Hond met suikerziekte, wat nu?

Discussie in 'De lounge' gestart door Roozjuh, 10 jan 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.389
    1.292
    113
    Flevoland
    Goede middag!

    Ik zit met het volgende. Mijn hond drinkt vreselijk veel (ruim 6liter per dag) en eet zeer slecht(bijna niet). Vanmorgen dus maar naar de dierenarts gegaan en urine- en bloedtest laten doen.
    Hier kwam uit dat ze suikerziekte heeft. Advies dat ik kreeg is elke dag injecties. ($$$)

    Nu zit ik met aantal dingen. Mijn hond heeft verder nooit wat gehad. Ze is vrolijk en doet alles gewoon nog. Niet meer de jongste, in maart is ze alweer 11jaar maar dat zou je haar absoluut niet geven. Ze gedraagt zich als een puber. De dierenarts heeft overigens ook niks gevraagd of onderzoek gedaan. Wat eet ze, hoeveel eet ze, ogen mond neus oren, gewicht whatever. Niks heeft hij gecontroleerd. Dit vond ik meteen al raar maarja moest het toch echt laten onderzoeken wat er aan de hand is.

    Wat zouden jullie doen?
    Hij wil dat ik vanmiddag om 16u terug kom om verder dingen te bespreken wat betreft de suikerziekte. Ik ben eigenlijk geneigd om mijn consult van vanmorgen gewoon te betalen en rechtsomkeer naar buiten te lopen. Maar of dat verstandig is weet ik niet.
    Andere dierenarts is een optie met veel pijn en moeite, we beschikken namelijk niet over een auto en een bus vind mijn hond dood en dood eng. Maar misschien is dit een betere keuze dan mijn hond bij een dierenarts te laten behandelen waar ik geen goed gevoel bij heb...

    sry voor lang verhaal ;)

    tips en ervaringen zijn meer dan welkom!
     
  2. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Ik kan begrijpen dat je vind dat meer onderzoek wenselijk was geweest.
    O.b.v. je verhaal vind ik dat ook, je d.a. had iets meer aanvullend onderzoek mogen doen naar de vitaliteit van je hond.
    Ik denk dat ik dit bespreekbaar zou maken bij je huidige dierenarts, gewoon aangeven wat je vragen en twijfels zijn bij het consult van vanmorgen.
    Wat ik persoonlijk een beetje raar vindt is het tweede consult voor vandaag, dat had toch ook direct gekund?
    Nu heb je twee keer kosten voor een consult, of je dierenarts moet zo vriendelijk zijn om dit te rekenen als 1 consult?

    Veel sterkte met je hond!
     
  3. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Onze hond bleek ook suikerziekte te hebben (ze was bijna 8). Voor ons was het geen optie haar dagelijks te prikken en dan daaraan voorafgaand meerdere consulten bij de dierenarts om te kijken welke dosis ze nodig had e.d. Niet vanwege de kosten, maar omdat zij compleet panisch was voor de dierenarts, bepaalde geluiden en er daarnaast een heel regelmatig en vrij rustig leven voor haar nodig was (vaste momenten en regelmaat in hoeveelheid voer, prikken, bewegen, inspanning). Nu was zij met momenten echt een enorme druktemaker (vooral als er bezoek was), ging zij zomers geregeld mee hardlopen (maar bij regen kreeg je haar nauwelijks naar buiten) e.d. Een leven zo bol staande van regelmaat, meer gereguleerde activiteit en opwinding en dagelijks prikken dat wilden wij haar gewoon echt niet aandoen (zo voelde dat tenminste). Ze was ook zo snel achter uit gegaan dat wij haar toen hebben laten inslapen. Wij missen haar nog dagelijks, maar het was voor haar de beste beslissing.
     
  4. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Overigens vind ik het wel raar dat er verder niets gecontroleerd is. Hier is ze echt uitgebreid gecheckt. Anders een second opinion aanvragen ergens of gewoon navragen waarom er geen aanvullend onderzoek gedaan is?

    Sterkte!
     
  5. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Als je hond diabetes heeft, daarbij heel veel drinkt en niet goed meer eet dan kan je stellen dat het vrij ernstig is. NIET behandelen is geen optie. Dat is dierenmishandeling en de hond gaat dan binnenkort ook dood. je hond is heel ernstig ziek! Dit gaat niet vanzelf weer over.

    Iedere dag 1x prikken vind ik nog acceptabel. dat prikken kan je zelf en dat hoeft niet de dierenarts te doen. iedere volwassene kan het.

    De kosten voor een MENS die 1x per dag prikt zijn als volgt: 0,25 voor een naaldje, (1 per dag), en 7,50 voor een wegwerp-pen met insuline (en respectievelijk kan je daar 3 tot 20 dagen mee doen).
    Voor huisdieren zijn de kosten mogelijk lager (technisch verhaal kan ik wel uitzoeken voor je). en bij een mens kan je iig het naaldje wel 3x gebruiken.

