Cadeaus verbieden vind ik ook onzin...omdat sommige mensen het niet nodig vinden hoeft iets toch niet meteen verboden te worden? Dan doen die mensen het toch gewoon niet?
Ik zie een cadeautje bij juffendag of als afscheid of wat dan ook ook als blijk van waardering. En ja, dat kan ook op een andere manier en daarom ben ik ook van mening dat mensen die geen cadeautje willen geven het op een andere manier kunnen doen als ze dat willen.
Verbieden is een groot woord, een onderlinge afspraak dat juffen geen cadeaus krijgen is ook prima. Er worden wel meerdere afspraken gemaakt, zoals geen ongezonde traktaties, geen koekjes bij fruithapje etc. Ik zeg ook niet dat juffen geen cadeaus mogen krijgen, maar de klas kan ook gezamenlijk iets moois in elkaar zetten. Zo zijn er geen teleurstellingen bij de kinderen, krijgen ze mee dat je een cadeau niet perse hoeft te kopen en dat zelf iets in elkaar zetten een mooiere betekenis heeft en voor de juf zelf een waardevoller cadeau. Iets wat ze voor altijd kan bewaren.
Dat kan je ze toch ook zelf meegeven door ze iets te laten maken? De juf of meester reageert ook daar vast heel erg positief op. Dan leren ze dat vanzelf.
Ik heb als juf en moeder dit topic een beetje gevolgd. Als die schoonmaakavond echt verplicht is dan vind ik dat inderdaad erg ver gaan. Maar verder zijn veel punten mij niet helemaal duidelijk en ik vraag me af of je het niet zwaarder opvat dan de school bedoelt: - je noemt het verplicht een cadeau geven en in een latere reactie leg je uit dat je een bericht van school kreeg dat cadeautjes voor de juf in een bak moesten. Maar dan zeggen ze toch niet dat je verplicht een cadeau moet kopen? Een zelfgemaakt cadeau wordt hier toch net zo goed bedoeld? En geen cadeau is dan toch ook goed? - Die wekelijkse tas met opdrachten...wat zijn dat dan concreet voor opdrachten? Ik werk ook op school, maar wij geven nooit tassen met opdrachten mee en ik zou ook niet weten wat voor opdrachten een juf in zo'n tas moet doen. - Datzelfde geldt voor het verplicht bijdragen aan thema's...wat moet je dan bijdragen? Bij ons op school MOGEN kinderen bijpassende spullen meenemen, maar wat ouders verder zouden moeten bijdragen...geen idee. Behalve soms begeleiding bij een uitje, maar ook dit is vrijwillig. En ook op de psz van mijn zoon hoef ik nooit een andere verplichte bijdrage te doen. - Het schaatsen... bij ons op school is vorige week ook zo'n clinic geweest op een kunstijsbaan. Bij ons is de ouders gevraagd zoveel mogelijk zelf schaatsen te regelen, bij voorbeeld van iemand lenen, dus niet verplicht kopen. En als dat niet lukte, konden ze schaatsen lenen ( niet huren) op de schaatsbaan. Dit zelf regelen had vooral te maken met dat er op zo'n moment veel schaatsen van dezelfde maat op de ijsbaan nodig zijn. Kan de school dit niet bedoeld hebben? Of lees ik het nu zelf verkeerd?
Wat voor school is het eigenlijk? Hier op de vrijeschool wordt er van ouders ook veel verwacht, niet alleen dingen als poetsen, ook buiten school relatief veel bezig zijn met bv het thema op school en 1x per maand is er een avond voor ouders en kinderen waar je eigenlijk gewoon bij moet zijn. Maar dit is hoe die school werkt, het is een speerpunt, dus het staat zeg maar voorop de schoolgids en is het eerste dat de directeur noemt als je komt kennismaken. Dus ouders die dat té veel vinden, zouden eigenlijk al moeten afhaken na die eerste kennismaking.
