Persoonlijk vind ik dit geen vreemde vraag. Er zit een jongetje bij mijn zoon in de klas en zijn ouders spreken bv. geen Nederlands. Wel goed om met dit soort zaken rekening te kunnen houden. En ook vragen naar opleidingsniveau vind ik logisch. Natuurlijk zegt het niet altijd iets maar over het algemeen, geven deze zaken al wel een stukje van het beeld.
Leuk topic! Bij een aanmelding wordt over het algemeen gevraagd naar allerlei gegevens waaronder ook opleiding van ouders, geboortedatum en -plaats van ouders. Dit heeft te maken met de bekostiging. Een kind heeft een bepaalde weging op basis van de hoogstgenoten opleiding van de ouders en op basis van die weging wordt een school bekostigt. Ingewikkeld verhaal waar op korte termijn ook verandering in komt. Als je een school kiest, kies je voor de visie en het beleid van de school. Vraag dus naar bijv schoolkosten. Als je het weet, is een ouderbijdrage op basis van draagkracht niet zo gek. Het wil trouwens niet zeggen dat dit ook automatisch betere scholen zijn. Vaak zijn het wel scholen die keuzes maken voor beter of ander onderwijs voor een bepaalde populatie leerlingen en dit wordt gefinancierd vanuit de ouderbijdragen. Ouders zijn onmisbaar voor een school; om mee te helpen, maar vooral voor de ontwikkeling van een kind. Educatief partnerschap helpt een kind bewezen effectief om zich beter te ontwikkelen. Als school, ouders en kind samenwerking zoeken draagt dit bij aan het partnerschap. Meehelpen is fijn omdat een school anders bepaalde dingen echt niet voor elkaar kan krijgen; uitstapjes, een extra schoonmaakbeurt (daar is helaas echt geen geld voor, want alle extra geld voor schoonmaak gaat ten koste van het onderwijs), meehelpen met voorlezen oid. Niet alleen belangrijk maar ook leuk voor ouders is mijn ervaring. Onderwijs is enorm veranderd in de afgelopen jaren en veel ouders vinden het leuk om eens mee te kijken in de klas van hun kind. Als je dit als school regelt, heeft de ouder een (beter) beeld, kinderen vinden het geweldig als papa/mama komt kijken en de school kan laten zien dat het fijn is als ouders komen of waarom hulp nodig is.
Etniciteit blijkt niet zo belangrijk te zijn mbt achterstanden ed, SES wel. En natuurlijk wat de moedertaal is ook, maar dan is dat vragen logischer, toch?
Ook die gaat niet altijd op. De moedertaal van mijn nichtje is Nederlands, maar dat is tevens de taal die ze het minst goed beheerst doordat ze nooit in Nederland heeft gewoond.
Ik vind het dus juist omdat er zoveel uitzonderingen wat dat betreft zijn, wel kort door de bocht 😉 Maar ik ken dan ook vrij veel mensen die onder hun intelligentieniveau een opleiding hebben afgemaakt of helemaal niet hebben afgemaakt.
Ik bedoel daar niet mee dat ik niet in zo'n verband geloof hoor, want ik weet wel dat het gemiddeld genomen zo is. Maar er zijn zoveel uitzonderingen op allerlei gebieden, dat ik altijd maar hoop dat men daardoor niet bevooroordeeld handelt en/of denkt. Ik ervaar dat helaas dus wel af en toe. En dat is zonde.
Ik ook hoor, mijn vader, mijn zussen en ik zelf ook. Maar je zult toch ergens een grens moeten stellen en een soort van raamwerk moeten hebben, die weliswaar lang niet altijd accuraat is misschien, maar wat zou het alternatief anders zijn?
Ik ervaar het zelf ook (6 vwo naar 5 havo gegaan en daarna mbo gedaan terwijl ik echt meer kan), maar ik probeer dat toch los te zien en ik ga er ook vanuit dat een leraar verder kijkt dan alleen het opleidingsniveau van de ouders.
Volgens mij moet je uit het buitenland komen (dus geen NL opleiding ) wil de school extra geld krijgen en dus als laagopgeleid bestempeld worden.. Middelbare school alleen is ook niet laagopgeleid.
En ik ken dus zo ook heel veel gevallen net als Abri...dus echt uitzonderingen zou ik het niet willen noemen.
Ja en nee. Deels met je eens, want nee het gaat niet 1 op 1 gelijk op. Toch is het denk ik over het algemeen zo dat de hoger opgeleiden intelligenter zijn dan laagopgeleiden.Met genoeg uitzonderingen dus, maar gemiddeld genomen kun je die vergelijking denk ik wel maken.
Ik denk dat wanneer jij een grooschalige iq test uit zou voeren onder laaggeschoolde mensen en universitair geschoolde mensen de uitkomst toch echt wel zo is dat het iq gemiddeld hoger ligt bij de universitaire groep.
Oh maar daar gaat het mij ook niet om hoor. Meer om hoe ik het soms ervaren heb als ouder-zijnde op o.a. cb, psz, school (dat laatste alleen toen er moeilijkheden ontstonden bij bijv de oudste die uiteindeljk dyslectisch en meer-/hoogbegaafd bleek).
Dat herken ik ook wel, het scheelt dat mijn man hoogopgeleid is, maar ze hebben me wel eens raar aangekeken hoor, toen ik aangaf mij op school ook altijd te vervelen omdat het zo makkelijk was en dat ik daarom juist bang was dat hij net zoals ik zou eindigen.
Het gaat er mij om dat men altijd allerlei conclusies daaruit wil trekken...ben daar een beetje wars van.
Snap ik, ik word ook regelmatig te laag inschat en dat stoort mij ook. Toch probeer ik dan maar te denken dat dat bij hen ligt, niet bij mij. Als ik pas wat bij iemand voorstel als ik hoog opgeleid zou zijn en niet de kans geeft om mij zelf te beoordelen, dan wil ik diegene ook al niet meer kennen hoor. Al werkt het helaas erg vaak zo. Ze zouden eens wat verder moeten kijken dan alleen het papiertje, maar ik ben bang dat onze maatschappij niet zo ingesteld is.
Natuurlijk gaat dat niet altijd op...vrijwel niets gaat altijd op, het gaat er om dat het een indicatie is. Je moet natuurlijk altijd naar het individuele kind kijken, Nederlandstalige ouders met een IQ van 140+ kunnen ook een kind met een TOS hebben. En daarnaast is taal nog maar één ding.