dan hoef je dat zelf niet meer apart te regelen, ideaal wat mij betreft) of om een keer met de hele klas een ijsje te gaan eten. En als je niks van geld wil geven, kan je altijd nog je kind een mooie tekening laten maken voor een vertrekkende stagiaire, of een net bevallen juf, of een zieke meester. Vinden ze vaak nog leuker ook En wat die schaatsen betreft: dat is toch logisch dat ze aangeven dat ze niet willen dat kinden misgrijpen bij de schaatsbaan en daardoor niet mee kunnen doen. Vind ik alleen maar attent en meedenkend. En dan kan je toch schaatsen lenen ofzo. Ik heb een beetje het idee dat je in problemen denkt ipv in oplossingen. Verder moet je er ook geen stress van krijgen en gewoon je grenzen aangeven. En over vroeger... Toen zaten wij heel saai de hele dag in de schoolbanken en deden hooguit een schoolreisje. Dan vind ik het onrwijs van nu een stuk leuker en daardoor ook waardevoller voor de kinderen. En daarnaast wordt ook vergeten dat school het grootste deel van de wereld is voor jonge kinderen. Het is hun leefgemeenschap, waar ze behalve rekenen en taal ook nog omgangsvormen e.d. leren. Door je betrokkenheid als ouder toon je je kind dan dat die wereld ook belangrijk is voor jou, omdat je kind belangrijk is voor jou.
Je kind moet toch ook weleens wat doen voor een ander wat hij of zij niet leuk vind... Het gaat er volgens mij In eerste instantie helemaal niet om of de ouder het leuk vindt om te helpen bij activiteiten, maar aan de meerwaarde voor de kinderen van zowel leuke leerzame activiteiten als zien dat hun vader of moeder betrokken is bij hun kleine wereldje op school.
Ik zeg ook niet dat je het gezellig MOET vinden, maar dat je bij voorbaat al te beroerd bent om ook maar 1 vinger uit te steken zoals uit het bericht van Hilly bleek daar snap ik niks van.
Dat dus idd...de wereld van je kind speelt zich daar grotendeels af en elk kind vindt het volgens mij geweldig als papa of mama komt helpen. Bij dochter in de klas ook een moeder die er zo overdenkt als Hilly. Als school iets aan activiteiten wil doen moeten ze dat zelf maar regelen...aula versieren? Dat doen de meesters en juffen maar fijn zelf. Komt ook nooit helpen bij een activiteit in de klas oid. Het meisje vindt dat erg jammer, dat zegt ze ook.
Dit idd, je hoeft echt niet iedere week het hele gebouw te dweilen en thematisch te versieren, maar gewoon betrokkenheid tonen bij school is toch geen ramp? Dat hoort er gewoon bij in mijn ogen; je kind gaat iedere dag naar school, daar moet je dan toch enige berantwoordelijkheidsgevoel bij hebben? Dat hoeft niet te gaan om de kerstversiering of schoolreisjes, maar gewoon íets (bv wc-rollen sparen) is toch niet te veel gevraagd? Maar ja, ik schrik hier op school echt van het gebrek aan betrokkenheid, participatie en verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen die echt geen vinger uitsteken en een 10-minuten-gesprekje al saai vinden ('geef me gewoon dat rapport'...).
Af en toe eens komen helpen is echt niet erg in mijn ogen. Het ging bij mij meer om die opdringerige eisen een voorstellen die je niet kan weigeren (heb genoeg voorbeelden genoemd). Ook die zijn zo nu en dan niet erg, maar bij ons is dat dus week in week uit. Ik geloof niet dat iemand daar vrolijk van wordt, dat continu gerace om aan die eeuwige voorstellen te voldoen.
Nog geen kind op de basisschool, maar ik me er wel al 'druk' om soms Ik werk 4 dagen, vriend is bakker en we slaapt als dochter en ik wakker zijn en andersom doordeweeks. Ik zou juist maar wat graag aan dat soort 'rotklusjes' meehelpen, maar ik hoop dat het wel te regelen valt met werk. En idd zal ik dan ook nee moeten zeggen. Maak me nu al bezorgd of me dat dan niet kwalijk wordt genomen. Stom eigenlijk... Maar ik wil gewoon niet dat mijn kind straks te horen krijgt dat "jouw mama er nooit is". Haha Tuc, en dan zou ik idd liever de rotklusjes doen dan een schoolreisje.