Bij mijn kinderen op school wordt niet zoveel gevraagd als bij jou. Ik hoef nooit zelf materialen te kopen, hoogstens een schoenendoos of leeg glazen potje mee te geven. Schaatsen ofzo aanschaffen verwachten ze niet. Met de verjaardag van de juf nemen ze gewoon een kaartje mee wat ze zelf beschrijven of een pak scholiertjes van Lu. Eind van het jaar krijgen de leerkrachten nog een klein bedankje. Doet niet iedereen. Er is geen verplichte schoonmaak, wel een vrijwillige en als het me uitkomt geef ik me daar voor op. Ik help regelmatig op school, al is bijna alles vrijwillig. De meeste ouders zijn toch betrokken. Alleen eens in de zoveel weken moet je verplicht met de overblijf helpen, al kun je dat ook afkopen. We betalen niets voor de overblijf. Ze zaten eerst op een school waar dat anders was, ik werd er soms gek van. Vooral omdat van je werd verwacht dat je steeds sponsoren zocht, de deuren af moest lopen om koeken etc. te verkopen, ga zo maar door. Ja, alleen met een kleuter kun jij alles regelen en je buren worden het ook zat als je om de zoveel weken weer lootjes wilt verkopen enzo. Met juffendag kwam mijn dochter met een zelfgemaakte knutsel aanzetten...tussen alle enorme bossen bloemen en Rituals pakketten. Wist ik veel, ik had toch al geld gegeven voor een gezamenlijk cadeau en zo vierden wij vroeger ook de verjaardag van de juf. Blijkbaar was er in 20 jaar tijd nogal wat veranderd.
Maar dat is ook persoonlijk. Ik geloof dat mijn kinderen die dingen ook prima kunnen leren mét het geven van cadeautjes, door zichzelf en/of hun klasgenoten.
Hier gingen er twee juffen weg. Voor de juf van de ouder hebben de kinderen met de klassenmoeders iets gemaakt, daarnaast hebben alle ouders twee euro gegeven voor een gezamenlijk cadeau. Mijn dochter wilde echter graag zelf ook iets geven (theeglas met de naam van de juf en haar eigen naam), dus dat hebben we gedaan (kosten nog geen twee euro ). Bij de jongste ging de tijdelijke vervanger ook weg, de jongste wilde voor haar ook een theeglas met de naam van de juf, dus dat ook gedaan. Niet alle kinderen hadden iets, ik geloof niet dat er ook maar iemand mee zat. Ligt er ook aan hoeveel nadruk de juf er op legt, he?
@ Tuc Hoe houd je die focus zo op school dan? Heb je (vrijwilligers)werk? Een oprechte vraag hoor. Ik denk gewoon niet aan de verjaardag van de juf. Ja, als ik het in de mail voorbij zie komen. Mijn prioriteiten liggen op andere terreinen denk ik. Twee jaar geleden heb ik geholpen in de schooltuinen. Dinsdagmiddag om 13.00u. Voor anderhalf uur. Deed ik onder werktijd om s'avonds die uren te compenseren. Ik vond het niet prettig en ga me niet opnieuw zo splitsen. Ik blijf heen en weer fietsen. Ik vind rust belangrijk. Er moet al zoveel overal en eigenlijk wil ik daar niet altijd aan mee doen. Bewust keuzes maken en dat wil ik ook mee geven aan mijn kinderen. Dus ook 'nee' leren zeggen. En organiseren is (zacht gezegd) niet mijn talent.
Ik ben net heel jouw topic aan het doorlezen. In het begin kon ik me echt inleven in jouw situatie, maar ik vind deze reactie echt heel naar. Weet je? 'Nee' is ook een antwoord. Hou op met moeilijk doen en maak keuzes. Zeg tegen jouw kind dat of papa of mama meegaat naar de kerstviering, omdat het niet anders kan. PUNT. En die tas met werkjes....moet dat de volgende dag al af zijn?! Anders is het een kwestie van goed plannen. Jouw kinderen worden steeds groter en je zult ze - geloof het of niet - steeds vaker moeten helpen en begeleiden met hun werk en opdrachten. Dus geef jezelf een schop onder je kont, kruip uit dat hoekje en maak slimme keuzes.
