Hier ook weg gegooid zodra ze er een week niet meer om kwam in de vroege ochtend. Toen was ze 13 maanden.
Wij merkte pas na twee weken verbetering en daarna heeft het nog een dikke maand geduurd voordat hij eindelijk goed ging slapen. Weet niet of je na die 1,5 week bent gestopt, maar dan heb je net te vroeg opgegeven. Ik zou ook nooit voeding als troost geven, maar begrijp dat je op een bepaald moment alles gaat proberen...
Waar komt dat nooit voeding als troost ineens vandaan? Bij een baby doe je toch niet anders? Baby huilt, je geeft de borst of fles, baby stopt met huilen. En ja ok, met 2 jaar is dat natuurlijk anders, maar als je kindje niet lekker is of snachts dan zijn ze toch weer baby achtiger. In ieder geval geef ik mijn dochter van anderhalf de borst als niets anders werkt, ik zie daar weinig kwaad in eigenlijk. En weet je wat ik ook doe, als ze jengelig is aan het eind van de middag door vermoeidheid, geef ik haar een soepstengel of cracotte ter overbrugging tot het avondeten en afleiding .
Ik ben het helemaal met je eens. Zolang je geen zoete sapjes in de fles doet, zie ik er ook geen kwaad in. Kinderen geven zelf prima aan of ze willen eten/ drinken of niet. Zolang je kinderen niet geforceerd gaat voeden, acht ik de kans dat die ene troostfles zorgt voor een onevenwichtig voedingspatroon niet zo groot. En, op een gegeven moment stopt het weer. Ze blijven echt niet hun hele leven behoefte hebben aan flesjes melk . Ik merkte al een groot verschil tussen 2 de behoeftes toen hij net 2 jaar was, en met 2.5 jaar. Nu (nog geen 3 jaar) zou hij geen flesje melk meer als troost willen.
ik vind dat wel een verschil hoor. Als baby gaf ik ook geen troostflesjes trouwens. Alleen voor de honger. Een 2 jarige vind ik niet ineens babyachtig s nachts. Ik vind water overigens niet vallen onder troostvoeding hoor, dat zou ik ook wel geven. Maar melk....nee dat vind ik echt niet nodig.
Ik doe het niet als ik denk dat iets een gewoonte kan gaan worden. Ik heb de fles nooit gebruikt als troost. Water 's nachts ook niet, wel met ziek zijn een beker water naast bed, maar ik doe niet aan patronen als het bed tijd is, anders blijf je bezig. Ze mogen van mij best water drinken maar als ik merk dat het een patroon wordt om bijvoorbeeld om slokjes water te vragen omdat ze geen zin hebben om te slapen, dan ben ik daar gauw klaar mee.
Bij borstvoeding geven op verzoek is het gebruikelijk om ook de borst te geven als troost. De borst is niet alleen om te voeden, maar ook voor nabijheid en troost. Aangezien borstvoeding ook gewoon nog op 2 (of 3) jarige leeftijd gegeven kan worden (advies van WHO), vind ik het verschil tussen borstvoeding als troost of een flesje warme melk als troost minimaal. (Sterker nog, ik zie het verschil helemaal niet). Kinderen die lang borstvoeding krijgen en uit eigen beweging stoppen, stoppen regelmatig tussen de 2 en 4 jaar uit zichzelf. Ik heb lang borstvoeding gegeven bij de oudste, en merkte ook dat hij na het stoppen met borstvoeding nog behoefte had bij troost aan een flesje melk als alternatief. Had ik wel nog borstvoeding gegeven, dan had hij in dezelfde houding en op dezelfde wijze gedronken aan de borst als troost. Hij is er overigens zelf ook mee gestopt, ergens tussen 2 en 2,5 jaar was een flesje melk niet meer het middel om hem 's nachts rustig te krijgen. Ik ben verbaasd dat zoveel moeders hier moeite mee hebben, terwijl het als volledig natuurlijk voelt wanneer een kind hier troost uit kan halen. Ik begrijp dat niet ieder kind hetzelfde is, en dat bij een ander mogelijk een knuffel al genoeg is. Maar dat is zeker niet bij ieder kind hetzelfde, en in dat geval zou et voor mij als volledig tegennatuurlijk voelen om een klein(!) kind niet op deze wijze te troosten.
zoals jij het flesje melk geeft, met geborgenheid midera, zou ik het dan ook doen (hier flesweigeraars). dat is namelijk wel het voordeel van de borst, het huid-op-huid-contact (waarbij ook weer hormonen vrijkomen waardoor kindje (en mama) makkelijk in slaap vallen)
@ micera bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik heb nooit borstvoeding gegeven, dus kan niet mee praten over die vorm van troost geven. Maar leest idd veel over kindjes die lang borstvoeding krijgen dat dat allemaal geaccepteerd wordt en de fles is al snel not done.
