Het intelligentieniveau van hoger opgeleide ouders is niet de enige factor, maar het is het totale klimaat in een gezin. En van hogeropgeleide gezinnen is bekend dat ze hun kinderen meer stimuleren etcetera. (Naast andere zaken, zoals gezonder leven bijv). Ja, dit is generaliserend en ja er zijn talloze uitzonderingen. Maar deze beelden komen niet uit het niets.
Dit klopt niet. Intelligentie blijkt juist een belangrijke voorspeller te zijn van hoe iemand het doet op school. Ik neem vaak intelligentietesten af en deze zijn (uiteraard) allemaal wetenschappelijk onderbouwd. De uitslag van zo'n test is een belangrijke voorspeller van hoe iemand zijn schoolloopbaan verloopt, over het algemeen dan natuurlijk. En ja, er zijn natuurlijk uitzonderingen, iedereen kent wel iemand bij wie het anders loopt of is gelopen. Maar als we naar grote bevolkingsgroepen kijken, blijkt bovengenoemde toch echt d grootste tendens te zijn.
Waarschijnlijk mosterd na de maaltijd inmiddels, maar je trekt dit uit zijn verband. Vanaf lbo- niveau wordt het voor de lumpsum-bepaling niet meer gezien als 'lager opgeleid' Het is niet in het leven geroepen om mbo-ouders eens te gaan pesten, maar om mogelijkheden te creëren om kinderen van ouders met bijv alleen afgeronde basisschool extra te kunnen ondersteunen.
Gelukkig wordt dit in België niet van de ouders verwacht. Hier heeft de school een eigen bus voor uitstappen en anders gaan ze te voet. Ook de allerkleinste. Bij mijn dochter is er 1 juf voor 24 Kids en is er bijna iedere dag Hulp van een kinderverzorgster of van de hulpjuf. Er komt wel eens een briefje mee om iemand nog iets heeft liggen maar heb je niks is dat ook prima. En alles ruim een week van te voren. Wel is er een ouderraad maar dat zijn een ouder of 30. En ook helemaal niet verplicht.
Wat betreft die financiering: er wordt niet 1 op 1 naar gekeken. Zo van 'dat kind heeft lager opgeleide ouders, dus voor dt kind hebben we extra geld.' Voor elk kind met een 'hogere wegingsfactor' krijgt de school meer geld. Maar dat gaat gewoon in de grote pot. Je kunt dus beter zeggen dat een school met veel laagopgeleide ouders, meer geld krijgt dan een school met voornamelijk hoogopgeleide ouders. Al die uitzonderingen die genoemd worden, gaan op die manier al niet meer echt op. Er werd een link gelegd met de SES (sociaal economische status). En zo wordt dus geredeneerd: een school met veel hoogopgeleide ouders staat in een wijk met een hogere SES. Bij een hogere SES is over het algemeen minder extra zorg nodig en is dus een lager budget gerechtvaardigd. In een wijk / school met veel ouders met een lager opleidingsniveau, is de SES lager en daar is wat meer geld nodig om de voorsprong die kinderen met een hogere SES vaak hebben, wat te compenseren. Dat geld is niet gekoppeld aan een kind, dus ook de kinderen op die school met een hogere SES kunnen daarvan mee profiteren. Als een kind trouwens zelf om een bepaalde reden extra zorg nodig heeft, kan er een budget aangevraagd worden dat wel aan dit ene kind is gekoppeld. Dan wordt er geleken naar het kind en doet de opleiding of de SES van de ouders er niet toe... of misschien moet ik zeggen nauwelijks. Ook daar kan ik in de praktijk wel uitzonderingen op vinden.
Ik heb ook al een aantal keer gedacht: deze hele discussie zou buiten de Nederlandse grens nergens gevoerd worden
De dingen die jij noemt: -schoolbus -klassenassistenten -congierges Daar is op onze school geen geld voor.
Maar jij woont in NL? Wel wordt er voor uitstapjes met de bus een bijdrage gevraagd maar die komt 1x bij het jaar op de schoolrekening. En de maximum factuur voor kleuters is 45 Euro..
Schoolbus vind ik nog 1 ding. Maar scholen kunnen wel stagiaires inzetten als hulp in de klas. En een concierge lijkt me wel echt een must tich? Kan me ook niks voorstellen bij een school zonder concierge Dochter heeft nu op 2 scholen gezeten maar die mensen verzetten toch een berg werk.... vaak als eerste op school en als laatste naar huis en geen tijd om zich te vervelen ondanks de lange dagen.
De congiërge is hier ook de held van de school Hele leuke man, alle kinderen zijn dol op hem en hij verzet inderdaad bergen werk!
Misschien moet er dan eens wat creatiever gedacht worden.. Hier ook België. Onze school heeft geen eigen schoolbus, maar die wordt gedeeld met verschillende scholen in de buurt.
Erg generalisetend inderdaad. Je zou ook kunnen denken dat hoogopgeleide ouders vaker beiden een baan hebben, en vaker ook buiten werktijd bereikbaar zijn voor het werk. En dus minder tijd en aandacht voor de kinderen dan de laagopgeleide ouders. Die vaker eenvoudiger werk doen met vaste werktijden of meer in deeltijd. En ook vaker een van beide thuis is voor de kinderen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen en in elk gezin anders uitpakken. Wat betreft de link tussen opleidingsniveau en intelligentie.... Om een bepaald niveau te halen heb je een minimaal IQ nodig. Dus van hoogopgeleiden mag je verwachten dat ze intelligent zijn. Voor een lagere opleiding is minder intelligentie nodig. Dus wanneer iemand laag opgeleid is dan weet je simpelweg nog niets over zijn mogelijkheden.