Ik ben van mening dat onderwijs/school het werkterrein is van de docenten, de schooldirecteur, de stagiaires en overige personeel. Ik heb mijn eigen werk, mijn eigen gezin en mijn eigen vrije tijd. Wanneer ik wil bijdragen als ouder dan doe ik dat voor mijn kind, maar niet om het de schoolorganisatie makkelijker te maken. Zij zijn verantwoordelijk voor een goed verloop van deze organisatie en hoeven de ouders er niet mee belasten, in die zin dat ouders naast hun al druk leventje ook nog eens moeten stressen om het de docenten makkelijker te maken. Dat is mijn mening omdat ik werkelijk er teveel mee bezig ben, dat ik er regelmatig overmatig gestressed door ben. Tuurlijk vind ik het leuk om zo nu en dan te helpen, maar dan echt puur om mijn kind blij te zien, maar dan moet dat ook genoeg zijn. Overigens zou ik het fijn vinden als dit niet omslaat in een reltopic. Er zijn duidelijk grote meningsverschillen, maar laten we het gewoon rustig houden
Het is toch ook prima dat je dat vindt? Dan zeg 'nee' als je hulp gevraagd wordt. En mensen die het wel leuk vinden om te helpen, die doen het wel. Dan is iedereen tevreden, toch? Ik vind niet dat een school alles moet aanpassen omdat er ouders zijn die er gestressed van raken als hun hulp gevraagd wordt ed; andere ouders vinden het wellicht wel fijn dat het gevraagd wordt. Daarom vroeg ik ook hoe andere ouders op jouw school het ervaren, omdat je dan wellicht een realistischer beeld krijgt of de school inderdaad teveel eist of dat het zo is dat jij het zo ervaart.
Ik reageerde op de term groepsdruk in de context van dit topic. En ik ben nu dus ook niet bezig met waar de helft van de topics op het forum over gaat. En in deze context vind ik dat ts zichzelf een hoop verplicht ipv dat het daadwerkelijk een verplichting is. En of dat nu groepsdruk is, of omdat ze haar kind niet kan of wil uitleggen dat mama geen duizendpoot is en niet alles voor elkaar krijgt, maakt eigenlijk niet uit. En ook die groepsdruk lijkt gewoon zelf opgelegd. Want ik lees alleen maar over hulpvragen vanuit school en nergens dat ze aangesproken is oid omdat ze iets niet wil/kan doen. En inderdaad, deze, zgn door school en medeouders opgelegde, groepsdruk lijkt mij prima te handelen. En wat zou anders het alternatief zijn? Niet omgaan met de groepsdruk en alles maar doen wat gevraagd wordt, ondanks de kosten, stress en irritatie... Veranderen van school en deze uitkiezen op basis van ouderbetrokkenheid... Aan school vragen of ze op willen houden met ouders te betrekken bij hun eigen kind...? Dat lijkt mij veel ingewikkelder dan omgaan met deze groepsdruk.
Het makkeljker maken van de schoolorganisatie is dus iets waar je kind direct baat bij heeft, dus al die hulpvragen zijn voor jouw kind. Je doet net alsof ze je expres zitten te klieren door om hulp te vragen... En jij zou er dus veel minder mee bezig moeten zijn. Gewoon lekker nee zeggen als je iets niet ziet zitten en uitleggen aan je kind waarom je niet kan helpen. En dan is dat toch genoeg?
Er zijn blijkbaar scholen waar er veeeeel minder ouderparticipatie wordt verwacht. Zo kan het dus ook en, aangezien ik niet de enige ben die erover klaagt, zou het niet gek zijn om hier een agendapunt van te maken tijdens de vergaderingen van de ouderraad met het schoolbestuur. Het gaat hier echt niet om het wel of niet kunnen omgaan met groepsdruk. Het schoolbestuur zou voor een betere organisatie kunnen zorgen zodat ouders minder last hebben van de druk. Dat is toch een prima alternatief?
Voor jou, maar ook voor alle andere ouders van de school? Of kunnen ze het ook zo laten (en is het merendeel dan tevreden?) en dat jij vaker 'nee' zegt en je dan niet bezwaard voelt?