Ik denk maar zo; het is maar een periode. Hij blijft echt niet tot zijn 8e om een fles vragen. Hij rustig, iedereen zn slaap terug. Win win.
Inderdaad! Als ik iets heb geleerd van die bijna 2 jaar borstvoeding is het wel dat een keer voeden s'nachts echt niet meteen een gewenning word. Daar ben ik altijd zo bang voor geweest omdat dat altijd zo geroepen word, maar achteraf is dat nooit zo gegaan. Het zijn altijd fases geweest die ook gewoon weer overgaan. Ze is nu onrustig s'nachts om een reden, als ik haar kan troosten met een flesje melk (voorheen de borst) krijgt ze dat, ze gaat vanzelf weer doorslapen en dan heeft ze dat flesje vanzelf niet meer nodig. Ik verbaas mij eerlijk gezegd ook best over de negatieve reacties hierover..
ik ken dus wel kleuters van 5 of 6 die s nachts warme melk willen. 10 jaar is ook een periode natuurlijk.
Ik herken het. Mijn dochter slaapt soms weken supergoed, nachten van 19u tot 8u de volgende ochtend. En dan plots is het dagen of wekenlang snachts een drama. Eerst geprobeerd met troosten, knuffelen, sussen,... na lang aanmodderen een papflesje gemaakt. Dochter tevreden en in slaap, moeder en vader uitgeput nu kies ik er ook voor om haar een papflesje te geven bij mij op schoot in bed en niet eerste alle andere dingen te proberen. Ze is intussen 2jaar en 3 maanden en als ze snachts weent en blijft wenen ga ik naar haar toe. Als ik dan vraag wat er is, zegt ze 'pap'. Ik heb geleerd: alles is een fase. Het kan wekenlang prima gaan en dan een paar dagen minder. Wij hebben er in ieder geval geen probleem mee... en de reacties van anderen, niet mijn probleem
Nou, precies dit. Bij langdurige bv hoor je niemand over 's nachts troosten met de borst. Wordt het heel normaal gevonden zelfs. Maar bij een flesje melk steigert iedereen. Mijn kinderen hebben dit niet nodig gehad, maar ik kan het me best voorstellen in het geval van TS of Micera bijvoorbeeld.
Onze dochter wordt ook wel eens wakker en vraagt dan zelf specifiek om melk. Ze krijgt het ook gewoon nog in een flesje omdat ze het fijn vindt om er bij te liggen en valt daarna direct weer in slaap. Werkt voor haar erg rustgevend en kunnen we allemaal weer rustig door slapen. Gewoon doen wat voor jullie fijn voelt. Ieder kind is anders.
ik zou ook kiezen voor de kortste weg naar weer kunnen slapen. in jouw geval is dat dus dat flesje. de oudste heeft nog nooit een nacht tussen ons in geslapen. wel eens naast mij alleen als papa er niet is en dan nog krijgt ze regels want anders ligt ze nog net niet bovenop je. de jongste sliep in het begin wel veel tussen ons in omdat ze alleen dan sliep. ze had veel last van krampjes. toen de krampjes voorbij waren was ons bed weer helemaal van ons. ik vind dat echt helemaal niks om met kinderen in hetzelfde bed te slapen. kan niet wachten tot we eindelijk verhuizen zodat mijn slaapkamer weer van mij is en niet hoef te delen met een kind. dus ik zou dat flesje lekker geven als je dan weer het snelst slaapt
Wij hebben hier toch gekozen voor nabijheid ipv eten. Water mag ze natuurlijk gerust een slokje drinken uit een beker maar melk of ander eten niet midden in de nacht. Op de leeftijd van jou zoontje hebben wij er bij onze (gevoelige) dochter voor gekozen geen melk meet te geven in de nacht hoe verleidelijk ook soms maar niet meer gedaan. Ik heb ook de ervaring dat het op een gegeven moment een gewenning is geworden hoe zielig ze ook kunnen doen op die leeftijd kunnen ze makkelijk doorslapen zonder een flesje melk maar met liefdevolle nabijheid van mama en papa. Maat goed dit is mijn mening he ik val niemand af doe vooral wat voor jullie goed voelt dat is belangrijk voor jou gezin.