    Ik weet niet of het voor honden ook bestaat, maar diabetes (hetzij type2, maar dat is dit wel gok ik) kan ook met medicijnen behandeld worden (bijv Metformine). Ik weet alleen niet of dit gangbaar is bij huisdieren, en dat zou dan denk ik wel 2x per dag moeten.
    Misschien kunnen dieren ook met metformine worden behandeld, hier kan je naar vragen. het is mogelijk dat het in het geval van jouw hond niet mogelijk is.

    1x prikken is al een compromis. Zijn diabetes zal daarmee niet perfect onder controle zijn, maar het wordt weer enige vorm van leefbaar voor de hond.
    respectievelijk prik ik zelf minstens 6x per dag en moet ik ook mijn bloedsuiker meten (12x per dag). 1x prikken en niet meten is echt het minste wat de hond nodig heeft.

    succes!

    edit: Dat de dierenarts verder niets heeft nagekeken of het ergens anders vandaan komt vind ik niet gek. Als de suiker maar hoog genoeg is (en dat is die met jouw hond), dan is dat de oorzaak van vele andere dingen (lusteloosheid, ontstekingen, uitdroging etc). eerst de diabetes behandelen en dan daarna pas kijken of er nog restverschijnselen zijn. Aangezien je hond normaal nog pubergedrag vertoont zou ik behandelen met insuline om de hond weer normaal te laten worden. Zo te horen kan ze namelijk nog een tijdje mee!
     
  6. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.389
    1.292
    113
    Flevoland
    consult voor vanmiddag was omdat ik mijn kids van school moest halen dus het kon niet meteen. maar inderdaad, hij had veel meer mogen doen. hij heeft 1 vraag gesteld, en dat was hoe ze heet. Meer niet.

    Second Opinion willen we denk ik ook gaan doen. We hebben nog verderop in de stad een dierenarts zitten, daar waren we altijd wel tevreden over maar aangezien we geen auto hebben en mn hond doodbang is voor de bus, was dit dus even noodzakelijk om bij een andere te gaan. Maar merk nu dat dat echt wel een verkeerde keuze was

    Abri, jullie hebben er dus voor gekozen om niet te behandelen. Ik vind de keuze erg moeilijk. Ze is bijna 11, echt al redelijk een oudje. Maar nog zo jong van geest en niemand die haar zo oud schat. Ze is gek op rennen maar merk aan haar heupen dat ze dat gewoon niet meer trekt. 5x achter de bal aan rennen en madam begint al wat te waggelen. maar ze wil zo graag :) dus blijft dan ook eigenwijs door gaan met rennen en stort daarna in op haar plekje thuis en hoor je haar 4u niet meer :p

    Het feit dat deze DA niks vroeg over het voedsel dat ze krijgt, welk merk, hoeveel suiker/koolhydraten enzo erin zitten, niks. Dát geeft mij zo'n slecht gevoel. Maarja misschien dat het een kl**tzak van een vent is, maar hij wel weet wat ie doet. Ik vind het erg moeilijk en dat we niet makkelijk bij de andere DA kunnen komen werkt ook niet echt mee natuurlijk
     
  7. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.389
    1.292
    113
    Flevoland
    dat is pittig dat je dat zoveel keer per dag moet doen. Mijn moeder heeft ook suikerziekte en weet helaas hoe dat is. Ik probeer uit te zoeken wat de kosten zijn om haar elke dag te kunnen behandelen. Maar tot nu toe nog niks kunnen vinden. We zoeken gewoon even door

    Het is niet dat ik haar niet wil laten behandelen trouwens hoor. Maar weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Omdat hij dus totaal geen onderzoek heeft gedaan bij mijn hond zelf, twijfel je al snel aan werkwijze van deze man. Naja ik wel in ieder geval. Is het echt zo ernstig? Is het niet met tabletten of ander voer te behandelen? Ik krijg bij hem het gevoel dat zijn hart niet bij zn werk ligt en het puur voor het geld is. Anders zou je op zn minst wel even naar de hond kijken lijkt mij?

    Hij zette haar op de behandeltafel en pakte meteen de tondeuse om bloed af te nemen. Dat was klaar met 1min en ze mocht van de tafel af en we moesten in de wachtruimte op de uitslag wachten. Meer is er gewoon echt niet gedaan...
     
  8. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Ik zou echt een second opinion aanvragen. Bij diabetes eten ze juist goed i.c.m. vermageren. Slecht eten kan dan een teken zijn dat de diabetes al vrij ernstig is. Je moet adviezen krijgen over voeding en beweging. Hoe meer dit stabiel is, des te stabieler worden de suikers.

