Hoi moeders! Net als de oudste is onze jongste geboren met 37 weken. Rijp genoeg zou je zeggen. Nu zijn ze beiden niet uit zichzelf gekomen maar ben ik ingeleid ivm zwangerschapsvergiftiging. Zowel bij de oudste als bij dit kereltje merk ik dat hij vaak te moe is om goed mijn borsten leeg te drinken. Ik kolf dus regelmatig een voeding en geef dit via de fles. Dat gaat erg goed en hij is dan beter verzadigd. Natuurlijk is dit tijdelijk en blijf ik 'live' borstvoeding aanbieden. Wie heeft dit ook meegemaakt? Ik weet nog van de oudste dat hij na de uitgerekende datum beter ging drinken, ik hoop dat het dit keer ook zo is. Dan zou het vanaf aanstaande zondag beter moeten gaan Ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen. Een beetje bemoediging op die manier om het nog even vol te houden zou fijn zijn
Onze dochter is met 37.4 geboren en had dit ook. Werd ook niet uit zichzelf wakker voor voedingen de eerste 2 weken. Als ze dronk viel ze na een paar slokken weer in slaap. Wij hebben de eerste week gevoed met een flesje ( eerst kolven, vingervoeden, toen ze teveel afviel over op fles). Wel elke keer aangelegd voor ik een flesje gaf. Na een week of 2 ging ze steeds meer drinken uit de borst en heb ik het flesje achterwege gelaten. Ik voedde dan wel nog met tepelhoedje omdat ze nog niet krachtig genoeg was om mijn kleine tepel goed naar binnen te krijgen. Ik was echt wel 45-60 min bezig met 1 voeding. Tussendoor verschonen om haar weer goed wakker te krijgen. Na verloop van tijd ging het steeds beter en sneller! Vanaf een maand of 5 ging ze snel drinken. Nu is ze bijna een jaar, drinkt nog 3-4x, is binnen 5 min klaar. Het kan echt!!! Hou vol!
Hier drie meisjes die iets voor de 37 weken kwamen en is heel herkenbaar. Wilden niet wakker worden/blijven voor een voeding en het duurde rustig een uur. Wat hier wel hielp; Kleertjes uitdoen zodat ze het koud kreeg, met een koud billendoekjes onder d'r voetjes, tussendoor verschonen, tikken tegen d'r voetje.. Ik voedde ook bij met een spuitje, want uit de fles was teveel moeite soms. Na 1-2 maanden ging het beter.
Mijn dysmatuur had ook geen energie om te drinken. Ik gaf wel fv, sowieso al en de kraamverzorgster legde uit dat dat toevallig goed uitkwam omdat drinken uit de fles minder energie kost. Ik gaf meerdere kleine beetjes, dus veel vaker dan normaal bij d fv.
mijn oudste was dan niet te vroeg geboren maar ging wel steeds minder drinken. tot ze op een gegeven moment gewoon de puf niet meer had om te drinken of er wakker voor te blijven. de kraamverzorgster probeerde met koude washandjes ed om dl toch wakker te houden maar het lukte allemaal niet. toen hebben we de ha erbij gehaald en die stuurde ons naar de kinderarts in het ziekenhuis. ze was toen net een week oud en werd meteen opgenomen. ze kreeg een neussonde om de rest van de fles er zo in te krijgen. na een dag of 2 begon ze zelf weer beter te drinken en heeft uiteindelijk 6 dagen in het ziekenhuis gelegen. ze noemden het daar opstartproblemen en kwam wel vaker voor. als je het dus niet vertrouwd zou ik wel contact opnemen met de ha. het kan natuurlijk vanzelf weer goed gaan met drinken maar soms hebben ze er een beetje hulp bij nodig
Mijn dochter geboren met 36w had er ook geen energie voor. Ik kolfde alle voedingen maar legde wel elke keer aan voor het kolven. Na 4 weken was ik er helemaal klaar mee omdat ik de hele dag niks anders deed dan aanleggen, kolven, voeden, fles schoonmaken en haar verschonen. Eenmaal gestopt viel er een last van mijn schouders en ging alles een stuk relaxter.