Tja, die stagiaires zijn er vaker niet dan wel. En bovendien moeten die het nog leren hè. Zeker de eerstejaars, daar heb je over het algemeen weinig aan. Natuurlijk zijn er kei-goede bij! Maar erg vaak schiet -in ieder geval voor de hogere groepen- de basiskennis nog wel erg tekort. Of ze zijn pedagogisch en / of didactisch nog niet sterk genoeg. Ik vind niet dat je een stagiair die er af en toe is, kunt vergelijken met een onderwijsassistent of leerkrachtondersteuner. Die kennen de groep, de lesstof, de manier van werken van de leerkracht. Als ik denk aan onze onderwijassistenten zijn dat mensen die ik in vol vertrouwen een leerling of een groepje leerlingen meegeef. Dat durf ik lang niet bij alle stagiairs. Een OA is trouwens ook gewoon een collega die verantwoording kan afleggen over zijn of haar werk. Dat mag je van een stagiair toch veel minder -eigenlijk niet- verwachten. @Shakes: Creatief denken klinkt leuk, maar uiteindelijk is een budget gewoon een budget. Natuurlijk kun je keuzes maken en met posten schuiven. Maar het totaalbedrag kun je niet omhoog 'creatieven'. Wij kiezen bewust wel voor onderwijsassistenten. Deels gefinancieerd door BBA's (voorheen 'rugzak') en deels gefinancieerd door de school. Gevolg is wel dat we een klas minder kunnen maken en dus wat grotere groepen hebben. Dat is een keuze: iets grotere groepen (en minder combinatieklassen) met geregeld ondersteuning door OA-en en daarmee tegelijk de OA-en in dienst kunnen houden als vast gezicht voor de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Of kiezen voor tijdelijke contracten voor OA-en, zodat je ze alleen inzet voor kinderen met een BBA. Dan moet je wel steeds andere OA-en aannemen en verlies je een stuk continuiteit. Je hebt dan wel iets kleinere groepen, maar daar zitten meer combinatieklassen bij. Dat hoeft niet per se ongunstig te zijn, al pakt het voor kinderen met een grotere ondersteuningsbehoefte zeker niet altijd goed uit. Je maakt als school een keuze. Maar het is niet zo dat als je maar creatief genoeg bent, dat je dan àlles kunt hebben: klassen kleiner dan 28 leerlingen, èn vaste OA-en èn een concierge. En dan ook nog een schoolbus erbij om het af te maken.
Nee dat begrijp ik allemaal wel, op individueel niveau. Maar het lijkt me toch dat op beleidsniveau in Nederland vreemde keuzes gemaakt worden qua onderwijs, als ik in dit topic lees wat Nederlandse scholen allemaal van ouders verwachten omdat ze zelf geen budget hebben om voor mij evidente zaken geregeld te krijgen.
Ik meen ook gelezen te hebben, maar kan het zo snel niet terug vinden, dat het dus niet zo is dat mensen uit sociaal zwakkere gezinnen er meer tijd écht aan de kinderen wordt besteed en al zeker niet kwalitatief. Zo wordt er bijvoorbeeld veel minder met kinderen gelezen en gedaan. Waarom denk je dat er zoveel geld gestoken wordt in VVE (extra psz uren ed). Dat is niet voor kindjes van hoogopgeleide ouders.
Lees oa dit eens. Rotterdam zuid is een wijk waar vooral heel veel lageropgeleide en/of buitenlandse gezinnen wonen. Er is echt wel een ALGEMEEN verschil tussen hoger- en lageropgeleid. En natuurlijk geldt dat niet voor iedereen. Maar ik vind het idee dat mensen met een lagere opleiding minder werken net zo onvriendelijk en generaliserend dan conclusies over de hoeveelheid bestede aandacht eigenlijk. Sterker nog... om even terug te grijpen op rotterdam zuid... Ik ben regelmatig "geschokt" over hoelang kinderen na school alleen thuis zijn omdat ouders het gewoon niet kunnen betalen om minder te werken danwel een bso te betalen.
Uit onderzoek blijkt wel wat Hilly schrijft. En nee, natuurlijk geldt het niet voor iedereen, er zijn altijd uitzonderingen, maar gemiddeld blijkt het dus wel zo te zijn.
Ondanks dat er veel dingen slecht zijn en niet kloppen aan het Nederlandse onderwijssysteem zijn de resultaten behoorlijk goed en uiteindelijk gaan ze toch naar school om dingen te leren. En genoeg ouders die dat helpen prima vinden. In België en andere landen zullen vast ook dingen zijn die niet of minder goed gaan. Betekent overigens niet dat het niet interessant is om te kijken hoe die verschillen komen en wat er overgenomen kan worden. Maar persoonlijk zou ik het bv. heel jammer vinden als ik nooit meer mee kon en mocht met een uitstapje of mocht helpen ergens mee ofzo, ik zou dat geen vooruitgang vinden.