    Niet behandelen vind ik persoonlijk mishandeling. Beestje kan er flink ziek van worden. Kan een hypo krijgen of een hyper. Net als mensen kan je hier flink beroerd van worden. Met een hypo kans op coma. Als je suikerziekte niet behandeld dan kunnen er weer ziektes bij komen. Hart en nier problemen, blind worden enz.
    Dit kan met 1-2x per dag insuline prikken opgelost worden. Ja, dat kost geld maar dat weet je als je een dier neemt☺
     
  9. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    ik begrijp dat het een slecht gevoel geeft, maar wat voor voedsel ze krijgt, al zou ze zakken met pure suiker krijgen, dat is niet van belang voor het stellen van de diagnose.
    Het is jammer dat de dierenarts niet wat meer uitleg aan jullie gegeven heeft, of wat menselijker was.

    toen ik zelf de diagnose kreeg (anders, maar wel vergelijkbaar), vertelde ik dat ik net een paar milkyways achter mn kiezen had, maar de dokter vertelde lachend dat dat helemaal niets uitmaakte voor diagnose plus behandeling.

    Als je ECHT NIET verder wil met deze Dierenarts en voor de second opinion gaat, stel dat dan NIET uit, en zorg dat het vandaag of morgen geregeld wordt. Het is echt belangrijk voor je hond!

    Even een correctie op hierboven: van een hyper (de staat waarin jouw hond zich nu bevindt) kan je in coma raken, en een hypo is erg vervelend maar raak je niet snel in een coma (een hypo is zonder behandeling bovendien niet mogelijk).
     
  10. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Ook kan je trouwens niet na 1 onderzoek zeggen dat hij suikerziekte heeft. Je moet meerdere testen hebben met hoge waardes. In zowel bloed als urine.
     
  11. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Dat klopt niet. 1x glucose prikken en testen in urine is ruim voldoende. Als het niet ernstig is, zou je het nog af kunnen wachten. Maar bij 6 liter water is het wel ernstig genoeg om direct tte handelen
     
  12. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Zo werd het hier bij 2 verschillende klinieken verteld waaronder de uithof. Dus zal vast wel wat van waar zijn 😉
     
  13. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Over de kosten: 100 complete insuline spuitjes kosten ongeveer 20-22 euro. Flesje insuline ongeveer 20-25 euro.

    Strips om te testen zijn gemiddeld 50 cent per stuk.

    Flesje insuline met 40 eenheden kost ongeveer 8 euro. Hoeveelheod die je nodig hebt is afhankelijk van de glucosewaardes en het gewicht van je hond. Hond van 20 kg zit vaak bij de start van prikken al op 10 eenheden.
     
  14. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Alle zoogdieren werken in groffe lijnen hetzelfde en in dit geval is het overduidelijk.Deze hond moet direct geholpen worden.

    Er is geen andere reden voor ernstig verhoogde glucose behalve auto-immuun diabetes (=ook insuline), prednisongebruik of alvleesklierkanker.
     
  15. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Het is gewoon nog duurder dan bij mensen :O bij mensen betaal je voor 300 eenheden 7,50. En dan is het ook nog geconcentreerder.
     
  16. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Hier was 1x ook voldoende en overduidelijk. Overigens dronk ze hier enorm veel, at nauwelijks meer (spuugde veel) en werd in ene vrij dik.
     
  17. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.027
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Mijn vader heeft een kat gehad met suikerziekte.

    Het dier heeft dagelijks insuline gekregen, vlak voor de voeding en na een paar keer werkte hij prima mee en was het prikken zo gebeurd.

    De kat heeft na de diagnose nog een aantal mooie jaren gehad en is op een respectabele kattenleeftijd overleden.

    Hoeveel controle er nodig was en wat mijn vader dat gekost heeft, weet ik niet.
     
  18. harlene2014

    harlene2014 Fanatiek lid

    23 mei 2014
    3.426
    920
    113
    Haaglanden
    Onze hond had ook suikerziekte. Veel drinken weinig plassen en nog wat dingen. Uiteindelijk 2 keer per dag injecteren. Door de suiker is hij blind geworden. Zijn voeding is aangepast etc. Helaas zijn de nieren gestopt met werken en is hij met heel veel pijn overleden.

    Spreek je twijfels uit aan de arts en zeg hoe jij er over denkt.

    Heel veel succes.
     
  19. MeFlower

    MeFlower Niet meer actief

    Is ze gesteriliseerd? Zo nee dat kan dat helpen. Ik heb ook een hond met suiker gehad. dit werd veroorzaakt voor cystes op de eierstokken.
    Ze is geholpen, we hebben toen een poosje moeten behandelen met insuline en uiteindelijk af kunnen bouwen. Honden kunnen er namelijk wel van genezen, mensen niet! maar honden alleen bij bovenstaande methode.
     
  20. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.389
    1.292
    113
    Flevoland
    mag ik vragen wat dat kost?

    vreselijk dat je hond zoveel pijn heeft gehad :( pffff moet er niet aan denken
     

Deel Deze Pagina