Dan beter contact opnemen met een goede laktatiekundige. Ik vrees dat de meeste huisartsen,met hun zeer beperkte kennis mbt borstvoeding, zullen zeggen:stop er maar een fles in
Hier oudste dochter,geboren met 36 weken. Had ook nog niet de kracht om en goed aan te happen en effectief te drinken. Samen met lactatiekundige plan gemaakt. Aanleggen , nakolven,eventueel bijvoeden via fingerfeeding (geen fles!). Was wel pittig. Maar ik had geen haast.Het was de investering dubbel en dwars waard. Na 5 weken was ze volledig aan de borst. Het had gewoon wat tijd nodig. Ik vond het moment dat ik echt stopte met kolven wel spannend. Ben gewoon meegegaan in haar behoefte qua drinken. Ging goed 👍
Hier precies hetzelfde gehad, op de laatste dag van de kraamzorg werd mijn dochtertje opgenomen. Gelukkig was een sonde niet nodig, ze ging in het ziekenhuis ineens goed drinken. De kinderarts zei dat ze het soms 'stille ondervoeding' noemen als een baby steeds minder drinkt en daardoor te weinig energie heeft om goed te drinken. Dan krijg je een begatieve spiraal. Ik heb de bv ook gekolfd en uit de fles gegeven omdat live voeden teveel kracht zou kosten voor mijn dochter. Zij was overigens niet randprematuur maar 3800 gram met bijna 40 weken.
als een baby de puf niet heeft om te drinken kan een lactatiekundige er ook niks mee. wat kan zij er aan doen als een baby in slaap valt of niet wakker te krijgen is tijdens een voeding? een ha kan meekijken of er ondervoeding dreigt en kijken welke stappen er genomen moeten worden.
Hier zijn ze ook allemaal met 36 weken geboren. De eerste dagen in het zkh dat ze maar 20 cc op moeten drinken, gingen perfect. Maar dan kom je na 48/72 uur thuis en begint het geworstel, want er komt steeds meer cc bij natuurlijk, maar dan vielen ze na 20 cc gewoon in slaap. Hier moesten we echt goed stimuleren, wat Boommm zegt deden wij ook. Ik vond het echt een vreselijk gedoe en duurde lang, maar na een week of 4 dronken ze prima.
Bedankt voor jullie ervaringen! Het komt dus bij alle leeftijden voor lees ik. Hij drinkt de fles altijd goed, de borst aanhappen en actief drinken kan hij ook maar niet altijd lang genoeg. Kwestie van tijd denk ik!
Een lk weet 100x beter hoe je daarmee om moet gaan. Vergis je niet, zij volgen een 4 jarige hbo opleiding dat volledig gestoeld is op bv, de groei van baby's en werlekijk alle problemen die je tegen kan komen. Een ha krijgt zo'n 3 uur les in borstvoeding en dan schat ik aan de ruime kant. Ts hier alleen bij de oudste hetzelfde probleem gehad. Na van alles geprobeerd te hebben en 6 weken ellende een lk gebeld. Het probleem was in minder dan 2 dagen opgelost
Allebei mijn zoontjes hebben dit gehad. Ze zijn allebei met 38.0 geboren, ingeleid ivm zwangerschaps diabetes. De oudste was 9 pond en de jongste was 8 pond. Ze hebben allebei op de ic gelegen ivm slechte start. En toen ze na een week thuis kwamen bleken ze niet genoeg energie te hebben om genoeg te drinken. Toen zijn ze allebei weer een week opgenomen geweest. Rond de uitgerekende datum gingen ze goed drinken. Het was heel bizar dat het met de jongste vrijwel hetzelfde verliep als bij zijn broer.
Een lk kan hier wel degelijk wat mee! Bij mij is 2x een lk geweest en die heeft me super goed geholpen!! Zeker een aanrader!
Bij borstvoeding is het heel belangrijk om te gaan kijken: waarom valt een baby in slaap? Waarom drinkt een baby niet effectief? Heeft het een reden? Zo ja, waar ligt het probleem? Wat kan er aan gedaan worden zodat de voedingen wel goed verlopen? Zo nee,is baby gewoon nog niet sterk genoeg, hoe zorgen we er dan voor dat baby voldoende te drinken krijgt? Moeder gaat kolven, hoe vaak, met welke kolf, hoe geef je de voeding aan de baby? (beter met spuitje dan met fles). Hoeveel ga je bijvoeden? Wanneer ga je proberen het bijvoeden weer af te bouwen? Kortom, een LK is cruciaal bij dit soort problemen. De kennis van de huisarts is totaal niet toereikend om een stappenplan te maken, hoe baby weer aan de borst te krijgen.
Onze uk kwam met 34,5 en duurde toch wel een aantal weken voor hij beter dronk, helaas was borstvoeding niet alleen te zwaar maar mijn lijf gaf niks. Wij moesten hem ook wakker houden met een doek en kriebelen. Na een weekof 4 was dat niet meer nodig (Heeft de eerste 17 dagen een sonde gehad)